Kam z 8-letnikom med počitnicami, če nimaš nikogar za varstvo?
Pri nas smo v tej starosti že maja naredili totalen plan za poletje. Kolonija 2 tedna + 2 tedna skupnega morja + včasih 1 teden celodnevna dejavnost v centru pri neki organizaciji + 2 tedna plavalne šole na bazenu + 1 teden sam z mano + 1 teden sam z možem. Včasih pa najem kakšne študentke, ki je prišla recimo ob 10h ga peljala ven, pogrela za oba kosilo iz hladilnika.
Prepričana sem, da kdor išče ta najde, MB ni majhen, sigurno se kje kaj dogaja. Nasl. leto začni že bolj zgodaj preverjati razne opcije. Ena je tudi, da gre s kakšnim sošolcem na morje, vi pa njega vzamete ko greste. Pa imata otroka več morja. Naše otroke, ko so bili majhni, so sošolci celo k neki babici na podeželje odpeljal za 2 dni… pa mogoče kakšna študentka, za 3 urce, da pride, pa gresta skupaj na bazen ipd. Študentko lahko uporabiš tudi za spremstvo iz raznih aktivnosti, če si še v službi.
Definitivno pa ti priporočam kakšen klub, če je le kaj športen. Če se bo resno aktiviral v športnem klubu, bo tudi pol poletja imel priprave, počitnice na morju, treninge dop, pozimi pa naši gredo tudi na smučanje, med drugimi počitnicami pa na priprave ali tekme.
Težko verjamem, da v Mariboru ni ničesar.
V Ljubljani imaš kar nekaj plavalnih šol, ki nudijo varstvo in tečaj plavanja od 7 – 16. ure, poleg tega ZPM vsako leto na vsaj eni šoli v Ljubljani organizira varstvo otrok (sicer samo julija), ki jih potem vozijo na igrišča, na bazen, na izlete, v muzeje in še in še. Poleg tega je tudi eno konjeniško društvo, ki ima varstvo od 8-16h, pa še marsikaj (jezikovni tečaji, razni športi …). So pa cene večinoma okoli 100-130 evrov na teden, razen ZPM je mnogo cenejši.
Samo malo se je treba pozanimati in pobrskati po internetu, pa stavim, da se tudi v Mariboru kaj najde.
“Pičlih” 26 dni je za vsakega od staršev 5 tednov in 1 dan, skupaj torej 10 tednov in 2 dni.Torej imata poletje pokrito, ostale počitnice pa koristita po dnevih. Ne vidim drugega problema, kot samo to,da niste skupaj…ampak na to je treba mislit, ko se dela otrok:)))))))[/quote]
Če v tem ne vidiš problema, potem tvoj zakon verjetno ne bo prav dolgo zdržal.
Mož pravzaprav sploh nima dopusta, ima sp in mora delat, ko je treba, drugače je lahko kar stalno doma.
Jaz imam dopusta 25 dni.
Poleti gremo vsi skupaj za 1 teden na morje, še dodatno sem jaz 1 teden doma, več dopusta ne dobim poleti, pa tudi med počitnicami, razen morda še kakšen dan, ne.
V kolonijo z ZPM za 10 dni nočeta, ker ju je strah, nikogar od tam ne poznata.
Zjutraj vstaneta že pred 7., bi mi bilo bolj všeč, če bi spala, ampak ne morem ju prisiliti.
“Pičlih” 26 dni je za vsakega od staršev 5 tednov in 1 dan, skupaj torej 10 tednov in 2 dni.Torej imata poletje pokrito, ostale počitnice pa koristita po dnevih. Ne vidim drugega problema, kot samo to,da niste skupaj…ampak na to je treba mislit, ko se dela otrok:)))))))[/quote]
Če v tem ne vidiš problema, potem tvoj zakon verjetno ne bo prav dolgo zdržal.[/quote]
Se strinjam.
A ni škoda pametovanja tukaj, kako ima kdo pošlihtano, kako bi moral imeti, pa kaj je mislil, ko je otroke delal ipd?
Avtorici vprašanja pa samo to: ja, seveda so še na svetu starši, ki nimajo varstva za svoje šolarje in krpajo po zmožnostih…vprašanje, stila, a obstajajo na svetu tudi starši, ki imajo pametne otroke?
