STENOGRAFIJA ALI TO ŠE KDO OBVLADA
Jaz sem maturirala leta 1976. Dolgo časa sem delala kot zapisnikar, tako da sem jo na sestankih redno uporabljala. Zadnja leta je nisem uporabljala, vendar še sedaj večinoma obvladam, to se še dobro spomnim pri samoglasnih:
črko a se poudari,
črko e se razpotegne,
črko i se dvigne,
črko o se zaokroži,
črko u se pomakne navzdol
Potem so bili še samoznaki in okrajšave… bili so lepi časi!
Matura leta 1976 ali 1977, malo me že spomin j….., uporabljala potem na faksu za zapiske, potem pa nikoli več. Brzine ni več (itak), okrajšave, razen parih (gospodarstvo, sreča, delo recimo), so pozabljene, ostalo je še nekje v spominu -približno. Mi je pa včasih žal, da nisem malo vadila, čisto za svojo dušo.
Ja, tudi pet, bila tudi na tekmovanju v Novi Gorici.
Se pa spomnim generacije pred mano, so se učili tudi srbohrvaško stenografijo.)))
JAz se pa spomnim, da je sestra konec sedemdesetih hodila na srednjo administrativno in so morali čez počitnice napolniti pet zvezkov s stenografiranimi teksti. Seveda ni redno pisala tako, da sva zadnji teden počitnic delali ko nori – ona pisala, jaz narekovala članke iz časopisov.
Potem vem , da je še nekaj časa zadevo uporabljala, a zdaj že dolgo ne več. Še ena veščina, ki bo šla v pozabo.
Nekoč sem jo obvladala v nulo, moja frendica tudi, pa sva si tudi na kakšni dopisnici marsikaj napisali, a to je bilo pred 30- leti. Ker je nisem uporabljala, sem skoraj vse okrajšave pozabila, no, nekaj malega še znam napisati in prebrati. Saj pri stenografiji je bilo tako, da ni bilo toliko problem napisati, kot tisto za sabo tudi gladko brati.
Zdaj pa sem se naučila novih okrajšav kot so LP, FSM, RTM in podobnih, he, he in tistih starih stenografskih sploh več ne pogrešam.
A saj ni, da bi vam naštela vse, kar sem se morala v šoli učiti, a nisem nikoli uporabila, ker je tisto znanje pač povozil čas!
Še nekaj stenograije!
Vse za slovanski kulturni razvoj! Kulturno in šolsko delovanje prof. Antona Bezenška (1854-1915) na slovanskem jugu.
14. decembra 2015 ob 12.00 bo v Slovenskem šolskem muzeju (Plečnikov trg 1, Ljubljana) prireditev ob 100 letnici smrti prof. Antona Bezenška iz okolice Frankolovega,
slovenskega stenografa, ki je od 1879 deloval v Bolgariji in velja tudi za očeta njihove stenografije.
http://www.ssolski-muzej.si/slo/news.php?item=321
Kot otrok sem vsak dan opazovala sestricno, ki jo je vadila, ko je hodila na administrativno solo. Sem ji prav zavidala, ker se je ucila tako skrivnostno pisavo. Takrat me je naucila nekaj besed, a se jih vec ne spomnim. Ravno kaksen teden nazaj sem vprasala eno mlado administratorko, ce se jo se ucijo in sploh ni vedela, kaj je to.
Forum je zaprt za komentiranje.