Sinova poroka
Spomladi se sin poroči in me zanima kakšni so danes običaji glede darila oz. plačila poroke za starše. Danes sem ga vprašala kako misli in mi je rekel, da običajno starši plačajo ohcet pol pol. Imela bosta 80 svatov. Od tega 10 – 15 prijateljev, po naši strani nas bo 10. Ostalo 55 – 60 je njeno sorodstvo. Pa sem mu nekaj težila, sedaj mi je pa žal. Ampak meni je kar veliko dati cca 2000 eur, sploh ker nas bo po naši strani malo. Rekel mi je, da mi bo on dal, da bom potem kao dala. Samo meni je to noro. Sama malo razmišljam, da bi plačala fotografa, ki bo tudi preko 1000 eur. Kakšen nasvet mogoče?
Ja, če ga imate radi boste prispevali kot lahko, vzgojen je pa tudi lepo, če vam je dejal, kar ste napisali. Na forumu vam nekako nihče ne more pomagati glede tega razen, da vam pošlje kakega tisočaka, da to lažje speljete. Razumem računico ampak če jo onadva tako vidita potem je težko nekako uveljavljati svojo logiko. Težak strošek, ,ki pa se mu je glede na to, kako ljudje živijo v namišljenem svetu težko skriti brez, da bi imeli neke zamere potem na sebi od ljudi, ki jih imate radi in si njihove zamere najmanj lahko privoščite.
Medve s sestro sva imeli obe skromni in luštni poroki, katerih se vsi z veseljem in toplino v srcih spominjamo. Predvsem nisva staršev obremenjevali s stroški najinih porok. Meni sta hotela plačati hrano in pijačo, pa je mož zavrnil, je rekel, da bo vse on financiral. Obe poroki sta bili na majhnih romantičnih gradovih, gostija pa je bila piknik v idiličnem naravnem okolju ob dobri domači hrani, samopostrežnega tipa, brez glamuroznih ritualov, skratka sproščena žurka. Sestra je imela za didžejko prijateljico, ki je vrtela muziko celo noč namesto poročnega darila. Midva sva imela pa kar tri fotografe, vsi prijatelji, vsi zastonj, slike vrhunske. Hrano nam je sproti pekla in pripravljala družina, pri kateri sva najela piknik plac za dva dni. Torti sva imela dve. Eno sva naročila, drugo dobila za poročno darilo. Moja poročna obleka je bila 100 eurov, v bistvu maturantska obleka na razprodaji, zelo lepa, primerna je še za druge priložnosti, njegova obleka je bila okrog 300 eur, prstane sva vzela najcenejše rinke. Vidim, da veliko ljudi podobne nosi, vsi ti so srečno poročeni. Plac, na katerem sva imela midva poroko, je imel majhno brunarico, ki je služila kot prostor za hladilnike s pijačo, kavomat, chill out room, previjalnica za otroke gostov in v kateri sva na koncu preživela poročno noč (oziroma jutro) v družbi polhov 🙂
Ampak tako smo imeli pač mi, ki smo skromni in ne maramo velikih cirkusov, ampak nam je všeč sproščeno druženje v krogu najljubših ljudi, s katerimi smo zares povezani. Vsak ima pravico imeti svoje mnenje in želje glede poroke, a med sabo se morate dogovoriti tako, da bo prav za vse. Meni se zdi pošteno, da nevestina družina da več, če je povabila toliko svatov. Ampak to se boste vi menili.
Morda bo tudi tvoj sin moral razmisliti o skromnejši poroki, saj je vprašanje, kako bo še z ukrepi spomladi glede korone. Sploh težko verjamem, da bodo dovolili 80 ljudi na kupu.
Ja tudi mi smo pristaši skromnih zabav, vendar sin pravi, da kar bo nevesta hotela to bo dobila. Sam je hotel poroko s starši, sorojenci in prijatelji na neki elitni lokaciji in gurmansko prehrano. Take stvari mu veliko pomenijo. Vendar mu nevesta pomeni več in pravi, da bo to njen dan in da bo že preživel. Vse kar bo izbral bo avto s katerim se bosta vozila. Saj ne da nimam toliko denarja, vendar mi je škoda, da bosta toliko zapravila za poroko, ko nimata rešenega niti stanovanjskega problema. Saj vem da sem mogoče preveč racionalna, vendar ne morem iz svoje kože.
