Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Avto – veljavnost registracije oz. tehničnega pregleda

Avto – veljavnost registracije oz. tehničnega pregleda

Zdravo,

A kdo ve koliko časa po pretečenem datumu registracije mi še velja registracija oz. tehnični – da se lahko vozim in to tudi čez mejo?

Avto je starejši, tako da je treba na tehničnega redno vsako leto, vendar zdajle enostavno nimam časa in možnosti za to – zavarovanje za še eno leto je pa že urejeno in plačano.

Hvala!

Mislim, da če nimaš registracije ne smeš vozit, definitivno pa ne hodi čez mejo. Po enem mesecu moraš vrnit tablice. Če je avto brezhiben ti vzame tehnični in registracija manj kot uro časa. To boš pa menda zmogel?

Se strinjam, tudi če je zavarovanje plačano, je avto neregistriran in UE bo po 30 dneh poslala poziv za vrnitev tablic..

Kolikor vem, ko je registracije konec, jo je konec in ne velja več. Samo tablic ti ni treba vrniti v 30 dnih in urediti odjave vozila iz prometa, to pa je vse.

Drugače pa za tehnični pregled + registracijo rabiš največ pol urice, raje to zrihtaj.

Ne bom trdila ampak kakor vem se lahko voziš do 23:59 tistega dne, ko ti tehnični preteče. Zavarovanje avtomobila pa krije škodo še 30 dni po preteku.
Pa previdno ker kazen je zasoljena 🙁
Vsekakor boljša ideja je pooblastilo nekomu, da ti to pravočasno uredi.

Ja, saj – ta mesec bi rad preveril;
Če je zavarovanje plačano… bi moralo biti OK?

Ma… ni samo tista ura; bi moral tudi še ene žarnice zamenjat, dobit novo prvo pomoč, itd.

No… pri vsem tem pisanju – bom poskusil preverit po tel na tehničnih ali AMZS, pa vam tu povem kako je.

Takoj po pretečenem datumu registracije je vozilo neregistrirano. In vožnja s takim vozilom prepovedana. Teče pa 30 dnevni respiro-rok, kar pomeni, da lahko v 30 dnevih podaljšaš registracijo z istim datumom. Po pretekurespiro-roka je potrebno vozilo odjavit iz evidence in -po želji- ponovno prijavit.
Torej; nikakor s takim vozilom v tujino!

Ne, ni OK, vseeno fašeš kazen za vožnjo z neregistriranim avtom.

Saj ni treba, da žarnice sam zamenjaš, saj lahko na servisu ali AMZS to hitreje naredijo. Za prvo pomoč pa ponavadi samo opozorijo na tehničnem, pa tudi kupiš jo lahko kar tam, kjer avto registriraš.

Se ti zavedaš, da je tako vozilo, tudi če je registrirano, tehnično neizpravno in njegova uporaba kazniva? Če bi te ustavili policisti, bi te izločili iz prometa in ti odvzeli registrske tablice.
Da ti sploh ne razlagam, da v kolikor bi s takim vozilom povzročil prometno nesrečo, bi te zavarovalnica kljub sklenjenemu zavarovanju, regresirala za izplačano škodo. Preberi splošne pogoje zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

Joj ljudje, ne igrajte se!

Se ti zavedaš, da je tako vozilo, tudi če je registrirano, tehnično neizpravno in njegova uporaba kazniva? Če bi te ustavili policisti, bi te izločili iz prometa in ti odvzeli registrske tablice.
Da ti sploh ne razlagam, da v kolikor bi s takim vozilom povzročil prometno nesrečo, bi te zavarovalnica kljub sklenjenemu zavarovanju, regresirala za izplačano škodo. Preberi splošne pogoje zavarovanja avtomobilske odgovornosti.

