7-letnik zanalašč lula v plenico
Situacija je taka. Moj sine se je podnevi od plenic odvadil že pred drugim letom starostim, ponoči pa ima še zdaj (pri dobrih sedmih letih) probleme. Probali smo vsega in svašta- od sončkov in oblačkov ko je bil majši do alarmov in tega da je sam preoblačil posteljo ko je bil starejši. Nič ni pomagalo, tako da smo ga peljali k zdravniku, ta pa nam je rekel da bodimo potrpežljivi, da bo ta problem sam prerasel.
In ja, resno smo že razmišljali o tem da bomo nehali kupovat te plenice, ampak smo prišli do drugega dogovora na možev predlog- dokler bo hotel ponoči plenico bo dobival minimalno žepnino (pol evra na teden, ko je ne bo hotel več bo dobival več) in tako ima dodatno motvacijo da poskuša ostati suh. Sicer kupujemo Drynites plenice z spidermanom iz mullerja velikosti M (da, obstajajo tudi večje L-XL za do 15 let!), ki pa niso tako poceni (cca 10e/paket ) tako da tudi on pride ceneje čez (kot da bi mu jih nehali kupovati pa bi si jih moral sam) in je to nekakšen win-win za vse.
No, zdaj pa k problemu ki ga imam. Včeraj sem ugotovila, da se včasih zjutraj zanalašč polula v plenico. Ker je seveda lepše ostati v postelji kot pa vstati in iti na WC kot normalen človek. Povedala sem mu, naj tega ne dela, pa me je vprašal “zakaj, plenica je tako ali tako polna od noči, tako da je vseeno če se še enkrat polulam”. Odgovor me je razjezil, a se mi ni uspelo domisliti nobenega pametnega odgovora.
Mož mi je rekel da naj se ne sekiram, če bi bil res len, bi se v plenico polulal vsako jutro ker se mu nebi ljubilo vstati, da je pravzaprav praktičen oziroma varčen, da plenico izkoristi do konca, če že ve da sam plača zanjo. Tudi to me je malce razjezilo, a počasi se mi dozeva da imata fanta prav… Kakšno je pa vaše mnenje o tem?
S tabletami bi ti filala otroka zaradi nečesa, kar se reši samo od sebe. Bog pomagi….
Avtorica, dokler boste otroku težili okoli tega lulanja in prakticirali nagrade, kazni, denarče, sončke, bombončke…., bo otrok lulal in to mogoče celo vedno bolj. Eden od razlogov za nočno lulanje je stres in če zganjate tak cirkus, je otrok pod stresom in ima občutek krivde. Vsakič, ko skačete v luft zaradi tega lulanja, je tudi ponižan, saj je že toliko star, da razume, da je to del človekove intime. In ker je osramočen in pod stresom ala glej, da se jutri spet ne polulaš, gre že zvečer v posteljo s strahom (tudi če tega ne pokaže) in zato je skoraj gotovo, da se bo spet polulal.
Moj nasvet? Kupi nepremočljivo jogi rjuho (dobiš v otroških trgovinah), čez daj navadno jogi rjuho, plenice vzemi in to je to. Otroku povej brez nekega večjega pompa, da boste poskusili brez. Če se ponoči polula, brez cirkusa, besed, slabe volje in obtoževanja zamenjajte rjuho, otrok naj se preobleče in to je to. Nobenih pogovorov, nagrad, kazni, groženj in padanja v nezavest, kot da ni bilo nič. In verjemi, ko boste to lulanje začeli ignorirati, bo po vsej verjetnosti na lepem izzvenelo. Vedi pa, da ni malo otrok, ki ponoči močijo posteljo do pubertete, punce naprimer dokler ne dobijo prve menstruacije. Potem kar naenkrat nehajo. Tako da gre mogoče tudi za način razvoja, ampak v vsakem primeru se stvar prej ali slej vedno reši sama od sebe. Z delanjem galame boš pri svojem sinu stvar le poslabšala, ne pa ustavila. Zato se skuliraj in mu ne teži, predvsem pa ga ne filaj s tabletami. Saj prijateljicam ni treba povedati za težavo, če te je strah tega, da otrok ne bi izpadel popoln v njihovih očeh, ti pa slaba mama.
