Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika 1 žlica je koliko gramov?

1 žlica je koliko gramov?

Živjo,

ker nimam kuhinjske tehtnice (ja, sej vem – groza), me zanima, če katera od vas ve, koliko g (moke) spravim v eno jušno žlico?

Ponavadi si pomagam tako, da moko zmerim z lončkom za merjenje volumna tekočin – ampak to je bolj približna metoda.

Hvala!!

Ojla !

Jaz mislim da je približno 20g (2 dga )!

Ne vem pa če je čisto točen podatek !
Ampak mislim veliko več ni!

LP

Nina,
ena poravnana žlica moke drži približno 12 gramov, ena zvrhana pa 18 gramov. Sem ravno včeraj gledala, tako da imam še sveže v spominu 🙂
LP

Pozdravljene deklice.
Naj dodam še ugotovitve iz knjige Osnovna kuharija. Odvisno je, kaj “tehtaš” z žlico. Tabela je takšna: 1 žlica:

olja – 10 g
masla – 10 g
smetane 10 g
kisle smetane – 15 g
moke 10 g
drobtin 10 g
riža 15 g
soli 15 g
sladkorja 15 g
medu 20 g
zmletih orehov 5 g
sesekljanih orehov 10 g
sesekljanih dišavnic 5 g
gorčice 15 g
paradižnikove mezge 15 g….

Kot žlica je mišljeno jušna žlica. Verjetno pa so jušne žlice tudi različne a ne ;-)).

V glavnem jaz prisegam na tehtnico in po novem včasih (res redko) na merico, ki je bila priložena kruhomatu (cups).

lp
d.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Jaz pa ravno obratno, tehtnica mi je zoprna. In obožujem ameriške recepte, ki so vsi na skodelice in žlice.
Za moje pojme je tako kuhanje hitrejše. Vzameš ustrezno merico, zajameš moko ali sladkor, ali pa noter naliješ olje in zadeva je gotova. Isto je z namiznimi in čajnimi žličkami. Če imaš ta prave merilne žličke, ni noben problem 1/8 čajne žličke. Samo zajameš in je.

Se strinjam glede merice – originalne. Pri kruhomatu je bila zraven merica za “tablespoon” in “teaspoon” – ni kaj zgrešit. Ampak jušna žlica je pa druga zgodba ;-)). Nikoli ne vem ali bi še malo odtresla ali ne… Verjetno je nakup teh meric pametna odločitev. Mogoče veš kje pri nas se jih da kupiti? Jaz jih še nisem zasledila.
d.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Ojla !

No naj vam povem da tudi jaz zelo nerada tehrtam! Ponavadi delam vse kar po občutku. No ko preizkušam recept prvič, pa sestavine skoraj vedno natehtam!

LP

maruša *

hvala!!

živjo,

vem da postavljam vprašanje kot da sem stara 2 leti ampak sem res pozabila

ali je 250 dag = 25 g ?

vem da je malo čudno ampak me res zanima ker kuham čokoladne kroglice in res nevem pa še 1 vprašanje:

če v receptu piše da moram dati notri 1 margarino ali to pomeni tisto za kuhanje v obliki kvadrata?

vem da še nimam izkušenj zato bi prosila za pomoč

lp zdenka

Ups, pa bi bilo res dobro malo merske enote ponoviti.

Drugače pa je 250 dag po domače dva kilograma in pol, 25 g pa dva dekagrama in pol. Pri margarini pa je res ponavadi v receptih mišljeno 250 gramov.

1 kilogram je 100 dekagramov oz. 1000 gramov.

Ja, problem je v tem, ker včasih ne veš koliko je velika ta “velika” žlica. Ali če zajameš z zvrhano žlico ali jo poravnaš.

Tale stran ima osnovne količine v zvrhani žlici pa žlički
foodconverter.com

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close