Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sinova poroka

Sinova poroka

Če boš z 2000 EUR prišla skozi je to odličen izplen. Skoraj neverjeten🤑🤑🤑

Midva z mozem sva se porocila zelo mlada. Jaz 22, on 26. (Nalednje leto bova praznovala 20 obletnico poroke)
Ko sva starsem in sorodnikom povedala nama sploh niso verjeli. Starsem sva povedala, da zeliva vse stroske kriti sama. Od prstanov, fotografa, pogostitve, obleke,…Povabila sva 60 ljudi (starsi, bratje, sestre, ozji sorodniki in nekaj prijateljev). Tudi na misel nama ni prislo da bi molzla starse naj placajo nekaj, za kar sva se odlocila sama. In zato tudi ne razumem mladih, ki to odgovornost prelagajo na starse. Ok, ce se starsi sami ponudijo, da bodo prispevali delez, ne pa da nekateri pari dejansko pricakujejo in jim je samoumevno da jim bodo poroko placali starsi. Poznam kar par primerov kjer sta mladoporocenca pretiravala z povabljenimi in ostalimi stroski, starsi pa so potem se nekaj let odplacevali kredit za poroko

Boš pa že dala tisoč evrov, oče naj da pa tisoč…Pri nas je bilo tako, pa se mi ne zdi nič takega in ne pobiramo denarja po tleh…To je darilo…Itak bosta mladoporočenca dobila nazaj denar…in bo njun…Bankrotirala nisem in tudi ti ne boš.Poroka ni vsak dan…in spomini naj bodo lepi.

Mi je zmeraj manj razumljivo to preseravanje na tuje stroške.

To niso tujci, to so starši!
In če za otrokovo poroko ne more dat 1000 evrov, če so v srednjem razredu, potem je pa res že malo čudno.
Razen, če je revščina pri hiši zaradi višje sile.Takrat pa razumem…..

Pri nas smo 3. otroci. Že takoj ko sva staršem povedala za poroko, je bila prva reakcija mojih da so rekli, ja dava ti vsak po 1000€, torej 2000€. Toliko je tudi brat dobil, šele potem sta začela spraševali podrobnosti kdaj pa kako. Pač njuna prva reakcija je bila misel na denar 🙂 kakšno veselje, kje neki.

Njuna dva sta skupaj dala 1000€.

Nisva pa nikomur govorila nič o denarju.

Pa še to : taki starši, ki jim je vse težko dati za otroka, PA IMAJO, potem naj otrok NE imajo.
Ker to ni preseravanje, poroka je veselje in tudi deljenje stroškov.
Ne imejte otrok, če vam je vse preseravanje!

Bodite samski za večno in ne vpletajte v svoja življenja nič krivih in nedolžnih otrok, ki jih spravljate na svet, potem pa ste nesposobni, da skrbite zanje in se veselite z njimi.
Kajti za otroke je treba tudi odpreti denarnico, ne samo za svojo rit!

Fotograf 1000€? A to je kakšno profesionalno slikanje da je tako drago?
Koliko pa stane celotna poroka za 80 ljudi?
Pa čisto iz radovednosti me zanima, koliko je sin star?

Pa še to : taki starši, ki jim je vse težko dati za otroka, PA IMAJO, potem naj otrok NE imajo.

Bodite samski za večno in ne vpletajte v svoja življenja nič krivih in nedolžnih otrok, ki jih spravljate na svet, potem pa ste nesposobni, da skrbite zanje in se veselite z njimi.
[/quote]

a spet ena, ki živi na račun staršev pri 50+ in jo je zbodlo?
Mislila sem pa na vse to preračunavaje, kako bosta mladoporočenca dobila denar za stroške nazaj od svatov.
in poroka ni nekaj nujnega pri preživljanju otrok. V Sloveniji so že čisto pomešani ti pojmi.