Zelo dobro razmišljaš. Meni se tudi zdi zamalo, da bi se toliko denarja metalo v poroko, stanovanjski problem pa nerešen. Na žalost veliko mladih danes tako razmišlja. Ves ta blišč traja en dan, ostanejo pa lahko tudi veliki dolgovi in slaba volja. Pa preštevanje denarja, ki so ga in ga niso dali svatje…
V bistvu je tale korona kriza postala zelo priročna, kar se tega tiče. Lepo se izgovoriš na ukrepe države, ki ti ne dovolijo zbobnati skupaj celega vesoljnega sorodstva in narediš gostijo v ožjem krogu in noben ne more biti užaljen 😉 Skromna poroka-zdaj ali nikoli, hehe…
25 let nazaj, oba študenta, hotela sem razkošno poroko, delala sva kot budale preko študenta, nisva imela niti avta niti stanovanja, eno sobo pri starših. Na poroki je bilo preko 120 svatov. Nepozabno do 8h zjutraj. Še danes drži, pa tudi stanovanjski problem sva rešila in tudi vsak svoj avto imava. Vse bomo imeli, živeli bomo pa od spominov ne od keša! Če imaš, jima daj, če nimaš, ne daj. Tojto
Meni je pa to ful dobro – mladi si zamislijo poroko, financirajo jo naj pa starsi. Ja, res je marsikje navada taka (marsikje v tujini, seveda!), ampak govorimo o drugacni tradiciji, mentaliteti in tudi financnem stanju.
Res pa je, da 2000 Eur nikakor ni veliko za pol (?) stroskov poroke. Ce hoce sin ustreci nevesti, je tudi lepo, ker jo uposteva in poslusa in slisi.
Odlocitev je na koncu tvoja. To, da jimata stanovanja, je njun problem in dva jurja te tezave ne bi razresila.
Naju je poroka prisla tam okoli 10k.
Financirala sva vse sama.
Ze pred nscftovannem sva povedala da niti slucajno ne bova sprejemala financiranja s strani kogarkoli.
So pa starsi price bratje in sestre dali potem v obliki dsril kar konkretne vsote.
Aja stsnovanjski problem sva imela ze pred tem rrsen in minimalni kredit na hrbtu.
Mož je za šalo omenil mami, da se nameravava poročiti in vprašal koliko misli prispevat. Povedala, mu je da nič .
Poročila sva se že dosti prej eno soboto je on pobral pričo, jaz svojo…kao gremo na kavo. Vsak s svojim avtom k matičarju in poroka končana. Ta dan sva zapravila za prstane mislim, da 300€ in za vse širi kosilo.
Poleti pa sva pripravila piknik kao spoznavanje med družinami in ko so se malce sprostili in najedli prinesla poročno torto in povedala, da sva že poročena. Piknik je bil fenomenalen pa še dobila sva ogromno čokolad in kav, ki sva jih vse pridno pojedla in se zabavala ob spominih na enkraten piknik. Ne spomnim se pa če je tašča prinesla čokolado….
hja,
2000 € naj bi bila polovica stroškov za poroko, na kateri vas bo 80??? Neverjetno poceni boš skoz prišla! Kaj boste pa stregli na poroki? Sendviče in sok? Pa kje? Na sredi travnika ali kako?
2 jurja naj bi bila polovica in še to je njej veliko… Jao, res pazi, da te ne ukradejo, no.
[/quote]
mene je 4.000 prišla poroka, pa sva imela 20 povabljenih, muziko na mp3
(no, všteto vse, od najema obleke, do vabil, pogostitve pri naju za začetek, večerja v hotelu), zastonj fotografe, ker je mož iz te scene, pa še marsikje sva šparala
tako, da 4 jurje za poroko za 80 ljudi je… khm 50 EUR po osebi. to mogoče krije večerjo in pol pijače in ničesar drugega.
imaš pa še ohoho ostalih stroškov
Lani se je poročila od sodelavca hci. Je rekel, da ji da 10.000 eur, koliko ji pa ostane je pa njen problem. Ce bo zelo razmetavala, da bo malo ostalo, ce bo pa varčna bo pa to kar zajetno darilo.
Necakinja se je porocila lani. Partner je tujec. Ko so prisli njegovi starši na poroko so moji sestri (mami) izročili kar zajetno koverto z denarjem. Sestra-mama je plačala poroko, tisti denar je pa dala mladoporočencama.
Moja mama je obema hcerama placala gostilno za polovico povabljenih. Z veseljem bi dala tudi se za ostala sorejenca, pa se nočeva poročit.
Jaz sem tudi med tistimi, ki se ji tudi sanja ne zakaj bi plačevala nekaj nenujnega za življenje, luksuz, metanje ven. Kot potovanja na Bali itd. Naj si plačajo sami, če želijo imeti. Ko bo kdo rabil denar za operacijo ali če bo zagustilo za najemnino/hrano/stroške, če bo kateri brez službe pa seveda daj.
Enako glede darila za poroko. Sama se odloči koliko jima zmoreš in želiš dati. Pa če bo “samo” 200 €, tako je, bosta morala to sprejeti. Nič jima več nisi dolžna nuditi.
Moja poroka je bila tudi cca 4000€ (15 let nazaj, 80 povabljenih).
Starši so seveda dali darila, priča tudi… ampak da bi morali plačati vsak pol, je tudi meni mimo. Pač kar sta si ta mlade dva zamislila, to naj plačata.
Jaz sem gostom rekel, da pač za darila zbirava denar za medene tedne. Vsak je dal kolikor je pač dal. In na koncu sva zbala ravno toliko nekje, da sva bila na 0 kolikor je stala poroka.
Za medene sva pa tudi dala cca 4000€ za 14 dni.
Forum je zaprt za komentiranje.