Je res tako grozno, če se otrok po študiju zaposli v domači firmci?
Sin je končal faks, seveda službe ni, vsi bi izkušnje, noben noče začetnika. Doma imam majhno firmo, trenutno sem sama zaposlena, po potrebi imam zunanje sodelavce, zame je preveč dela, za 2 premalo, ampak bi že kako zgurali, da bi nabrali za 2 plači. Sama imam še 7 let do pokoja, pa sem predlagala, da naj se zaposli doma, da dobi malo izkušenj, potem naj gre še kam v službo, da vidi kako je zelena sosedova trava, da se kaj nauči, novih pogledov, potem pa lahko nadaljuje delo po mojem pokoju,. če ga to zanima. Zanima ga, tudi študiral je v tej smeri No Zadnjič me je kolegica, ki je drugače tudi kadrovica, napadla, da je to najslabše, da otrok naj živi svoje življenje, ampak se mi je zdelo, da je tudi malo zavisti vmes. Zakaj bi bilo najslabše? Nekje mora dobit izkušnje, nekje mora začeti, sploh sedaj, ko služb res ni. Meni se zdi to lepa pomoč otroku in se ne čutim, da je mamin sinko (ni edinec, imam še 2 hčeri, a mlajši).
Nič ni grozno, ampak samo v primeru, da ga to zanima, da je to njegova želja in ne tvoja.
Če je njegova želja drugje, potem naj gre svojo pot.
Je pa vsekakor fajn, da gre za par let delat drugam, najboje h konkurenci, pa ne zato, da bo videl, kako zelena je trava drugje, ampak da si bo nabral dragocene izkušnje, ki jih bo potem lahko uporabil, da bo firmo razvijal naprej.
Pa čas predaje firme morata vnaprej določit, kdaj se ti umakneš in on prevzame. In od takrat naprej je on šef, ti pa delavka oz. svetovalka, ampak končna odločitev je njegova.
Če tega nisi sposobna narest, ali pa če on ne kaže želje po tem, če ti misliš, da ni sposoben … Potem naj gre v službo drugam, ti pa ob odhodu v pokoj (lahko pa tudi še prej) firmo prodaj najboljšemu ponudniku, oz. jo zapri.
zakaj bi bilo grozno?
družinska podjetja stoletja že delajo na tak način
ampak, glede na to, da tebi primanjkuje pridnih rok, tipček pa 25+ pa verjetno brez ene ure izkušenj v tvoji firmi je pa dosti bolj zaskrbljujoče.
do zdaj vam še ni padlo na pamet, da bi si med počitnicami malo denarja zaslužil tako, da bi ti pomagal???
če do zdaj ni pokazal nekega interesa za delo, dvomim, da bo ravno blesteč in učeč sodelavec…
poleg tega, kako boš pa hčerama pomagala na začetku kariere? da ne bo zamer, ker sinu je bila dana službica in plača, pa če si jo je zaslužil ali ne, hčeri pa bosta kaj?
Ah dej klobasat. Kakšno firmo pa imaš??? Če bi mel mulc zakej šolo narejeno bi tut službo dobu in to dobro službo. Če pa copate doma šivaš, pa je sin krojaški inžener potem pa šivajta copate pa na bolh prodajajta. Daj no daj… Firmo ja. Pa sama zaposlena, pa ona ma firmo. Dej trobezlat no u prazno.
Ona bo predala posle ja sinu. Kakšne posle? A geslo za bolho, da bosta lahko copate gor limala, tiste ki so za prodat.
Pol pa jamra da ima včasih najete zunanje izvajalce. Pajade. To ma koga, da na copate cofe štrika no…
Torej se vaju da najet v paru?
Iz lastnih izkušenj ti povem, da je naslabše na dolgi rok delati za starše. Nekaj časa sem delal v fotrovi firmi, pa kmalu šel stran. Biznis in privat , to ne gre skup. Če ima sin namen prevzeti firmo od tebe, je dobra ideja, sicer pa naj le pridobi izkušnje, potem pa išče srečo zunaj domačega ognjišča.
Imas odraslega sina, kaj do zdaj ni nic delal pri tebi v firmi?
[/quote]
Seveda je pomagal doma, kot študent preko študentskega servisa, isto hčeri pomagata.Tudi ta posel mu leži, ima smisel. Saj nisem nikjer rekla da ni pomagal. Sedaj je govora o redni zaposlitvi in ne delu preko študenta. In o obsojanju znancev, kolegov, čeprav iskreno rečeno ne vem, kaj bi bilo s tem narobe?