Od znancev sin je bil ravno tako do 2. razreda v plenicah ponoči. Od vsega so napletali, da ima premajhen mehur, težave itd. in tudi on se je ravno tako kot tvoj NAVADIL na plenice ponoči. Ko so mu končno vzeli plenice, so se začele stvari normalizirat.
To je tisto, na kar sem pred leti tudi opozarjala; mentaliteta, da se itak otrok sam odvadi od dojenčkanja “ko pride čas”, je nevarna. Ker je neresnična. Nekateri se odvadijo (prsi, dude, stekleničke, plenic…), nekateri bi pa vlekli vnedogled, ker se na to navadijo.
Žepnina? Itak jo dajeta vidva, ane? Kaj pa bi si drugače privoščil s to žepnino? Za vse priboljške itak plačata vidva, tako da je njemu vseeno za ta denar. Drugo bi bilo, če bi si fant rad privoščil nekaj posebnega in bi si s to žepnino tudi lahko privoščil. Ker pa jo mora dati za plenice, mu ne bi ostalo nič. V realni situaciji mu pa dol visi zanjo.
Kaj je bilo tisto s preoblačenjem postelje? Kolikokrat jo je moral preobleči?
Fant vidi, kako zelo je vama do tega, da nima plenic, zato se bo tole še vleklo. Vidva se morata od tega distancirat. Plenice vzameta, vendar vse lepo in prijazno. Rečeta, da je pri teh letih dovolj star, da gre lulat v stranišče. Tudi ponoči se zagotovo zbudi, ko ga lulat. Če se bo v posteljo, nič hudega, bo pač moral za sabo pospravit- rjuhe v pralni stroj, vse kar je poscano v pralni stroj, jogi pusti, da se posuši, ko pride iz šole, postiljat posteljo. Vidva se nehata obremenjevati, to je njegovo delo. Tudi če posteljo malo na horuk postilja, nima veze. Ko bo videl, da sta se vidva nehala živcirat, bo pretehtal ali je pametno, da ščije v posteljo.
Verjemi, otrok se je tako navadil na plenico, da enostavno lula vanjo in je. Ko se bo ponoči polulal, ne bo tako udobno, saj bo ležal v mokrem in mu bo šlo na živce. Tako se bo spet začel zbujati, naprej ko bo že polulan, potem pa tudi takrat, ko ga bo tiščalo. Samo dajte času čas, da se njegov organizem spet navadi normalnih signalov. S tem prekomernim dojenčkanjem ste te signale uničili. Normalen triletnik (pri nekaterih že pri dveh letih ali prej) se ponoči zbudi, ko ga tišči lulat. Nakasneje pa pri štirih. Če mu pri teh letih še pustiš plenico, to pretenta naravo, in otrok se ne zbuja več, ko se polula. Zato je popolnoma zgrešena ideja, da otroku pustimo plenico dokler pač lula ponoči vanjo. Ja, pri nekaterih se obnese (moja hči je imela suho nočno plenico že pri enem letu npr., sin pa pri dveh in pol), pri drugih ne (drugemu sinu sem vzela plenico ponoči pri treh letih, še kakšen mesec je lulal v posteljo, potem pa mu je očitno zvonil signal in se je zbudil, če ga je tiščalo- to naredi organizem, ko čuti neugodje). Ampak morate mu dovoliti čutiti neugodje, drugače se ne bo nič spremenilo.:)
S tabletami bi ti filala otroka zaradi nečesa, kar se reši samo od sebe. Bog pomagi….
