tednik – revna družina
ki so jo med drugimi prikazali na TV. Poznam veliko družin, z manj otroci, se delajo še bolj revne, kot so.
Hišo, avto ali lepo stanovanje, otroke na morje,…zraven pa nihče ne dela – skrivaj se pa režijo ljudem, ki jim pomagajo. Veliko stvari najdeš po kantah za smeti, ker rabljenih stvari pa res bojda ne potrebujejo.
Sem eni družini, za katero sem zvedela, da težko živijo, so na CSD, RK, Karitas, nesla osebno nekaj stvari, ki bi jim prišle prav. Naletela sem pa na čudež. Perfektno stanovanje, 2 računalnika,…in ti naj bi bili revni? Več so imeli, kot jaz. Pa sem mislila, kako bi jim prišel prav kakšen likalnik, strojček za rezance, tiskalnik,… Ženska se je zmrdovala, da imajo stvari že preveč, prav bi jim prišel kakšen “dinarček”, da bi nasjatarejšemu kupili novo kolo, ker tega je že prerasel, ima pa toliko energije, da jo mora sproščat na kolesu.
Odšla sem brez besed.
TV-jevci bi morali obiskovati družine, ki se delajo uboge, fehtajo denar in ga tudi dobijo. Pa pokazat, kakšna stanovanja in kaj vse imajo, lačni niso, vsega imajo preveč, ja, takšne izkoriščevalce bi morali prikazat, da jim država ukine vsakršno pomoč.
Pa, nekdo nima za plačat ene položnice, pa že leti na CSD? Pa je že revež? Ne se hecat. Tudi jaz ne morem plačat kakšne položnice, uporabljam pa svoje roke, da kaj izdelam in prodam, da je za poplačat kakšen dolg.
Nisem brala ostalih odgovorov, ki ti gotovo navdušeno kimajo, a pojdi se raje jezit na politike, ki so krivi, da starša nimata zaposlitve in da družina nima dovolj sredstev za človeka dostojno življenje. In če bi bila zlobna, bi lahko isto vprašala tebe, kje si imela glavo, da si si omislila otroka, čeprav ga kljub temu, da sta oba zaposlena, komaj preživljata? In ne misli, da se vam ne more zgoditi isto, kot trej družini!
Živiš na račun vseh nas, zato te boli k…c. Zate bo že poskrbela država, kot do sedaj. Se bojiš, da dobiš sedaj manj zaradi ene družine? Za mulce pa itak veš, kakšni bodo, saj so tvoji zrastli v navadne luzerje.
Govoriš iz svojih izkušenj? Ubogi šele tvoji otroci – saj so kot jabolko, ki ne pade daleč od drevesa.
Pa so tudi oni začeli krast državi! Ubogi mi, če tako učiš svoje otroke!
Prvo je osnovna izobrazba v osnovni šoli – kako delujejo reproduktivni organi in kdaj človek mogoče lahko seksa, da ne zanosi brez kontracepcije. Potem je še poučitev nekaj tistih naravnih metod kdaj so plodni+neplodni dnevi (za vse tiste z določenimi ideologijami in idejo o umoru nerojenih otrok). Potem so vse kontracepcije od tiste najmanj škodljive in najbolj oddaljene od splava do najhujše. Potem neke osnove financ – kako človek ravna z denarjem in v tem področju se ga pouči tudi da otrok danes žal stane. Jutri bo še bolj – šolstvo ne bo vedno zastonj, prišel bo lahko american sistem. Pa jih poučiš da bodo kmalu roboti in ljudi bodo na cesti ali sužnji dobesedno (saj v trgovinah, medicini itd, bodo roboti, danes že delno so).
Daš pred dejstvo da ti otroci razen z zelo inovativnimi pristopi vsakega posameznika ne bodo imeli kaj za jest, saj ne bo služb, zato si bodo delo morali osmisliti sami, a kaj ko bodo vse delali računalniki.
Potem tema osnove zdravega življenje in bivanja kje se razloži o umetnih semenih, umetni hrani, nezdravem vlažnem plesnivem zakajenem okolju itd.
Se jih postavi pred dejstvo, da se jim bo otrok oduzel, če ne bodo ravnali z pametjo vnaprej.
2, ki se resnično imata rada, pazita pri spolnosti, zavestno odločita v odgovorni korak starševstva. Sta zaposlena, vesta kaj to finančno pomeni itd. Se jim zgodi nek šit – npr. imata 2 otroka in očeta in mamo na poti v službo zbije kamion v njihovem avtu in oba ostaneta huda invalida – – – eeeeee TAKRAT mora funkcionirat socialna država in jim priskrbet vse, da bosta otroka odgovornih staršev normalno rasla naprej.