Joj ljudje, ne igrajte se![/quote]

Hvala za nasvet.
Imam pa vprašanje – sklepam da pišeš o “tehnični neizpravnosti” zaradi žarnic in prve pomoči?
Če je to – kaj torej naredit, kadar ti žarnica crkne med potjo?
Ker je jasno da na poti tega ne moreš reševati, večinoma sploh ne veš – velja predvsem za zadnje luči?
Bi se v primeru nesreče na poti tudi tako obravnavalo kot pišeš?

Hvala!

P.S. SIcer pa tega avta večinoma sploh ne uporabljam med tednom, tako da sprašujem za naprej – za vikend.
Verjetno bom itak uspel urediti vse do petka popoldne – vsem pa vseeno hvala za odgovore in mnenja!

Če ti žarnica med potjo crkne in te ustavi policaj, fašeš kazen ne glede na to, da tega sploh ne veš in je možno, da je žarnica pregorela samo pol minute pred tem, ko so te ustavili policaji. Nisi tega vedel?

Pred leti sem šel z kamionom s poteklo registracijo na hrvaško, samo par kilometrov čez mejo. Ko sem se vračal na istem mejnem prehodu se je zamenjala smena, in slovenski policaj mi je pregledal dokumente avtomobila, ter mi onemogočil vstop v SLO. Ble so kr hude Pi……., ker bi tehnični narejen na hrvaškem ne bil veljaven… Ja, avto je skor en teden stal na meji… Uredil sem tako, da sem počakal poznane na meji…

Hvala za nasvet.
Imam pa vprašanje – sklepam da pišeš o “tehnični neizpravnosti” zaradi žarnic in prve pomoči?
Če je to – kaj torej naredit, kadar ti žarnica crkne med potjo?
Ker je jasno da na poti tega ne moreš reševati, večinoma sploh ne veš – velja predvsem za zadnje luči?
Bi se v primeru nesreče na poti tudi tako obravnavalo kot pišeš?

Hvala![/quote]

Žal ja … moja izkušnja izpred par let je taka, da mi je med potjo crknila kratka in je delala samo parkirna luč, podnevi, niti nisem vedela …. me je ustavila policija in sem dobila zabeležbo, da se vozim s tehnično nepopolnim avtom (tista zabeležba, ki se briše po dveh letih, istočasno lahko imaš samo dve). Lahko pa bi mi napisal tudi denarno kazen ali pa me samo opozoril..

Hvala za nasvet. Ni za kaj :)
Imam pa vprašanje – sklepam da pišeš o “tehnični neizpravnosti” zaradi žarnic in prve pomoči? Da.
Če je to – kaj torej naredit, kadar ti žarnica crkne med potjo? Takoj, ko to ugotoviš, jo moraš zamenjat – na prvem bencinskem servisu ipd.
Ker je jasno da na poti tega ne moreš reševati, večinoma sploh ne veš – velja predvsem za zadnje luči? Žal drži. Ampak, teoretično si se pred vsako vožnjo z vozilom dolžan prepričati, da je vozilo tehnično brezhibno. Ja, saj vem… :)
Bi se v primeru nesreče na poti tudi tako obravnavalo kot pišeš? V kolikor bi policija v preiskavi dokazala, da vozilo ni bilo tehnično brezhibno, vsekakor.

Hvala![/quote]

Rok-1 pa ne mi rečt, da ti, ko ti pregori žarnica pelješ do doma in šele tam le to menjaš? Čisto sem zgrožena. Prava mona takoj ustavi avto in na licu mesta menja pregoreno žarnico. V bistvu se na vsaki poti večkrat ustavi, da preveri delovanje.
:)))

Rok-1 pa ne mi rečt, da ti, ko ti pregori žarnica pelješ do doma in šele tam le to menjaš? Čisto sem zgrožena. Prava mona takoj ustavi avto in na licu mesta menja pregoreno žarnico. V bistvu se na vsaki poti večkrat ustavi, da preveri delovanje.
:)))[/quote]

Ti bi to rada obrnila na hec o perfektnih monah, ampak dejansko policija funkcionira na točno tak način, da plačaš kazen, če je žarnica pregorela in pri tem jih seveda čisto nič ne zanima, ali ti kot šofer veš, da ti je pregorela niti to, kdaj ti je pregorela, kar je celo logično, ker potem bi se lahko vsak izgovarjal, da ni vedel oz. da mu je morala ravnokar pregoreti. Verjemi, sem že plačal kazen na tak način.

