Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika 2 recepta z oranzno buco – kruh

2 recepta z oranzno buco – kruh

Boste rekle, da vam danes tezim s samimi recepti, ampak tako je pac naneslo, da sem v teh dneh sprobala nekaj novih receptov in vam jih rada povem. Morala sem porabiti se zadnjo oranzno buco in iz nje sem spekla kruh in naredila svaljke.

Kruh:

500 gr bele moke
500 gr bucnega pireja
150 gr mlacnega mleka
zlicka sladkorja
1 suhi kvas
1 jajce
sol

Bucni pire: skuhaj buco v malo vode, dokler ne razpade (najbolje je na paro). Dodaj samo toliko vode da lahko zmiksas (jaz sem jo kar potlacila z vilico, sicer so bili potem vecji koscki, ampak je meni se bolj vsec).

V presejano moko naredimo luknjico v katero damo sladkor, sol, kvas in bucni pire. Zmesat z vilico, dodat po malem mleko, dokler ni zmes gladka, nato zgnetimo za 10 minut in pustimo pocivat dokler masa ne podvoji (priblizno 1 uro). Nato razdelit v 2 strucki, ki jih postavimo na pladenj pokrit s pek paprijem, prerezemo z nozem po dolzini in pustimo se 15 minut shajat. Potem namazemo s celim jajcem, posujemo z bucnimi semeni in pecemo na 200° za priblizno 25 minut.

Tej recepti so pa zelo zanimivi. Midva z možem obožujeva to oranžno bučo, ampak do sedaj sem kuhala le juho in štrudel. Kakšen pa pride kruh (zanima me tekstura, okus je najbrž božanski), je bolj pocast, kot nekateri rženi?

Ne vem tocno na kaj mislis. Tezko ti tudi odgovorim, ker seveda na kruh upljiva mnogo faktorjev ne samo zgolj sestavine. Moj je bil cisto vredu. Ni pa receno da bo naslednjic spet enak.

Oranžne, to misliš hokaido buče, ali ne? Kot melona velike, močno oranžne, zelo trda lupina, zelo oranžno meso. Ali si jih od poletja oz. od jeseni imela v kakšni kleti? Ne, verjetno si mislila zamrznjeno, zrezano na koščke?
Letos jih bo tašča mogoče več posadila, tako bo recept za bučni kruh vsekakor dobrodošel.
Hvala in lp, Mimi

Imeli smo jih spravljene v kleti. Saj ce jih pravilno skladiscis trajajo dolgo casa. Tudi spagetno imamo se eno. Letos pa smo nabavili kakih 6 vreck semen razlicnih buc in se ze veselim, da bom lahko z njimi delal razno razne stvari: od strudla, marmelade, svaljke, kruha, juhe, testenine itd.

Hvala za odgovor. V kleti, praviš. Ali lahko namigneš še, kaj je pravilno skladiščenje. Imamo shrambo v hiši, na tleh beton, od treh strani je zemlja (no, za betonsko steno), spredaj kurilnica in stopnišče, zgoraj ploščice terase. Tudi poleti ostane dokaj hladna, nekoliko vlažna, sicer imamo urejen odvod zraka, tako da v njej hranim tudi moko, pa ni nič narobe. Buče sem poleti dajala kar na tla v kot, vendar sem mislila, da jih moram v tednu, dveh porabiti. Očitno ne.
Pozdavček, Mimi

Zivjo Mimi, bom kar skopirala iz knjige “Carobni svet buc”:

Buce se bodo v skladiscu dobro drzale, ce jih bomo pravocasno in pravilno pospravili ter izbrali ustrezno mesto za hranjenje.
Pobiramo jih obicajno oktobra, ko se listi ze posusijo. Ce ostanejo tako dolgo na polju, se zacne v njih na soncu zmanjsevati kolicina vode, kar ugodno vpliva na obstojnost med shranjevanjem.
Razpoznavni znak za pravocasno spravilo sta barva in cvrstost lupine. Ta se, odvisno od sorte, ustrezno mocno obarva in otrdi.
Zrele bice prepoznamo tudi po tem, da zvenijo votlo, ce potrkamo po njih. Ko jih dvignemo morajo biti lazje, kot bi sicer glede na velikost lahko pricakovali. Plodni pecelj naj bo suh in olesenel.
Spravila se lotimo ob soncnem vremenu. Bucni poganjki in listi so takrat ze vecnimoa pususeni.
Buce moramo vsekakor pobrati pred slano. Dozoreli plodovi sicer prenesejo do -6° a potem niso primerni za dolgo skladiscenje.
Ob spravilu z vrtenimi skarjami odrezemo od 4 do 10 cm dolg pecelj ali ga odtrgamo ob vrezi. Buc z njive ne prenasamo drzec za pecelj, saj se ob tem lahko poskodujejo.
Skladiscenje bodo dobro prenesle le popolnoma zdrave, neposkodovane buce.
Tistih, ki jih zelimo dolgo skladisciti, ne peremo, ker jih lahko pri tem sicer neopazno ranimo-plodove le malo ocistimo.
Ce je le mogoce, pustimo buce nekaj dni pod nadstreskom, da jih sonce dodobra osusi in otrdi. Posebnost so muskatne buce (…… tega sedaj ti ne bom pisala, ce te zanima, pa povej)
Buce hranimo v zracnem prostoru s 60 do 70% zracne vlage. Neprimerna so skladisca, kjer ni krozenja zraka. Idealna temperatura zraka je od 10 do 16° a tudi sobna temp. 21° ob shranjevanju za dolocen cas ne predstavlja tezav.
Buc ne dajemo v hladilnice in hladilne omare. Izjema so nedozorele poletne buce.
Ustrezno razmaknjene buce hranimo na lesenih resetkah ali policah. Lahko jih polozimo tudi na karton, seno, slamo ali posuseno praprot.
Buce redno pregledujemo in gnile odstranjujemo. Figovolistno in vosceno buco lahko shranjujemo tri leta.

Dodam se to, da hokaido lahko skladiscimo 6-7 mesecev.

Ce te zanima se specificno za kaksno vrsto buce kar vprasaj.

Lp
Varvi

O, Varvi, res hvala za tako izčrpno razlago. Specifičnih vprašanj še nimam, čez kakšno leto ali dve, velja?
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close