Ne pa da vsaka moja kolegica reče: veš da mislim da se mi splača imet še enega otroka, ker sem doma še lahko do takrat in dobivam toliko mesečno in mi je skoraj kot ena plača in se ne splača it delat.
Tukaj bi jim dala prov, če bi bilo z otrokom kaj narobe – kakšna telesna hiba, psihična bolezen in to, drugače pa nebi toliko dajala za zdrave ljudi, pač pa za slučajne nesreče in bolezni. Sem pizda? Kaj me briga. Taki rabijo najbolj.
In ravno v tme je problem,tam kjer bi se morali vtakniti ljudje,ti govoriš da ne ,naj se jih pusti .A res?
Sram je lahko tebe.
mene ni sram in če bi poznala to družino bi jih prijavila na csd-ju .Potegnila bi se za otroke.[/quote]
Ne odobravam ravnanja takih staršev, torej si zagotavljati eksistenco z rojevanjem otrok, ampak ti, ki bi se tako potegnila za otroke, si glupa. Otrok ne razume, kaj se dogaja in da ima bebave nesposobne starše, a jih kljub temu ljubi z vsem srcem in ko bi jih ti preko csd spravila živeti k tujcem, a sploh veš, kakšna stiska je to za otroka? Pa da jih po možnosti še mal razkropijo – dva sem in sem, druga dva na drug konec Slovenije, enega spet nekam v tri krasne,……..Takšna čustvena stiska dostikrat pusti otroku dosti hujše posledice kot ponošeni čevlji in žlica juhe manj pri večerji. Ti nimaš želje pomagati tem otrokom, ampak z užitkom dati njihovim staršem lekcijo, ki bi si jo sicer še kako zaslužili, ampak bi večjo ceno plačali otroci.
Sem jim dala tisti 1 evro in četrt. Otroci so se mi zasmilili. Res je bilo vse nametano, nič zloženo. Svinjarije pa neke posebne ni bilo.Otroci niso krivi za takšne razmere. Verjamem pa, da starši tudi niso najbolj izobraženi. Mama mi je delovala dokaj prestrašeno in plaho. Ne bi rekla, da bodo otroci zrastli v kakšne barabine, prej v poštene ljudi. Kot otrok sem hodila k babici na počitnice, kjer so bili sosedje takšna družina. Reveži, grozno.Smo se kar super imeli otroci, čeprav je babica vedno pazila, kaj bo zmanjkalo na vrtu. Danes so ti otroci zrastli in stojijo zraven domačije super hiše. Otroci vsi delajo in se pošteno preživljajo, saj so navajeni dela.
Prej bi rekla, da se starši manj znajdejo kot ostali ljudje, da niso tako brihtni. Sicer mi je delovala družina srečno.
Ena nestrpna in nerazgledana,da ne rečem neumna mona si ti!! Nacionalizen te ne bo rešil! In tale družina, ki štepa otroke kot po tekočem traku, ne zasluži niti osnovne pomoči. Mati naj začne delat vsaj tisto,zaradi česar je doma- gospodinjstvo. Vsak mesec jim (po tvoje) gnila država da 700 evrov za nič! In kaj bi morala dati država še? Oče ima priložnost za delo, ampak pije! Se vidi!
Zanimivo je brati vaše misli in kometarje … V vse to se ne bom spuščal, ker ne poznam resničnega ozadja te družine …
Bom pa rekel le nekaj … večina ljudi se pritožuje preko države in njenih služb … A ste še vedno vsi navajeni, da vam država vse prinese k riti? Sem nekoliko mlajša generacija ( 38 let ) in odkar skrbim zase in za svojo družino nisem nikoli računal na pomoč države. Ker službe nisem dobil, čeprav imam veliko različnih znanj, sem pač poskrbel zase takoda sem začel delati zase. A bom vse življenje čakal, kaj mi bo država ali pa socialna dala?
Moje delo ni neka bogatija, zaslužim pa dovolj da vzdržujem družino, pa čeprav ne delam le 8 ur in po šihtu ne morem poslati možganov na pašo, tako kot v raznih službah, kjer “skrbiš” le za svoje trenutno delo pol pa konec.
Vsak zna nekaj kar se na na trgu vnovčiti, le malce truda in jajc je potrebno. A kot že vsi vemo Slovenčki znamo najbolje jokati in tarnati. Pa seveda drugim slabo želeti, biti zavistni in pametovati…
Ko bo vsak premaknil svojo rit, potem bo življenje na tem koščku sveta lepše.
