Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek JE VEGETA RES TAKO ŠKODLJIVA

JE VEGETA RES TAKO ŠKODLJIVA

V mineštro običajno dam po žličko vegete, zaradi okusa. Istočasno imam vedno slabo vest, da zastrupljam sebe in družino. Je vegeta res tak strup? Saj se vendar dobro prekuha in prevre. Tukaj večkrat berem, kako je škodljiva. Ali vi uporabljate vegeto ali nikoli? Meni se zdi mineštra, čeprav dam noter sol, poper in še kakšno začimbo, brez okusa.

Nikoli ne uporabljam vegete. Začim je res veliko, tako da ni težko kuhati brez takšnih in podobnih kemičnih dodatkov. Tudi mineštro.

Uporabljam bio vegeto, ki ne vsebuje takih snovi kot navadna. Meni tud ni okus ok, če ni vegete.

Vrenje ne unici kemije. 🙂

Isci mononatrijev glutaminat (klasicini ojacevalec arome), dinatrijev inozinat.

Ce kaj, lahko fases kako alergijo na ti dve sestavini. Ce sta rakotvorna, bos pa spoznala cez 20-30 let.

Brez okusa ti je predvsem zaradi tega, ker imaš po domače skurjene borbončice, ki naravnega okusa hrane ne zaznavajo več, ampak potrebujejo ojačevalce okusa, ki so v vegeti, da jed zaznajo kot okusno.

Zdaj o sami škodljivosti ojačevalcev okusa si preberi na netu, tega je res ogromno. To, da se prekuha in prevre pomaga pri živih organizmih, ki (vsaj večina) pri visokih temperaturah pomrejo, pri neživih spojinah pa načeloma ne (razen pri tistih, ki so termolabilne, ojačevalci niso).

Zdaj lahko si rečeš, od ene žlice vegete ni še nihče umrl (in verjetno imaš celo prav), potem pač opravi s slabo vestjo in živi dalje.

Lahko pa se odločiš, da boš vegeto in ostala živila z ojačevalci odstranila iz vašega jedilnika. Potem te sicer čaka kakšen mesec ‘neokusne’ hrane, da se borbončice obnovijo. Ampak potem se ti pa odpre cela paleta okusov.

Jaz uporabljam “vegeto”, ki jo naredim sam.

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

vegete nikoli, to je zame čist umeten okus in nimam pojma kako vam je to lahko dobro?

vso hrano kuham iz pravih zelišč, začimb oz. domačega pripravka – zmleta zelenjava konzervirana v soli.

vegeta= http://trgovina.mercator.si/market/dodatek-jedem-z-zelenjavo-vegeta-250g-3850104008597
priporočam v branje nekaj, o dveh sestavinah vegete:
dinatrijev inozinat oz. E631 http://andrej.mernik.eu/kemija/dodatki_k_prehrani/
mononatrijev glutaminat http://druzina.enaa.com/Zdravje/Zdravo-zivljenje/Kaksne-stranske-ucinke-se-ima-E-621-ali-mononatrijev-glutaminat.html

Tole si preberite DVAKRAT ali TRIKRAT, pa vam bo vegetkarjem marsikaj jasno!

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

To, da ti je vsa hrana brez vegete brez okusa pove vse. Hrana brez vsakega dodatka je namreč več kot odlična in polna okusa. Zmanšuj vegeto in se počasi spet navadi na naravne okuse. Kaj ni škoda, da ne glede na to kaj kuhate iščete vedno isti okus…okus vegete.
O škodljivosti vseh dodatko je pa mislim, da že dovolj napisanega. Ob vsem imejte v mislih, da če že vi ne občutite več različnih okusov, da na to navajate tudi svoje otroke. Strupi in enoličnost.

Tu in tam kakšna žlička pa res ne more škodit no. To je zdaj neka novodobna pogruntavščina, kako je malo manj kot strupena. Pri nas jo tudi občasno uporabljamo, brez slabe vesti. Enako kot moja mama in moja babica, pa nikomur ni bilo hudega zaradi tega.

… lonec za rože, daj vanj zemljo in vsadi nekaj zelišč-morda baziliko, luštrek, peteršilj in podobno… aja in uporabljaj. Ne boste več potrebovali vegete. Garantirano.

Pri nas je ne uporabljamo, ker nikomur ni všeč ne okus in ne vonj vegete. Meni tudi juhe iz vrečke niti slučajno ne dišijo, imajo pa tudi tak specifičen vonj, da takoj ugotoviš, ali je prava ali je iz vrečke 🙁

Domače “vegete” pa ne delamo, ker jemo pretežno neslano ali zelo rahlo slano hrano in pač dodajamo samo sveža ali posušena zelišča in dišavnice.

Moja mama dela domačo vegeto in je res super, uporabljam samo to. Ojačevalcev okusa itak pojemo veliko v že pripravljeni hrani, res ni treba da jih dodajam še doma.

Pri nas je nismo nikoli imeli niti marali. Odkar imam otroke, tudi solim bistveno manj in sem se morala pravzaprav navaditi na okus na primer krompirja 🙂 Čisto malo slan ima svoj okus, povprečno slan pa menda okušaš samo sol.

Mineštra ti bo ratala dobra, ko se boš navadila spet okusa posameznih sestavin. Sveže začimbe so pa itak zakon.

Juhe iz vrečke so se mi pa zagabile že v otroštvu … Mama je mislila, da mora biti vedno pri kosilu še juha in ko ni imela časa skuhat goveje ali piščančje, je naredila tako iz vrečke. Ma še danes se mi kar obrne, ko pomislim na tisto posušeno zelenjavo … fuj. Ne vem, kaj naj bi bilo tako dobrega na teh juhah iz vrečke, da bi jih morali jesti?