Jaz sem sin podjetnika, doma smo imeli podjetje od kar pomnim in oče me je večkrat nagovarjal, da bi delal doma ampak moja filozofija je bila drugačna.
Najprej sem se zaposlil v firmi, ki se ukvarja s podobnim kot mi. Tako so 3 leta moje uvajanje v delo, grehe in neznanje plačevali drugi, jaz sem pa se učil kako to počnejo oni in kaj pri nas doma v podjetju počnemo narobe ali bi lahko počeli boljše.
Ko sem prišel delati domov, sem imel le dve prošnji, ki sta mi bili uresničeni. Staro firmo zapremo in jaz odprem na novo kot lastnik podjetja,pol leta me bodo uvajali v domač posel, potem pa se iz posla umaknejo in me pustijo, da delam tako kot znam ter sam sprejemam odločitve.
Tako smo ustvarili zelo dober odnos. Vidim pa svoje znance, prijatelje, ki delajo že 10 ali več let v družinskem podjetju, podjetje še vedno ni njihovo, oče ali mati pa se jim vtikata v posel na vsakem koraku in nič ne sme sam potrditi, spremeniti.
Seveda je pomagal doma, kot študent preko študentskega servisa, isto hčeri pomagata.Tudi ta posel mu leži, ima smisel. Saj nisem nikjer rekla da ni pomagal. Sedaj je govora o redni zaposlitvi in ne delu preko študenta. In o obsojanju znancev, kolegov, čeprav iskreno rečeno ne vem, kaj bi bilo s tem narobe?
[/quote]
ja nič nisi napisala
če je pa tako, je pa itak super
[/quote]
Če je tako, potem ne vem, zakaj v prvem postu pišeš, da ga nikjer nočejo, ker nima izkušenj. A to pa niso izkušnje, da je prek študenta delal? Kako pa veste, da mu posel leži brez izkušenj?
Oziroma, da te z druge strani vprašam, a je sine sploh resno poskušal najt službo, a ste se kar odločili, da je itak ne more dobit in da je najbolje, da je kar pri tebi? Saj nič ne rečem, to je zelo udobna opcija za začetek, sploh če dela ni pretirano veliko in se ne bo ravno pretegnil. Je pa nevarno, da mu bo ta easy tempo preveč všeč in potem nikoli v bodoče ne bo našel pravega trenutka, da bi dal v višjo prestavo ali skočil ven iz cone udobja.
Če je tako, potem ne vem, zakaj v prvem postu pišeš, da ga nikjer nočejo, ker nima izkušenj. A to pa niso izkušnje, da je prek študenta delal? Kako pa veste, da mu posel leži brez izkušenj?
Oziroma, da te z druge strani vprašam, a je sine sploh resno poskušal najt službo, a ste se kar odločili, da je itak ne more dobit in da je najbolje, da je kar pri tebi? Saj nič ne rečem, to je zelo udobna opcija za začetek, sploh če dela ni pretirano veliko in se ne bo ravno pretegnil. Je pa nevarno, da mu bo ta easy tempo preveč všeč in potem nikoli v bodoče ne bo našel pravega trenutka, da bi dal v višjo prestavo ali skočil ven iz cone udobja.
[/quote]
Koja udobna opcija? Pa kaj bluziš s stereotipi, firma ni holivudska limonada. Pri nas sinova delata pošteno, imata dodeljen vsak svoj sektor in do datuma, ki ga zahteva država, mora biti vse poštimano. Plača je čisto povprečna, ker trenutno več ne gre, imata pa pač neke druge ugodnosti, ki jih v drugi firmi ne bi imela. 10 + let je minilo kot bi mignil, imata že več kot 10 let delovne dobe, posel sta lepo osvojila, zdaj se poskušamo širiti še na jugo trge in rusijo. Prevzemata in delata določene stvari, ki jih midva z možem ne bi, a se dolgoročno kažejo kot odlična zamisel. Niso vsi doma zaposleni apriori mamini sinovi. Najine izkušnje in njuna energija so se pri nas pokazale super.
Ugodnosti so, da v domačem podjetju delovnik lahko prilagajamo dejanskemu delu, kar v firmah ni možno, ni problem za varstvo vnukov, ni metanja polen pod noge, vsi smo lahko prosti za praznike in vikende, ni težav z dopusti …
Ampak ko se dela, pa vsi dihamo na škrge.
Avtorica, če je sin priden in se zna zasukati, ga čimprej zaposli. Tekla mu bo delovna doba, počasi bosta postala dober tim.
Forum je zaprt za komentiranje.