Kregajo se pa tisti ki imajo vsega dovolj in nevejo kako je to ….sicer tudi sama ne podpiram tega ampak nemorejo rečt da ne delajo ker so delali OTROKE! (malo za šal ob nepravem trenutku ampak ok)….
da opišem svojo zgodbo sem : stara sem 15 let… živeli smo na zeleni veji oče je imel službo plača ok. 1800€, mam je delala sicer za 1200€ in ni nam nič manjkalo nismo razmetavali z denarjem in je vse šlo po maslu. Najprej je mama zgubila službo (zaradi nosečnosti) nato oče šel na operacijo hrbtenice čez kakšen 1m. je šlo podjetje v stečaj in vsega je bilo konec…mama je istočasno pisala diplomo in ja, ni je dokončala (skrbi itd. pa še noseča) oče je prišel iz operacije. Dodelili so mu 3.kategorijo inv. in išče službo ampak je ne dobi (saj je po izb. zidar in še ne sme dvigovat tž stvari itd.) , mama se sedaj trudi z diplomo in upam da ji uspe <3 -išče delo ampak v svojem poklicu (tajnica bo težko dobila delo tudi leta so pomembna 36 let ..vsse propada. mam ne dobi socialne pomoči ker češ da je atijeva (600€)- položnice , plenice dovolj ………..morala sem dati to iz sebe ker mi je hudo (raje bi bila že od nekdaj na 0 ne pa tak padec) 🙂 upam da se stanje služb poboljša
Moj komentar je malo drugačen.Kje ste internetni ponudniki,[/b]da namesto dragih reklam po TV,rajši osrečite kakšno družino z več otroci in jim daste en prenosnik in brezplačen internet.Saj otroci niso krivi,če so se rodili revni.Veliko bolj učinkovita reklama bo tista iz ust do ust,da ste osrečili kakšnega otroka.Me pa res osebno moti kadar si ljudje ne znajo pospraviti po hiši.
Naj vam povem, da sem soseda te družine. Oče je sam pustil službo v Gorenju. Nekako se je dogovoril da so mu dali odpoved, kot da je višek in dobil odpravnino za katero si je kupil avto Renault Laguno. Avto so v času tv skrili. Rekel je, da ne bo več hodil v službo, ker se lahko živijo iz otroških dodatkov.Zemlje za obdelat imata veliko, vendar sta jo raje dala v najem kot da bi si doma kaj več pridelovala. Imata samo malo večji vrt. Res je, da sta si hišo zidala sama, vendar ves material sta dobila. Streho so jim naredili prostovoljni delavci. Vsi v vasi pridobivamo drva iz okoliških gozdov, njim pripeljejo že nažagana drva. Delata nič, oče se samo vozi okoli, kadi cigarete… Je eden velik lažnivec.
Rabljenega pohištvo sploh nočejo, ker so jim že veliki ponujali dobro ohranjene omare in ostalo vendar ni hotel sprejeti, češ da si bodo kupili novo. Ubogi so otroci, ki so vedno v enih in istih oblekah pa čeprav jih imajo ogromno vendar , vreč z oblačili sploh ne odprejo. V sobah pa je črnina, ker ne zračijo, ker imajo poln kup oblačil vsepovsod. In najbolj me jezi izjava, da je črno v kotih ker ni izolacije, ker ni fasade na hiši. V tej vasi je pet novih hiš, nobena nima še fasade, nekatere so že stare tudi 7 let,pa nimajo plesnobe v kotih. Tudi jaz nisem imela dovolj omar za oblačila in mansarda še ni bila urejena pa sem vseeno imela oblačilo skrbno shranjena v kartonastih škatlah ki jih dobiš v vsaki trgovini. Naj samo to povem, da se mi smilijo tudi ljudje ki darujejo denar za takšne dužine, saj v tem primeru gre denar res v neprave roke. Naj jim raje kupijo omare, naj jim dajo čevlje ali kaj drugega samo denar ne ker si ga ne zaslužijo
Vem da je že stara tema. Sem bližnja soseda cca. 4km in še predobro poznam razmere v družini – država plača vse kar je možno, ko je kak dogodek npr. Obhajilo zaprosi za enkratni dodatek, v času snemanja vozil nekaj let star renault laguna in imau najbolši avto na svetem juriju, ko je enkrat voljna soseda sošolcev prinesla obutev sta jo zavrnila češ da ni nova in jima je spod čast nosit, čevlji z videa pa ni noben otrok nikoli nosiu in kolikor se spounim jih je pred dolgimi leti nazaj nosiu starejši zato je seveda čas opravu z njimi, glede službe jo je SAM PUSTU ZARAD ODPRAVNINE da je kjupu avto in je biu kr veseu da mu ni treba delat ker je že 2x ponudbi za službo zavrnu, da ne omenim kako krade in je po vrčin trgovin izgnan sosedje mormo pazit kure in pridelek, naj omenim da ima več zemle kot mi a noče obdelovat inkrat so mu ponudl nek stroj pa ga ni hoteu vzet ker je bilo 300 premalo zasluška in se mu nesplača delat……groza je še mamin brat ivan ki je tudi socialni problem
Ja, saj ne govorim o pomoči ali nepomoči družini. Gre za to, da pljuvanje po njih in njihovih odločitvah ne bo spremenilo ničesar. Pa ko zgoraj berem, se tekmuje le v tem, kdo bo kaj gršega povedal o točno tem. Reševat je treba trenutno situacjo, kako pa ne bom odločala jaz (imam pa zamisel, a žal …). Načeloma sem mnenja, da nenehen priliv pomoči od zunaj, v takih ljudeh ustvarja inercijo in zato sprememb nikoli ni.
