Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Znate narediti dobre ocvirke?

Znate narediti dobre ocvirke?

No, lepo. Zdaj pa plooooosim še meni povejte kako in kaj, bom zelo vesela in še bolj debela. 🙂
Hvala pupe inu pupki. 😉

p.s. Material dobim v soboto.

Špeh režeš hladn, koža mora bit zraven, posoliš, daš cvret, mešaš, mešaš, mešaš, odliješ mast, odcediš, lahko daš na papirnate brisače ali na star kruh. Pa od materiala je tudi odvisno.

No, pa poskusiva:

Kastrola mora biti cela, nič okrušena, najlepše se cvrejo v tisti težki črni kastroli. Aja, pa upam, da boš dobila špeh brez kože, sicer boš ocvirke lovila pod stropom, v najhujšem primeru se ti lahko iz
streli kakšen tudi v obraz:-(

Na dno kastrole daš slab liter vode, nato 5 kg špeha in 3 žlice soli. Cvre naj se na srednji temperaturi cca dobre pol ure. Dodaš 2 čebuli, prerezani na četrtine. To pacaš in pacaš, mešaš, vmes lahko kakšno kavico spiješ, it na Mon ti odsvetujem, ker ti bodo ocvirki delali po svoje in bo lahko katastrofa. Cvreš do željene barve ocvirkov. Sicer pa, če boš imela tišino okrog sebe, boš zaznala drugačno cvrčanje, kot da bi se v kastroli dvigovalo (čeprav se ne). Nato odstaviš z ognja. Čez cca slabe pol ure, da se vse lepo umiri, precediš skozi cedilo. Scvrta čebula ti ostane na ocvirkih, jo poberi ven in vrzi proč (lahko jo pa poješ na kruhu). Ocvirke potem zdevam v kozarce, na vrh dam par žlic masti, da zapolni prostorčke med ocvirki, zaprem in nesem v hladno klet. Mast pa ostane v kanglici, če jo boš pa razdajala drugim, jo daš pa tudi v kozarce ali posodo od sladoleda.

Reci mesarju naj ti da k špehu še en veeeliiik “ocvirek”, se ti bo z ostalim cvrl. Ko odstaviš kastrolo z ognja, je čas, da se podpreš s kajlo kruha in ocvirkom.

Je pa potem v kuhinji zelo težak vonj. Jaz potem kar nekaj časa luftam, nato pa prižgem dišeče svečke.

Ja,saj,potem ti pa holesterol zaploska…………

Morski galeb je napisala za čisto petico 🙂

Sama jih delam majčkeno drugače in sicer takole: glavni sta črna skleda in drobno zmlet špeh. Meni so namreč všeč majhni ocvirki, lahko pa seveda narediš tudi večje. Vse skupaj dam v skledo in dolijem pol litra mleka. Ko se začnejo nekoliko topit, dodam dve celi čebuli in dve celi jabolki. Potem se to kuha in zraven pridno meša. Nekaj minut preden so kuhan,i dodam še sol in še malo pokuham. Ko so gotovi, jih z zajemalko poberem in dam v majhne steklene kozarčke. Mast seveda posebej.

Potem komaj čakam, da si naslednje jutro naredim jajce na oko z eno žličko ocvirkov :)) Božansko;)

Ste nori al kaj?????????????? V današjem času ko vsepovosd opozarjajo na nevarnost holesterlo in maščove v krvi vi tukaj delate reklamo za ocvirke, ki so smrt!!!!!!!!!!!!!!!!!Če ste pametne ocvirko niti ne glejte kaj šele da jeste to maščobo!!!!!!!!!!!!!!!!Noro ej kaj vse ne prebere tukaj!!!!!!!!!!!!

Vse je dobro,le zmerno.

