Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek a je varno kupit seno za kunca preko bolhe?

a je varno kupit seno za kunca preko bolhe?

Seno za kunca v trgovini stane po kili 2,5€. Na bolhi za isti denar dobiš celo kocko sena. Kakšne izkušnje imate s tem? Je seno ok? Nekaj časa smo namreč seno jemali pri tastu, vendar se je izkazalo, da so njihovi mački, ko so spali na senu, bili okuženi z nekimi glivicami, ki bi se preko sena lahko prenesla na druge živali in ljudi. Pri njih smo zato nehali jemati seno (niso naredili dezinfekcije…), zdaj imamo že nekaj časa trgovinsko, ki pa je cenovno nateg.

Jaz ne bi. Nikoli ne veš.

______________________________________________________________________ [i]The Conservatives. Putting the 'N' into cuts.[/i] R. Howard

Ne vem v kateri trgovini ti to kupuješ, jaz dam tok za 1kg in imam skoraj za mesec dni, ker ga uporabljam bolj kot poslastica in ne za podlogo za lulanje. Celo kocko bi imela potemtakem za dve leti. Ne hvala. Pa cela nakladalka je še cenejša od kocke kupi rajši to. Meni naš zajček veliko pomeni in ne bi na njemu delala poizkusov ali je seno na bolhi ok, ali je lansko ali je staro par let in prašno, pa konec koncu tudi tok sena nimam kam pospraviti.

Sem enkrat kupil, pa je zbolel.. Baje so določene trave ki rastejo pri nas pa ne odgovarjajo kuncem. Lahko pa da sem samo smolo imel z nakupom.

Saj, če že malo pogledaš, kaj raste in kaj kosijo.
Pol brega mlečka, pa gre vse v seno. Nimam pojma, morda ni toliko strupen, kot strašijo, morda je manj strupen za govedo, morda,…. Ampak jaz ne bi. Sploh, če kmeta ne poznaš.

______________________________________________________________________ [i]The Conservatives. Putting the 'N' into cuts.[/i] R. Howard

Kuncu je seno OSNOVA in nikakor ne poslastica. Brez sena pogine, tudi če ima ogromno druge hrane.

Za tisti evro na mesec ne bi šparala da pogine. Imam m prašička že 5 let in sem preveč navezana nanj

Ne, ne bi. Ker ni vsa “posušena trava” primerna kot seno za kunce. Je treba vedet od tega, kaj je v senu, plus kako je bilo sušeno in skladiščeno.
Za tisto zgoraj, ki pa omenja seno kot poslastico – prosim, začni dajat svojemu kuncu seno kot osnovno hrano – še preden se pojavijo težave.

Jaz imam 3 zajčice (tako jim pravimo mi .ki nimamo pojma, da so to kunci) .Vse tri živijo zunaj imajo velik zidan prostor kam gredo spat , drugače pa se lahko prosto gibajo za veliko ograjo kjer so skupaj z našo psičko in se odlično razumejo. Prva njihova hrana je seno iz bal, ki ga sami pridelamo vse drugo so samo priboljški Tudi zdaj ko je zima jih vidim da hodijo zunaj po snegu pa jim nič ni . Vse tri se zelo rade cartajo in pridejo takoj k tebi. ko si zunaj, Dve sta stari že 6 let ena pa 2.

Tudi vi imate seveda kunce 😉 najverjetneje pa ne hišnih, ker le-ti tako nizkih temperatur kot so zdaj zunaj, ne prenesejo.
Avtorica, pa ti imaš kje pravilno shraniti večjo količino sena – da ne bi potem pri tebi splesnelo npr.?
Drugače pa – eno slabo izkušnjo že imaš, pri neznanem prodajalcu pa res ne moreš vedet, kako in kaj :/

Čudi me, da preživijo kunci, ki jih ljudje redijo za prehrano, od sena, ki ga sami pridelajo in skladiščijo po senikih, kjer so tudi mački…

Naj mi nekdo razloži kje dobijo “travo za kunce” v teh trgovinah kjer jo vi kupujete?
A iz Kitajske?

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Tisti, ki jih redijo za prehrano, preživijo koliko časa?
Daj malo vklopi možgane, no…
p.s. V Južni Ameriki gojijo budre za prehrano kot mi piščance. Jedo pomije, pač vse, kar ostane. Ker rabijo živet par tednov, pa so za na talar, a veš.

Yo vklopi še ti svoj mozak, da bova na isti valovni…. 😉

Tisti, ki redijo kunce za prehrani imajo tudi plemenske živali, ki jih imajo več let! sploh take malo boljše in živijo, morajo bit zdravi, ker v nasprotnem se ne razmnožujejo, kapiš?

