Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek odpravnina-sporazumna prekinitev del.razmerja

odpravnina-sporazumna prekinitev del.razmerja

dupla dohodnina – ker boš plačala tudi dohodnino + prispevke na znesek, ki se ti bo obračunal na to “prejeto dohodnino in prispevke”

sicer pa tudi iz poslovnega razloga ni tako komplicirano odpuščat. bo pač delodajalec nekoga zaposlil na “drugem delovnem mestu”
ne bo recimo finančni referent, ampak finančno-poslovni referent, pa bo šlo skozi.
če pa bo zaposlil študenta, pa itak ni nobene omejitve, če petnajst ljudi prej odpustiš.

meni se zdi, da te hoče pač delodajalec prenest okoli na tak ali drugačen način…[/quote]

Ne vem ali sem jaz toliko butasta, ampak še vedno ne razumem tega o dupli dohodnini. Govorimo o odpovedi iz poslovnih razlogov? Od nadomestila na zavodu se normalno plačajo prispevki in akontacija dohodnine, od odpravnine po zakonu pa ne. Zakaj bi torej plačala duplo, če bi mi dal odpoved iz poslovnega razloga?

‘Drugega delovnega mesta’ pa ni in ne more bit. Ne grem v podrobnosti, ampak je tako zelo specifično in mlado, da v klasifikaciji poklicev obstaja samo to in niti eno vsaj približno podobno, s katerim bi lahko to nadomestil.[/quote]
najboljš, da se kar vsemu odpoveš, pa bo… ne boš imela problemov…

ne vem, ne razumeš???
izračunaj si, koliko bi ti pripadalo denarja
-odpravnina
-nadomestilo
-dohodnina + prispevki
– pa še na ta znesek obračunaj dohodnina + prispevki

toliko moraš minimalno dobit, ker temu se odpoveš.

Kako naj pa to mojo zahtevo upravičim? Vem za najnižji znesek, na katerega še lahko pristanem, pribl.11.000 eur (toliko bi dobila v primeru odpovedi iz poslovnega razloga: nadomestilo na zavodu 9 mesecev po 625 eur neto+ odpravnina po zakonu).
Hočem rečt, šla bom na pogovor, pogajanja, verjetno me bojo vprašali, kako sem prišla do tega zneska?

[/quote][/quote]

Glej, skušam razumet….sem izračunala, koliko naj bi mi pripadalo:
– odpravnina – vem, ampak od tega naj se ne bi obračunavali prispevki in davki http://www.durs.gov.si/si/davki_predpisi_in_pojasnila/dohodnina_pojasnila/dohodek_iz_zaposlitve/dohodek_iz_delovnega_razmerja/obracun_davkov_in_prispevkov_od_odpravnine/
– nadomestilo (bruto)- vem
– dohodnina + prispevki – ne vem, kaj tu misliš, od česa naj bi mi to pripadalo?

Ponavljam, res skušam razumet….

Tista zgoraj govori o neto zneskih, na katere prištej davke + prispevke, ki jih je treba od zneska “odškodnine” plačati. To si izračunaš lepo simpl na enem od portalov, ki to ponujajo – daj izračun plače v google, pa bo. Potem pa vnesi neto znesek, ki ga želiš videti, in ti bo izračunalo bruto. Ker celotna odškodnina ti bo izplačana enako kot plača – v bruto znesku, za katerega se seveda tudi dogovoriš v pisnem sporazumu.

Kako si prišla do tega zneska – jah nič, rečeš, da je to pač odškodnina za to, ker ti podpisuješ sporazum, čeprav ne gre za sporazum:) Ne vem, zakaj bi bilo treba karkoli utemeljevati. Naj te lepo odpustijo po regelcih, pa bo.

a razumeš, da če ti skleneš nek dogovor o odpravnini, ki to ni odpravnina po tistem in tistem členu, da ti lahko davčni še tako trdiš, da je to odpravnina, oni ti bodo to prekvalificirali v druge prejemke iz delovnega razmerja in ti veselo obračunali davek?

da ne govorim o tem, da se tega verjetno zaveda tudi delodajalec in ti bo verjetno od dogovorjenega zneska odtegnil prispevke in davke, ti pa boš na koncu ostala z minimalnim zneskom, pa še poračun dohodnine za to leto boš na koncu verjetno plačala, ker boš sumasumarum padla še po možnosti v višji dohodninski razred…

ves čas ti trobimo, da je odpravnina neobdavčena samo, če te delodajalec odpusti, ne, če vidva skleneta nek dogovor…

Še eno vprašanje. Smo rekli, da bi se v tem primeru ‘odškodnine’ to smatralo kot prihodek iz delovnega razmerja, se pravi, da bi od tega plačala davke in prispevke, kot je normalno za plače. Govorimo samo o prispevkih iz plače, ki gredo iz moje bruto plače ali tudi o prispevkih na plačo, ki bremenijo delodajalca?

