Znate narediti dobre ocvirke?
Pri nas pa jih delamo tako, da špeh zmeljemo zelo na tanko (na št. 10 – starost nas uživalcev). Cvrem vedno v črni kastroli, v katero dodam pred začetkom cvrenja vodo, katera itak izpari. Cvrem na štedilniku na drva, ampak moram vseeno ves čas mešati. Potem pa začnem dodajati začimbe (kadar cvrem jaz – tako je delala moja stara mama): lovor, cimet, piment, klinčki. Pred leti sem dodajala tudi čebulo, zdaj ne več, ne vem zakaj. Baje pa je čebula pokazatelj, kdaj je mast dovolj scvrta. Ko priplava na vrh, je mast končana. Vse začimbe pa dodajam postopoma in poskušam. Res malo. Solim proti koncu in še kar mešamo, da se sol vsaj stopi. Ostalo pa so že napisali predhodniki.
STran z ocbirki Takoj!!!!!!!!!!!, 08.12.2011 ob 20:14
Ste nori al kaj?????????????? V današjem času ko vsepovosd opozarjajo na nevarnost holesterlo in maščove v krvi vi tukaj delate reklamo za ocvirke, ki so smrt!!!!!!!!!!!!!!!!!Če ste pametne ocvirko niti ne glejte kaj šele da jeste to maščobo!!!!!!!!!!!!!!!!Noro ej kaj vse ne prebere tukaj!!!!!!!!!!!!
Ah neheh no !
Pre desetletji tisti s holesterolom niso smeli rumenjakov, samo beljake, danes lahko celih jajc kolikor hočejo, v moji mladosti so svarili pred putrom, češ margarina je bolj zdrava, danes vemo da so to samo trans maščobe, te so smrt…
Torej ocvirki
Dober mesen špeh, zmlet na mrežico 10, pred mletjem narezan na trakce da se čim manj menca v mašini, vodo v črno posodo da je dno pokrit, da se ne smodi,zmlet špeh preko, soliš, tega ne vem iz glave koliko na kilo, mešaš na zmernem ognju, če se ti prime za dno posode si že na poti neuspeha, res je treba mešat, na silo po dnu, se prvič dvignejo , potonejo, ko se mast zbistri in ocvirki drugič priplavajo na vrh je zadeva gotova, porineš na kraj šporgeta, pustiš da se malo ohladi, pripraviš kozarce, rabiš cedilo in en liv za odcejanje masti v kozarce, v glavnem ocvirke dobro odtečeš da niso pre mastni.
Pa dober tek..
Aja še to, za tako same jest imam raje tiste večje primorske, za jajca ocret so pa ti naši gorenjski bolj dribni zakon.
cvirki, 08.12.2011 ob 18:51
No, lepo. Zdaj pa plooooosim še meni povejte kako in kaj, bom zelo vesela in še bolj debela. 🙂
Hvala pupe inu pupki. 😉
p.s. Material dobim v soboto.
sebe sleči pa se sama kar v olje vleži glede nato da praviš da si debela. mora bit zelo vroče olje manj boli.. samo debeli ljudje ko bi še svoj drek požrli jejo pečeno maščobo bruham na vse vas lojnati drekci.. kako mate rit kaki še le drek mora bit obup a tam se čudite da toliko plačujete za praznjenje greznic poglejte si svoje lojnate riti pa preračunite koliko takšna špehbombica izloči
Jaz zmeljem slanino na drobno in spotoma dodam še precej čebule. cca 1kg + / 5kg slanine. Maso sproti rahlo solim in jo pustim nekaj ur, da se uleži. Pri cvrenju nikoli ne dodajam vode ali mleka. Mešam cca 2uri dokler se ocvirki rahlo ne zapečejo do svetlo rjave barve. Ko so pečeni jih dam v emajliran lonec ločeno ocvirke in mast ohladim in lonce postavim v temo. Ocvirke uporabim za oplemenitenje :): krompirjeve polente, jote iz repe ali zelja, slano potico, jajca na oko …. Mast za maščobo pri golažih, omakah,.. Tudi flancati in krofi pečeni na svinjski masti se napijejo manj maščobe, kot pri peki z oljem.
Forum je zaprt za komentiranje.