So pa tudi drugačni starši in drugačni otroci, vseh vrst je le teh!
Enim otrokom pač bolj “uničiš življenje” s siljenjem v neke počitniške kolonije in dejavnosti, kot s tem, da so sami doma. Enim je za znoret, da bi šli k babici.
Ko bo šel mlajši v šolo, bo starejši že tako velik, da bo pač popazil na mlajšega.
zdravo
še ena ki ima podobno situacijo. naj ti ne bo hudo. sama imam sicer dva sinova in vse babice ter dedke. vendar se mi ne zdi prav, da z poletnim varstvom obremenim dedke in babice (ajde, dajte me popluvati) – oni so celo življenje varovali svoje, pa naj imamajo svoj odmor. pa še otroka ne gresta rada tja
moja dva sta v glavnem kar sama doma, ker si to zelo želita. običajno zjutraj naredimo skupaj plan, kaj bosta počela,… poskrbim za kosilo, prigrizke,…
gresta tudi na kakšen oratorij – poglej po okoliških župniščih.
prav tako zelo rada gresta na ZPM: obvezno se udeležita sredinih celodnevnih izleteov, pa kopanja na otoku, športnih dnevov…. tu in tam pa še kakšna delavnica.
imaš pa tudi nekaj športnih klubov, taborov,…, ki pa stanejo nekje 100 eur na teden.
čeprav si dobila veliko nasprotnih odgovorov: pusti mu, da uživa sam doma po svojih željah, če mu tako paše. ti pa moraš toliko poznati svojega otroka, da ugotoviš, ali mu je to res v užitek
Hvala za mnenja in debato, sploh tisti, ki ne obsojate kar povprek.
Poudarjam, sine se pravzaprav počuti super in je rad sam doma, to je njegov čas, ima mir, gre tudi po ulici do kakšnih sosedovih fantov. Bolj imam jaz slabo vest, se mi zdi, ker ima kosilo pač pozno popoldan, pa ker je sam… eh…. Ampak ok.
Hej, “NOVA”, ne morem ti poslati mejla (ali pa ne znam)?? Daj, poskusi še enkrat! ; )))
Oratorije pa tudi že iščem, en se pravkar končuje v Slivnici. Kje bo naslednji blizu mb, ve kdo? ; )
Piši mi na mail ulla.pocitnice@gmail.com (to sicer ni moj osebni mail, saj veš-na forumu najdeš polno različnih ljudi, zato svojega ne bom tu pisala 😀 piši mi na tega potem pa se zmenima naprej) LP
Tako imamo v naši ljubi državi. Včasih je bila družina vrednota, danes ne več.
Človek je le strošek, potrošni material,delodajalci pa izkoriščevalski.
Pozanimaj se, če je na šoli kakšno varstvo. Pri nas je. Če ne pa so tudi varstva v vrtcih. Seveda plačljiva.
Drugače pa občasno kliči domov in preverjaj, kako je tamali, če bo sam.
Glej, omenjaš pehanje za materialnostjo, kako mož ne more imet nič dopusta in otroke. A za otroke ti pa naj nekdo drug skrbi in to najbrž zastonj, a so svojevoljno prišli na svet? Ljudje ste izgubili zdravo pamet nič drugega. In sploh več ne veste kaj je življenje in bistvo življenja, kaj šele da bi ga živeli in znali živet.
Moj sin je star 5 let, ti si svojega pri 6ih pustila samega?
Moj definitivno ni sposoben bit doma sam sedaj pri 5 ih letih, tako si tudi ne predstavljam, da bi bil pri šestih.
Moj sodelavec tudi 10 letnice ni puščal same doma 9 ur.
Je dobil varuško. Plačal privat varstvo.
Pustil jo je samo od 6 ih zjutraj do 9 ih. Takrat je prišla varuška in bila 6 ur pri njih doma. S tem, da je vsak dan ob 10 ih poklical domov in preveril stanje.
Kako si upate puščati otroke same mi ni jasno, prav tako pa mi ni jasno kako da osnovna šola – vsaj ena v kraju nima organiziranega varstva – plačljivo varstvo. Zdej, če ti nočeš plačat, je pa že druga štorija. In po moje je to problem ori tebi.
