Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek 1.0 /1.5/1.6 bencin vs disel

1.0 /1.5/1.6 bencin vs disel

Pozdravljeni,
Sem v fazi nakupa novega avtomobila. Zanimajo me izkušnje dejanskih uporabnikov. Avto bom potrebovala za v službo, dnevno naredim približno 100 km. Uporaben bo tudi za vikend izlete, poletna potepanja, kasneje za otroke in opremo. Tudi prodajalci imajo različna mnenja, kaj je bolje zame. Nekateri pravijo disel, drugi bencin. Ko se glede goriva poenotimo, pa dileme glede 1.0 oz. 1.5 tsi. Je 1.0 res premalo za takšen avto, kje vidite pomanjkljivosti? Oz. Disel 1.6 ni okoli je?
Hvala za vaše deljenje izkušenj. 😊

Dilemka

Glede 1.6 tdi diesel – 115 KM. …..Imam Octavio letnik oktober 2018, vsak dan se vozim v LJ , naredim 45.000 km letno. Ob varčni vožnji po avtocesti (vozimo se v 3. ali 4.) zna porabiti okrog 4,5 l/100 km, ampak ne smeš presegat 120km/h, ker nad to mejo začne poraba eksponentno naraščati, kar je posledica relativno majhnega motorja. Porabo sem meril na podlagi računalnika in tudi dejansko natočeno gorivo/opravljeni kilometri. Mestna vožnja bi znala biti tam, okrog 6L/100 km. Octavia je hvaležen, vzdržljiv in prostoren avto, če upoštevaš ceno. Slabe lastnosti so po mojem mnenju preveč preprosto izdelana notranjost in 5-stopenjski menjalnik, ki je dokaj nenatančen in zatikajoč, vsakakor bi se bolj prilegel sodobnejši 6-stopenjski. Ampak leta 2018 kombinacija 6-stopenjskega menjalnika in 1,6 tdi ni bila mogoča. Tiptronic je pa bistveno dražji. Če si pristaš športne vožnje skozi ovinke ta avto ni zate, je bolj umirjene sorte z ne športno lego. Namenjen je umirjeni vožnji po avtocestah z zmerno hitrostjo.

Evo, to je moje mnenje. Če nimaš dolgih voženjn (vsaj 25.000 km letno) vzemi 1.5 TSI; 1.0 TSI je po mojem mnenju premajhen za tak avto.

Za tako kilometrino definitivno dizel, pa niti slučajno ne majhni mlinčki 1.0, 1.5, 1.6. Vzami 2.0 in imaš mir.

Meni se tdi 1.6 tdi čisto dovolj za to kar potrebuješ.

Meni se tdi 1.6 tdi čisto dovolj za to kar potrebuješ.
[/quote]

Takoj, ko ga malo naložiš, pelješ več oseb, ali kot je nekdo že napisal, greš več kot 120, gre poraba v nebo. Ne vidim nobene prednosti, registracija ni bistveno dražja (ca. 50 eur pri cestnini), razliko dobiš notri pri porabi. Pa pelješ se normalno, ne pa da priganjaš to šaro, da kam sploh gre. Tudi industriji in zagovornikom okolja počasi prebija, da “downsizing” motorjev ni prinesel popolnoma nobene prednosti, kvečjemu slabosti. Motorji so lažji, manjši, posledično bolj na meji zmogljivosti in bolj obremenjeni, s tem pa tudi manj vzdržljivi.

Takoj, ko ga malo naložiš, pelješ več oseb, ali kot je nekdo že napisal, greš več kot 120, gre poraba v nebo. Ne vidim nobene prednosti, registracija ni bistveno dražja (ca. 50 eur pri cestnini), razliko dobiš notri pri porabi. Pa pelješ se normalno, ne pa da priganjaš to šaro, da kam sploh gre. Tudi industriji in zagovornikom okolja počasi prebija, da “downsizing” motorjev ni prinesel popolnoma nobene prednosti, kvečjemu slabosti. Motorji so lažji, manjši, posledično bolj na meji zmogljivosti in bolj obremenjeni, s tem pa tudi manj vzdržljivi.
[/quote]

Več kot 120 nimaš kje voziti pri nas. V službo in nazaj gre sama, za občasne izlete je pa karkoli dovolj, samo da pride iz točke a v točko b, takrat se ti tudi nikamor ne mudi. Ni šara, gre lepo. Za normalno vožnjo.

