Kam z 8-letnikom med počitnicami, če nimaš nikogar za varstvo?
Mi nimamo babic ali kakšne druge možnosti, pa je naš otrok že od svojega 6. leta prisiljen biti večino počitnic sam doma tudi po 9, 10 ur. Spi do kakšnih devetih, desetih, potem si vzame zajtrk, nato malo igranje, tv ipd. Ob štirih pridem domov, skuhamo kosilo, okrog petih jemo. Šel je že tudi v kakšen tabor, da smo prebrodili spet en teden. Malo gre dopoldan h kakšnemu prijatelju se igrat. No, njemu je fajn, a meni je tako hudo, da mora biti sam.
So še kateri malčki tako sami doma?
No, saj nekaj z možem seveda krpava dopusta, ampak preprosto 9 tednov poleti, pa krompirjeve, božične, zimske, prvomajske počitnice… ne moreva imeti dopusta, ki ga je le za pičlih 26 dni.
Smo iz MB, malo bo šel kdaj tudi na ZPM, drugega pa tukaj nimamo.
midva z bratom sva bila skos sama doma med počitnicami, ker nisva mela nobene babice itd, nama je bilo seveda luštno, zato naj ti ne bo hudo, vem da sva se skos pojala po ulci, mami je sam sosedo prosila naj vsake toliko uč vrže, pa sva normalna, vsaj zdi se mi no :), pa takrat še mobitelov ni blo, tko da me še preverjat ni mogla kje se potikam.
Morda malo beden predlog, ampak ali imaš mogoče možnost, da bi delala kakšen teden v popoldanskem času, pa bi bila lahko tako dopoldne z njim in bi se fajn imela, popoldne bi pa imel otrok z očijem nekaj časa zase, ko bi bila mami v službi? Če nimaš dela, ki bi bilo vezano na karkoli, da lahko to narediš, ni greh vprašat šefov.
Te popolnoma razumem, pa imam dva, ki bi si lahko delala družbo in sta še starejša! Meni bi se trgalo srce, čeprav, roko na srce, otroku to verjetno ne bo škodovalo, ravno nasprotno, bo prej samostojen, če te to kaj tolaži.
Ne razumem, zakaj pa ne more skoz biti pri ZPM? Vsaj v Ljubljani je tako, da nekatera varstva sofinancira MOL in tako pride res strašno poceni, nekaj je celo zastonj. Ali res ni nobene šole pri vas, ki bi organizirala varstvo? Tako težko to verjamem…
Ko sem bil star 8 let, sem si želel biti sam doma… To je bilo doživetje! Res pa je fino, če gre otrok kam na počitnice, ampak ne zaradi varstva, ampak zaradi doživetij in da bo imel kaj napisati za v spis, ko bodo pisali spis o počitnicah. BTW: ne imenuj svojega sina malček – malčki so otroci do pod 3. leta starosti, potem so predšolski otroci do vstopa v OŠ, potem pa šolski otroci do 10. leta, ko postanejo najstniki. Tvoj sin je torej šolski otrok in ne malček!
Te popolnoma razumem, pa imam dva, ki bi si lahko delala družbo in sta še starejša! Meni bi se trgalo srce, čeprav, roko na srce, otroku to verjetno ne bo škodovalo, ravno nasprotno, bo prej samostojen, če te to kaj tolaži.
Ne razumem, zakaj pa ne more skoz biti pri ZPM? Vsaj v Ljubljani je tako, da nekatera varstva sofinancira MOL in tako pride res strašno poceni, nekaj je celo zastonj. Ali res ni nobene šole pri vas, ki bi organizirala varstvo? Tako težko to verjamem…[/quote]Ni nujno, da se imenuje varstvo. Ok je, če se imenuje “nepozabne počitnice za otroke” – se lepše sliši, pa tudi otroci se bodo v instituciji s takšnim nazivom bolje počutili kot v kakšnem varstvu, saj niso več malčki…
MARIBOR
► Pokrajinski muzej Maribor
Deseto grajsko poletje na loži mariborskega gradu. Tu organizirajo razne delavnice vsako soboto v juliju in avgustu ob 10. uri
► Zveza prijateljev mladine Maribor
• Ustvarjalne delavnice: vsak delovni dan med 15. in 19. uro
• Ustvarjanje v soseskah – Deveta dežela: od ponedeljka do petka (razen praznika), med 9. in 12. uro
• Leteči avtobus na Festivalu Lent: vsak dan od 27. 6. do 12. 7. med 16. in 20. uro v Art kampu v Mestnem parku.
• Leteči avtobus med počitnicami: od ponedeljka do petka (razen praznika), med 17. in 20. uro od 14. do 25. 7. na igrišču pri Domu krajanov v Košakih, od 27. 7. do 8. 8. pri OŠ Borcev za severno mejo, od 11. do 22. 8. pri skate parku pri OŠ Tabor II, od 28. 7. do 8. 8. na OŠ Martina Konšaka, od 11. do 22. 8. na OŠ Tabor I.
Udeležba na delavnicah je na lastno odgovornost in je brezplačna, za material in pripomočke za delo je poskrbljeno.
• Dum na Festivalu Lent, vsak dan od 27. junija do 12. julija med 10. in 13. ter 16. in 20. uro v šotorih v Mestnem parku.
• Dum med počitnicami od ponedeljka do petka (razen praznika), od 14. 7. do 29. 8. med 8. in 15. uro v Dumu, Razlagova 16
• Poletna šola fotografije
Fotografiranje na terenu, delo v temnici Fotokluba Maribor, osnove programa Photoshop, projekcije, razstava fotografij v Galeriji male Velike umetnosti. Šolo bo vodila Maja Šivec, udeleženci morajo imeti svoj fotoaparat.