Jaz jo uporabljam. Nekje v pol leta porabim eno 500g vrečko vegete. Nimam niti malo slabe vesti, ker zaradi žličke vegete raztopljene v enem tri literskem loncu pač ne bom zbolela in umrla in tudi še nihče ni od tega zbolel in umrl. Tisti, ki znajo v vsem pretiravat in jo dobesedno jedo na žlico, tam pa že zna bit problem. Če bi bila tako strupena kot nekateri zganjajo paniko jo kot prvo ne bi več niti proizvajali, kaj šele prodajali, ker bi bilo to prepovedano. In če jo ne bi nihče kupoval in uporabljal, kot vsi tukaj živčno trdite, se jim jo tudi ne bi izplačalo več izdelovat in prodajat. Le zakaj vedno, ko je kje v akciji, zmanjka vseh zalog že do popoldneva prvi dan???? Zato ker jo nihče ne kupuje in ne uporablja. In ker je strupena seveda :)))) In v trgovinah jo kupujejo samo zato da jo lahko mečejo stran. To je ja že splošno znano. Ni mi pa jasno zakaj se tisti, ki jo ne uporabljate tako zelo obremenjujete z nami, ki jo? Kaj vas to sploh briga? Res ne razumem ljudi, ki jim gre tako slabo v življenju, da zijajo po tujih talarjih in v tuje piskre. Povejte mi kako človek postane tako beden in patetičen, da se ognem temu na 100 kilometrov?! Aja pa 1kg sladkorja tudi porabim v pol leta, pa še to samo zato, ker pijemo ogromno čajev in ker pečem kruh doma. Pa poglej poglej – a odpiram teme in težim vsem frigidnim zamorjenkam zakaj žrete in uporabljate toliko sladkorja? Nop, ker mi dol visi, pa če ga z zajemalko jeste 5x na dan.
Pa ravnokar sem jo vmešala eno žličko v današnje kosilo in še malo pa bo končano :)))) Ve frigidne kraste pa uživajte v natepavanju vašega sterilnega eko bio in presnega vegi zrezka! Itak je to edini fuk, ki ga doživite v vašem bednem lajfu.

Jaz tudi vsako leto naredim domačo vegeto brez vsakih kemikalij, samo zelenjava z domačega vrta in sol . Mi je sto krat boljša kot kupljena.

Jaz tudi vsako leto naredim domačo vegeto brez vsakih kemikalij, samo zelenjava z domačega vrta in sol . Mi je sto krat boljša kot kupljena.[/quote]

ENako in mi je muka it jest v oštarije, ker vedno dobiš juho z dodatkom glutaminata. Ne morem pomagat, meni smrdi in me obupno peče po jeziku. Ne jemo nobenih instant juh in nimamo vegete, kocke in drugih pomagal. Imam pa vsako leto 6 glažev “domače začinke”, kamor zmeljem peteršlj, zeleno, korenje, por, čebulo, česen, majaron, baziliko, rožmarin, dodam piransko sol in to dodajam jedem, tudi omakam in juham. Pri 43 letih še nisem kupila vegete.

Pa si ti prebrala vprašanje, preden si izbruhnila?
Ena od uporabnic vegete se obremenjuje z vegeto, ne tisti, ki je ne uporabljajo.
Ti si pa res ena.

Nikoli ne uporabljam Vegete. Ne le zaradi škodljivosti, ampak tudi zato, ker mi je okus in vonj tako ogaben, da hrane, ki jo vsebuje, niti jest ne morem. Uporabljam pa veliko različnih začimb in dišavnic. Sploh pri kakšnih mineštrah, omakah ipd. ponavadi niti soli ni treba dodat, če uporabiš prava razmerja in prave sestavine.

Pa si ti prebrala vprašanje, preden si izbruhnila?
Ena od uporabnic vegete se obremenjuje z vegeto, ne tisti, ki je ne uporabljajo.
Ti si pa res ena.[/quote]

ma tale je tipična, funkcionalno nepismena, moralizira nad nečim, kar potem točno sama naredi 🙂

…meni okus vegetin ne ustreza – več. Da ga pa celo v vsako jed dodate, je pa potem tudi vsaka jed enakega okusa – veegtinega?
Začimbe, zeliščna sol. Preizkusite. Je vredno.

Zaradi ene vegete ti pa res ni treba imeti slabo vest. Pa če jo ješ do konca svojih dni.

Nekatera umetna sladila so dokazano škodljiva in strupena, pa jih še naprej veselo tlačijo v vse mogoče in oglašujejo kot nekaj zdravega. Tudi cigarete so navsezadnje dokazano škodljive, pa jih prodajajo. Da o tem, kaj vse ne dodajajo navadnemu olivnemu olju, niti ne začnem. Pa margarina …
Ti se kar zanašaj, da je vse, kar prodajajo, tudi neoporečno. Predvsem pa nekritično futraj svojega otroka.

No, Vegete tudi jaz ne uporabljam, ker ima en tak, zoprn vonj.
Uporabljam pa jušno kocko. Ja, vem da je notri kup soli, ampak jaz jo dodajam v res veliko jedi! Pač imamo radi slano. Kljub temu, da že vrane krakajo, da je sol “bela smrt”. Boh pomagej…
Aja, juho iz vrečke si tudi občasno privoščim. Paradajzova mi je zakon!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close