Avtorica, dokler boste otroku težili okoli tega lulanja in prakticirali nagrade, kazni, denarče, sončke, bombončke…., bo otrok lulal in to mogoče celo vedno bolj. Eden od razlogov za nočno lulanje je stres in če zganjate tak cirkus, je otrok pod stresom in ima občutek krivde. Vsakič, ko skačete v luft zaradi tega lulanja, je tudi ponižan, saj je že toliko star, da razume, da je to del človekove intime. In ker je osramočen in pod stresom ala glej, da se jutri spet ne polulaš, gre že zvečer v posteljo s strahom (tudi če tega ne pokaže) in zato je skoraj gotovo, da se bo spet polulal.
Moj nasvet? Kupi nepremočljivo jogi rjuho (dobiš v otroških trgovinah), čez daj navadno jogi rjuho, plenice vzemi in to je to. Otroku povej brez nekega večjega pompa, da boste poskusili brez. Če se ponoči polula, brez cirkusa, besed, slabe volje in obtoževanja zamenjajte rjuho, otrok naj se preobleče in to je to. Nobenih pogovorov, nagrad, kazni, groženj in padanja v nezavest, kot da ni bilo nič. In verjemi, ko boste to lulanje začeli ignorirati, bo po vsej verjetnosti na lepem izzvenelo. Vedi pa, da ni malo otrok, ki ponoči močijo posteljo do pubertete, punce naprimer dokler ne dobijo prve menstruacije. Potem kar naenkrat nehajo. Tako da gre mogoče tudi za način razvoja, ampak v vsakem primeru se stvar prej ali slej vedno reši sama od sebe. Z delanjem galame boš pri svojem sinu stvar le poslabšala, ne pa ustavila. Zato se skuliraj in mu ne teži, predvsem pa ga ne filaj s tabletami. Saj prijateljicam ni treba povedati za težavo, če te je strah tega, da otrok ne bi izpadel popoln v njihovih očeh, ti pa slaba mama.
[/quote]
nič ni osramočen in pod stresom, če se tudi zjutraj ko je buden, poščije v plenico, ker je tako bolj udobno.:)))
Če bi bil osramočen in pod stresom, bi se šel skrivoma na WC preobleč v gate. Ne pa da pred materjo ščije v plenico, hahaha.
Takoj vzemite to potuho od plenice in kot je nekdo napisal, nehajte se razburjat zaradi tega. Dovolj je star da je to njegova stvar. Povej, da se tebi ne ljubi vsak dan pospravljat, da naj to naredi sam. To ni nobena kazen, ampak naravna posledica tega, da pač lula v posteljo. Potem je potrebno to počistit in to razume, kot razume, da mora pobrisat, ko polije sok.
Naj se sam odloči. dokler v posteljo lula, imejte še star jogi, kakšno plastiko čez in rjuho navrh. bo šlo v mesecu dni.
Tablet nimamo namena dajat. Plenice mi gredo na živce, ampak ne pa tako zdelo da bi mu začela dajat neke hormone. Tudi nasplošnom sem proti GSO in podobnemu.
Je pa to podedoval po očetu. Sicer sem ga morala dolgo pregovarjati da mi je povedal kako dolgo je sam močil posteljo, to pa zato ker je bil za vsako mokro posteljo tepen, in je vsak večer zaspal v strahu – dokler se ni problem rešil sam od sebe ko je bil star 9 let. Zato pravi da tamalega razume hoče narediti stvar čim manj stresno, a meni gre vseeno na živce da imam tako velikega otroka v plenicah.
nič ni osramočen in pod stresom, če se tudi zjutraj ko je buden, poščije v plenico, ker je tako bolj udobno.:)))
Če bi bil osramočen in pod stresom, bi se šel skrivoma na WC preobleč v gate. Ne pa da pred materjo ščije v plenico, hahaha.
