40 ur na teden- kdo je to odločil?
jebani kapitalizem, 02.02.2022 ob 16:00
Ga oživim od mrtvih in ga zadavim falota. 40 ur je nečloveško za polni delovni čas.
Morali bi znižati vsaj na 32, če ne še nižje.
Kdo za vraga si je to 40 urno sranje na teden zmislil? Kdo?!
V bistvu, vi ki ste podpisali pogodbo. Nihče vam ne brani, da najdete delodajalca za 20 ur tedensko.
PS:
V Sloveniji je delovni čas dejansko 37.5 ur. 40 ur imajo v Nemčiji, kjer delo od 9:00 – 18:00.
rok-1, 02.02.2022 ob 16:24
Tisti, ki so prej delali 50 – 60 na teden.
Ma ja, itak, vedno se da primerjati tako ali drugače, gor ali dol.
Za neko normalno družinsko življenje pa zmanjka, dodaj še vožnjo sem in tja, pa če nimaš dveh parov starih staršev, ki opravijo pol prevozov in kdaj kaj skuhajo…veliko dela je in prevečkrat zmanjka časa za pomembne stvari.
Saj potem shendlaš in si postaviš prioritete, ampak meni tudi manjka časa, pri treh otrocih, precej odsotnem možu, ker je veliko na službenih poteh in odsotnosti starsev ter lastni odgovorni službi…ja, mi zmanjka, predvsem zase in za naju, pa se kar znam obrnit in zorganizirat.
Še posebej, ker se v večino službah da v 6 urah čisto normalno oddelat, kar mnogi packajo 8 ur.
Vem, delala 6 zaradi starševstva in ja, kaka kava in čvek ob printerju odpade, narejeno pa vse kot ostali.
Mislim, da globalno gledano kot razvita družba imamo dovolj, da bi se fokus lahko preusmeril k drugim aspektom kot maksimiziranju dobicka nonstop, nalozba v čas z otroki recimo je meni neprecenljiva in se dokazano obrestuje.
Ampak smo od tega se dalec, se bojim.
Mami treh zverc, 02.02.2022 ob 17:34
Ma ja, itak, vedno se da primerjati tako ali drugače, gor ali dol.
Za neko normalno družinsko življenje pa zmanjka, dodaj še vožnjo sem in tja, pa če nimaš dveh parov starih staršev, ki opravijo pol prevozov in kdaj kaj skuhajo…veliko dela je in prevečkrat zmanjka časa za pomembne stvari.
Saj potem shendlaš in si postaviš prioritete, ampak meni tudi manjka časa, pri treh otrocih, precej odsotnem možu, ker je veliko na službenih poteh in odsotnosti starsev ter lastni odgovorni službi…ja, mi zmanjka, predvsem zase in za naju, pa se kar znam obrnit in zorganizirat.
Še posebej, ker se v večino službah da v 6 urah čisto normalno oddelat, kar mnogi packajo 8 ur.
Vem, delala 6 zaradi starševstva in ja, kaka kava in čvek ob printerju odpade, narejeno pa vse kot ostali.
Mislim, da globalno gledano kot razvita družba imamo dovolj, da bi se fokus lahko preusmeril k drugim aspektom kot maksimiziranju dobicka nonstop, nalozba v čas z otroki recimo je meni neprecenljiva in se dokazano obrestuje.
Ampak smo od tega se dalec, se bojim.
Zakaj potem ne pustite službe in ostanete par let doma z otroci?
Zato, ker je pač večina ljudi ekonomsko odvisna od služb. Drugače pa ne bi bilo nič narobe, če bi starši, oz. oče ali mama preživeli par let z otroki. Bi bili mogoče bolj umirjeni, bolj stabilni in manj na vseh elektronskih napravah. Moji starši so delali od šestih do štirinajstih, z nami je živela tudi babica. Neprecenljiva popotnica in krasni, nežni spomini na otroštvo. Vedno je bil nekdo doma, se pripravljen z mano ukvarjati. Potem je že prišla šola in drugačne skrbi. Vendar pa tisto zgodnje otroštvo; nekaj najlepšega in neprecenljivega.
40 urni delavnik je perfekten, ta si v svobodnem suženjstvu ali novodobnem kapitalizmu. Zato pa je tako že stoletje in se nič ne bo spremenilo, čeprav imamo tehnologijo, da bi lahko delali več. Večina jih dela še več kot 40 na teden. Sistem 8 ur delo, 8 ur doma in 8 ur spanja je odličen koncept kapitalistov, kako izžeti človeka do konca, hkrati pa bo vztrajal in hkrati ne bo imel nič od življenja.
Kr en 15587, 02.02.2022 ob 17:30
V bistvu, vi ki ste podpisali pogodbo. Nihče vam ne brani, da najdete delodajalca za 20 ur tedensko.
PS:
V Sloveniji je delovni čas dejansko 37.5 ur. 40 ur imajo v Nemčiji, kjer delo od 9:00 – 18:00.
kaj ko bi se malo pozanimala prej, preden bedarije govoriš?
odvisno od tega, ali delaš v industriji – ta ima 35 urni delovni teden, če pa si uradnik, pa imaš do 37,5 urni delovni teden
Ja, to čisto razumem. Tu je bila omenjena produktivnost – in za tistega, ki v 5 ali 6 urah naredi enako kot v 8 – ni nobenega zadržka, Kolikor vem v zakonu ni prepovedano delati bolj učinkovito.
Potem gre samo še za to kako je dogovorjeno znotraj firme oz. s šefom – ali pa varianta, da človek dela na svoje.
Ko bodo pa uspeli nekoč to zakonsko urediti… je pa čisto druga stvar.
Forum je zaprt za komentiranje.