Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek odpravnina-sporazumna prekinitev del.razmerja

odpravnina-sporazumna prekinitev del.razmerja

Zanima me, če obstaja kakršenkoli pravilnik o določitvi odškodnine (odpravnine) ob sporazumni prekinitvi del.razmerja za nedoločen čas. Vem, da mi v tem primeru ne pripada nadomestilo na ZZRS, zato bi morala biti odškodnina vsaj višja, kot skupno nadomestilo v primeru odpovedi s strani delodajalca.

Zanimajo me tudi morebitne izkušnje tistih, ki ste šli v sporazumno prekinitev, kako ste določili višino odpravnine? Ima kdo kakšno idejo?

Lep dan,
meri

tega ni, ker se smatra, da se sklene sporazumna prekinitev delovnega razmerja zato, ker je to v interesu obeh strani in takrat tudi odpravnine ni!

zdaj. ali te delodajalec odpusti, plača standardno odpravnino, tebi pripada nadomestilo na zavodu, ali pa daš odpoved, se dogovoriš za sporazumno prekinitev in ti ne pripada ne nadomestilo, ne odpravnina.

Dodatek: sporazumno prekinitev je predlagal delodajalec, ker je to v interesu njemu. Ponudil je tudi odškodnino, vendar ne konkretnega zneska.

glede na to, da se bosta “mimo” pravil dogovorila, ga vprašaj kak znesek je imel v mislih, ti pa se tudi pripravi na to, kaj ti je sprejemljivo in kaj ne

ni se ti treba strinjat. itak ti odpravnina pripada, vztrajaj na tem, da te normalno odpusti kot poslovni višek.

glede na to, da se bosta “mimo” pravil dogovorila, ga vprašaj kak znesek je imel v mislih, ti pa se tudi pripravi na to, kaj ti je sprejemljivo in kaj ne[/quote]

Seveda so to pogajanja in bo na začetku ponudil nižji znesek od tega,ki ga je dejansko pripravljen izplačati. Ravno zato sprašujem po morebitnih izkušnjah drugih, da vidim vsaj približno na kateri višini lahko začnem pogajanje s svoje strani. To se mi niti približno ne sanja, zato sprašujem za izkušnje ali ideje drugih.

hvala za morebitne odgovore

Ne, ne pripada ti nikakršna odpravnina. Gre za sporazumno odpoved, kot že rečeno, se obe stranki strinjata s prekinitvijo, zato ti ne pripada ne odpravnina ne nadomestilo na zavodu.

Glede na to, da je on predlagal sporazum IN odškodnino, me malo čudi, da si pristala na to. No, če ne potrebuješ nadomestila na zavodu…. Poskusi si izboriti čim višje, višje od klasične odpravnine, če ti že nadomestilo potem ne pripada.

In pazi, to ni odpravnina po ZDR, je obdavčeno kot plača (razen, če bo “izplačal” na drug način), tako da se pogovarjaj o neto zneskih. In 2x višja bruto plača ne pomeni 2x višje neto plače.

ni se ti treba strinjat. itak ti odpravnina pripada, vztrajaj na tem, da te normalno odpusti kot poslovni višek.[/quote]

Vem, ampak želela bi ‘iztržiti’ več, kot v tem primeru, odpravnine v primeru poslovnega viška so precej nizke, njemu pa tudi ni v interesu odpuščati v smislu poslovnih viškov, ker bi s tem imel preveč komplikacij. V mislih imam najnižji znesek, ki bi mi bil še sprejemljiv v primeru sporazumne prekinitve, bolj me pa zanima, koliko navzgor lahko realno ‘zahtevam’?
Zanima me, če je kdo že imel tak primer in kako ga je rešil?

preberi še enkrat zgoraj tega ni…

vsaj normalno je tudi, da nekdo, ki mu ni v interesu prekinitev del. razmerja se sploh ne bo pogajal o neki višini t.i. odškodnine, ker razmerja sploh ne želi prekiniti…
normalno in zato tudi zakonsko tako je ,d a če ima delodajalec razloge za prekinitev je to odpoved iz poslovnih razlogov in tako je tudi višina odpravnine, ki ti pripada zakonsko določena… – in naj bo to po tvoje potem ta “odškodnina”
sicer v primeru, da ti kakorkoli sporazumno pristaneš soglašaš – torej ne gre za delodajalčevo odpoved iz posl. razlogov, ostajaš brez vsega in ti tudi on ni dolžan nikakršne odškodnine izplačati

OK, to je zdaj jasno, da so to dogovori ‘mimo’ zakonov, verjetno pa ne protizakoniti?
Vem tudi, da mi v tem primeru na zavodu ne pripada nič.
Na sporazumno prekinitev nisem še pristala, ker ne vem še zneska, ki bi mi ga izplačal kot odškodnino. Ravno zaradi tega sprašujem tu gor.
Vsekakor bi moral znesek biti višji od zneska, ki bi ga dobila v primeru odpovedi iz poslovnih razlogov (odpravnina+nadomestilo na ZZRS).