[/quote]

Jaz sem od svojih staršev kot najstnik skoraj vsak dan poslušal opazke od matere kako sem drag in koliko jo stanem. Sem bil pa čisto povprečen najstnik in nisem zahteval nič. Le dodatne superge za treninge.

[/quote]

In potem naj starši plačujejo za otroka celo življenje kar ima pade na pamet. Me zanima kako bi odreagirala, če bi si tvoji zaželeli ferrarija. Ja pa saj vendar je moj otrok in mu bom dala denar, da se bo postavljal s ferrarijem in ga čez 14 dni razbil.
To s preseravanjem na porokah je čisto brezvezno. Gre se do matičarja, naredi malo zakusko s svojci in ožjimi prijatelji in to je to. Od denarjam ki gre skozi želodec nimaš kaj dosti razen debelo rit.

Dvomim, da bodo čez nekaj mesecev ukrepi sproščeni do te mere, da bi se lahko družilo 80 ljudi, tako da je avtorico popolnoma odveč strah stroškov poroke. Internet za zoom poroko se pa plačuje tako ali tako vsak mesec.

Za začetek bom napisala, da je 10 000 EUR kar realna cena neke povprečne poroke v Sloveniji. Seveda so razlike, ampak če govorimo o povprečju, je pa to neka srednja vrednost.

Druga stvar je, kdo naj bi plačal za poroko. Midva z možem sva imela namen vse plačati sama. Denar sva privarčevala in nisva niti razmišljala o tem, da bi nama starši kaj plačevali.

No, pa me je moj oče takoj ustavil pri tem in rekel, da tradicionalno poroko oz. svatbo plača nevestina družina. Moževa družina je tudi sama od sebe hitela ponujat denar, češ da se spodobi, da starši sofinancirajo poroko.
Kolikor sem se pogovarjala s svojimi poročenimi kolegicami in prijateljicami, so tudi pri njih starši primaknili kar nekaj denarja za poroko. Ne glede na višino mesečnih prihodkov mladoporočencev.

Skratka, tvoj sin ima prav, ko pravi, da v Sloveniji starši običajno kaj prisepavajo za poroko svojih otrok. Očitno je to pri kar lepem številu ljudi zakoreninjeno kot primerno, spodobno, pričakovano in tradicionalno.

Nima pa prav, ko misli, da samo zato, ker veliko ljudi to počne in se jim tak način zdi primeren in pravilen, tudi njemu taka obravnava kar avtomatično pripada. Če vi te navade v družini nimate, če se ti s tem ne strinjaš, pač denarja ne boš dala. Mislim, da otroci nimajo pravice zahtevati kaj takega od svojih staršev. Imajo se pa na primer tvoji starši moralno pravico oglasiti in pritisniti nate, če so oni prispevali k tvoji poroki. V tem primeru se nekako spodobi, da ti to “uslugo” nudiš tudi svojim otrokom. Po svojih zmožnostih, seveda.

Pa še nekaj je. Če plačajo starši, imajo starši tudi besedo pri tem, kakšen je budžet. Pa tudi kakšno besedo pri tem, kakšna bo svatba. Kadar starši plačajo, se zročenca ne moreta popolnoma neodvisno odločati in izmišljevati, ampak mora biti celoten plan odobren s strani tistega, ki poroko plača. Tako kot velja za vsak projekt, ki ga nekdo organizira, nekdo drug pa financira.
V mojem primeru smo tu našli kompromis, da so starši povedali, kakšen znesek želijo dati, midva sva pa našla eno postavko, ki se je s tem približno skladala. Ostalo sva pa plačala midva, kakor sva tudi že od začetka planirala, in tako tudi vse organizirala po svojih željah.

V resnici se moraš ti samo odločiti in sinu jasno povedati, če si pripravljena kaj financirati ali ne, koliko in kaj za to pričakuješ (če imaš kakšne zelo specifične želje). To je vse. Skupne stroške je mogoče razdeliti na ogromno manjših postavk in se lahko potem odločiš, da plačaš samo eno oz. neko kombinacijo teh. Na primer večerjo (samo hrano), pijačo, poročno torto, glasbo, itd. Kot si že ugotovila, je pri organizaciji poroke malo morje raznih stroškov.