Takoj vzemite to potuho od plenice in kot je nekdo napisal, nehajte se razburjat zaradi tega. Dovolj je star da je to njegova stvar. Povej, da se tebi ne ljubi vsak dan pospravljat, da naj to naredi sam. To ni nobena kazen, ampak naravna posledica tega, da pač lula v posteljo. Potem je potrebno to počistit in to razume, kot razume, da mora pobrisat, ko polije sok.
Naj se sam odloči. dokler v posteljo lula, imejte še star jogi, kakšno plastiko čez in rjuho navrh. bo šlo v mesecu dni.
[/quote]
Ti bolj slabo poznaš osnove otroške psihe. Ali se nalašč polula ali ne, ne veš, avtorica samo nekaj tja v tri krasne ugiba. Pri teh letih je otrok več kot dovolj star, da dazume, da to lulanje ni več njegovim letom primerno. Zato ga je sram, ter čuti pritisk, da mora s tem nujno nehat, a seveda ne more, če ga poln mehur ne zbudi. Otrok čuti, kako to nervira starše in to ga hudo muči. Znajo pa to otroci super skrivat. Pokaže se na druge načine, eden način je prav lulanje ponoči. Res misliš, da bi to nalašč delal, če je moral sam za seboj čistiti in pospravljati? Ga ni sedemletnika, ki bi z veseljem pospravljal poscane cunje za seboj. Če bi to počel nalašč, bi bilo dovolj enkrat ali dvakrat, da bi pospravljal, pa bi ga minilo. Avtorica si samo noče priznati, da je nekje v razvoju ovira in se tolaži, da je sonček tako brihten, da jo nalašč izziva. Da pričakujete, da se bo sam odločil, ali se bo ponoči zbudil za lulat ali ne, je dobesedno smešno za se poscat. A ti se lahko zavestno odločiš, da se boš zbudila vsakič, ko se ti bo sanjalo o drevesu čez cesto? Se lahko med spanjem odločiš: sedaj se bom pa zbudila? Ne. In prav tako tega ne zmore otrok.
Preden te požrejo: ja, to se dogaja. Hčerka je imela ponoči plenico do 12 leta, tako je bilo tudi z njenim očkom in stricem. Bila je pametna, čez dan se je odvadila že pred 2 letom, ponoči pa ni šlo. Nikoli se ni polulala nalašč, tako kot tvoj sin, vedno ji je bilo neprijetno. Poskusili smo vse, razen tablet. Potem nam je pameten urolog povedal, da se pri nekaterih otrocih sečila pač pozneje razvijejo in da bo pri 12. letih sigurno konec. Tablete je omenil, vendar odsvetoval, ker so hormonske. Točno pri 12. letih je bilo konec. Težave so bile samo v raznih šolah v naravi, vendar je nekako speljala. Zvečer si je “namontirala” plenico in jo zjutraj bolj ali manj skrivaj odstranila. Učiteljice pa smo seveda obvestili. Predvsem ne dramatizirajte okrog tega, mirno se pogovarjajte, nehajte s podkupovanjem, predvsem finančnim, ker je brezveze in bedno. Srečno!
Jaz svetujem tablete. Mi smo poskusili vse. Čez dan suh, ponoči pa velikokrat polulan. Mi smo mu sicer dali plenico stran že pri 2,5, ko je bil suh čez dan. Imel pa je nepremočljivo podlogo, ki smo jo pač zamenjali, ko se je polulal. Kakšno leto je bil čisto ok (lulal mogoče 1x na mesec), potem pa se je začelo. 2x polulan pa teden dni suh. Pa ponovno lulanje, pa suh, tudi po mesec dni skupaj. Potem je bil večinoma suh od 5-7 leta, pa ponovno lulanje – 2-3x tedensko. Ves čas je imel nepremočljivo podlogo, na tabore je hodil in zanimivo tam ni nikoli lulal. Poskusili smo z nagradami, urnikom pitja (ki je za moje pojme prekrut, predvsem za otroka, ki se ukvarja s kakšnim športom, saj po 3 uri skoraj ne piješ več). Skratka, da povzamem, do 8 leta je pediatrinja še govorila, da bo ok, da bo prešlo samo po sebi, potem pa sem imela dovolj in jo prosila za tablete. In zgodil se je čudež – vzel je samo 2 tableti in je suh že več kot leto dni.
