80 let in vozniško dovoljenje
oghišs, 17.01.2022 ob 11:33
Replika54g1, 17.01.2022 ob 11:16
Replika309, 16.01.2022 ob 22:30
Vse je odvisno od kilometrine na cesti in zdravja.
Ne bi posploševala.
Spet eden, ki bi bil rad jaz?
Ne moreš.
Glede teme pa: kolikor slišim, testi za podaljšanje niso od muh, testirajo tudi reflekse, presojo.
In omejijo vožnjo glede na rezultate. Sorodnik ima 90 let, lahko pelje do trgovine in do dohtarja, na avtocesto ne sme, na pot daljšo od 10 km tudi ne.
Malo morgen testirajo karkoli. Če pa že, pa spustijo vse skozi. Dejansko ne poznam primera, da bi kdo padel na zdravniškem za izpit. Ga ne. Zaradi let že ne.
Jaz jih pa poznam. Nekaj , ki so jim vzeli vozniško in nekaj, ki imajo omejitve (samo okolica doma in podobno). Tudi ne samo zaradi vida, ampak zaradi ostalega.
mentalna sirota, 17.01.2022 ob 12:56
Predvsem bi me zanimalo mnenje avtorja, ko bo on blizu 80-ih (seveda mu želim, da jih doživi in preživi).
Sigurno po osemdesetem letu ne bom več podaljšala vozniške.Tudi moj oče jo ni, tudi mož moje tete ne.
Kar se mi zdi samozaščitno in odgovorno.
Ma ja343, 17.01.2022 ob 11:00
Igrbnj, 16.01.2022 ob 21:52
Lahko imas 50-letnika, ki ni za volan in izjemo 90-letnika, ki neko nezahtevno voznjo se zmore. Leta niso vse. Res pa je, da marsikateri starejsi bi moral imet mal samokontrole in pravocasno nehat vozit. In pa domaci, znanci vec poguma, da ga ustavijo.
Nezahtevna vožnja ne obstaja, razen mogoče malo naprej in nazaj po dvorišču. V prometu pa pride do nepredvidljivih situacij, v katerih je treba odreagirat dovolj hitro in pravilno. In tega 90-letnik pač ne zmore enako kot 50-letnik, pa je lahko drugače še tako zdrav. Da ne govorim o slabi orientaciji, potem pa vidimo vožnjo v narobe smer po ac, “parkiranje” v zid trgovine in podobno.
KLjub vsemu se rangira zahtevnost voznje. Zato pa imajo razlicni starejsi omejitve. Npr ne sme vozit ponoci ali na avtocesti. Ali sme 15 km od doma, kar “slucajno” onemogoca it v bliznje mesto.
Jaz vem za dva, ki zaradi svoje odlocitve ne vozita vec. Eden se je pri enih 85 odlocil, da je dovolj, drugi je kljub veljavnemu dokumentu pri nizji starosti nehal vozit. Kar morda pomeni, da v nekaterih primerih ocitno testi niso dovolj strogi … ne poznam pa statistike nesrec starejsih, recimo 80+.
Anonimno 9390, 17.01.2022 ob 14:13
Mogoče je 80-letnik veliko boljši voznik kot ti, sicer pa se malo zamisli kako ti bo če boš dočakal-a 80 in boš prebral tole
Nemogoče. Poznam v širšem sorodstvu tri take primere. Do pred leta in pol so bili štirje, pa je en vmes umrl. Noben od teh ni več za na cesto, pa imajo vsi podaljšano. Ja, imajo omejitve, samo kako to zgleda? En ima omejitev tako, da se lahko pelje do svojega vikenda, ki je 50 km stran od doma. Drugi ima omejitev, da ponoči ne sme voziti. Tretji je imel samo omejitev dve leti.
En od teh se je lani zvrnil v jarek. Nič hujšega, samo materialna škoda. Se pa je baje umikal drugemu avtu. Da nima več globinskega vida, nima veze in da zgleda njegov avto kot s fronte, tudi ni pomembno. Pa da ima začetek demence, tudi nima veze.
Drugi primerek je takoj, ko je dobil podaljšano vozniško (pa so doma vsi upali, da ne bo, ker vnukov že vsaj 10 let ne sme več voziti), pripeljal domov s podrgnjenim avtom na OBEH straneh. Da se vključuje na avtocesto tako, da se ustavi, tudi ne bi. Kje so potem še ostale bedarije, ker ni niti zmožen spremljati okolice.
Tretji primerek je starček, ki ima samo omejitev na 2 leti in šiba po avtocesti 160 na uro, ker se mu mudi na trajekt. V naselju vozi itak nad 50 in se še razburja, ko ga dobijo na radar. Drugače pa cijazi in dela kolone, umakne pa se ne, ker sploh ne gleda nazaj. Da ne zna niti avta obrniti na dvorišču brez praske, pa tudi ni pomembno.
Ja, taki dobijo podaljšano vozniško. Imajo kao neke omejitve, samo ko začnejo jamrat, da morajo do vikenda, to tudi dobijo. Če bi kdo od teh, ki jim izdajo potrdilo, res kdaj odgovarjal, bi bilo čisto drugače. Ker ne, niso sami mečkači, so tudi kamikaze med njimi. Po vrhu pa so še izredno nestrpni in sploh ne vidijo, da so sami naredili kaj narobe.
Zato ne, vozniška do 80. leta je absolutno preveč.
Ah ja. Najbolj noro kar lahko naredijo, da dovolijo neke kratke vožnje. In potem se zgodi da se določene ulice spremenijo v enosmerne in oni še kar vozijo v napačno smer, ker že 50 let vozijo tako. Ali pa še bolje en primet iz naše soseščine. So namesto enega križišča naredili rondo in je ena iz naše ulice še vedno vozila v levo. Dokler ni razbila avta.
Drugače pa ne rabiš dat kuverte, dosti je da samo dobro pojamrajo, da rabijo izpit samo zaradi vožnje do trgovine ali zdravnika.
Neprijavljena, 17.01.2022 ob 20:31
Ah ja. Najbolj noro kar lahko naredijo, da dovolijo neke kratke vožnje. In potem se zgodi da se določene ulice spremenijo v enosmerne in oni še kar vozijo v napačno smer, ker že 50 let vozijo tako. Ali pa še bolje en primet iz naše soseščine. So namesto enega križišča naredili rondo in je ena iz naše ulice še vedno vozila v levo. Dokler ni razbila avta.
Drugače pa ne rabiš dat kuverte, dosti je da samo dobro pojamrajo, da rabijo izpit samo zaradi vožnje do trgovine ali zdravnika.
Ah, v našem koncu je ve nekaj manjših rondojih kar praksa, da zavijejo levo ali pa mislijo, da imajo prednost v vsakem primeru, ker so na “prednostni cesti”.
Vsake toliko se tam res kdo razbije. Ampak mi je dovolj, da mi kdo takšen poškoduje avto, imam potem samo stroške in izgubo časa.
Pa niso vsi 80+!
Forum je zaprt za komentiranje.