Toliko o sinu in njegovih pričakovanjih. Sedaj pa moram komentirati še tvoj odnos do sinove poroke.
Delaš namreč zelo veliko napako, ko se ukvarjaš s tem, koliko bo celotna poroka stala. Pišeš, da bosta sama plačala vse ostalo, zato je tudi popolnoma njuna stvar, koliko ju bo to stalo. To NI tvoja stvar. Če se njima zdi vredno njun denar nameniti za poroko, imata do tega vso pravico. Ti jima pa ne krati veselja in pusti, da organizirata poroko, kakršno si želita. Poroka je poseben, enkraten dogodek. Vsak zase ve, kaj mu pomeni, in ti ne moreš vrednosti poroke nekoga drugega ocenjevati skozi svoje oči.

Tu sta mlada dva naredila napako, da sta sploh z vami govorila o vseh ostalih stroških. Glede na to, da bosta tiste stroške krila sama in gre torej za njune finance in njun projekt.

Iz prve roke ti povem, da mi ni žal niti enega evra, ki sva ga z možem namenila za najino poroko. Od začetka sva še nekaj kolebala med eno cenovno ugodnejšo izbiro ter tistim, kar nama je bilo bolj všeč. Pa sva se potem odločila za nama bolj všečno varianto in kot rečeno, nama ni niti malo žal.

V resnici je tvoja edina in najpomembnejša naloga pri sinovi poroki to, da se zanj in z njim iskreno veseliš. Poleg tega pa še, da prideš na poroko urejena, pozitivno naravnana in dobrovoljna in da skupaj lepo obeležite ta enkratni dogodek v sinovem (in snahinem) življenju.

Poroka NI tvoja. To pomeni, da ti ni treba imeti z njo nobenega opravka in nobenih skrbi. Tvoj finančni prispevek je tvoja dobra volja, poročno darilo oz. dogovor med teboj in sinom. Vse ostalo je pa odgovornost mladih in naj se onadva sama organizirata, kot želita ter vesta in znata. Ti boš tam samo gost. Ne organizator, ne odgovorna oseba. To je naloga mladih, ti se pa samo sprosti in uživaj 🙂

Navada je taka:
Hrano placajo nevestini.
Muziko zeninovi.
Torto ena prica.
Prstane druga.

Kje pa dobiš dva prstana za ceno poročne torte?

To zna bit v sedanjem času problematično, ker so poročni prstani lahko znatno dražji od poročne torte. Oz. na splošno dokaj dragi. S hrano in glasbo je pa tudi po mojih informacijah res pogosto tako, kot pišeš.

Ne.Ker so cene nesorazmerne.Priče ne moreš preveč obremenjevati.
Kar se pa tiče zgoraj o fotografu : Najame se fotografa iz domačih krajev, ki se na to obrt spozna.
Pa še račun ne bo tako visok.
Za muziko tudi ni treba, da jih pride 5.
Lahko je eden, pa tisti zelo dober.Smo ga imeli na 50 .letnici in je bilo super!

Ne.Ker so cene nesorazmerne.Priče ne moreš preveč obremenjevati.
Kar se pa tiče zgoraj o fotografu : Najame se fotografa iz domačih krajev, ki se na to obrt spozna.
Pa še račun ne bo tako visok.
Za muziko tudi ni treba, da jih pride 5.
Lahko je eden, pa tisti zelo dober.Smo ga imeli na 50 .letnici in je bilo super!
[/quote]
Strinjam se z zapisom o pričah. Kolikor vem, priči organizirata fantovščino in dekliščino. Po potrebi pomagata pri organizaciji poroke in tako naprej. Nisem pa vedela, da naj bi priča tudi kaj finančno prispevala k sami poroki. Moj oče je sicer omenil, da ima tradicionalno tudi priča neke stroške s poroko, samo se mi to ni zdelo primerno in zato tega na najini poroki ni bilo.
Priči sta se lepo uredili, pomagali pri določenih delih organizacije poroke in med samo poroko. Že tega njunega prispevka je bilo več kot dovolj.