Špeh narežem,mora biti brez kože,na dobra 2cm velikosti.Dam v črno posodo,kot je že opisana zgoraj na zelo zmernem ognju pričnem pražiti,ter mešam zaven.Solim in prilijem dobra 2 deci mleka.Ves čas mešam,da se ne primejo.Ko je barva zlata,do rdečkasta,jih precwedim,mast v tunko,ocvirke v cedilo in še dodatno v mrežasto posodo,da se ohladijo.Najboljši so še mlačni,ali naslednje jutro,Nekaj jih shranim v Zepterjevi posodi,ki ji izsesam zrak,da ostanejo hrustljavo sveži,ostale pa zmeljem in nadevam v steklene kozarce.Odlični so na kruhu kot namaz,ali zabela različnim domačim jedem.

Hvala. Tudi jaz delam bolj drobne ocvirke. Ja, dva jajčka na ocvirkih – s kruhom pomazano, pa ocvirkovca, o ljube moje gate!

A sva se midve nekaj let nazaj menili za Golico?

Ti imaš očitno premalo glide podmazane, zato pa tukaj škripaš. :))))

Moja sodelovka da v mast tudi lovor, rožmarin in ne vem kakšne čarovnije še . Ampak po moje so čisto dobri samo z malo vode in morda ščepec soli, pa narejene tako, kot so napisale nekatere zgoraj. Za ocvrto kožo se pa spomnim, da je bila kot prigrizek, narezana na večje kose, v ocvirke pa po moje ne gre.

Poznam gospo, ki ni nikoli v življenju pojedla ocvirka ali svinjskega mesa. Uporablja samo navadno rastlinsko olje in sploh pazi pri prehrani. Ima pa zelo visok holesterol. Holesterol, tisti negativni, pride bolj od živcev in sekiranja. Zapomnite si to.

Jem jih zmerno v zimskem času in imam zdravih 60 let. Moja starša isto in imata kar zdravih blizu 90.
Kaj češ še več?
Jaz nič, le tako naprej pa četudi z malo ocvirkci.Privošči si jih še ti le brez strahu.

ZA MODRI GALEB:

Vedno se sprašujem če ne šprica če daš v ocvirke vodo ali mleko? Je potem ta mast dobra več mesecev, torej kot moja brez dodane tekočine? Bi poskusila pa se malo bojim. Opogumi me še malo. Prosimmmmmmmmm

jaz pa poznam žensko, ki živi zdravo, nobene kemije ne da ne nase ne vase, pri 45 zgleda kot postarana 60 letnica, vsa presušena in obupno zoprna. po njenem bi vsi morali jesti samo tofu in se klistirati.

pri nas se špeh nareže na oreh velike kocke in se ga počasi topi v črni posodi. ničesar ne dodajamo. ocvirke solim šele ko so na krožniku. mast je bela in mazava.
ga ni boljšega za nedeljski renstan krompir, kot na masti prepražena čebula in nekaj copatkov 🙂

Ti kar daj 2dcl vode saj je špeha dosti več in ne more špricati, če verjameš ali ne, voda gre na dno
in kako naj potem šprica, da se pa voda radi tega, da se špeh ne prime ali zažge na dno posode
ker ga je na začetku težko mešati voda pa tako kmalu izpari. Soliš po želji, ampak ti povem, da
sol v masti ni topna torej ni efekta, ocvirke (hladne) osoli zaradi konzervacije ne pa zaradi slanosti

Martin12, prepričal si me. Hvala.

Hvala. Tudi jaz delam bolj drobne ocvirke. Ja, dva jajčka na ocvirkih – s kruhom pomazano, pa ocvirkovca, o ljube moje gate!

A sva se midve nekaj let nazaj menili za Golico?[/quote]

Kaj si rekla, “ljube moje gate”? Ha, ha, vidiš, te pa še ne poznam, pri nas imamo namreč “kristusove gate” 🙂 Golica pa še zmeraj stoji in en, dva, tri bo spet maj 🙂

No, no, tebi zdajle raste tako pristisk, kot količina holesterola v krvi …
Ja, saj hrana vpliva, a pri enih bolj, pri drugih manj, pri tretjih nič, pri vseh pa na holesterol vplivajo “živci” … Joj, en kup vegetarijancev, en kup obsedencev zdravo prehrano ima povišan holesterol … hm, zakaj že?

