tednik – revna družina
Sem si pogledala včerajšnji tednik. Joj kako sem jezna. Ok že dlje časa me jezijo velike družine, ki jambrajo, da nimajo niti za hrano, tale družina Grašič pa je presegla vse meje. Imajo 6 otrok, nimajo za hrano, starša nimata službe, živijo v vlažnih prostorih, spijo skupaj, ker nimajo prostora. Uf kako sem jezna, pa ne na otroke, ki niso nič krivi, pač pa na starše brez pameti! Kaj mislijo, kaj imajo v tisti betici, verjetno samo slamo, da štepajo otroke, kljub temu, da vidijo, da nimajo dovolj kruha za vsa lačna usta, dovolj postelj za vse. Res mi ni jasno. In potem še mama reče, sej zdaj ko so majhni ne rabijo veliko, samo bojim se ko bodo zrasli. A res, ko si dojenčka spravila na svet nisi razmišljala o tem, da bo zrasel. In še novinarka reče, nosijo ponošene čevlje, ki niso dobri, ker so ponošeni. A res!!! Jaz imam enega otroka, oba sva zaposlena, privoščimo si pa čedalje manj. In v takem stanju, nočem in si ne upam imeti še enega otroka. Zakaj? Ker nočem životariti. Aja in tudi moj otrok nosi čevlje, rabljene, kupljene na bolhi.
Pa še to, zanima me kakšen avto imajo parkiran pred hišo. Če ni kakšen audi slučajno.
Ne samo to, da sta sprejela kup nespametnih odločitev, o tem, da bosta štepala otroke, čeprav več kot dva sploh ne bi smela imeti, če nimata denarja niti za hrano…. Tudi stanovanje je bilo tako, da me je bilo kar groza… vse cunje nametane kar v tri dni, kot kup smeti. In potem ženska reče, da je ona doma gospodinja…. ja in kaj natančno dela, če niti oblačil ne zna pospraviti npr. vsaj v kartonaste škatle, če drugega nimata?
V tej družini ni samo materialna revščina, je tudi duhovna…. !!!!!!!!!!
To je samo zato, ker še nista doživela razsvetljenja. Sveto pismo v roke, pa bo bog za vse poskrbel. Tudi pri tisti družini iz Škofje Loke je. 😉
Malo sarkazma, no, se pa strinjam s tabo. Tudi meni ni jasno, pa jih gledam že v bližnji okolici, skoraj vsaka mlada družina iz soseske ima po 3, 4 otroke, pa redki imajo socialni status poštiman. Živijo v mansardi pri tastarih, kuha jim tašča, otroke imajo strpane v eno sobico, foter ima nesigurno službo za določen čas, mama pa je še nima, ker od diplome dalje rojeva otroke. Živijo od otroških dokladov (in zraven bentajo, ker jih je zdaj manj) ter na plečih staršev. To je moda očitno.
Sama imam 2 otroka, pa oba imava službi za NDČ, sem pa jaz v šolstvu in si ne upam niti pomisliti na še enega otroka, ko je vse skupaj tako negotovo.
pa ne vidiš, da je sedaj tekmujejo, kdo je večji revež. joj, v 21 stoletju, pa nekateri ne obvladajo osnovno razmišlanje. verjemite, taki otroci pridjo lažje čez v življenju, ker so pač navajeni na skromnost in to, da jim vedno kdo kaj da. mogoče je kateri otrok še večji revež od teh, vendar se o tem ne govori, ker imajo ljudje tudi svoj ponos. kot rečeno zelo fajn je jokati in stokati in potem dobiš vse, tisti, ki pa res potrebuje pa to ne obeša na velik zvon, temvč se sam prebija skozi. na pošten način.
Raje kot da se jezite nad starši, se jezite nad državo,da je premalo služb,. Jezite se nad vzrokom težav ne nad posledico. Jaz ne odobravam nesnage po hiši, jo pa skoraj razumem, te družine so že obupale nad svetom in pač če ni za osnovne potrebe nimajo več volje do ničesar. To je treba razumeti. Družine so v tem času prepuščene same sebi, nihče jim skoraj ne pomaga,.
CSD ne dela na terenu.
Sploh se ne spušča v probleme, ker jih je potem potrebno reševati.
In, če si toliko predrzen, da tam iščeš pomoč, ti lahko otroke še vzamejo in dajo v rejo, ker je to najlažji, in za njih najboljši način reševanja vseh problemov.
Dejansko je res neodgovorno imeti veliko otrok in tako malo možnosti za njihovo dostojno življenje.
Vendar so starši in njihova ljubezen tudi nekaj vredni. Le, da je pri nas tudi kriza vrednot. Vseh.
Tudi meni se niso zdeli ne vemkoliko bogi, res je bilo stanovanje vlažno, a njihovo lastno. Spali so pa skupaj v sobi – ja logično, kaj so pa mislili, da bi imel vsak svojo sobo? Jaz imaam samo dva otroka, pa nimata vsak svoje sobe. In prav tako kupujemo marsikaj rabljenega na bolhi.
