A samo jaz ne razumem Harryja Potterja?
Pred mnogimi leti sem iz firbca kot odrasla prebrala Harryja Potterja, da vidim, zakaj je vse ponorelo. Zdel se mi je neznansko dogocasen in to sem povedala knjiznicarki. In je odgovorila, seveda, saj je namenjen otrokom, ne odraslim. No, potem sem pa od te iste pisateljice, Rowling, prebrala se eno knjigo za odrasle in se mi je zdela enako dolgocasna. Rowling je imela takrat za sabo odlicno propagandno masinerijo. Mislim, da je bil to glavni razlog za uspeh serije o H. P., ker so vsi hoteli biti in, noben mladic ni upal povedati, da ni prebral knjige ali da ni videl filmov, ker bi ga ostracirali.
izobcenje, 05.09.2025 ob 19:56
Pred mnogimi leti sem iz firbca kot odrasla prebrala Harryja Potterja, da vidim, zakaj je vse ponorelo. Zdel se mi je neznansko dogocasen in to sem povedala knjiznicarki. In je odgovorila, seveda, saj je namenjen otrokom, ne odraslim. No, potem sem pa od te iste pisateljice, Rowling, prebrala se eno knjigo za odrasle in se mi je zdela enako dolgocasna. Rowling je imela takrat za sabo odlicno propagandno masinerijo. Mislim, da je bil to glavni razlog za uspeh serije o H. P., ker so vsi hoteli biti in, noben mladic ni upal povedati, da ni prebral knjige ali da ni videl filmov, ker bi ga ostracirali.
No, to sploh ni res. Poznam otroke, ki sploh niso brali (razen obveznega branja v šoli) pa sem jih videla hoditi po cesti popolnoma zatopljene v HP.
Poznam vele družine, od babice do vnukinje, ki so se “tepli”,kdo bo prvi prebral novo knjigo. Celo kup otrok je “odkrilo” knjige na tale način.
Ni nujno, da je vsem všeč, zakaj bi pa bila, vsak ima pač svoj okus. Jaz recimo Igre prestolov ne prenesem, pa Kardašiank, pa še česa, kar je neverjetno popularno, pa se ne čudim tistim, ki jim pač je….
Enako! Ampak sploh ne gre za nobeno mašinerijo, Rowlingova je Potterja ponujala okoli 10 založbam, pa ga nobena ni hotela izdati. No, na koncu ji je ena založba izdala knjigo v pičlih 500 izvodih. V naslednjem letu so je prodali 30.000 izvodov. Potem so jo začeli prevajati itd. Med mularijo se je začela rapidno širiti popolnoma nepričakovano. Rowlingova je živela ob izdaji knjige v malem stanovanjcu v Edinburghu in jo je ta uspeh presenetil kot vse ostale.
Jaz bi rekel, da je v tistem času primanjkovalo dobro napisane fantazijsko čarovniške štorije za najstnike. Mularija je širila zadevo in knjigarna je obnemela, ko so tistih 500 izvodov pokupili praktično takoj.
To se zgodi zelo redko. Z veliko večjo verjetnostjo bi se komot lahko zgodilo, da za knjigo nihče ne bi vedel.
Poznam vele družine, od babice do vnukinje, ki so se “tepli”,kdo bo prvi prebral novo knjigo. Celo kup otrok je “odkrilo” knjige na tale način.
Ja, ampak tu veliko pridoda ravno dejstvo, da to “vsi berejo”, sploh pri mulariji, ki jim je čredno obnašanje način življenja. Če veljaš za butca, ker še nimaš najnovejše knjige Harry Potterja, potem jo boš pač nabavil in videl, zakaj je ta bukva tako fajn.
Je tu kdo, ki je prebiral Karla Maya? Vse, cele dneve in noči, pa tisti nemški filmi posneti po njegovih delih. Pa Sherlock Holmes, pa Jules Vern in vsa njegova v slovenščino prevedena dela, pa Angelika. O baroku in Ludviku XIV. bi bore malo vedela, če je ne bi brala. Pa še marsikaj bi se našlo. Samo vse ob svojem času. Če bi tele poskuša brati danes bi umrla od dolgega časa. Morda pri Vernu in Doylu ne tako zelo. Danes celo Agate Christie ne morem več brati, pa sem jo tudi požirala.
