JE VEGETA RES TAKO ŠKODLJIVA
Pri nas žal pojemo kar precej natrijevega glutaminata (fant za golaž, juhe iz vrečke….), saj je predvsem mož željan bolj izrazitih okusov. Pazim pa, da zraven skuham še nekaj zelenjave, ali pa vsaj solato. Po drugi strani pa ravno prejšnje leto dva huda raka v družinah naših prijateljev, ki se prehranjujejo samo bio….. (in za glutaminate še slišali niso), hrano kupujejo na tržnici ali pri kmetu, ne kadijo in ne pijejo. Tako, da ni vse v hrani……………
Kolk fajn, da zbolijo tudi takšni, ki so izbirčni glede prehrane, da imate dober argument za nadaljevanje s slabimi navadami. Saj tudi kak nekadilec faše raka na pljučih, tako da si v miru lahko prižgeš kakšnega še namesto mene. Obstajajo tudi suhci z zamašenimi žilami, torej mirno nosi svojih 15 kg viška še naprej.
Vzemi v roke vrečko vegete/fanta/juhe in preberi, kaj razen n.g. in soli ter ostalih dodatkov še vsebuje. Potem nakupi zelišča in začimbe. Pa boš imela fajn okus brez nepotrebnih primesi.[/quote]
Tole je sicer fajn nasvet, ampak, ko je nekdo, po domače, navlečen na okus ojačevalca okusov, mu nobena, še tako močna in dobra kombinacija začimb ne ustreza, vedno mu bo nekaj manjkalo.
Žal ti ojačevalci tako skurijo naše borbončice in povzročijo take spremembe, da lahko skorajda govorimo o odvisnosti.
Pomaga zgolj in le, da se zavestno odločiš, da take hrane ne boš več jedel. In potrpiš čez krizo.
Tako kot mi, ki ojačevalcev nismo navajeni, takoj pogruntamo, če so v določeni hrani, ti, ki so jih navajeni pogruntajo, da jih ni noter. Tako kot so nam odveč, njim manjkajo.
vegetka, 02.12.2014 ob 09:53
V mineštro običajno dam po žličko vegete, zaradi okusa. Istočasno imam vedno slabo vest, da zastrupljam sebe in družino. Je vegeta res tak strup? Saj se vendar dobro prekuha in prevre. Tukaj večkrat berem, kako je škodljiva. Ali vi uporabljate vegeto ali nikoli? Meni se zdi mineštra, čeprav dam noter sol, poper in še kakšno začimbo, brez okusa.
Forum je zaprt za komentiranje.