Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › 7-letni otrok ne rece crke R

7-letni otrok ne rece crke R

Kot zapisano v naslovu… otrok je ze sicer zelo pozno spregovoril, sele nekje pri stirih letih so ga razumeli tudi ostali, ne samo domaci.
Z logopedsko obravnavo smo dosegli vse glasove, razen R. Ta pa ne gre in ne gre.
Tudi sicer zelo slabo slisi glasove in so se sedaj pri pisanju pojavile tezave, saj izpusca crke, ki jih ne slisi.
Solskega logopeda ni vec (sel stran), sedaj pa ne vem kaj naj. Vrste so nenormalno dolge, otrok bo na vrsti sele proti koncu solskega leta.
Imate kaksno priporocilo za privat logopeda?
Ali je imel kdo podoben problem in kako se je potem pri otroku uredilo-izboljsalo in kdaj (glede slisanja glasov ipd.)
Hvala

za obrambnega ministra bo tudi brez ər-a dober…

pomembno je kaj točno reče namesto R … eden mojih je govoril L in smo s tremi obiski pri logopedu težavo rešili. takrat nam je bilo rečeno, da je to najlažje rešljiva težava, se pa ne spomnim, katere so še druge, bolj težavne kombinacije.
privat logoped ja, nič čakat. poguglaj, jih je kar nekaj, potem pa še išči povratne informacije za vsakega od njih, če ne dobiš kje drugje osebnega priporočila. pa praviš da slabo sliši … a sluh ste preverjali?

__________________________________________________ °°° Stay Hungry, Stay Foolish °°° [url]https://www.youtube.com/watch?v=JJ9IX4zgyLs [/url] ¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯

Najprej preverite sluh. Ali razloči med pravilno in nepravilno izgovorjavo? Če rečeš “trava” in npr. “tlava”? Če namesto R govori J, je nekoliko težje odpraviti. Tako je bilo pri nas. Sedaj smo po parih mesecih že zelo blizu pravilnemu R-ju. Poskusi pridobiti napotnico pod nujno ali zelo hitro, sicer pa privat čimprej. Čakalne dobe so za logopede res obupne.

Par let nazaj smo hodili in čakalna doba ni bila tako dolga. Preveri še čakalno dobo pri katerih logopedih drugje, v dosegu, ki bi bil sprejemljiv za obisk na 1 ali dva meseca.
Moj otrok ni imel težav s sluhom, ni pa govoril niti L-ja (popolnoma je spuščal glas, ki naj bi bil namesto R – se pravi težje rešljiva zadeva, kot če reče vsaj L) in smo zadevo uspešno in tudi relativno hitro rešili. Je pa tu poleg logopeda, ki zna zadevo staršu dobro prikazati in razložiti, največjega pomena vsakodnevna vaja doma.

Ja, potrebujete dobrega logopeda. Malo povprašajte kakšno učiteljico, pedagoga, ti se ponavadi poznajo med sabo, pa vam bodo priporočili kakšnega logopeda. Z otrokom je treba potem seveda delati doma vaje, kot logoped naroči. In ne čakajte, ker bo vedno težje.

Poznam primer: 6-letni otrok je obiskoval privat logopedinjo, vaje so bile skoraj malo grozne (s paličico mu je bilo treba držati jezik navzgor, da se je naučil jezik pravilno držati, in včasih je revčku prav želodec obračalo od tega). Vaje je delal vsak dan 15 min, nič več, ker lahko doseže kontra efekt. Po 3 obiskih je R stekel sam od sebe. Paziti pa je treba, da se otroka ne muči s tem brez “vodstva” logopeda, saj je baje veliko otrok, ki jih starši sami učijo R in ga naučijo narobe izgovarjati (kot G zadaj, skoraj v grlu), tega pa potem niti logoped ne popravi več.

Par let nazaj smo hodili in čakalna doba ni bila tako dolga. Preveri še čakalno dobo pri katerih logopedih drugje, v dosegu, ki bi bil sprejemljiv za obisk na 1 ali dva meseca.
Moj otrok ni imel težav s sluhom, ni pa govoril niti L-ja (popolnoma je spuščal glas, ki naj bi bil namesto R – se pravi težje rešljiva zadeva, kot če reče vsaj L) in smo zadevo uspešno in tudi relativno hitro rešili. Je pa tu poleg logopeda, ki zna zadevo staršu dobro prikazati in razložiti, največjega pomena vsakodnevna vaja doma.
[/quote]
To se pa strinjam. Obisk logopeda je, če ni fizioloških razlogov, predvsem namenjen staršem, da se jih nauči, kako pravilno otroku pomagati do pravilne izgovorjave. Vsakodnevna vaja po navodilih logopeda slej ko prej obrodi rezultate. Ampak to najbrž že vedo, saj so večino drugih glasov že uspešno osvojili. Nekateri pa potrebujejo več časa ali pa prilagoditev vaj.