Več kot 120 nimaš kje voziti pri nas. V službo in nazaj gre sama, za občasne izlete je pa karkoli dovolj, samo da pride iz točke a v točko b, takrat se ti tudi nikamor ne mudi. Ni šara, gre lepo. Za normalno vožnjo.
[/quote]

Kako da ne? Kolikor vem je omejitev na AC 130 ? Z toleranco 140, dodaš recimo vrhniški klanec in poln avto. Pa da vidim, s katerim boš lažje pospešil izza tovornjaka na levi pas, ko bo frej in ga prehitel. Ali pa v mojem primeru, v poletni sezoni pri nas na regionalki, glupega makaronarja, ki se vozi 40 na uro pri omejitvi 90. Če se ti pa da cijazit, potem pa.

Žal nimamo informacij koliko denarja je na razpolago in kakšen tip voznika je avtor te teme.
Mislim, da je med 1.6 tdi in 2.0 tdi nekje dobrih 2.000 EUR razlike, to pomeni za nekoga 4 leta plačane registracije in zavarovanja. Sicer pa nima smisla polemizirat, vsak ve zase zakaj bi kakšen avto kupil in zakaj ne.

Kako da ne? Kolikor vem je omejitev na AC 130 ? Z toleranco 140, dodaš recimo vrhniški klanec in poln avto. Pa da vidim, s katerim boš lažje pospešil izza tovornjaka na levi pas, ko bo frej in ga prehitel. Ali pa v mojem primeru, v poletni sezoni pri nas na regionalki, glupega makaronarja, ki se vozi 40 na uro pri omejitvi 90. Če se ti pa da cijazit, potem pa.
[/quote]

Jajčarji na cesti vedno takrat ko se ti najbolj mudi :))) A jaz ne prehitevam. Imam dva otroka zadaj in si navijemo najljubšo glasbo in počasi guncamo. Lih tako prideš ali 5min prej ali kasneje, važno da cel in dobre volje.

Tolerirano je marsikaj, zato imamo vse te mrtve in hudo poškodovane. Jaz sem za previdno in zmerno. V klanc gre lih tako dobro, morda ni tako poskočen v primerih ko bi to nujno potreboval, a saj pravim, če držiš distanco, nisi objesten in znaš mirno, potrpežljivo voziti v take situacije niti ne zahajaš in je več kot dovolj.

Veš naši starši bodo jutri “glupi makaronarji” in ti ne bo prav, da jih kdo izriva s ceste. V Nemčiji npr je ta kultura vožnje in spoštovanja na cesti čisto na enem drugem levelu in mi je bolj všeč. Mi, še posebej Primorci, vse bolj postajamo ravno taki “glupi makaronarji” kot oni po stilu vožnje.

Dizli na trgu so tako praktično vsi 1.5 do 2.0. Bolj ko prostornino glej, da je konkreten motor uredu, ne koliko prostornine ima. Primer: Renaultov 1.5 dCI 110 KM (zadnjih nekaj let izdelave) nima posebnih težav, medtem ko tega za 1.6 dCI v Talismanih npr. poročajo o precej težavah po 200.000 km.
Smisla dizel vs bencinec pri tolikšnji razdalji ne vidim sploh zakaj debatirat, ker je obvious, da je dizel smiselna odločitev. Je pa res, da če se ti pelješ po avtocesti med 90 in 110 na uro (marsikdo to prakticira zaradi minimalne porabe) bo razlika v porabi med dizlom in bencincom manjša, kot če voziš 150. Pri nas delamo take razdalje dnevno, oba avta sta preverjena dizla. Podobno je kako močan motor rabiš – če voziš znotraj omejitev, je avto golfovega razreda, dizel s okoli 110 KM vrh glave dovolj. Če pa voziš 150 konstantno, je pa takšen motor prešibak – potem pa bo treba poseči po nekje 130 do 150 konjih (vsaj). Govorimo o lagodni vožnji pri tej hitrosti, 110 KM pač pri tej hitrosti že precej sopiha.

Jajčarji na cesti vedno takrat ko se ti najbolj mudi :))) A jaz ne prehitevam. Imam dva otroka zadaj in si navijemo najljubšo glasbo in počasi guncamo. Lih tako prideš ali 5min prej ali kasneje, važno da cel in dobre volje.

