hoče, da se odpovem očetovstvu in s tem plačevenju preživnine
Bivša partnerka mi svetovala naj se odpovem plačevajnu preživnine in naj se odpovem očetovstvu, kar dala mi napotek naj se obrnem na pristojne organe in kam naj dam zahtevek… Čist sem bil gotov, zgleda da se ji je že čist utrgal. Res me zanima zakaj to dela?? Če jo vprašam, se samo začne dret brez veze. Nevem kaj hoče doseč s tem..mogoče da bi me dobila na foro, da bi res šel podat zahtevek in mogoče bi lahko tako ona zvišala preživnino ali res nevem zakaj 🙁
Naj še povem to, da redno plačujem preživnino in se ne mislim odpovedat!
Tvoja bivša potrebuje psihiatra tako kot večina ločenk, ki so popolnoma neodgovorne do vseh in niso v stanju bit ne mame, ne nič. Sicer je to klasika, kaj vse ločene babe v današnjem času počno, to je izven vsakih meja normalnega.
Očetovstvu se ne moreš odpovedat, prav tako je ona dolžna zagotovit stike. Tako da razmisli o kaki kazenski prijavi, če ti preprečuje ali izvršbi stikov.
Jaz sem tudi svojemu bivšemu lepo rekla, da (ker mu je bilo strašno hudo plačevati preživnino, ki mimogrede še zdaleč ni bila visoka) pač ni treba.
Sem se naposluša, ta mesec pa nimam …. (ima odlično plačo …), otroka bi imel mimo vseh dogovorov, poklical pa je uro, pol ure prej ko bi ga imel. …
A sem zelo čudna, ker sem mu rekla, da ni treba plačevati preživnine in naj tudi ne kliče več?
Nalogo očetovstva si po ločitvi zreduciral le v plačevanje preživnine. Bistvenemu delu očetovstva, tj. vzgoji potomcev, si se odpovedal že takrat, ko si se ločil, zato ne vidim nobene potrebe, da bi vztrajal pri nekem manjšem delu kot je plačevanje preživnine, če se tvoja partnerka s tem strinja. Tudi zato, ker ne verjamem, da lahko ločeni starš, ki nima skrbništva, kakorkoli bistveno vpliva na vzgojo otrok, verjamem pa, da lahko s svojimi občasnimi stiki povzroča zmedo.
Nalogo očetovstva si po ločitvi zreduciral le v plačevanje preživnine. Bistvenemu delu očetovstva, tj. vzgoji potomcev, si se odpovedal že takrat, ko si se ločil, zato ne vidim nobene potrebe, da bi vztrajal pri nekem manjšem delu kot je plačevanje preživnine, če se tvoja partnerka s tem strinja. Tudi zato, ker ne verjamem, da lahko ločeni starš, ki nima skrbništva, kakorkoli bistveno vpliva na vzgojo otrok, verjamem pa, da lahko s svojimi občasnimi stiki povzroča zmedo.[/quote]
S tem se zelo ne strinjam. Zadnjih recimo 15 let je inštitut ločitev in skrbništva precej drugačen kot nekoč in očetu pripada zelo veliko stikov (manj le, če ne vztraja oziroma mu do tega ni) in kljub temu, da ni skupnega skrbništva, so časovno otroci pri očetih skoraj toliko kot pri materah. To je vsak drugi podaljšan vikend + 2 dni med tednom. Kot rečeno, do tega ima oče pravico, koliko pa jo uveljavlja, je pa druga stvar.
Ne, očetovstvu se ne moreš odpovedat, razen v primeru, da ima ona kandidata za enostransko posvojitev. Ampak s tem se moraš ti strinjat, brez tega ni nič. Lahko ti odvzamejo roditeljske pravice, kar pomeni, da nimaš več stikov z otrokom, še vedno pa uradno ostaneš oče vpisan v rojstni list in plačuješ preživnino. Pika.
