Nobenega darila za diplomo?
Pozdrav!
Zanimalo bi me vaše mnenje. V petek sem imel podelitev diplome za končan študij. Na podelitev so me spremljali starši (ki so me tekom študija ves čas podpirali in sem jim neizmerno hvaležen), prav tako pa sem povabil še teto in strica (krstna botra in boter). Imeli smo se zelo lepo, šli nato še na kosilo, skratka bil je čudovit dan.
Zadeva je postala čudna, ko sem prišel domov in so me trije prijatelji začeli spraševat, kaj sem dobil za darilo od botre in botra? No, povedal sem, da nisem dobil nič (ne darila in ne denarja, tudi kosilo so plačali moji straši). Nato so bili vsi na nek način začudeni in meni je postalo nerodno. Sploh ker tudi prijatelji vedo, da imata boter in botra res ogromno denarja (mesečno zaslužita skupaj po 5000 eur) in se tudi sama večrat bahata, da ne vesta točno kaj naj še renovirata v v razmeroma novi hiši, ker sta pač premožna.
Naj omenim še, da sem nazadnje od njiva dobil darilo pred 15imi leti, ko sem imel birmo. Torej ves čas študija niti centa.
Jaz na darilo nisem računal oz. o tem premišljeval, ker sem imel tisti dan ogromno dela in stresa z drugimi stvarmi.
Torej zanima me, kaj vi menite? Se tudi vam zdi neprimerno, da nista dala nobenga darila? In zakaj je v tem primeru meni tako zelo nerodno, ko me drugi to sprašujejo?
Lep pozdrav!
Toži ju.
In vi naj bi bili odrasli ljudje, up naše male domovinice, sveže možganske celice za nov zagon? Si vrednost daril in datume zapisuješ v knjižico, da točno veš, kdaj in koliko si dobil od sorodnikov in botrov? Funkcija botrov je kupovanje daril? In packa grda sta, da delata in denar porabljata zase, Da ju ni sram. Kam gre ta svet.
Nisem pričakovala nikakršnega darila od staršev, sploh pa ne botrov, kaj imajo botri tu veze? Krstni, birmanski, kdo sploh?!
Še na zagovor jih nisem pripeljala, ker se mi zdi mešanje staršev v študijske stvari čisto nepotrebno, prvo srečanje mojih staršev z mojim faksom in profesorji, uh, samo nelagodno bi mi bilo. Zagovor diplome je bil samo opravek, konec neke rutine, kakšna darila, lepo vas prosim.
jaz osebno bi kupila – še posebej, če ste šli na kosilo kasneje (čeprav mi ni jasno zakaj botre vabiti na diplomo). Nima veze s količino denarja v denarnici ampak pač z navadami. Pri nas je taka čudna navada – da če povabiš, dobiš darilo, drugače pa ne. Kar je pač zabavno potem ob rojstnih dnevih in ja – zase sem si mislila – da je očitno bolj pomembno, da lahko zastonj pijejo in jejo, ne pa to, da imam rojstni dan. Ne vabim več.
to, da je pa tebi nerodno, ker nisi dobil, je pa mogoče lahko čist psihološko. Da misliš, da te nimajo radi tako kot tvoje sošolce njihovi botri. Nima veze z botri – pojdi pri sebi po korakih nazaj zakaj se tako počutiš
aha ne ne, narobe me razumeš!!!! meni je bil cel dan res prelep in mi je bilo vseeno za darilo takrat!! 🙂 važno, da smo se zelo lepo imeli. Darila mi ne pomenijo. Moj namen je bilo samo pridobiti vaše mnenje, ker so moji prijatelji bili tako čudno šokirani, ko so izvedeli, da nisem dobil darila.
Meni osebno je največ pomenilo, da smo se tam na kosilu 3 ure smejali in lepo imeli, ne pa darilo. In če ne bi potem frendi s tem začeli, ne bi tega tukaj spraševal 🙂
No, po moje botri nimajo nič skupnega z darilom ob diplomi.
Res še nisem slišala, da bi botri plačevali ob uspešnem šolanju. Darilo dajo ob krstu in to je to.
Meni se zdi lepo, da sta se tvoja starša veselila skupaj s tabo in sta vas vse skupaj povabila na kosilo. Koliko zaslužita botra, pa je pravzaprav nepomembno. Razumete se, skupaj se imate lepo in čisto OK je, da se nista “ven metala” z nekimi darili.