Cena za glasbo je pa zelo odvisna od tega, kakšen je koncept poroke. Če je poroka cerkvena, to hitro lahko vključuje še igranje orgel, pevce ali kak drug glasbeni vložek in potem še živo glasbo na svatbi.
Lahko se pa namesto tega odločiš za posneto glasbo in didžeja, kar drastično zmanjša stroške. Ali pa za neko kombinacijo le tega. Da ne omenjam, da imajo različni izvajalci zelo različne urne postavke itd.

A ste se vi odločila da se bo on poročil ali se je sam? Nikjer ne piše da morajo starši plačat, to pričakujejo samo tisti ki imajo polno rit in so razvajeni. Če sta se že vse dogovorila, zaorganizirala, si pa naj še plačata. Vi boste dala darilo kolikor boste lahko in želela, in je to to. Če ste pametna boste naredila tako, če ne pač ne jokajte. Pa naj bosta jezna kolikor želita, boli vas k. Je njuna poroka ne vaša 🙂

WTF??
Od kdaj pa priče plačujejo poroko??
Potem se lahko poroči samo tisti, ki imajo premožne prijatelje ali kako?
Ni čudno da se eni 3x poročijo če jim drugi plačujejo za luksuz.

TAk je to blo v starih časih.
Za pričo tudi ni bil najboljši prijatelj ali brat/sestra, kot je to navada danes, ampak kak bogat boter – najobičajnejše birmanski oz krstni – botri so bili ponavadi bolj premožno sorodniki.

Midva sva si vse plačala sama.
Tudi hrano pijačo in muziko.
Imeli smo ene muzikante čez dan in ene zvečer/ ponoči.
Pa smo imeli sprejem in pogostitev pri ženinu.
Sprejem in pogostitev pri nevesti.
Sprejem in pogostitev po cerkveni – v tistem času sva se šla slikat.
Potem smo šli ca 40 min vožnje na mesto kjer sva imela zabavo.
In tam po protokolu dalje.
Caa 10k.

Midva sva vse sama plačala, ne vem zakaj bi to starši plačevali. Preprosto, malo ljudi ( bilo nas je 25 vse skupaj), potem smo šli na kosilo in to je to. Vsi so bili navdušeni ker je bilo tako sproščeno.

Midva sva se poročila letos in imela ravno tako razmerje svatov, da je bilo po moji strani 2/3 svatov, moževih zelo malo. Starši po moževi strani so se ponudili, da plačajo fotografa cca.1000 eur, moji pa so nama plačali poročno potovanje v isti vrednosti. z vsemi ponudniki se je dalo dogovoriti, da sva pred poroko plačala samo aro in vse ostalo po poroki, kar nama je zelo prav prišlo, saj nama drugače ne bi zneslo vse plačati. Za darila sva po večini od vseh dobila denar po njihovih zmožnostih in se je nabralo toliko, da sva lahko poplačala gostinca, cvetličarja in ansambel, tako, da verjamem, da tudi če sin in njegova toliko našparano se bo dobro izšlo. Prispevate lahko po svojih zmožnostih, vrjamem da bo sin to razumel.

Midva sva dala za poroko okoli 2500e. Sicer sama. 64 gostov. Krasna hrana, ambient, samo znajt se je treba.
Na najini porodi je bila tudi glavnina gostov njegova zlahta mojih pa 8.

4000 je zelo poceni. Meni se zdi normalno, da starši plačajo poroko otroku ( ne glede na spol, včasih je bilo tako da nevestini starši plačajo poroko, zeninivi kupijo bivališče ampak danes je to že drugače, saj ne moreš razlik delat) jaz sem pripravljena obema plačat poroko v celoti brez pomislekov.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close