V Kopru ima glavna osnovna šola varstvo otrok – mislum, da do 11 let, ali celo 12. Prav tako pri nas v službi – imamo organizirano varstvo otrok od 6 do 12 let. Plačljivo. Meni je bolj problem kam s 5 letnikom, ki junija zaključi vrtec ( to bo drugo leto), v šolo.pa bo vpisan s septembrom. Varuška, ni druge rešitve.
Jaz si tudi tega ne predstavljam, kako nekdo lahko pusti 6 letnega otroka samega doma. Seveda, otroci razen redkih izjem preživijo, ne glede če delaš grdo z njimi, jih zanemarjaš ali pa lepo. Se pa čedalje pogosteje vidi, kam je pehanje za materialnostjo pripeljalo in kam potem vodi pot te zanemarjene v otroštvu.
Vse kar je izpuščenega pri otroku se ne da ne kupit z denarjem, ne nadoknadit.
8 letnik pa res ni več malček, sploh pa ga ni potrebno ves čas animirat. In tudi v Mariboru imaš ogormno dejavnosti, ti je ena že spodaj napisala. Malo poguglaj, boš marsikaj našla. Tudi nekatere oš organizirajo teden dejavnosti v začetku počitnic. Razni kampi – zpm, cšod, jezikvni tečaji, taborniki, oratoriji … knjižnice marsikaj organizirajo.
Kaj bodo pa počeli prijatelji? Zmeni se in naj gre za dva, tri dni k prijatelju na počitnice. Potem naj bo prijatelj pri vas. MOgoče imate kakšno starejšo sosedo? Naj gre namesto nje v trgovino ali ji dela družbo za kako urico. Otroci radi poslušajo zgodbe ljudi, ki so že veliko doživeli.
http://zpm-mb.si/novice-dogodki/pocitnice-s-prijatelji-24-6-31-8-2016/
Dejavnosti kolikor želiš.
Včasih je bilo to v resnici brez problemov, danes svet ni več tako varen in enostaven. In v resnici smo prišli tje, da to ne gre več, kar je včasih šlo. Bili so pa otroci v moji mladosti po tvojih merilih glih stokrat bolj “zanemarjeni”, kljub baje manjšemu pehanju staršev.
Tista o “misliti preden delaš otroke” pa sploh zmaga. Če bi si vzel pred oči še ta kriterij, potem večina otrok sploh ne bi smela imeti, ker nihče nima dveh mesecev dopusta. Pa kaj ste čisto zblazneli, saj sploh ne veste kaj je življenje.
Pa še nekaj me zabava – skoz se na vse pretege tolče čez cerkev gor in dol, ko pa je treba imeti počitniško varstvo (za male pare) so pa dobri vsi različni oratoriji po sosednjih župniščih…
Tema je iz leta 2011 samo tako mimogrede :)))
Gotovo je otrok ze pravi mali najstnik 🙂
čeprav je tem stara, morda pride komu prav:
– v Novi vasi ima ena šola varstvo čez poletje
– Waldorfski vrtec ima tudi
– Hop Hop gibalnica ima za cel dan (dražje)
– ZPM
Tudi pri nas imamo s tem problem, malo bo pri babici, malo pri dveh starejših sosedih, ki so brez vnukov in že komaj čakajo na našega prvošolčka. tete ins trici niso zainteresirani, čeprav so polet doma (šolniki). druga teta planira življenje za 2 dni naprej in ji ne moremo dati 2 dneva v naprej. imam nadur tudi nekaj, a jih ne morem porabiti, ker bom že 3 tedne na dopustu. jih bom pa za krompirjeve. nekaj dni sem poskusila zamenjat s kakšno drugo mamo, a večina jih gladko malo odda starim staršem za cele tedne, da celo 2 meseca v kosu! to je pa tudi preveč.
Kaj pa kakšne jezikovne počitnice? Je že kdo vpisal svojega otroka?
Npr: https://jezikovna-akademija.si/tecaj/jezikovne-pocitnice-za-otroke-zoo-ljubljana/
Forum je zaprt za komentiranje.