Tako da ona lahko predlaga karkoli, ti se samo nasmej in se sploh ne poglabljaj. Če onemogoča stike, jo prijavljaj. Bodi vztrajen.
Seveda se lahko odpove otroku (uradno) in s tem avtomatično izgubi vse pravice do stikov in samega otroka. Ima pa prav, preživnino bi pa vseeno moral plačevati.[/quote]
Ja, kako pa? Daj nas razsvetli.[/quote]
Ok, no, očetovstvu ne (ker pač oče je in bo ostal zapisan na rojstnem listu), se pa lahko odpove roditeljski pravici (in tako izgubi pravice do stikov, hkrati pa tudi otrok svojo pravico do stikov z njim), vendar pa ne izgubi s tem dolžnosti plačevanja preživnine.
Ok, no, očetovstvu ne (ker pač oče je in bo ostal zapisan na rojstnem listu), se pa lahko odpove roditeljski pravici (in tako izgubi pravice do stikov, hkrati pa tudi otrok svojo pravico do stikov z njim), vendar pa ne izgubi s tem dolžnosti plačevanja preživnine.[/quote]
To ni pravni termin. Pač ne izvaja stikov in ne skrbi za otroka drugače kot finančno. Ampak s tem se mu ne odpove. Kadarkoli lahko spet skuša vzpostaviti stike.
Sicer bi kak dober odvetnik znal takšno “odpoved otroku” kvalificirati kot zanemarjanje mld. otroka, ampak žal se pri nas tega nihče ne loti.
Skratka, formalno se mu ne more odpovedati, lahko ga pa brez skrbi zanemari, če tako želi.
Vsaka čast takšnim očetom. Moj bi pa najraje prenehal plačevat preživnino in svojega osemletnika kar se da malo videl. Pa nima druge ženske. Ravno včeraj sem ga opomnila, da se veliko moških bori za svoje otroke. Moja želja je, da dvakrat na teden prespi pri njemu. Sin ga ime zelo rad in mi je težko, ko vidim, da bi se ga najraje odkrižal.
Ok, no, očetovstvu ne (ker pač oče je in bo ostal zapisan na rojstnem listu), se pa lahko odpove roditeljski pravici (in tako izgubi pravice do stikov, hkrati pa tudi otrok svojo pravico do stikov z njim), vendar pa ne izgubi s tem dolžnosti plačevanja preživnine.[/quote]
Roditeljski pravici SE NE MOREŠ odpovedati, lahko ti jo samo odvzamejo.
Ne pa tu mešati posvojitve, ki je čisto druga zgodba.
Ne razumem, kako lahko nekatere ženske moledujete očete, da bi se (na silo) ukvarjal z otroci? Če moški te želje nima, če ne želi biti oče, je vsakršno pregovarjanje brez veze.
Praviš, da ga ima sin zelo rad…. Hja, to na žalost ni dovolj, čustva morajo biti obojestranska, sicer ne bo šlo. Metati otroku pesek v oči, češ da si oče želi biti z njim, po drugi strani pa pritiskati na osemenjevalca, pa je največja neumnost.
Sinu lepo razloži, da njegov očka ni dorasel temu, da je očka in da pač od njega tega ne more pričakovati. Bo bolelo, a sčasoma bo sin razumel in nekoč, ko bo očka od njega rabil kakšno uslugo, tudi pravilno odreagiral.
Je možna.[/quote]
NE MORE, preberi si malo družinsko pravo.[/quote]
141. do 145. člen ZZZDR. S privolitvijo do posvojitve oz. s samo posvojitvijo se odpoveš očetovstvu, saj s tem ugasnejo vse dolžnosti in pravice bioloških staršev, vključno z dolžnostjo plačevanja preživnine (ta dolžnost recimo ne preneha v primeru odvzema roditeljske pravice). Celo v rojstno matično knjigo se pri popolni posvojitvi vpišejo posvojitelji kot posvojenčevi starši.
Res pa je, da te v kaj takega ne more in ne sme nihče prisiliti.
Forum je zaprt za komentiranje.