Potem imas pac bolj slab spomin. Noben avtor otroskih knjig v zadnjih 100 letih ali kdajkoli prej ni imel take marketinske podpore kot Rowling. O tem se je takrat tudi na veliko pisalo. Mi smo takrat ziveli drugje in skoraj nisi mogel stopiti v trgovino, ne da bi prodajali milijon in eno igraco, solske torbe, majice, loncke, kostumov za vsak dan, okraskov za novo leto, itd. itd., brez likov iz Harryja Potterja. Ni cudno, da je Rowling postala najbogatejsa avtorica v Veliki Britaniji in ji je po dohodku takrat parirala samo kraljica. S knjigami in filmskimi tantiemami je zasluzila milijone, stotine milijonov pa s Harry Potter parafernalijo. In tudi jaz poznam nekdanje otroke, ki so komaj brali in so hoteli prebrati H. P., a so se bolj pretvarjali, ali pa so se zelo tezko prebili skozi knjigo, samo zato, da bi se lahko pohvalili, da so jo prebrali.
izobcenje, 05.09.2025 ob 20:20
Potem imas pac bolj slab spomin. Noben avtor otroskih knjig v zadnjih 100 letih ali kdajkoli prej ni imel take marketinske podpore kot Rowling. O tem se je takrat tudi na veliko pisalo. Mi smo takrat ziveli drugje in skoraj nisi mogel stopiti v trgovino, ne da bi prodajali milijon in eno igraco, solske torbe, majice, loncke, kostumov za vsak dan, okraskov za novo leto, itd. itd., brez likov iz Harryja Potterja. Ni cudno, da je Rowling postala najbogatejsa avtorica v Veliki Britaniji in ji je po dohodku takrat parirala samo kraljica. S knjigami in filmskimi tantiemami je zasluzila milijone, stotine milijonov pa s Harry Potter parafernalijo. In tudi jaz poznam nekdanje otroke, ki so komaj brali in so hoteli prebrati H. P., a so se bolj pretvarjali, ali pa so se zelo tezko prebili skozi knjigo, samo zato, da bi se lahko pohvalili, da so jo prebrali.
To je bilo šele PO TEM, ko je prva knjiga doživela tako nepričakovano gromozanski uspeh. Nikakor ne prej in nikakor ni prva knjiga bila tako zelo brana zaradi marketinga. Ker marketinga praktično sploh bilo ni. Šele ko se je videlo, kako mularija grabi knjige in so tistih prvih 500 izvodov pokupili takoj, so začeli na veliko reklamirat. Za naslednje knjige je seveda že bila ogromna mašinerija zadaj.
Bah, 05.09.2025 ob 20:35
Evo, meni je tudi dolgočasno, pa sem poskusila. Do kake 15 strani sem prišla…, čeprav sem knjižni molj. Otroci, ki so bili takrat v pravih letih, isto, le da niso upali na glas povedat ? Filma nikoli gledala, kakor tudi Gospodarja prstanov.
Točno! Ogromno mulcev je knjigo kupilo in bralo samo zato, da so bili “v toku z dogajanjem”. In hvaljenje in kako je oh in sploh je bilo seveda nujno, če nisi v družbi hotel izpasti trot.
Zanimivo, kako so se danes stvari spremenile v šolah. Danes si trot, če bereš.
Vse ima svoj čas, 05.09.2025 ob 20:15
Je tu kdo, ki je prebiral Karla Maya? Vse, cele dneve in noči, pa tisti nemški filmi posneti po njegovih delih. Pa Sherlock Holmes, pa Jules Vern in vsa njegova v slovenščino prevedena dela, pa Angelika. O baroku in Ludviku XIV. bi bore malo vedela, če je ne bi brala. Pa še marsikaj bi se našlo. Samo vse ob svojem času. Če bi tele poskuša brati danes bi umrla od dolgega časa. Morda pri Vernu in Doylu ne tako zelo. Danes celo Agate Christie ne morem več brati, pa sem jo tudi požirala.
Vse nastero sem brala in prebrala in se kaj, pa mi je bil vsec tudi H. P. in Igra prestolov in Vampirska akademija in se marsikaj, reximo avtobiografija fuzbalerja in glasbenika, tudi kot odrasla berem vse sorte kot sem kot najstnica.
Forum je zaprt za komentiranje.