Tolerirano je marsikaj, zato imamo vse te mrtve in hudo poškodovane. Jaz sem za previdno in zmerno. V klanc gre lih tako dobro, morda ni tako poskočen v primerih ko bi to nujno potreboval, a saj pravim, če držiš distanco, nisi objesten in znaš mirno, potrpežljivo voziti v take situacije niti ne zahajaš in je več kot dovolj.

Veš naši starši bodo jutri “glupi makaronarji” in ti ne bo prav, da jih kdo izriva s ceste. V Nemčiji npr je ta kultura vožnje in spoštovanja na cesti čisto na enem drugem levelu in mi je bolj všeč. Mi, še posebej Primorci, vse bolj postajamo ravno taki “glupi makaronarji” kot oni po stilu vožnje.
[/quote]

Ko bi vsaj bili starejši, bi razumel. Tako pa samo zijala prodajajo med vožnjo, namesto da bi se parkiral in si ogledal.
Glede Nemčije se pa ne morem strinjat. Sem vsaj 2 x mesečno na poti, pa niti slučajno ne morem potrdit kakšne hude razlike. Ne rečem v Angliji, v Nemčiji je pa v 95{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} isto sr… kot tukaj.

Ko bi vsaj bili starejši, bi razumel. Tako pa samo zijala prodajajo med vožnjo, namesto da bi se parkiral in si ogledal.
Glede Nemčije se pa ne morem strinjat. Sem vsaj 2 x mesečno na poti, pa niti slučajno ne morem potrdit kakšne hude razlike. Ne rečem v Angliji, v Nemčiji je pa v 95{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} isto sr… kot tukaj.
[/quote]

Mogoče je name vplivala vožnja mojega očeta, ki je zelo rad prehiteval in vedno me je bilo tako strah prometnih nesreč. Zato sem sama bolj previdna in strpna. Vedno grem raje uro prej pa na cilju spijem kavo, kot da se mi mudi.
Vsak ima drugačne izkušnje, zato različna mnenja. Meni so bili fajn, vsakič ko sem šla tja. Spoštljivi do pešcev, držali razdaljo, nobenega piskanja, čeprav sem kdaj naredila kakšno napako itd…V Angliji pa sem bila le v Londonu in v glavnem s podzemno, tako da ne bi vedela. 🙂

Kakorkoli, za eno družino se mi zdi, avtorica, da je dosti bolj pomembna veličina prtljažnika, oprema, komfort kot kaj drugo. A vsak zase najbolje ve kaj mu najbolj ustreza glede na navade, želje in potrebe.

A ni fajn, da jr vsaj ena tema, ki ni prerasla v kreg in zmerjanje. Mogoče zato, ker se določeni osebki niso vključili vanjo 🙂

Mogoče je name vplivala vožnja mojega očeta, ki je zelo rad prehiteval in vedno me je bilo tako strah prometnih nesreč. Zato sem sama bolj previdna in strpna. Vedno grem raje uro prej pa na cilju spijem kavo, kot da se mi mudi.
Vsak ima drugačne izkušnje, zato različna mnenja. Meni so bili fajn, vsakič ko sem šla tja. Spoštljivi do pešcev, držali razdaljo, nobenega piskanja, čeprav sem kdaj naredila kakšno napako itd…V Angliji pa sem bila le v Londonu in v glavnem s podzemno, tako da ne bi vedela. 🙂

Kakorkoli, za eno družino se mi zdi, avtorica, da je dosti bolj pomembna veličina prtljažnika, oprema, komfort kot kaj drugo. A vsak zase najbolje ve kaj mu najbolj ustreza glede na navade, želje in potrebe.
[/quote]

Dejansko je to tudi res, da ima vsak svoje izkušnje 🙂 mene vsako leto skoraj pobere poleti, ker toliko, kot je turizma po cesti in šoferjev vseh vrst, je bogpomagaj prit iz službe vsak dan…. in sem dejansko veliko bolj agresiven na cesti, kot recimo sedaj.