Ali se iz odpravnine obračunajo isti prispevki in davki kot iz plače? Kakšen ‘drug način’ pa imaš v mislih?

hvala za odgovore

Glede na to, da govoriš o njegovem interesu, si upam trditi, da ti ne misli ponudi veliko. Vsekakor pa ne toliko, kot bi ti po zakonu pripadalo, če bi te redno odpustil iz poslovnih razlogov. Drugega razloga za tak “dogovor” jaz pač ne vidim, razen da se bo njemu finančno splačalo.

Odpoved ni noben bavbav, postopek je točno predpisan, tako da pri tem, kar ti predlaga, to so ena mutna posla..

Odškodnina? Poglej v pogodbo, koliko bi imela odpovedni rok in izračunaj, koliko plače bi v tem času še dobila. Potem poglej v zakon o delovnih razmerjih, koliko odpravnine bi ti pripadalo. Na koncu pa še izračunaj, koliko časa in kakšen znesek bi dobivala na zavodu, če bi odpoved izpeljal, kot je treba. Vse to seštej skupaj in to je minimum, kjer se sploh začneš pogajat.

Čeprav, kot rečeno, pošteno dvomim, da boš ta denar kdaj videla, ker redna odpoved bi ga prišla ceneje…

ne bodi nora…ker se ti bo ta “takoimenovana” odškodnina tudi davčno obravnavala kot “takoimenovana” odškodnina in ne odpravnina in boš na to lepo skasirala še plačilo dohodnine povrhu. odpravnine so neobdavčene le, če so izplačane v skladu z 109. členom zakona o delovnih razmerjih!!!

Še to: odpravnina, ki je izplačana po zakonu, ni obdavčena! Če ti izplača kot odškodnino, je vse skupaj obdavčeno kot plača, vsi davki in prispevki. Kje delodajalec tu vidi, da je to zanj bolje??

Kako tega ni?
Poznam primer: delodajalec je imel zaposleno osebo s precej visoko plačo, pribl.2000 eur neto, kar pomeni pribl. 4400 eur stroškov delodajalca (skupaj s prehrano in prevozom na delo). Ponudil mu je odškodnino, če skleneta sporazumno prekinitev del.razmerja,ker bi v tem primeru zaposlil na to del.mesto študenta, s katerim bi imel pribl.1500 eur stroškov. Ta znanec je odškodnino zavrnil, ne vem pa, kolikšna je bila.

Meni tudi ni v interesu in nimam motivacije delati pri delodajalcu, za katerega vem, da me smatra samo kot nepotrebni strošek in si želim poiskati delo drugje. Vem, da mi ni dolžan nobene odškodnine, če pa mi jo ponudi, da se ‘umaknem’, je ne bom zavrnila, kajne?

Kako tega ni?
Poznam primer: delodajalec je imel zaposleno osebo s precej visoko plačo, pribl.2000 eur neto, kar pomeni pribl. 4400 eur stroškov delodajalca (skupaj s prehrano in prevozom na delo). Ponudil mu je odškodnino, če skleneta sporazumno prekinitev del.razmerja,ker bi v tem primeru zaposlil na to del.mesto študenta, s katerim bi imel pribl.1500 eur stroškov. Ta znanec je odškodnino zavrnil, ne vem pa, kolikšna je bila.

Meni tudi ni v interesu in nimam motivacije delati pri delodajalcu, za katerega vem, da me smatra samo kot nepotrebni strošek in si želim poiskati delo drugje. Vem, da mi ni dolžan nobene odškodnine, če pa mi jo ponudi, da se ‘umaknem’, je ne bom zavrnila, kajne?[/quote]

no ja… človek na delovnem mestu z dvema jurjema neto, ki ga lahko nadomesti študent brez izkušenj.. to bi tudi jaz rada videla…
verjamem da nimaš motivacije delat pri nekom, ki se te hoče znebit, samo, sem prepričana, da boš s “tako imenovano” odškodnino na slabšem…
sicer si pa izračunaj

tri/šest/devet mesecev nadomestila + normalna odpravnina po zakonu + plus dupla dohodnina in prispevki na to

Če mi da odpoved iz poslovnih razlogov, na to delovno mesto ne more zaposlit študenta ali drugega delavca, razen, če to del.mesto ukine, česar pa ne more. Zato je to zanj bolje, da se ‘umaknem’.

Torej, odpravnina izplačana po zakonu ni obdavčena? To pomeni nobenih prispevkov, dohodnine? Ali ne gre odpravnina v osnovo za izračun dohodnine? Govorimo o bruto plači?

Navedeno

109. člen
(1) Delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti, je dolžan izplačati delavcu odpravnino. Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.

Ja, drug način – na roko…. Sicer pa bo “odškodnina” obdavčena kot plača, saj to tudi je – prihodek iz delovnega razmerja.

Zgoraj so ti že predlagali pameten način izračuna, koliko bi zahtevala. Seveda pa v tem primeru DEFINITIVNO napišita to odškodnino v sporazum! Ustnih dogovorov sploh ne upoštevaj, sicer ne podpiši sporazuma.

In ja, odpoved iz poslovnega razloga je dokaj simpl.