Saj to ti govorimo bučka 🙂 ni ok. Zavarovanje nič ne pomeni.

Sem šla pogledat zakon
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO5791
26. člen ZMV
(pogoji za udeležbo v cestnem prometu)
(1) Za udeležbo v cestnem prometu morajo biti vozila registrirana, imeti veljavno prometno dovoljenje ali veljavno dovoljenje za preskusno vožnjo in biti označena s predpisanimi registrskimi ali preskusnimi tablicami, izdanimi za njihovo označitev.
(7) Z globo 500 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali tretjim odstavkom tega člena.
(8) Ne glede na prejšnji odstavek se voznik vozila, ki mu je veljavnost prometnega dovoljenja potekla, pa od poteka veljavnosti prometnega dovoljenja ni poteklo več kot 30 dni, kaznuje z globo 100 eurov.

42. člen
(tehnična brezhibnost vozil)
(1) Vozilo v cestnem prometu mora biti tehnično brezhibno, kar pomeni, da mora imeti brezhibno delujoče predpisane dele in opremo ter izpolnjevati predpisane zahteve glede varstva okolja.
(2) Vozilo, registrirano v tujini, sme biti v cestnem prometu v Republiki Sloveniji, če ima brezhibno delujoče dele in brezhibno opremo, ki so določeni z veljavno mednarodno konvencijo o cestnem prometu.
(3) Tehnična brezhibnost vozil se ugotavlja s tehničnimi pregledi ter z opravljanjem nadzora v cestnem prometu.
(4) Z globo 400 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena v cestnem prometu uporablja vozilo, ki ne izpolnjuje predpisanih zahtev glede:
1. delov za povezavo vlečnega in priklopnega vozila,
2. delov za upravljanje,
3. delov za ustavljanje,
4. pnevmatik, ali
5. delov sistema za uravnavanje izpustov.
(5) Z globo 100 eurov se kaznuje za prekršek voznik, ki v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena v cestnem prometu uporablja vozilo, ki ne izpolnjuje predpisanih zahtev glede delov, razen za dele iz prejšnjega odstavka.
(6) Z globo 2000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki uporablja v cestnem prometu vozilo, ki ne izpolnjuje zahtev iz prvega ali drugega odstavka tega člena glede delov iz četrtega odstavka tega člena, njihova odgovorna oseba pa z globo 250 eurov. Z globo 250 eurov se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba državnega organa ali organa samoupravne lokalne skupnosti, ki uporablja v cestnem prometu vozilo, ki ne izpolnjuje zahtev iz prvega ali drugega odstavka tega člena glede delov iz četrtega odstavka tega člena.
(7) Z globo 1000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, ki uporablja v cestnem prometu vozilo v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena, razen v primerih iz prejšnjega odstavka, njihova odgovorna oseba pa z globo 100 eurov. Z globo 100 eurov se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba državnega organa ali organa samoupravne lokalne skupnosti, ki uporablja v cestnem prometu vozilo v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena, razen v primerih iz prejšnjega odstavka.

:)))[/quote]

Ti bi to rada obrnila na hec o perfektnih monah, ampak dejansko policija funkcionira na točno tak način, da plačaš kazen, če je žarnica pregorela in pri tem jih seveda čisto nič ne zanima, ali ti kot šofer veš, da ti je pregorela niti to, kdaj ti je pregorela, kar je celo logično, ker potem bi se lahko vsak izgovarjal, da ni vedel oz. da mu je morala ravnokar pregoreti. Verjemi, sem že plačal kazen na tak način.[/quote]

Ma meni niso dali kazni so me pa že večkrat opozorili.
Sicer se čisto strinjam, da mora avto biti izpraven preden gremo na cesto. Pohecala sem se, ker dejansko praktično vsak kdaj pelje s pregoreno žarnico. Bodisi zato, ker ne vemo ali pa zato, ker jo menjamo doma in ne na cesti. Verjamem pa, da obstaja kdo, ki jo menja na cesti in ne šele doma. Obstaja?