Vse. Navedena odškodnina ni nič drugega kot “plača”. Vendar se to tebe ne tiče, ker je bruto bruto (torej tisto, kar je nad brutom), delodajalčev strošek. Strošek od bruta do neta je namreč delavčev strošek, ki ga pa zanj odvaja delodajalec.

Tega ni… – poglej, mislim, da meri razume, da ne gre za odpravnino po ZDR, ki ni obdavčena po ZDoh (seveda le do določenega zneska, a pustimo zdaj izjeme ob strani). tebe je razumela, da se njena odškodnina obdavči 2x. Jaz pa tudi že ves čas pišem, naj pazi na davčni vidik in naj upošteva bruto – neto komponento.

OK, mislim, da je prišlo do nesporazuma. Jaz sem ves čas imela v mislih bruto zneske, se pravi vključno z davki in prispevki. Zato mi ni bilo jasno to o dvojni obdavčitvi. Moja napaka, ker tega nisem povedala.
Jasno mi je, da se bo znesek na t.r. kar precej znižal od tistega omenjenega v sporazumu, želela sem samo razčistit tisto o dupli obdavčitvi.

Hvala vsem za potrpljenje in odgovore.

Vse. Navedena odškodnina ni nič drugega kot “plača”. Vendar se to tebe ne tiče, ker je bruto bruto (torej tisto, kar je nad brutom), delodajalčev strošek. Strošek od bruta do neta je namreč delavčev strošek, ki ga pa zanj odvaja delodajalec.

Tega ni… – poglej, mislim, da meri razume, da ne gre za odpravnino po ZDR, ki ni obdavčena po ZDoh (seveda le do določenega zneska, a pustimo zdaj izjeme ob strani). tebe je razumela, da se njena odškodnina obdavči 2x. Jaz pa tudi že ves čas pišem, naj pazi na davčni vidik in naj upošteva bruto – neto komponento.[/quote]

Ja, mi je jasno okrog bruto-neto. Bruto bruto me je zanimal samo z delodajalčevega vidika. Njega bo verjetno zanimalo, koliko bo dal iz žepa. Hipotetično to pomeni, da če bi pristala na pribl.20.000 eur bruto odškodnine, bi to zame pomenilo 10.000 eur neto, za delodajalca pa 25.000 eur izplačila…

Hvala še enkrat.

Ja, to bi bilo nekako tako. Če je 11.000 neto najnižji znesek, na katerega bi pristala, potem moraš pa začeti bistveno višje.

Res mi je čudno, da se delodajalec, za katerega praviš, da dela vse po predpisih, obnaša tako… Le bodi previdna.

nekje sem zasledila takšen predlog:

“V vašem primeru ne bi to imenovala odpravnino, ker jo na predpisuje ne ZDR in ne KP za sporazumno prekinitev. To bi potem pomenilo davčno nepriznani stroški. Mogoče lahko napišete v sporazum delovna uspšnost po sklepu direktorja ali aktu, če imate to možnost? Druga možnost pa bi mogoče prišla v poštev:
94. člen (odškodnina namesto odpovednega roka)
(1) Delodajalec in delavec se lahko dogovorita za odškodnino namesto odpovednega roka.
(2) Dogovor iz prejšnjega odstavka mora biti v pisni obliki.”

Pozdravljeni!
Zaradi mobinga in pritska sem sel v bolniško imam pogodbo za določen čas in mi delodajalec grozi z sporazumno prekinitvijo pogodbe nujno rabim pomoč

a zdaj bi pa vi hoteli še imet plačano ker ste svojemu delo dajalcu odrekli pokorščino in vdanost? ali vam minimalec ter plačana malica in prevoz niso dovolj? danes je od delavcev res samo en pohlep.