Pa si prepričana , da ti bo odškodnino tudi dal? Razen, če ti jo da v roke, na črno in potem podpišeš sporazumno odpoved… Jaz ne bi verjela, se boš lahko za vse obrisala pod nosom, saj ni iztožljivo, če ni po zakonu… Meni tole smrdi, zakaj bi ponujal nekaj, kar je za njega dražje, razen, če igra na tvojo naivnost in te misli okoli prinesti…Bodi previdna.

Kako tega ni?

Meni tudi ni v interesu in nimam motivacije delati pri delodajalcu, za katerega vem, da me smatra samo kot nepotrebni strošek in si želim poiskati delo drugje. Vem, da mi ni dolžan nobene odškodnine, če pa mi jo ponudi, da se ‘umaknem’, je ne bom zavrnila, kajne?[/quote]

no ja… človek na delovnem mestu z dvema jurjema neto, ki ga lahko nadomesti študent brez izkušenj.. to bi tudi jaz rada videla…
verjamem da nimaš motivacije delat pri nekom, ki se te hoče znebit, samo, sem prepričana, da boš s “tako imenovano” odškodnino na slabšem…
sicer si pa izračunaj

tri/šest/devet mesecev nadomestila + normalna odpravnina po zakonu + plus dupla dohodnina in prispevki na to[/quote]

Nadomestila 9 mesecev + odpravnina po zakonu (precej nizka, računa se od let dela pri dotičnem delodajalcu). Dupla dohodnina? Kako to misliš?
Ja, se strinjam s tistim o študentu brez izkušenj, ampak očitno prihranek pri izplačilu poplača to.

Aja, to…’na roko’. V tem primeru to ne pride v poštev. Gre za veliko firmo, ki ne gre preko zakonov in na roko ni nič mogoče. Kot tudi niso možni ustni dogovori, vse se sklepa pisno, po zakonu, sporazum lahko pregleda tudi moj ali sindikalni odvetnik. Kot sem že rekla, odpoved iz poslovnega razloga je lahko simpl, ampak potem na moje mesto ne morejo zaposliti študenta oz.druge osebe, razen, če to del.mesto ukinejo, česar pa ne morejo.

Še enkrat sprašujem, približno vem za najnižji znesek, kako naj ga določim navzgor, ker itak vem, da ga bo firma nižala?

ok, kok časa si tam?
kok zlo si pa želijo, da bi šla?
kok maš plače?
kako so ti mislili to izplačati – s kako podjemno pogodbo…?

sicer si pa izračunaj

tri/šest/devet mesecev nadomestila + normalna odpravnina po zakonu + plus dupla dohodnina in prispevki na to[/quote]

Nadomestila 9 mesecev + odpravnina po zakonu (precej nizka, računa se od let dela pri dotičnem delodajalcu). Dupla dohodnina? Kako to misliš?
Ja, se strinjam s tistim o študentu brez izkušenj, ampak očitno prihranek pri izplačilu poplača to.[/quote]
dupla dohodnina – ker boš plačala tudi dohodnino + prispevke na znesek, ki se ti bo obračunal na to “prejeto dohodnino in prispevke”

sicer pa tudi iz poslovnega razloga ni tako komplicirano odpuščat. bo pač delodajalec nekoga zaposlil na “drugem delovnem mestu”
ne bo recimo finančni referent, ampak finančno-poslovni referent, pa bo šlo skozi.
če pa bo zaposlil študenta, pa itak ni nobene omejitve, če petnajst ljudi prej odpustiš.

meni se zdi, da te hoče pač delodajalec prenest okoli na tak ali drugačen način…

Ja, se strinjam s tistim o študentu brez izkušenj, ampak očitno prihranek pri izplačilu poplača to.[/quote]
dupla dohodnina – ker boš plačala tudi dohodnino + prispevke na znesek, ki se ti bo obračunal na to “prejeto dohodnino in prispevke”

sicer pa tudi iz poslovnega razloga ni tako komplicirano odpuščat. bo pač delodajalec nekoga zaposlil na “drugem delovnem mestu”
ne bo recimo finančni referent, ampak finančno-poslovni referent, pa bo šlo skozi.
če pa bo zaposlil študenta, pa itak ni nobene omejitve, če petnajst ljudi prej odpustiš.

meni se zdi, da te hoče pač delodajalec prenest okoli na tak ali drugačen način…[/quote]

Ne vem ali sem jaz toliko butasta, ampak še vedno ne razumem tega o dupli dohodnini. Govorimo o odpovedi iz poslovnih razlogov? Od nadomestila na zavodu se normalno plačajo prispevki in akontacija dohodnine, od odpravnine po zakonu pa ne. Zakaj bi torej plačala duplo, če bi mi dal odpoved iz poslovnega razloga?

‘Drugega delovnega mesta’ pa ni in ne more bit. Ne grem v podrobnosti, ampak je tako zelo specifično in mlado, da v klasifikaciji poklicev obstaja samo to in niti eno vsaj približno podobno, s katerim bi lahko to nadomestil.

5 let
mislim, da kar precej
2.260 eur – maj
izjava o sporazumni prekinitvi del.razmerja, z odškodnino, na t.r.

25 jurjev naj ti dajo

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close