spremljevalec gibalno oviranih otrok šola/vrtec…je kdo?
Začetna plača je v 17. plačnem razredu (670 neto, odvisno od olajšav) za osemurni delovnik.
Delo je odvisno od težav varovanca, bolezni, stopnje obolelosti itd. Si pa velikokrat deklica za vse (pisarna, nadomeščanja, se zna zgoditi, da delaš več ostalega, kot pa samo delo z varovancem).
Napredovanje je glede na oceno, torej glede na zakon.
Čisto enostavno. Ker se to dogaja, nenehoma in zelo pogosto, ne glede na sistematiziacijo in dodeljene delovne naloge po pogodbi, čeprav je striktno določeni v sistematizaciji, da se spremljevalca ne sme porabiti za nadomeščanje. Je pa določeno, da v primeru odsotnosti otroka, lahko ravnatelj dodeli druge naloge.
Tajnica ima opravek v mestu, pa tebe pokličejo, da tisti čas dviguješ telefon, ali ima dopust, pa vmes hodiš v tajništvo, da opraviš nujne zadeve (pošta …)
Ni učitelja, pa te dajo nadomeščat (pa ne samo eno uro, tudi več dni skupaj, še posebej, če imaš tako izobrazbo ali delovne izkušnje).
Še posebej se to pokrije, če otrok nima težje motnje ali okvare (potrebuje samo spremstvo na WC ali jedilnico ter pri športni vzgoji).
Načeloma je delovni čas 8 rednih delovnih ur, razen če je drugače navedeno, ne pa pedagoških, ker ne poučuješ (ni tako kot delo defektologa). Lahko napišem svoj primer nekaj let nazaj, v službo sem prišla ob sedmih zjutraj, od sedmih do pol devetih vodila oddelke jutranjega varstva, otrok je včasih prišel ob sedmih, včasih ob pet minut do pouka.
Nato sem med poukom bila z njim (WC, malica, kosilo) oziroma bi naj bila, saj so me nenehoma klicali ali v pisarno ali umirjat kakega drugega učenca, ki učitelj ni zmogel (očitno so ugotovili, da meni to vedno uspe), vmes je bil otrok v OPB, tam sem ga nadzorovala, če je kaj potreboval (se pa dela na tem, da je čimbolj samostojen, da si sam vzame stvari, ki jih potrebuje, če le lahko).
Načeloma sem z delom zaključila ob treh, ker je bila to zadnja ura, ko so morali starši priti po njega. Če so prišli prej, sem vseeno ostala do treh.
Porabili pa so me (ne glede na to, ali je bil otrok v šoli ali ne), za nadomeščanja tudi nekaj dni strnjeno, delo v pisarni, razna spremstva. Le čistilka in kuharica nisem bila …
Ko otroka ni bilo, so me vedno zaposlili s čim drugim (administracija, poročila, pregled dokumentacije itd itd.)
Anonimno 6541, 30.08.2023 ob 20:42
Zanima me, koliko število otrok lahk ima 1 spremljevalec gibalno uvirane osebe, ce je ta zaposljen za 6 ur na dan v vrtecu. Hvala
kolikor vem, gre en spremljevalec na eno osebo. nisem še videla primera, kjer bi delali z več osebami z odločbo hkrati oz. vsaj uradno ne (lahko kdaj vskočiš, če je druga na bolniški, a take prakse nisem zasledila nikjer)
Banani, 07.09.2023 ob 13:55
Trenutno sem zaposlena kot spremljevalec otroka,dokoncano ima 3 letno poklicno.Delam od 7:30 ure in do 13:30 ure.Ko otroka ni v šolo mi ravnateljica lahko dodeli drugo delo.
Zaposlena sem za polovični delovni čas in spadam v 21.plačilni razred.
Kako je to polovicni del. cas? Po urah je zaposlitev z 3/4 delovnega casa. Poglej placilno listo, ce ne stima, UKREPAJ. Tu se toliko goljufa, da je joj.
Preden bo kdo pameten :-), kot osebna asistentka nepokretni osebi sem bila zaposlena eno obdobje za taksen del. cas. Tisti, ki sprasuje glede place v tem primeru: Normalno 3/4 polne place plus dodatek za malico in prevoz (v mojem primeru LPP karta, 38eur je bila takrat). Se odgovor glede napredovanja: Z mesta osebnega asistenta ne mores napredovati nikamor.
Ko sem delala v vrtcu, je bil spremljevalec le za 1 otroka, pogosto uporabljen tudi kot pomočnik vzgojitelja, sicer pa je bil prisoten za čas otrokove prisotnosti in praviloma je spremljal otroka do vstopa v šolo. Sorodnica je bila spremljevalka osnovnošolke, ki je čas , ko je ni bilo kompenzirati z delom v šolski knjižnici. Bila pa je spremljevalka deklici od 1.do 9.razreda.
Forum je zaprt za komentiranje.