Ne razumem, a pri sklepanju zavarovanja pri vas nihče ne vpraša za veljavni tehnični pregled? Ker pri nas vedno! Saj ti brez zavarovanja in tehničnega sploh ne naredijo vpisa v prometno dovoljenje! Če nimaš čas na tehnični mi je malo bosa, če nimaš izpraven avto je drugo. Poznam takole na hitro iz glave 5 fantov, ki to za nekaj € trinketa naredijo pa ni potrebnp imeti izpraven avto (jasno je da če ti manjka sprednji del avta ni šanse da ti ga kdo naredi, če imaš pa nevem prevelike izpušne pline pa ni problema) Daš 20€ za kavo in pivo in dobiš potrdilo. Saj to vsi počnejo – ali pri vas še niste slišali za to?? No jaz seveda ne, ker ima avto še dve leti veljaven tehnični preden bo sploh potreben drug. Ampak lastniki starih krip ki nimajo denarja za popravilo morajo nekako priti v službo a ne? In dokler je zakonsko določen minimalec navaden kriminal ob cenah v naši državi bo pač temu tako. Drugače pa moraš brez registracije (torej brez tehničnega ni registracije torej te nimaš) vrniti tablice v roku enega meseca. Dobiš domov poziv, če ne vrneš pa dobiš kazen (mislim da je 400€ ni pa 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}).

Ti bi to rada obrnila na hec o perfektnih monah, ampak dejansko policija funkcionira na točno tak način, da plačaš kazen, če je žarnica pregorela in pri tem jih seveda čisto nič ne zanima, ali ti kot šofer veš, da ti je pregorela niti to, kdaj ti je pregorela, kar je celo logično, ker potem bi se lahko vsak izgovarjal, da ni vedel oz. da mu je morala ravnokar pregoreti. Verjemi, sem že plačal kazen na tak način.[/quote]

Ma meni niso dali kazni so me pa že večkrat opozorili.
Sicer se čisto strinjam, da mora avto biti izpraven preden gremo na cesto. Pohecala sem se, ker dejansko praktično vsak kdaj pelje s pregoreno žarnico. Bodisi zato, ker ne vemo ali pa zato, ker jo menjamo doma in ne na cesti. Verjamem pa, da obstaja kdo, ki jo menja na cesti in ne šele doma. Obstaja?[/quote]

Ne mi o menjavi žarnic … na prejšnjem avtu sem to znala naredit mimogrede, na tem sem ob prvi menjavi skoraj diplomirala, preden sem ugotovila, kako se naredi .. mi je neslo cel dan, ampak drugo sem pa potem zamenjala v dveh minutah 🙂 Ampak hotela sem pa sama…
Pa na tem še izgovora, da ne vem in da je sinoči še svetila, ne morem uporabiti, ker mi avto javlja, da ne dela 🙁
In kot sem že zgoraj napisala, enkrat sem dobila zabeležbo (je veljal še ZVCP), denarne kazni pa ne..

Ne boš verjela, ampak zavarovanje se da skleniti tudi kje drugje, ne samo na tehnični bazi. Recimo na zavarovalnici, doma preko zastopnika ali interneta, na raznih agencijah.
Bo treba malo pogledat preko domačega plota.

Vozilo je registrirano do datuma, ki je napisan na prometnem dovoljenju. Pika.
http://www.zurnal24.si/s-podaljsanjem-registracije-zamudi-cetrtina-clanek-193620
Še najmanj se je pa s pretečenim prometnim dovoljenjem za vozit v tujini.

Žarnice in novo prvo pomoč dobiš na AMZS-ju, članom žarnice celo zastonj zamenjajo… Ja, vse rešiš v manj kot eni uri.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close