Pa še nekaj preverite. Tisto vezico pod jezičkom. Naš je imel zelo zelo kratko. Redno smo hodili na otroške pediatrične preglede, pa pediatrinja nikoli ni opazila. Ko smo se preselili v drug kraj in je prvič zbolel (star že okoli 6 let), mu je pediatrinja hotela pogledati v grlo in je rekla naj stegne ven jeziček, pa ga je komaj malo lahko dal iz ust in tako ugotovila, da zaradi prekratke vezice pod jezičkom. Morali smo jo iti malo prerezati in parkrat k logopedinji in se je popravil govor in izgovorjava črke R.

Preselite se DE, CH, AT.

Pri nas je bila enaka situacija. Pomagala nam je privat logopedinja Monika (info@logopedi.si in tel: 041 792 924). Smo ji večno hvaležni.

Naša punca je zgodaj govorila, lepo, razločno, r je pa bil probljem do skoraj 6. leta. Vse je bilo j.
Naročeni smo bili k logopedu (takrat se je čakalo grozno dolgo). Doma smo jo popravljali. Samo ponovili smo za njo pravilno in se pogovarjali dalje. Ona je za nami vedno ponovila, enkrat j-ja ni bilo več. Tudi igrali smo se z napihljivim balonom in r govorili v balon- vibracije. Tukaj ji je pravzaprav prvič delno uspelo.
Na vsak način pojdite čimprej k logopedu ( samoplačniško), ker v šoli bodo vedno večji problemi s tem.

poskusi z napotnico/delovnim nalogom pri logopedinji v Velenju.
jaz sem za stopnjo nujnosti “hitro” dobila termin 3 tedne!!! po klicu (pri Patricijo Plaznik; klicala sem kar po vrsti):
https://www.zd-velenje.si/oddelki/logopedska-ambulanta/

Ja in pr ns v familiji teta se zmer ne more
Crknes od smeha 😂😂😂
Logoped pa vaja jbg

Bo pa naslednjik Kahle Ehjavca.

Torej ne sliši dobro, da ne zna pravilno izgovarjati? je bil na pregledu sluha?
Če je pa s sluhom vse okej, pa naj bere na glas, čim pogosteje, tudi vi sodelujte pri tem.

Tole z balonom moramo pa poskusiti. Vibracije r-ja otrok še ni osvojil. Hvala za predlog.

Tudi jaz ga ne morem izgovoriti pravilno, kljub nekaj letnem tedenskem obiskovanju logopedinje. Ampak zato noben ne crkuje od smeha.

Moj mož, ki je zdaj star 29 let, ni znal izgovoriti črke r, čeprav je obiskoval logopedinjo. Šele pri 18 je po naključju izrekel r, ampak ne v obliki besede. Od takrat dalje izgovori r.

Moja sestrica je imela problem z R. Na internetu sem zasledila zanimiv trik, ki se je takoj poznal in je izgovorila R. Potrebuješ zobno nitko, ki je na palčki. To mu daš v usta za zgornje zobe, konec držiš v roki. Prosi ga, da se z jezikom dotakne nitke ali jo celo malenkost objame. Nato pa naj reče R počasi pri tem pa sama vleči to palčko ven. Pomembno je, da usvoji pravilen gib z jezikom.

Moja sestrica je imela problem z R. Na internetu sem zasledila zanimiv trik, ki se je takoj poznal in je izgovorila R. Potrebuješ zobno nitko, ki je na palčki. To mu daš v usta za zgornje zobe, konec držiš v roki. Prosi ga, da se z jezikom dotakne nitke ali jo celo malenkost objame. Nato pa naj reče R počasi pri tem pa sama vleči to palčko ven. Pomembno je, da usvoji pravilen gib z jezikom.

huh, ne štekam…
Daj prilepi kakšen youtube video, da si bom predstavljal.

------------------------------------------------------------------------------------------------------- [i]Do what you can't.[/i]

Se še spominjam daljnih časov iz prazgodovine, ko sem imel še sošolca v prvem in drugem razredu, ki je namesto Š-ja in C-ja govoril T … in nakoncu je prišla ven beseda … na primer, tovaritita … ali pa tola namesto šola itd … no, v naslednjem tisočletju govori normalno … je poročen, ima lepo ženo, froce itd. Ne se sekirat preveč. Osnovna šola je mejnik za otroka, kjer se proba čim bolj potruditi, da govori isto kot sovrstniki, če ne ga začnejo sovrstniki zajebavat itd … zato se pač potrudi.

Moji sestri so po letu vaj odkrili priraščen jezik, ko so prerezali, potem pa je steklo.
Obe sva hodili k logopedu, meni je bilo super, ker je bilo tam toliko krasnih igrač, ki jih doma nismo imeli. Je pa to vec kot 50 let nazaj.
Jaz sem vsak večer vadila: riba, raca rak. Ali: rac, rac, rac, kam racaš, rac, rac, rac kaj mi daš, da …..

Imam probleme z r. Poskusila sem, kar opisuješ in vse kar pride iz mojih ust je zvok med š in ž, kar je še slabše od mojega r-ja. Upam, da drugim uspe.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close