Pa pospravili bi lahko – če nimaš omar, bi pa v kartonaste škatle zložili.
Starša pa tako preprosto preprosta, da verjetno res ne vesta za kontracepcijo,oz. se o tem ne sme pogovarjat, ampak imet otrok, kolikor jih bo bog dal.
Če jim je Cerkev s to ideologijo oprala možgane, naj pa še kaj dinarčkov prispeva za te božje otročke….A ja, miljoni so šli v slamnata podjetja NLB, pa Zvon1….
Hallo?? Kaj pa naj bi bilo po tvojem? Naj bi se ljudje množili kot zajci, nekdo tretji (država, institucije?) naj bi pa skrbel za te otroke in jih preživljal?[/quote]
Kako država nič ne pomaga? Eno plačo dobivajo samo na podlagi otroških dodatkov! Okoli 700 € gvišno dobijo samo tega. Kaj naj bi jim država dala vse, jih popolnoma preživljala, ali kaj? Država jim že fajn pomaga, starši so tisti, ki so zanič!
Ma nisem mogla niti do konca pogledat prispevka, ker mi je kar dvigovalo pritisk. Očetu se je zatikalo že pri imenih otrok. Očitno jih imajo res preveč. Luštve in dobre cunje zmetane kar po tleh. Zmetano eno čez drugo, brez nobenega reda. Sosedi so jim velikodušno odstopili toliko stvari, a oni kar zmetali tja po tleh. In potem naj bi bila gospa gospodinja? Mah ja no. In potem mož pravi, da se jim je pri gornjem štuku ustavilo pred 5-imi leti. Se pravi so imeli finančne težave že takrat. In koliko otrok so potem naštepali še od takrat? Ma dej dej. Samo če bi malo pospravili in redno zračili, bi imeli pol težav manj. Tako pa … dejmo poklicat televizijo, da se malo zasmilimo neumnemu folku in bomo dobili keš brez nič delat.
Edino kar lahko rečem je … bogi otroci, da so se rodili takim neposobnim staršem.
Raje se brigaj zase!!!! Ne vem, kaj imaš za komentirat neko revno družino. A je oče vedel, da bo izgubil službo? Včasih je bilo pri hiši še več otrok, pa so vsi lepo preživeli. Kakšni časi so pa danes?
Še starši z dvema otrokoma komaj preživijo ali pa en sam človek, ki nima službe – ali pa minimalno penzijo.
Pa vsi se “obešate” na otroke. Ne vem, zakaj? Za vas so krivi starši? Le zakaj? Krivite državo, ki nas bo spravila na rob obupa. Vsi, ki si nismo nagrabili denarja, bomo enkrat tam, kjer je sedaj ta družina.
Na RK, CSD hodijo starši z enim otrokom, kao – ne mormo preživet! Zapravijo za luksus, morje,… nazadnje jim pa zmanjka za hrano, pa hodijo fehtarit. Takšne glejte postrani, ne pa velike družine.
Toliko hrane, oblačil,… mečemo stran – zakaj pa ne bi pomagali tem družinam? Tej družini bom podarila več klicev, ne le enega. Tisti družini, ki pravijo starši, da jih “ON preživlja in futra”, pa nič. Takšni starši so pa bedni.
Na Tedniku pa ne zahtevajo, da morate klicati – to je volja vsakega posameznika.
Lahko pa vas je sram! Po vsaki oddaji pisarite tu gor in šimfate te družine. Res so nekateri, ki se delajo uboge – za bruhat, ampak mene se je ta družina dotaknila. Jim bom pomagala, čeprav tudi sama komaj krpam skozi mesec, avtorica ti se pa pogrizi od zavisti.
Pa daj na Tednik, ko boš zelo globoko v dreku, bomo videli, koliko ljudi ti bo pripravljenih pomagat.
Hallo?? Kaj pa naj bi bilo po tvojem? Naj bi se ljudje množili kot zajci, nekdo tretji (država, institucije?) naj bi pa skrbel za te otroke in jih preživljal?[/quote]
halo ne tega ne pravim, ne moremo pa jim diktirati koliko otrok lahko kdo ima. ali pa starše strelizirati, saj nsimo v dikaturi, bilo kakšni so starši otrokom je treba pomagati. tu se ne gre za straše , ampak za otroke ,ki niso nič krivi. Zakaj se ne sekirate koliko oguljufajo državo tajkuni in nekateri samostojni podjetniki. Plačujejo male davke, podrugi strani pa imajo same dobre avte, naprimer Bmw in Avdije. Naj obdavčijo take lopove.
Duhovna revščina buta iz vaših prispevkov, to je več kot očitno. Ker niste sposobni dojemati trenutnega stanja, ki je katastrofalno za otroke (in ostale), ampak le natolcevati, o preteklih odločitvah. ki ja, so bile slabe, a so pač bile. Pika, preteklost. Zaključeno. Popravka ni. Zdaj nastopa sedanjost in le ta je relevantna. tudi za prihodnost.
druga ne reče,pospravili bi res lahko vsaj v škatle ali an kakšne police iz desk,kaj misliš, da če bi zračili več ne bi bilo Plesni. jok brate sem imela enak problem, nova hiša, prehitro vseljena plesen in strokovnjak je povedal ,da dokler ne bo fasade bodo toplotni mostovi in plesen prisotna v hiši. Zato ne govori na pamet , nekaj za kar nisi strokovnjak.