Aja, saj jaz tud ne jem mesa, svinjine pa sploh ne (alergija), pa vendar. Strpnost naredi čuda. Tud za holesterol.

Jem jih zmerno v zimskem času in imam zdravih 60 let. Moja starša isto in imata kar zdravih blizu 90.
Kaj češ še več?
Jaz nič, le tako naprej pa četudi z malo ocvirkci.Privošči si jih še ti le brez strahu.

ZA MODRI GALEB:

Vedno se sprašujem če ne šprica če daš v ocvirke vodo ali mleko? Je potem ta mast dobra več mesecev, torej kot moja brez dodane tekočine? Bi poskusila pa se malo bojim. Opogumi me še malo. Prosimmmmmmmmm[/quote]

Vedno daš na dno kastrole vodo, potem zmlet špeh. Nič ne šprica, tudi meni ni šlo v lajšto, dokler nisem sama sprobala. Naša mat so vedno dali vodo, ker mleka je bilo škoda. Meni pa nekak ni, da bi meso in mleko mešala, tudi, če jem sendvič s salamo ali hrenovke s kruhom, nikdar ne pijem zraven mleka, raje čaj, če že kaj moram.

Obvezno pa mora biti zmlet špeh brez kože.
Kar, veselo na delo:-)

jaz pa poznam žensko, ki živi zdravo, nobene kemije ne da ne nase ne vase, pri 45 zgleda kot postarana 60 letnica, vsa presušena in obupno zoprna. po njenem bi vsi morali jesti samo tofu in se klistirati.

pri nas se špeh nareže na oreh velike kocke in se ga počasi topi v črni posodi. ničesar ne dodajamo. ocvirke solim šele ko so na krožniku. mast je bela in mazava.
ga ni boljšega za nedeljski renstan krompir, kot na masti prepražena čebula in nekaj copatkov :)[/quote]

Aha, s takimi copatki je delala moja pok. soseda špehovko. Ko jo je vzela iz krušne peči so meni dobesedno pri kotičkih ust tekle sline, slabotna sem bila pa tako od poželenja, da sem morala leči. Šele po zajetnem kosu v želodcu sem lahko vstala.

Jaz delam pa ocvirkovco, testo je isto, le da so ocvirki malo bolj drobni kot copatki. Sline mi sicer več ne curljajo, jem jo pa še vedno z užitkom, zraven pa čaj z limono, da ubije holesterol:-)))))))))))))))

Bedak, kdor nasprotuje ocvirkom in svinjski masti!

Svinjska mast je edina maščoba, ki je tako visoko pregreta, da je ni bakterije,

ki bi to preživela!!!

Kolesterol je pa tudi tista maščoba, katero telo potrebuje!!

Kdo si je pa izmislil vrednosti za kolesterol, tlak in podobno???

Farma industrija, ki le na ta način služi ogromne vsote denarja, če človeka

zavaja, ga ustrahuje da ji verjame in briga njih, če te bo prej pobralo!!!

Imam mamo, ki je 101,9 let stara, jedla ocvirke, in mastno celo življenje in je

še sedaj pri polni pameti (brez demence, ali podobno).

SAMO BEDAK NE JE OCVIRKOV !!!!!!!!

Svinjska mast je 100% bolj zdrava kot katerakoli margarina!!!

Sama jih ne cvrem več. Kupim v sosednji vasi, ko zakoljejo dva velika pujsa. Kakšno kilo krvavic in pečenic… Pa kili masti.

V ponev žlico ocvirkove masti, dva domača ocvrta jajca in črn kruh.

Za ocvirek mi že samo ime pove , da bi naj bil malo večji tistih drobnih je tak vmes vedno dovolj . Pri nas na kolinah že , ko se špeh jemlje za prašiča se ponekod pusti malo mesa gor.  Špeh obvezno zameljem na šajbo z 16 mm luknjami in rezilom na 4 nože se zgodi , da so nekateri velikosti majnšega oreha pa ni nihče preveč hud , ko ga dobi na krožnik . Pražim pa v tisti veliki težki črni rengli na plinu  lepo počasi in po pameti .

a noben ne da zravn pražit še čebulo?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close