– od 7. do 11. 7., prvo srečanje bo 7. 7. v Dumu ob 9. uri.
– od 25. do 29.8., prvo srečanje bo 25. 8. v Dumu ob 9. uri.
Smo 10 min ven iz mb, v kraju nimamo ničesar, tudi, da bi imela katera šola aktivnosti od ca. 8. ure zjutraj do (vsaj) 15. ure popoldan, ni oz. nisem uspela zaslediti.
Da, tabori, počitnice so super zadeva, prava dogodivščina, da prebrodimo vsaj teden ali dva.
To tudi izkoristimo, kakšen dan bo si izbral aktivnost pri ZPM, ki mu bo zanimiva, bo šel z mano zjutraj v mesto, pa potem popoldan z mano domov (upam, da so te aktivnosti pri ZPM vsaj do 15. ure). Hrano imajo namreč iz nahrbtnika? Kdo ima izkušnje? No, saj to sploh ni problem.
Ne tarnamo, ker malemu je vsako leto bolj fajn biti doma, malo gre okrog prijateljev, predvsem pa uživa v svojem miru doma. Le zanima me, a so še kje kakšni starši, ki pač nimajo te možnosti, da pustijo otroke spati doma, pa odidejo mirno v službo, in do popoldneva bo otrok imel topel obrok in vsaj malo družbe, da ne rečem nadzora.
Oba z možem delava samo dopoldan (v pisarni). Rekla sem že, da se bomo morali odpovedati skupnemu dopustu na morju, da bova lahko pač ločeno koristila dopuste, tako bova spet pridobila teden ali dva.
Uf, in potem krompirjeve počitnice, in tako dalje. Kar mrak mi pade na oči, ko slišim besedo počitnice. Dokler je bil v vrtcu, to ni bil problem, vrtec smo imeli tudi poleti, seveda. In čez tri leta gre še mlajši sine v šolo… ; ))) Doma bo žurka, definitivno!
Pri vas v Krškem imate bazen. Naj gresta na bazen plavat. To jima bo dobro delo! Pa v Mariboru je verjetno tudi kakšen bazen.[/quote]
Sama otroka stara 7 in 8 let?
Sploh pa je bazen v Brestanici, ki je nam najbližji.
Tudi nismo čisto iz Krškega. Že če bi hotela v knjižnico, ne moreta, ker je čisto predaleč.
Tole bo zdaj sicer vprašanje ene, ki še nima otrok (a jih namerava imeti), a vseeno: zakaj si pa ne zorganizirate še s kakšnimi starši, da bi plačali kakšno varuško/organizatorko(kaj jaz vem kaj), da bi se recimo ene štiri ure na dan ukvarjala z recimo petimi ali šestimi otroci? Saj tudi ko so hodili v vrtec, ste morali vrtec plačevati in ni bilo zastonj.
Ne me narobe razumeti, s tem ne mislim samo na vas, nikakor mi ne gre v glavo, da posamezne družine nimajo nikogar. Ok nekaj recimo je res takih, da so starši že pokojni, ali da so edinčki, kaj pa ostali. Ker na monu imam občutek, da je kar eno tekmovanje kdo je bolj sam in kdo vse sam zmore….
Konec koncu saj smo družabna bitja in varstvo so lahko tudi prijatelji, sosedi ki imajo skoraj isto stare otroke…..
Pa ne mi rečt, da ste na celem svetu sami, ker potem se jaz vprašam kakšni ljudje sploh ste?
Poleg tega hodijo ljudje čisto različno na dopust, pa ti nič ne pomaga, če ti rabiš varstvo za otroke julija, oni pa avgusta. Težko pa uturim otroka komu za na morje.
Je pa pri nas letos kar v redu: oratorij v našem in sosednjem kraju (ne hkrati) in možnost počitniškega varstva (ki sicer pride 100 EUR na teden!, ampak vsaj je). Drugače je pa hudo težka! Pa imam čez 30 dni dopusta.
Ko sem bil jaz otrok, temu, da smo kam šli na počitnice, nismo rekli varstvo, ampak počitnice, uživanje, zabava! Tudi marsikdo od vas, ko je bil šolski otrok (star 6 – 9 let), ni slišal od staršev reči, da gre v varstvo v tabor, k babici, itd., ampak ,da gre na počitnice v tabor, k babici, itd. Torej zamenjajte besedo varstvo s prej navedenimi besedami, pa tudi med vami ne bo več tekmovanja, kdo je bolj sam, ampak bo tekmovanje, kdo otrokom več ponudi, kdo jim da boljše počitnice, uživanje, zabavo in čigavi otroci imajo najboljše počitnice, uživanje in zabavo! Tako bo pogovor stekel v čisto drugačno smer! Boste videli!
Vsekakor saj to sem omenila, vendar ljudje smo družabna bitja in se družimo in spoznavamo ljudi in postanemo morda s tujci bolj povezani kot s samo žlahto. Morda 3{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} otrok res nima varstva iz bilokaterega vzroka, pri ostalih pa ne bi smel biti problem.
Kakor koli malček se ima fajn, ti pa ne imej slabe vesti, ker tako pač je in izkoristite preostali čas ko ste skupaj. Če prideš ob 5h domov skuhaj res na hitro poletno kosilo ostali čas pa se posveti otrokom ne pa pucanju, pranju itd in bo nastal nek kompromis.
Forum je zaprt za komentiranje.