zgostitev golaža
Naredi ga po temle receptu: http://www.kulinarika.net/recepti/15172/eksotika/mama-afrika/
Garant ga ne boš rabila nič gostiti, preberi tudi komentarje spodaj pod receptom.
Mleti arasidi so gostilo-ni potrebno arasidovo maslo, ampak lahko dodas neslane mlete araside, lesnike, tudi mandlje-na drobno zmleto. arasidi somaromaticni, zacimbni, lesniki in mandlji pa po okusu zelo nevtralni. In mleti orescki vezejo nase vodo. Imajo pa eno veliko slabost so zelo zelo kaloricni, torej golazu cca 100 gramov oresckov doda dodatnih 500-700 kalorij…. arasidovo maslo se vec.
Je pa res, da se arasidi uporabljajo veliko v tajskih in indijskih curryjih-chili pa nevtralizira malo njihov prevec intenziven okus, v tajskih skupaj z limeto ali kafirjevimi listi..
Avtorica, za gostilo lahko dodas navadnemu slovenskemu lreredkemu golazu tudi tapiokin ali rizev skrob v prahu, ga zmesas z ne orevrocim tekocim golazem malo v skledici in potem umesas v lonec z golazem na ognju- za razliko od moke se ne grudta in ne povzrocata bolecega in pekocega zelodca=zgage.
Jaz naredim tako … https://znam.si/uporabni-nasveti/kako-zgostiti-golaz/
mami.xea, 09.07.2014 ob 19:45
S čim naj zgostim 4l golaža? Jutri imam namen, da bi ga skuhala, mesa je vse skupaj 1/2 kg. Dosedaj sem ga vedno z moko, slišala sem nekje da je dobro tudi, če noter naribaš jabolko. Je to res, koliko jabolk za 4litre?
Ne seri! Iz pol kile mesa bo samo slaba župa!
europea, 10.07.2014 ob 07:13
mene pa nekaj drugega zanima… sem skuhala golaž … 1 kg mesa in 1kg čebule… čeprav sem ga kuhala res dolgo ( cca.3ure) se čebula ni razpustila tako dobro in kar malo prevladuje.. kako naj popravim to?
? Najprej praviš čebulo toliko časa da se razpusti-postekleni, nato dodaš žlico tople vode in spet dusiš…seveda skoz si zraven in mešaš, šele nato meso…in spet dusiš…čebule se sploh ne čuti, tako se razpusti…je pa treba delat in ne na mobi gledat
Verjetno malo prepozno, ampak bom vseeno dodal svoj loncek…
Razni golazi in jedi iz kotlicka, se vedno zacnejo s sveto trojico – svinjska mast, drobno narezana cebula in sladka paprika. Za najboljsi mozen okus, vzames emajlirano posodo, segrejes mast na srednji ali malenkost vecji moci, dodas na drobne kocke narezano cebulo (narezes in rahlo solis 10min prej), ter pocasi prazis. Ce prazis na mocnejsem ognju, bo prej, ampak bolj verjetno se bo cebula zazgala. Jaz dam 1 debelo zlico masti na 4 cebule, mesam pa 1-2x na minuto. Ce bo cebula dobivala rjavo barvo po robovih, delas prehitro – pocasi mora cela rumeneti. Ko mislis, da je cebula prazena dovolj (ponavadi traja dlje, kot si mislimo), jo odstavis na hladno povrsino, pocakas nekaj sekund, da se umiri, nato dodas sladko rdeco papriko. Na 4 cebule dam 2 zlici paprike (6 zlick). Nato temeljito premesas, da se vsi okusi lepo spojijo. Zalijes s kozarcem hladne vode, premesas v pasto. S tem je zakljucen najtezji in najpomembnejsi del.
Ce zelis z “goljufanjem” skrajsati to etapo, sta 2 trika, vendar oba pokvarita okus (ter kuharjev ponos):
-
na narezano cebulo dodas malo soli in enako mero sode bikarbone, premesas, pocakas 5-10min, ali
med prazenjem na mocnejsem ognju zalivas z malo gazirane mineralne vode.
Nadaljevanje… Dodas na enakomerne kose narezano meso, ki ga lahko prej na vroci masti na hitro popeces, dobro premesas, zalijes s toliko tekocine, da prekrijes meso, na hitro zavres, nato zmanjsas na minimum ter pokrito kuhas 1h. Tekocina je lahko voda, najboljse pa kostna juha (osnova). Lahko pa zraven kuhas tudi kaksno mozgato kost ali sklep. Meso je najboljse iz kaksne “delovne” misice, bocnik ali plece. Ce kuhas dovolj dolgo in na pocasnem vrenju, bodo “grdi” in “zilavi” kosi mesa postali najbolj mehki in socni, celo boljsi od pustih kosov. Da nadaljujem, po 1 uri dodas zacimbe (pa ne pretiravati), po potrebi dodas tekocino (meso naj bo prekrito), premesas, pokrijes. Cez 1 uro ponovno preveris stanje tekocine, premesas, pokrijes. Po pol ure ponovis, preveris, ali je meso zadovoljivo kuhano. Po potrebi ponavljas korak s pol ure. Po zelji zalijes z vinom, pustis stati 10 minut in postrezes.
Pa dober tek!
Za 4 osebe potrebuješ vsaj 0,5 kg mesa. Vsaj.
Ti misliš na vsako porcijo razdeliti 1 košček mesa?
Gostim s čebulo..1 kg mesa, 1 kg čebule.
Oziroma včasih celo malo več.
Čebulo pražim dolgo, da skoraj povsem razpade, potem šele dodam meso.
Kuham pa golaž samo takrat, ko ga ne pripravljam samo za en obrok.
Več se ga kuha naenkrat, boljši je. Skuham, ga dam še v skrinjo 1 porcijo in malo za naslednji dan. Pa nesem hčerki, ki živi s fantom, staršem. Nikoli ga ne kuham samo iz 1 kg mesa.
Forum je zaprt za komentiranje.