NEPLAČEVANJE
Najprej te bo prijavil policiji in nato še tožil. Edini rezultat bo ta, da boš plačal kazen. Nekdo, ki mirno živi v tujem stanovanju in ne plačuje položnic, najemnine se garantirano zelo dobro spozna na vse svoje pravice in ve, da bo v tem stanovanju živel še mesece, če ne leta preden ga boš preko sodišča lahko izselil.
Uradno lahko samo vložiš tožbo in ga potem izselijo. Če imaš dobro pogodbo v kateri je tudi podpisana izvršba je pot veliko krajša. Na sodišče vložiš direktno izvršbo zaradi kršenja pogodbe in najkasneje v 3 mesecih je najemnik zunaj.
Tudi pogodba, ki vsebuje podpisano seznanjanje o izvršbi nič ne velja, če ni notarsko overovljena. Če je, lahko izvršbo daš na sodišče, drugače ne.
Po zakonu (SZ-1, preberi si krivdne razloge za prenehanje najemne pogodbe) mu lahko pošlješ priporočeno opomin pred prenehanjem pogodbe. Če ga ne dvigne, notri lepo živi naprej.
Pozabi na denar, lepo ga živi in vsi bomo socialni, dobrodelni in rečni.
Šavrinka, sem te že spraševala, od kje ti slikica? Krn?
je bilo moje stanovanje nekaj let prazno, no sedaj imam notri načaka in nečakinjo, ki najemnine ne plačujeta, le tekoče stroške in tako bo ostalo, dokler se ne izkaže kako bo z mojima dvema, ali bosta želela v Lj ali ne.
Najemnikov pa nikoli več, ker se mi ne da ugibati ali je Ok ali ne in ker sem imela velike probleme zaradi neplačevanja, razgrajanja in na koncu me je še prijavil zaradi ogrožanja življenja, ogrožala so ga napol odtrgana vrata na kuhinji, ki jih je BTW odtrgal sam:((
Ni mi čisto jasno, kako bi jih soploh odklopila. Ok, če naj bi sama plačala položnice, pa jih ne, potem naj jih kar elektro lepo odklopi. Če pa ste zmenjeni, da plača najemnino + stroške pa preprosto nehaj plačevati elektru. Saj nisi kartitas.
Ja seveda. Pogodba mora biti notarsko overjena oziroma nam so svetovali naj bo tudi sestavljena od notarja.
Nisem opazila 🙂 Odkrito povedano nisem čisto prepričana 🙂 Mislim, da je eden od hribčkov okoli Bovškega letališča (Kanina?). Se večkrat zafrknem, ker fotografij ne označim takoj in potem pozabim. Fotk je pa veliko in po enem letu so si vsi hribi bolj ali manj podobni. No vsaj meni:)
Lahko pa zatrdim, da poletela sva iz Bovca 🙂
Imamo napisano v pogodbi, da lahko obe stranki odpovesta najemno razmerje v pisni obliki z obpovednim rokom 30 dni.
Napisano imamo tudi, da če najemnik zamuja s plačilom najemnine ali stroškov za več kot 5 dni, se to pogodbeno razmerje takoj prekine in je najemnik dolžan izprazniti stanovanje v roku 10 dni.
1. odstavek – določilo je v neskladju z zakonom, zato to ne bo šlo skozi.
2. odstavek – poglej 103. člen Stanovanjskega zakona:
http://www.uradni-list.si/1/content?id=44580
To seveda, če se boste tožarili.
Drugače pa, a so v zamudi samo 5 dni ali kako? V tem primeru pač pokliči in povej, da so v zamudi, istočasno pošlji pa še pošto skupaj s povratnico + če imaš njihov mejl, daj takšnega s povratnico, ko ti javi, da je bilo obvestilo prebrano.
Ma dajte no nehajte s tem odklopom. Predvidevam, da je električni priključek na ime lastnice in ne najemnikov, torej je ona odgovorna za plačilo in vse, kar pride s tem. NJO bodo gnjavili, če ne bo plačala, njej bodo dali izvršbo, ona bo morala kriti stroške.
Če je priključek na ime najemnikov, potem je zgodba drugačna, a res dvomim.
Pa še enkrat, ne smeš kar tako komu odklopiti vode in elektrike, pa čeprav ne plačuje najemnine in stroškov.
Jaz vam svetujem, da to pogodbo pokažete kakšnemu odvetniku ali notarju, ker se bojim, da ni pravilno napisana.
Po mojem spominu (lahko da se kje motim) morate po zamujanju poslati opomin za poravnanje zamujenih neplačil in rok plačila mora biti vsaj 2 tedna. Če tudi v tem roku ne poravnajo vložite na sodišče odpoved pogodbe in izselitev. Ko pridete na vrsto je potem rok za izselitev 60 do 90 dni. Skratka te stvari brez podpisane izvršbe notarja se odvijajo zelo počasi zato stopite do nekoga, ki se na to spozna. Določene roke se v pogodbu res lahko določi ampak morajo biti še vedno v skladu z zakonom.
Mirno pa stopite na elektro in vodovod in vprašajte kako poteka odklop pri neplačevanju in da se strinjate, da se jim izklopi takoj, ko zakon to dovoljuje.
Še enkrat, upam, da bo tretjič dovolj:S
Če jim boste odklopili elektriko, lahko oni vas tožijo.
Glede na to, da vam že grozijo in podobno, mislite, da ne bodo šli naprej? A se ne bi zadeve raje lotili tako, kot se je je treba?
Ker sicer se je brezveze ukvarjati z odklopom, potem najemi neke gorile, da jih pričakajo, pa bo vse rešeno:S
Elektriko, vodo jim lahko odklopijo na eletru oziroma vodovodu v kolikor ne plačujejo. Če podnajemniki ne plačujejo, elektro najprej začne z izterjavo lastniku nepremičnine. Tu se jim da razložiti nastalo situacijo in ko je zakonski rok mimo izklopijo. Itak vejo, da na koncu bo lastnik plačal saj jim sicer ne priklopijo nazaj. S tako potezo ni nič narobe in ni v nasprotju z zakonom.
Forum je zaprt za komentiranje.