Ti jim kar daruj. Veselo na delo. Nohtov si ne grizem in si jih tud zarad tega ne bom. Ampak daruj jim potem vsak mesec, do konca življenja. Pa oblačila jim tudi daj in čevlje, da bodo končali pod tistim kupom cunj in v prahu. Se strinjam s tabo, da je kriva tudi država. Ampak ok, da so reveži starši in kakšen otrok, morda dva. Ne pa 6 in verjetno bo še kakšen a ne, ker lej sej zdaj sta brez službe in imata čas otroke delat. Preživeli se bodo pa že nekako. Zadnje upanje je itak še tednik.
Nisem gledala in ne gledam več Tednika zaradi takšnih zgodb. Dejstvo je, da so hudi časi, da ljudje, ki delajo, komaj preživljajo družine, da mnogi ne morejo dobiti službe, pa niti dela ne. Za to je kriva država, stanje v državi. To je eno. Narediti šest otrok in jamrati, da država ne pomaga, pa je nekaj drugega. Narediti šest otrok, ko VEŠ, da zadnje nimaš osnovnih pogojev, je norost. Pa razumem, da gre paru zelo dobro in dela otroke, potem pa se zalomi, en izgubi službo ali celo oba. Ampak v primerih, ki sem jih jaz videla, dokler sem gledala Tednik, je bilo skoraj vedno tako, da je revščina že bila in so šli v to revščino rojevati še nove in nove otroke.
o tem, kaj in kako je bilo včasih, raje ne bi debatirali.
včasih je bilo po deset otrok tudi, ja. seveda. samo tisti otroci so že pri osmih letih imeli delo in preživljali družino. zato jih je tudi bilo toliko. ker so bili zastonj delovna sila za starše. o tem, kako so lepo preživeli, pa raje ne bi…
ni odgovorno od staršev, da štepajo nove in nove otroke in jih rojevajo v revščino. sicer pa so ti otroci danes ravno tako molzna krava za starše. zakaj pa mislite, da jih štepajo???? ker z vsakim otrokom povečajo višino otroških dodatkov in socialne pomoči in ker z vsakim dodatnim otrokom lažje pridejo zastonj do oblačil in hrane.
Glej, vsak je svoje sreče (in usode) kovač.
S trezno glavo in racionalnim načrtovanjem se lahko marsičemu izognemu in preprečimo mariskatero žalostno izkušnjo.
Otroci niso krivi, kriva sta starša – in naj nosita breme slabih odločitev sama.
Za otroke pa bi poskrbela v rejništvu.[/quote]
Ja, saj ne govorim o pomoči ali nepomoči družini. Gre za to, da pljuvanje po njih in njihovih odločitvah ne bo spremenilo ničesar. Pa ko zgoraj berem, se tekmuje le v tem, kdo bo kaj gršega povedal o točno tem. Reševat je treba trenutno situacjo, kako pa ne bom odločala jaz (imam pa zamisel, a žal …). Načeloma sem mnenja, da nenehen priliv pomoči od zunaj, v takih ljudeh ustvarja inercijo in zato sprememb nikoli ni.
O rejništvu pa raje ne. Verjemi, kateregakoli otroka bi vprašala, ali bi šel stran od staršev v blišč in bogastvo ali raje ostal s starši v bedi in revščini, vsak bi se odločil za slednjo možnost …
Glej, vsak je svoje sreče (in usode) kovač.
S trezno glavo in racionalnim načrtovanjem se lahko marsičemu izognemu in preprečimo mariskatero žalostno izkušnjo.
Otroci niso krivi, kriva sta starša – in naj nosita breme slabih odločitev sama.
Za otroke pa bi poskrbela v rejništvu.[/quote]
Ja, saj ne govorim o pomoči ali nepomoči družini. Gre za to, da pljuvanje po njih in njihovih odločitvah ne bo spremenilo ničesar. Pa ko zgoraj berem, se tekmuje le v tem, kdo bo kaj gršega povedal o točno tem. Reševat je treba trenutno situacjo, kako pa ne bom odločala jaz (imam pa zamisel, a žal …). Načeloma sem mnenja, da nenehen priliv pomoči od zunaj, v takih ljudeh ustvarja inercijo in zato sprememb nikoli ni.
O rejništvu pa raje ne. Verjemi, kateregakoli otroka bi vprašala, ali bi šel stran od staršev v blišč in bogastvo ali raje ostal s starši v bedi in revščini, vsak bi se odločil za slednjo možnost …[/quote]
to pač ni res. cel kup otrok bi raje ostalo pri rejnikih, kot pa šli nazaj k staršem, ki so pijanci, narkomani, brez sredstev…
Forum je zaprt za komentiranje.