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Ne, ne kapiš. Tisti, ki imajo živali za pojej doma, nimajo nikakršnih plemenskih živali.
In pa, malo več si preberi o kuncih 😉

Pa preden se popolnoma razpočiš, za primer so tiste budre zgoraj bile dane. Saj se hecaš o plemenskih živalih, a ne da se? Se tako razmnožujejo, da ni treba nič od tega, kar sanjaš, pazit, še preveč jih je :p
O plemenskih živalih pa res še niso slišali v tem primeru :)))

A, da nimajo plemenskih živali?
Od kje pa dobijo mladiče za rejo? Iz Merkatorja?…cccc
Tama je o domačih kuncih, mar ne?
Kolikor mi je znano so le ti privajeni na tukajšnjo travo in so tudi toliko pametne živalice, da ne jedo vseh trav, če imajo dovolj veliko izbiro.

Lahko da živijo par let. Ampak tisti, ki jih gojijo za prehrano, se od tistih, ki jih imajo za ljubljenčke, razlikujejo po tem, da jih kaj dosti ne briga, če je eden več ali manj.

Lahko, da živijo par let, če pa ne, pa nič hudega. Razumeš razliko? In če nekdo hoče preprečiti prezgodnjo smrt (ali pogin, če ti je to bolj domače) ljubljenčka, mu menda ne moreš svetovati izbire, ki je sprejemljiva za nekoga, ki jih ima za hrano in štepanje novih.

In ne, živali niso vedno tako zelo pametne, kot ti misliš, da so. Prej bi re reklo, da so radovedne.

Če želiš primerjavo s kmetov. Tudi rosno lucerno brez kakšnih zadržkov popasejo.

V čem je težava?

Če so zunaj in si sami izbirajo hrano, ni težav, ni težav tudi če pojedo nekaj lucerne, so pa težave, če se lucerne najedo do sitega.
Najbolj pogost vzrok pogina pri kuncih je kokcidioza in z njo povezani zapleti. Ravno tako so vzroki težav nepravilna prehrana (premalo vlaknin), pri lucerni so nap problematični saponini v povezavi z uparjenostjo.

Me pa zanima razlika med kupljeno krmo in tisto pridelano doma? Od kje pride tista v trgovino, da si upate trditi, da je toliko boljša od domače?

Kolikor mi je znano so le ti privajeni na tukajšnjo travo in so tudi toliko pametne živalice, da ne jedo vseh trav, če imajo dovolj veliko izbiro.[/quote]

OK, gremo nazaj strogo na kunce najprej.

Hišni kunci nimajo kaj dosti veze s kunci, ki jih ljudje gojijo za prehrano. Priročnika ti ne bom pisala, googlaj sam.

Kar se tiče živali, namenjenih za prehrano, ki jih npr. ti kupuješ? Ne se smešit, da misliš, da so oskrbovane, negovane in hranjene enako kot plemenjaki? :)))))
In tvoja tretja točka – razjasni si razlike med pasmami kuncev.

Kolikor mi je znano so le ti privajeni na tukajšnjo travo in so tudi toliko pametne živalice, da ne jedo vseh trav, če imajo dovolj veliko izbiro.[/quote]

OK, gremo nazaj strogo na kunce najprej.

Hišni kunci nimajo kaj dosti veze s kunci, ki jih ljudje gojijo za prehrano. Priročnika ti ne bom pisala, googlaj sam.

Kar se tiče živali, namenjenih za prehrano, ki jih npr. ti kupuješ? Ne se smešit, da misliš, da so oskrbovane, negovane in hranjene enako kot plemenjaki? :)))))
In tvoja tretja točka – razjasni si razlike med pasmami kuncev.[/quote]
Ok, vdam se.
Res je hišni ljubljenček ne preživi brez čustvene hrane…. :)))

No, če ti zadošča bit nerazgledan, potem ti seveda zadošča tudi ta ugotovitev.

Odgovor na objavo uporabnika
On_, 15.01.2015 ob 18:19

Čudi me, da preživijo kunci, ki jih ljudje redijo za prehrano, od sena, ki ga sami pridelajo in skladiščijo po senikih, kjer so tudi mački…

Naj mi nekdo razloži kje dobijo “travo za kunce” v teh trgovinah kjer jo vi kupujete?
A iz Kitajske?

Sam sebi si odgovoril. Tudi hisni kunci bi preziveli od sena ki ga sam pridelas. Vsaj ves kaj je notr. bolj nevarno je pa kupovati bale od nepoznanih ljudi, ker ne ves kaj vse je notri. pa vseeno za kero zival, ce v bali dobim polno trnja me mine..  Gre se preprosto za to da se zavedas kaj sploh hranis, ne to kje si dobil/kupil (in ne niti podrazno ne podpiram navitih cen trgovin, ampak to da mal uporabljajte glavo)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close