Sporazumna odpoved je samo v primeru, da se tako delodajalec kot tudi zaposleni strinjata s prekinitvijo. Če se ne (npr.ti se ne), pa pride v poštev samo še odpoved zaradi določenega razloga.
Dejstvo pa je, da si zaposlen za določen čas, kar pa pomeni, da ob izteku te pogodbe ni dolžan skleniti s tabo nove pogodbe. A to ni odpoved delovnega razmerja. In tudi to, da si v bolniški, na iztek pogodbe za določen čas ne vpliva.

Ne more ti grozit s sporazumno odpovedjo. Sporazumna odpoved pomeni, da se z njo strinjata oba.

Torej mi ne more nič je ne podpišem in sem zaposlen do izteka pogodbe

Za najvišjo v taki situaciji v veliki firmi sm js slišala za 10000.

Točno tako, nič ne podpišeš in si zaposlen do izteka pogodbe.

Če pa podpišeš, nimaš pravice do odpravnine (v določenih primerih, odvisno od razlogov za zaposlitev, tudi pri zaposlitvi za določen čas odpravnina pripada) in tudi nimaš pravice do nadomestila na zavodu za zaposlovanje.

Torej nimam pravice do zavoda tudi pri odpovedi z razlogom

Pri sporazumni seveda nimaš pravice do nadomestila, pri izteku pogodbe za določen čas pa seveda imaš pravico (če imaš dovolj dobe).

Hvala vsem so pa se slideli groznje u stilu da ce ne prekinimem bolniske danes je 1.dan bolniske da po zaključku pogodbe nimam vec tu kaj iskat in da ce prekinem pa imam se nekaj malega moznosti in sedaj tehtam kako in kaj te groznje so od glavnega mojstra

Potem si slišala malo. Vem za primer multinacionalke, kjer gredo take odškodnine v zneske cca 100.000 €, seveda ne po 5 letih zaposlitve, ampak po 25 + letih.
Pri nas to res ni pogosta praksa, v multinacionalkah ali pa v drugih državah, pa večje firme velikokrat izplačajo konkretne zneske, da se določenih ljudi znebijo.

Neko nenapisano pravilo je ena do dve mesečni plači za vsako leto delovne dobe pri dotičnem delodajalcu., seveda vse v bruto znesku.

A novo službo že imaš? Kdaj bi prekinila z delom? Izračunaj si, kaj se ti bolj splača, kdaj ti delodajalec izplača odškodnino v letu 2018 ali v 2019, mogoče celo en del letos, drug del drugo leto. Mogoče je zate bolj ugodno, da ti še naprej določen čas izplačuje plačo, čeprav ne hodiš več v službo, uradno si ali v odpovednem roku, ali pa na čakanju …

Nategnit te hocejo. Ce se tako obnasajo ze ob prvem dnevu bolniske si pravzaprav za njih ze odpisan/a. Ti lepo vleci bolnisko do izteka roka pogodbe potem pa zavod ali pa kaj vmes najdi. Koliko pa je do izteka? Z vpisano bolnisko za mobing lahko dobis tudi odskodnino ce jih prijavis. Na sodiscu. Lahko pa se poravnate brez tega. Dr naj ti vpise, da zaradi tesnobe priporoca gibanje zunaj doma (da te pomiri) potem pa lahko svirajo k..

Pri sporazumni seveda nimaš pravice do nadomestila, pri izteku pogodbe za določen čas pa seveda imaš pravico (če imaš dovolj dobe).
[/quote]

Kje pa si to najdla? Tole pa sploh ni res! S pravnega vidika ne drži vode Barca. Lahko urediš sporazumno in ti lahko po kolektivni pogodbi prav tako pripada pravica do nadomestila. Izplača jo delodajalec in ne državna ustanova . V kolikor ni ona delodajalec. Ne razlagaj nečesa, kar ne drži.

Kje pa si to najdla? Tole pa sploh ni res! S pravnega vidika ne drži vode Barca. Lahko urediš sporazumno in ti lahko po kolektivni pogodbi prav tako pripada pravica do nadomestila. Izplača jo delodajalec in ne državna ustanova . V kolikor ni ona delodajalec. Ne razlagaj nečesa, kar ne drži.
[/quote]

Opičnjak, ne izrabljaj mojega imenaaaaaaaaaa. Jaz sem najboljši in najlepši ti pa si mi ukradoooooo moje ime. Nazaj daj ime majmune jedono!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close