Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Življenjska doba avto akumulatorja

Življenjska doba avto akumulatorja

Imam skoraj 7 let star avto, v katerem je še prvi akumulator. Avto zaenkrat kljub mrazu vžiga brez težav, čeprav je malo vožen in še ko je, samo po mestu.
A to akumulatorji vedno tako dolgo živijo?

Še to – a se akumulator kdaj preventivno menja zaradi starosti, al se zmer čaka, da začne nagajat? Samo takrat je ponavad prepozno…?

V mojem Getzu je star 11 let. Enkrat je stranka, ko je kislina pojedla kontakt in je kabel dol odpadel. Lani ga je bilo treba napolniti in še vedno lepo dela. Avto ni veliko vožen. Mitsubishi akumulator trajno crknil po 6 letih. Po mojem ni pravila, ko crkne, če je star, zamenjas.

jemoj zdržal. Prevoženo več kot 100.000km. En dan je malo zakašljal pri vžigu, drug dan ni bilo glasu od njega.
Odpri havbo in ga poglej. Videla boš oko. Če je oko zeleno je dober, če je črno pa akumulator zamenjaj, ker te bo pustil na cedilu. Mislim pa da Topla rdeči ak. nimajo očesa.

redkokdaj odpove kar naenkrat, brez da bi prej “nakazal”.
odpove pa lahko tudi eno leto star.
ampak je že tako, da kadarkoli odpove, je to ob “nepravem” času.

Imaš kar srečo.
Aku lahko crkne zelo hitro, lahko pa živi zelo dolgo. Odvisno je če je imela serija slučajno kakšno napako – sicer pa od dobre preračunanosti in usklajenosti elektronike, načina vožnje – namreč če ga avto (alternator – del ki proizvaja elektriko v avtu) polni preveč ali premalo hitro crkne, če je zaganjač dober in ne potegne preveč toka pri vžigu – živi dlje. Če je elektronika ki nadzira porabo elektrike v avtu kvalitetna in dobro nastavljena – in ne dopušča preveč praznenja (Npr delujoč radio v ugasnjenem avtu) – bo tudi živel dlje.
Itd.

Preventivno se jih ne menja, ker lahko vržeš stran dobro stvar. Počakaš da mu upade kapaciteta (počasi bo zmogel čedalje manj) ali pa da pride v kratek stik (kar naenkrat ne bo več nič od njega) – in zamenjaš takrat.
Potrebuješ samo da se ga takrat nekako vžge – npr. s kabli in s pomočjo drugega avta – in greš do servisa ali aku trgovine, kjer kupiš novega in ti ga postavijo noter.

Imaš kar srečo.
Aku lahko crkne zelo hitro, lahko pa živi zelo dolgo. Odvisno je če je imela serija slučajno kakšno napako – sicer pa od dobre preračunanosti in usklajenosti elektronike, načina vožnje – namreč če ga avto (alternator – del ki proizvaja elektriko v avtu) polni preveč ali premalo hitro crkne, če je zaganjač dober in ne potegne preveč toka pri vžigu – živi dlje. Če je elektronika ki nadzira porabo elektrike v avtu kvalitetna in dobro nastavljena – in ne dopušča preveč praznenja (Npr delujoč radio v ugasnjenem avtu) – bo tudi živel dlje.
Itd.

Preventivno se jih ne menja, ker lahko vržeš stran dobro stvar. Počakaš da mu upade kapaciteta (počasi bo zmogel čedalje manj) ali pa da pride v kratek stik (kar naenkrat ne bo več nič od njega) – in zamenjaš takrat.
Potrebuješ samo da se ga takrat nekako vžge – npr. s kabli in s pomočjo drugega avta – in greš do servisa ali aku trgovine, kjer kupiš novega in ti ga postavijo noter.[/quote]

Hvala tebi in vsem ostalim. 🙂
Pri prejšnjem avtu se mi je zgodilo točno to. Pripeljala sem se do trgovine, čez 5 minut mi avto ni več vžgal. Brez vsakih opozoril ali predhodnih težav. Itak pa vem, da se to zgodi vedno ob najbolj nemogočem času. 🙁

najdlje vzdrižijo tisit, ki so prva vgradnja in v avtih, ki se uporabljajo vsak dan, meni je tako zdržal kar 9 let,

Vsak akumulator vedno crkne, ko je najmanj treba….to je takrat, ko rabiš avto in ga hočeš vžgat…..nikoli ne crkne takrat, kp ga ne vžigaš…..

Moj fotr je bral v eni avto moto reviji, da neoriginalni akumulator crkne prej, ker v resnici ni poln, ko ga kupiš. Menda so šli v reviji kupit akumulatorje in potem merili napetost in se je izkazalo, da niso polni. Zato je treba novega najprej polniti z zaščito pred prenapolnitvijo, da je res poln pred montažo. Menda potem zdrži dlje…

Meni je zdržal 9 let v Fordu. Sicer, ko je bil minus sem že malo “verglala “, pa je vseeno vžgal. No, sedaj pri minus 16 pa ni dal znaka, niti ko se je otoplilo, tako, da ga je bilo treba zamenjati. Sicer pa je zdržal kar dolgo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close