O rejništvu pa raje ne. Verjemi, kateregakoli otroka bi vprašala, ali bi šel stran od staršev v blišč in bogastvo ali raje ostal s starši v bedi in revščini, vsak bi se odločil za slednjo možnost …[/quote]
to pač ni res. cel kup otrok bi raje ostalo pri rejnikih, kot pa šli nazaj k staršem, ki so pijanci, narkomani, brez sredstev…[/quote]
Ko smo že pri tej temi… država namenja več sredstev za otroke v reji, kot za otroke, ki živijo s starši.
Jaz imam tri otroke, torej se uvrščamo že med velike družine. Ko sem “naštepala” tretjega, sem se ločila. Delam v tujini. Imam srečo, da živim blizu meje. Z veseljem bi delala v Sloveniji, pa zaposlitve ne dobim. Tako da bi težko rekla, da ljudje nočejo delat. Malo posplošujemo, a ne?
Nimajo volje do nicesar. A za otroke stepat imajo pa se vedno vpjo?
So revne druzine in potem so druzine, ki se jim ne da planirati, delati, ki samo cakajo na vbogajme, same pa ne bodo niti s prstom mignile. Ta prvih druzin ne bos videla prosjacit, ceprav potrebujejo pomoc. Ta druge so tiste, ki stokajo. Kako ti ni jasno, da je to njihov biznis?
Takole bi povedala:
Kako gre že tisti pregovor, da človeka moreš naučiti ribe lovit, ne pa da mu vsak dan prineseš nalovljene ribe, da si jih pripravi?
Zdi se mi , da je bolj pomembno, da se takim ljudem poišče delo, da si sami zaslužijo in vzdržujejo svoje potomstvo. Z denarno pomočjo lahko rešimo problem le za nekaj čas.
Enostavno se mi neodgovorni starši ne smilijo.
Hallo?? Kaj pa naj bi bilo po tvojem? Naj bi se ljudje množili kot zajci, nekdo tretji (država, institucije?) naj bi pa skrbel za te otroke in jih preživljal?[/quote]
Vsi vi nestrpni, bodite nestrpni kje drugje, tu pa dajmo stopit vkup, jebemti. To so slovenski otroci, in če moram za koga dat prispevke, bom za veliko raje za take, kot pa za sodrgo, ki nam jo obeša Evropa! Kaj vam ni jasno, folk?! Za koga bi pa vi radi naredili prostor v Sloveniji?? Sami jih nočete imet, tisti, ki jih pa imajo, pa jih obsojate! Da ni služb, je kriva država, ne posameznik!
Težava je, da takšni ljudje z leti postanejo apatični. Partnerkina starša in avtistična sestra živijo v razpadajoči hiši brez kopalnice. Ključavnica vhodnih vrat se je pokvarila in so jo s poskusi popravil le še bolj pokvarili. Tako so vrata zaprta le s palico med tlemi in kljuko. Oče star 55 let z vsega 5 leti delovne dobe, mati stara 52 z 3 leti delovne dobe. Peljejo se z 20 let starim avtomobilom, zavarovanje in registracijo odplačujejo v obrokih. Mati ni nikoli postala kar je želela, ker je tekom OŠ vedela preveč in so za to izvedeli napačni ljudje.
1) Glede službe: Ali je bila informacija, da sta bila brez službe že v času, ko sta rojevala otroke? Če ne, ne sodite. Službo sta lahko izgubila po rojstvu šestega otroka.
2) Premajhni prostori: Če sta starša prej imela službo (glej točko 1), je družina prej lahko živela v večjih prostorih, potem so se pa morali preseliti, ker ni bilo za najemnino npr., ali pa niso mogli več odplačevati kredita
Forum je zaprt za komentiranje.