Pa ne, ne dajemo mu jih mi gor, kot je nekoga zanimalo. Mi mu jih samo prinesemo iz Mullerja, on si pa da paket pod posteljo, pa si jih ko se oblači v pižamo, obleče gor kot hlačke. Pa če gre k teti kdaj prespat ga ponavadi oba z možem opozoriva, če si je spakirov kako “nočno hlačko” (enkrat sm rekla plenico in je bil užaljen). Tut sam jih v smeti nosi, tako da je relativno samostojen glede tega.
Pod stresom pa ni zarad tega. Mož me opozori vsakič ko se mu zdi da “pretiravam”, ampak vseeno se mi zdi da bi se mogu vsaj malo sekirat zarad tega.
Ti bolj slabo poznaš osnove otroške psihe. Ali se nalašč polula ali ne, ne veš, avtorica samo nekaj tja v tri krasne ugiba. Pri teh letih je otrok več kot dovolj star, da dazume, da to lulanje ni več njegovim letom primerno. Zato ga je sram, ter čuti pritisk, da mora s tem nujno nehat, a seveda ne more, če ga poln mehur ne zbudi. Otrok čuti, kako to nervira starše in to ga hudo muči. Znajo pa to otroci super skrivat. Pokaže se na druge načine, eden način je prav lulanje ponoči. Res misliš, da bi to nalašč delal, če je moral sam za seboj čistiti in pospravljati? Ga ni sedemletnika, ki bi z veseljem pospravljal poscane cunje za seboj. Če bi to počel nalašč, bi bilo dovolj enkrat ali dvakrat, da bi pospravljal, pa bi ga minilo. Avtorica si samo noče priznati, da je nekje v razvoju ovira in se tolaži, da je sonček tako brihten, da jo nalašč izziva. Da pričakujete, da se bo sam odločil, ali se bo ponoči zbudil za lulat ali ne, je dobesedno smešno za se poscat. A ti se lahko zavestno odločiš, da se boš zbudila vsakič, ko se ti bo sanjalo o drevesu čez cesto? Se lahko med spanjem odločiš: sedaj se bom pa zbudila? Ne. In prav tako tega ne zmore otrok.
[/quote]
Avtorica je rekla, da ji otrok pove, da se bo polulal v plenico, ker je že itak mokra. Če ji ne verjameš okej, tvoja stvar.
in ja, človeški organizem je tako narejen, da se ob neudobju zbudiš. In ležanje v lastnem scanju je neudobje. Ko se to zgodi večkrat, te organizem opomni, da se zbudiš, ko te tišči. Tudi ti se, ali ne? Če pa bi do 40. leta imela plenico na riti, se ne bi. Ker bi bila tako navajena. Vzemi ali pusti, briga me, če ne veš, kako deluje človeški organizem.
Haha, hvala avtorica za tole zgodbico, lep prevod!
https://www.reddit.com/r/Parenting/comments/3369dq/daughter_using_diaper_for_convenience/
Seveda lulajo zanalašč. Če se temu, da se ti ne ljubi na stranišče, lahko rečeš zanalašč. Jaz bi temu tako rekla.
