Kolikšna je povprečna življenjska doba stanovanjskih blokov?
Pa ne obnavljajo dovolj niti prav.
Počakaj na novi veliki ljubljanski potres. Zamuja že 20 let. Tedaj bo vse, kar so zgradili med 1945 in 1965 na tleh. Tedaj so gradili tako, kot da ni potresov. Pa so. Redkokdo pa dela protipotresno sanacijo, ker stane menda 300€/m kot sem brala v enem članku. Menda bo 1/3 objektov fuč.
Jaz nimam kreditov, je pa letnik gradnje zelo pomemben faktor pri nakupu nepremičnine. Zavarovalnica zavaruje proti potresu za max 1600€ na meter, cene starih stanovanj v Ljubljani so pa precej več od tega. Kar pomeni, da boš pri potresu izgubil kar lep del investicije, kar je meni nesprejemljivo.
Sem še kot študentka delala v Posočju po potresu in videla, kaj naredi majhen potresek na neustrezno grajeni stavbi. Prenesi to na resen potres, ki ga lahko pričakujemo v Ljubljani iiiiiin…. imaš finančno in človeško katastrofo. Učinek potresa je večji na višjih in večjih stavbah. Tlele ob Celovški so ene 9nadstropne, od katerih ne bo ostalo nič, če bo resen potres. V resnici bi morali raje resen denar vlagati v protipotresno sanacijo starejših objektov, namesto v šminko in drage tlakovce okoli glavne pošte v centru.
Tudi starejše šole z vsemi predelavami so lahko zelo nevarne. Ker na koncu, ko gre zares, vse pomaga pri ohranitvi/porušitvi objekta. Sem videla fotko, ko je žleb za deževnico preprečil, da bi vogal hiše padel ven in porušil hišo.
Imamo zavarvanje, tudi za primer potresa. Res je, če bi se veliko zrušilo, bi dolgo trajalo, da se zgradi in tudi ta čas bi morali nekje živeti, ampak zavarvanje krije tudi del tega stroška. Ja, vem, to bi bila katastrofa za zavrovalnice, ampak saj so pozavarovane za take primere, dvomim pa, da bi se zgodila neka katastrofa na širšem področju Evrope recimo.
Protipotresna sanacija pomeni, da je stavba po potresu tudi manj poškodovana, kar pomeni, da jo je možno tudi popraviti, ne samo podreti. Sicer se lahko podre tudi sama, že med potresom. Sem videla posledice obeh potresov v Furlaniji leta 76 na dveh hišah. Ena je bila po prvem potresu sanirana s kabli, drugi potres se ji ni nič poznal. Druga hiša se je v drugem potresu podrla.
Glede odškodnine zaradi potresa od zavarovalnice, pa izračun 1600 na meter pokrije novo hišo, gradnje bloka pa ne, ker je tam meter zemljišča precej manj zastopan v ceni kvadratnega metra stanovanja kot pri ceni na meter hiše. Odškodnine za stanovanje v bloku so prenizke.
Pa tudi, kako bo pa to zgledalo?
Po potresu jih ima morda ena tretjina zavarovano, mrtvih še pa še, cele družine pokopane pod ruševinami… kdo bo zbral denar od zavarovanj, pridobil novo gradbeno in začel zidat? Najprej izpeljat vse zapuščinske postopke, da se sploh definira žive solastnike zemljišča, ti bodo pobirali ostanke svojih življenj in se še ukvarjali z novogradnjo svojih stanovanj? Po mojem ne. To bi trajalo 10 let, da bi na mestu podrtega stal nov blok.
Ni heca s potresi.
Po drugi strani, je pa morda treba v starem bloku sprva zamenjati samo odtočno kanalizacijsko cev. Kako to narediš? Pobereš soglasja 75{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} lastnikov bloka, izseliš vse, ki so vezani na isto vertikalo in razbiješ vse kopalnice. Me zelo zanima, kdo je tako uspešen organizator, da bo kaj takega izpeljal, res me zanima, ker bi se rada kaj naučila od njega.
3/4 pariza je bilo zgrajenega pred več kot 100 leti. vse tiste elegantne 5nadstropne zgradbe iz bež kamna. nič ne kaže, da bi kmalu propadle…
https://www.alamy.com/stock-image-typical-urban-house-in-parisfrance-169039057.html
Forum je zaprt za komentiranje.