Verjemi, da bi ti v primeru, če bi prišlo do kakšnega hudega dogodka (ne kličimo nesreče), pomagala. Tako pa ste se poveselili na normalen način in to je to.
Ne želi si, da bi živel v družini, kjer diplome nagrajujejo z avtomobili ali par tisoči evri. Tam se zadeve nikoli ne končajo srečno, žal…..
Pa ČESTITKE OB DIPLOMI!!
hm saj navade so različne, ampak meni bi bilo nerodno, če bi bila povabljena, pa ne bi ničesar dala. Mislim, če nista revna, bi pa vsaj lahko kakih 50 eur dala. Saj sta tud jedla na kosilu.
Ne vem, kakšne navade imate sicer, ampak nekatri res ne obdarujejo. Osebno pa kot sem napisala, bi se spodobilo.
ČESTITKE ZA DIPLOMSKO! 🙂
Moje iskrene čestitke ob tvoji diplomi. Čudovit občutek kajne , odleže po vseh izpitnih stresih.
No, moja sinova sta tudi diplomirala pol leta nazaj .Nič nista dobila daril , težko živimo. Bo bolje!
Sicer pa je že tako , da pač eni niso navajeni obdarovanja ( tvoji botri ) , dasiravno bi jaz , v kolikor bi mi finance dopuščale , definitivno obdarovala !!!
Vse lepo , sedaj imaš pred seboj trnovo pot najti delo. Drži se !
Tudi jaz nisem nič dobila, niti nisem nič pričakovala. Na zagovoru sem bila sama – ne vem zakaj bi bila z mano – pa sta me prav tako podpirala. A zagovor je zagovor in bila sem odrasla in popolnoma sposobna ga sama izpeljat. Starša sta bila edino na podelitvi in to je to.
Od krstnih botrov pa nisem nič dobila, res ne vem zakaj bi.
Sem pa bila tako vesela, da je konec da smo šli na kosilo – ki sem ga plačala sama. Potem pa smo še doma nazdravili (oz. bolj kot ne zapili) mojo diplomo.
Čestitke za opravljeno diplomo. Je pa tako, več kot imajo ljudje denarja, bolj so skopi. Če bi imela boter in botra 500 eurov pokojnine, ti bi sigurno kupila kakšno malenkost.
Saj bolj kot darila smo veseli pozornosti, da se sploh kdo spomni na nas.
Jaz se spomnim, da sem kupila moji nečakinji, ko je diplomirala, lepo denarnico. Skromno, ampak iz srca.
Mene so obdarovali starši (pred toliko leti ni bilo v navadi, da bi kdo šel na diplomo samo ali celo na podelitev diplom) – dobila sem zlato zapestnico, takšno pač, kot sta si jo lahko privoščila in mi je drag spomin. Nismo šli pa ne na kosilo ne kaj posebnega se ni dogajalo.
Enako je bilo potem pri sestri, ki je diplomirala že ob delu, le da nas je ona potem še povabila na kosilo.
Najini taveliki hčeri sva kupila uhane, nekje v vrednosti 150€, pa na kosilo smo šli, kdo ga je plačal se pa po pravici povedano ne spomnim. Botrov ni bilo nikoli in nikjer v tej sliki. Ampak to so naše družinske navade, malce tradicionalne morda, a mi se jih držimo, kar ne pomeni, da morajo veljati tudi kje drugje.
Tisto, kar je resnično pomembno si napisal sam: “Meni osebno je največ pomenilo, da smo se tam na kosilu 3 ure smejali in lepo imeli, ne pa darilo”. In tako naj ostane.
Najprej- iskrene čestitke ob diplomi!
Glede daril- meni bi bilo nerodno iti nekam ,kamor sem povabljena, brez darila.
Ker povabilo je bilo iz enega razloga. Torej se nekaj kupi, ali da nekaj v kuverto… skratka brez darila se pa res ne spodobi priti.
To je za mene osnovni bonton.
In tvoji prijatelji so čisto pametno razmišljali.
Je pa znano, da tisti, ki imajo veliko denarja, zelo neradi kaj dajo.
tako kot v tvojem primeru.
botra sta mu dala brezplačno zelo drago lekcijo, kako se dela z denarjem. Če boš to upošteval, boš imel denarja več kot dovolj. Reveži so tisti, ki imajo slabo mnenje o sebi in zato mislijo, da morajo druge ljudi kupovati z darili. Zato imajo socialci običajno najnovejše telefončke, računi pa neplačani.
Le drži se botre in botra.
Forum je zaprt za komentiranje.