Imeli primer sinovega sošolca. Imel je 13 let, ko smo ga povabili na rojstni dan od mojega sina, njegova mati mi je povedala za težave in mi dala rezervna oblačila. Zgledalo pa je tako, da sem videla, ker sem bila pač pozrona, da je začel mencat. Nehal se je igrati in mencal kot da ga lulat. Sem stopila do njega in mu pokazala stranišče, naj gre lulat- diskretno, da ni nihče slišal. Je rekel, da ne in šel nazaj na vrt. Tam so se drugi žogali, on pa kar mencal in čez par minut mokre hlače. Potem je šel na stranišče in se preoblekel. Pameten fant, mentalno z njim nič narobe. Kako je sedaj, ko je star 19, ne vem.:)
Kaj bi rekli na to? In isto dela baje doma. Zakaj ni šel lulat, saj je bilo očitno, da ga je tiščalo? Nisem razumela in še ne razumem…
Avtorica je rekla, da ji otrok pove, da se bo polulal v plenico, ker je že itak mokra. Če ji ne verjameš okej, tvoja stvar.
in ja, človeški organizem je tako narejen, da se ob neudobju zbudiš. In ležanje v lastnem scanju je neudobje. Ko se to zgodi večkrat, te organizem opomni, da se zbudiš, ko te tišči. Tudi ti se, ali ne? Če pa bi do 40. leta imela plenico na riti, se ne bi. Ker bi bila tako navajena. Vzemi ali pusti, briga me, če ne veš, kako deluje človeški organizem.
[/quote]
Ne, človeški ali bolje rečeno otrokov organizem ne deluje tako. Zato, ker bo otroku neudobno, ko bo moker, se zaradi tega ne bo telo odločilo, da ga bo naslednjič zbudilo preden se polula. Če se ti moje besede zdijo nabijanje v prazno, pokliči kakega urologa, pa naj ti on razloži.
Daj ti meni prosim razloži, na kakšen način bi lahko pomagale tablete.
[/quote]
zato ker otroci ponoči nehajo lulat takrat, ko neka žleza dozori in začne proizvajati hormon, ki ponoči urin zgosti. tableta minirin je nadomestek tega hormona.
nočno lulanje nima nobene veze z dnevnim odvajanjem od plenice
če pa ta tema ni nakladanje, bi jaz otroku plenico vzela. če se zjutraj polula, je že zdavnaj dovolj zrel.
Ne, človeški ali bolje rečeno otrokov organizem ne deluje tako. Zato, ker bo otroku neudobno, ko bo moker, se zaradi tega ne bo telo odločilo, da ga bo naslednjič zbudilo preden se polula. Če se ti moje besede zdijo nabijanje v prazno, pokliči kakega urologa, pa naj ti on razloži.
[/quote]
Ja, pa se bo. Točno telo te bo zbudilo ob neugodnosti med spanjem. A tebe ne zbudi, ko te tišči? A se v posteljo polulaš? Isto je z malčki. S plenicami so točno ta impulz telesa, da se zbudi, ko ga začne tiščati na WC, uničili- baje se ta impluz zbudi nekje od 1 leta do 4. let. Ker pa so dali organizmu signal, da ni nič narobe, če se poščiješ med spanjem, saj ni neudobja, ker imaš plenico, se signal ne “prižge” in med spanje lulaš. Če ne verjameš, vprašaj kakšnega psihologa, kako zelo fizični impulzi vplivajo na psiho.
Še zdaj se spomnim, ko je sin, ki je spal med nama z ženo, ker je bil vročičen in imel angino, star točno 2 leti- med tisto vročino ponoči se je zbudil in v nekakšnem deliriju govoril, da mora lulat. Pazi, 3 tedne prej smo mu vzeli plenico ponoči, ker je bil že mesece suh čez noč. Nikoli v življenju se ni polulal v posteljo. Hčeri smo vzeli plenico pri 3 letih, pa je še ene dva meseca tu in tam lulala v posteljo, dokler se ji ni organizem privadil, da je brez plenice. In se je začela zbujat za lulat. Prej se pa ni, je kar ponoči lulala v plenico. In sem prepričan, da če bi ji pustili plenico do 4. leta, bi se še težje odvadila tega. Kaj šele kasneje.
Podcenjuješ podzavest, ki ima veliko vpliva na našo zavest.
Forum je zaprt za komentiranje.