Dejansko je to tudi res, da ima vsak svoje izkušnje 🙂 mene vsako leto skoraj pobere poleti, ker toliko, kot je turizma po cesti in šoferjev vseh vrst, je bogpomagaj prit iz službe vsak dan…. in sem dejansko veliko bolj agresiven na cesti, kot recimo sedaj.
[/quote]

Res je. Verjamem, da ni lahko. Zato sem se jaz od tam odselila v mirno področje, kjer tega stresa ni. Sem pa zato dosti bolj osamljena, kot sem bila prej v centru mesta. Vse ima svoje prednosti in slabosti… je treba pretehtati in se odločiti kaj ti več pomeni 🙂

Ne vem kaj ga serjete pa delate neke razlike med dizli in bencinarji, če potem priporočate oboje turbince. Ni neke razlike v vzdrževanju. Je pa dobro, da dizel dela poti vsaj 20km+ v eno smer ne glede na število letno prevoženih kiometrov.

za 100 km dnevno za v službo plus ostalo, je edina prava izbira diesel. če izbiraš pri VW firmi je 1.6 tdi več kot dovolj v vseh oblikah vozil do vključno golfa. Za passata raje 2.0.
Ampak če ci pri golfu, octaviji itd, je 1.6 vrh glave. Ne poslušaj tistih, ki natolcujejo, kako le 2.0 potegne in je komaj dovolj za normalno vožnjo, ker taki ti bi najraje predlagali 3.0. Dejansko pa sami vozijo mlinček s 60 konji.
torej 1.6 tdi je ok izbira.
Prav tako je zelo ok izbira 1.5 dci od renaulta in nissana, pa mislim da 1.5 od Peugeota in Citroena pa tudi ford ima enega ok 1.5 dizelaša.

Poraba pri takem avtu bo za kake normalne avtocestne hitrosti (ne mečkanje pri 90) znašala med 4 in 5,5 litra, mestna tja do 6,5 litra….skupno zagotovo ne bo nikoli v povprečju pil več kot 6 litrov, pa ni važno kaj z njim delaš.
Pri bencinarjih je tako, da če bo šlo po jajcih, brez sunkovitih in močnih pospeševanj, brez vrtenja v obrate itd, bo poraba nekaj večja kot pri dizlu, lahko pa tudi 8 litrov za neke primerljive motorje.
raje kot močnejši motor, denimo 2.0, izberi denimo avtomatski menjalnik ali kak asistenčni sistem več….seveda v primeru nakupa novega.

Seveda je razlika. Pri bencinarju takoj odpadejo problemi z dpf in egr, ki jih ima vsaj polovica ali pa še več tistih, ki vozijo dizle. Pa ne zato, ker bi bili ti dve zadevi problematični sami po sebi ampak zato, ker se ljudje vozijo kot po jajcih in gledajo na vsak deci porabe. Če spije 5,2 namesto 5 je že cel hudič.

1.4 mlinček s turbo v sport načinu s avtomatskim menjalnikom, gre elegantno in pospešek s hitrim menjavanjem je zakon. Pa še poraba je krepko pod 6l. Če se spolnem mojega starega dizelaša, kako sem se upiral bencinu ha ha. To se zmeraj nasmehnem in še kako sem ga popravljal phe he

1.4 mlinček s turbo v sport načinu s avtomatskim menjalnikom, gre elegantno in pospešek s hitrim menjavanjem je zakon. Pa še poraba je krepko pod 6l. Če se spolnem mojega starega dizelaša, kako sem se upiral bencinu ha ha. To se zmeraj nasmehnem in še kako sem ga popravljal phe he
[/quote]

1.4 turbaš, v sport načinu pa poraba krepko pod 6.

Hahaha, dobra. DO-BRA. ;))))

Dizel je za delovne stroje in za tiste, ki delajo vsaj 25.000 km letno.

Zdej je nova Octavia zunaj, zanima me motor 2.0 tdi dsg 150KM, potencialno tudi 2.0 tdi 115KM z ročnim menjalnikom. Novega ne bom kupoval, kupil bom čez 2 -3 leta, koliko lahko tak avto, ki sedaj stane med 22.000 – 25.000€, koliko cenejša bi lahko bila?

Vzeli bomo 1.0 bencinarja.

Lani sem kupila octavio 1.0. Sprva sem imela predsodke, ki so po testni vožnji izginili. Prej smo imela vedno dizle, predvsem zaradi porabe. Sedaj se ne splača več. Pa še cestna taksa je nekaj čez 60 eur, pri prejšnjem 1,9 je bila pa skoraj trikrat višja. Marca jo je kupil tudi sin, ki dnevno dela 120 km.

V glavnem smo zelo zadovoljni z mašino.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close