Težave ob odpovedi najema stanovanja
Po dvanajstih letih se končno selim na svoje in sem odpovedal najem stanovanja. Najemodajalec mi ne žali vrniti varščine, ker pravi, da stanovanje ni v takem stanju, kot je bilo ob vselitvi. Naj omenim, da sem v stanovanju v bistvu le spal, ker sem ves čas na terenu zaradi dela. Stanovanje je bilo tudi le delno opremljeno, pohištvo je bilo moje. Vse sem izpraznil, pobelil, generalno sčistil in stanovanju res nič ne manjka. Problem je pa zdaj v tem, da ne samo, da ne želi vrniti varščine, od mene zahteva še uskladitev najemnin z inflacijo za vsa leta nazaj, kar znese kar nekaj tisoč evrov. Ker je v pogodbi klavzula, da se najemnina letno usklajuje z inflacijo. Ok, to razumem, a najemodajalec nikoli ni pozval k uskladitvi z inflacijo in mi sporočil nove višine najemnine. On trdi, da je to moja obveznost (???) in sem jaz kršil pogodbo vsa ta leta. Ali ima kdo s tem izkušnje? Ker s komer koli sem govoril; tako z najemodajalci kot najemojemalci, nihče ni nikoli imel teh izkušenj oz. so izključno najemodajalci višali najemnine. Prosim za nasvete, sem obupan.
ASK, 19.08.2025 ob 12:20
Po dvanajstih letih se končno selim na svoje in sem odpovedal najem stanovanja. Najemodajalec mi ne žali vrniti varščine, ker pravi, da stanovanje ni v takem stanju, kot je bilo ob vselitvi. Naj omenim, da sem v stanovanju v bistvu le spal, ker sem ves čas na terenu zaradi dela. Stanovanje je bilo tudi le delno opremljeno, pohištvo je bilo moje. Vse sem izpraznil, pobelil, generalno sčistil in stanovanju res nič ne manjka. Problem je pa zdaj v tem, da ne samo, da ne želi vrniti varščine, od mene zahteva še uskladitev najemnin z inflacijo za vsa leta nazaj, kar znese kar nekaj tisoč evrov. Ker je v pogodbi klavzula, da se najemnina letno usklajuje z inflacijo. Ok, to razumem, a najemodajalec nikoli ni pozval k uskladitvi z inflacijo in mi sporočil nove višine najemnine. On trdi, da je to moja obveznost (???) in sem jaz kršil pogodbo vsa ta leta. Ali ima kdo s tem izkušnje? Ker s komer koli sem govoril; tako z najemodajalci kot najemojemalci, nihče ni nikoli imel teh izkušenj oz. so izključno najemodajalci višali najemnine. Prosim za nasvete, sem obupan.
Najemodajalec ti mora dokazati, kaj v stanovanju je v slabsem stanju kot ob vselitvi ter strosek popravila/zamenjave, sicer ti je dolzan vrniti varscino.
Nam so sicer visali najemnino, kot ima najemodajalec moznost po zakonu, ampak so nas o tem pisno obvestili vnaprej in smo se imeli moznost odlociti ali sprejmemo nov znesek ali se izselimo. Ce te sproti ni obvescal o spremembi najemnine NIMA pravice zahtevati za nazaj.
Plačilo najemnine za nazaj noben zakon ne določa. Zaradi vračila varščine pa predlagam ponoven pogovor in pregled stanovanja z lastnikom. Mogoče si zdrsal parket in ga lahko polakiraš? Si poškodoval kakšno omaro in jo lahko popraviš? Si plačal vse položnice, te pridejo z zamikom enega meseca, in to ni dolžnost lastnika da plačuje…
Res za nazaj nima nobene pravice oz legalne možnosti zahtevati razlike do morebitne višje najemnine.
Glede stanja stanovanja pa – če se nikakor ne moreta dogovoriti, je potrebno dokazati. Imata slike stanja ali pa podroben opis stanja ob prevzemu? Če ne… ne poznam načina na katerega bi lahko kaj dokazal in zahteval – razen morda s pričami…
Piši na najemniskiSOS
Poglej katere organizacije se s tem ukvarjajo, morda tudi policija in poveš za izsiljevanje najemodajalca.
Upam da je pogodba spisana in da je najemodajalec plačeval davke…če ne, bo naJ… duplo.
Bori se, drugače bo tudi pri drugem najemnikom razpel krila…ker lahko in ker se mu še nič ni zgodilo
Poglej inšpekcijo, poglej kam se še lahko obrneš…
Potem objavi svojo zgodbo, da bodo tudi drugi videli, da se da uveljaviti pravico!
Le pogumno! Tudi če je 1000eur, pa tisoč, ti si jih moral zaslužiti!
tako, 19.08.2025 ob 12:57
Plačilo najemnine za nazaj noben zakon ne določa. Zaradi vračila varščine pa predlagam ponoven pogovor in pregled stanovanja z lastnikom. Mogoče si zdrsal parket in ga lahko polakiraš? Si poškodoval kakšno omaro in jo lahko popraviš? Si plačal vse položnice, te pridejo z zamikom enega meseca, in to ni dolžnost lastnika da plačuje…
kaj še pa ti serješ pametnjakovič.. vso pravico ima da lahko zahteva najemnino za 5 let nazaj kak ste eni pametni da vidite kako kamenje raste
Pojdi do odvetnika. Naj mu napiše en uraden dopis, da naj ga neha srat. Ponavadi že to pomaga.
Hm..koliko imaš napisano v pogodbi in koliko si v resnici plačeval? Glede na to, kakšen kekec je, najbrž nima vsakega centa uradno prijavljenega. Sicer pa lahko preveriš tudi na lokacija.si in ga s tem stisneš za kravatlc.
Ok stanovanje si počistil, prebelil, svoje izselil kar je super. Imaš slike pred vselitvijo? Ker normalne obrabe ti pač ne more očitati.
Imaš v tem trenutku plačane vse svoje obveznosti? Poravnano tekočo najemnino, poravnane tekoče račune? Ker če tega nimaš, ti ne bo vrnil varščine. Najprej vse poravnaj kar si dolžan. In poravnaj s potrdilom. Če mu plačuješ na roke, imej sprintan obrazec/potrdilo, kjer piše da ti poravnavaš stroške njemu, v višini tej in tej in kaj vse je zajeto v tem znesku (stroški, najemnina za..), datum in podpis obeh, tvoj podpis pomeni da si plačal, njegov podpis pomeni da je prejel.
Si naredil odpoved v dogovorjenem času po pogodbi? Ali si danes prekinil, prekinitev želiš pa s 1.9., odpovedni rok pa imaš 30 dni?
Si plačal vse položnice, te pridejo z zamikom enega meseca, in to ni dolžnost lastnika da plačuje…
Oja,te fore se tudi spomnim iz mojih mladih let, ko se je bilo še treba ukvarjati z najemi. Ko prideš not, plačaj položnice za nazaj, ki pridejo z zamikom in ti še nisi bil not, ko greš ven, pa daj še tiste za naprej. Drugače vaaaaarščinaaaa adijo. Bomo trgali od varščine za tele položnice, ane? To je kar klasika.
Hvala kurcu, da se mi ni treba več ukvarjati s to sceno.
sami pravniki monski, 19.08.2025 ob 14:46
kaj še pa ti serješ pametnjakovič.. vso pravico ima da lahko zahteva najemnino za 5 let nazaj kak ste eni pametni da vidite kako kamenje raste
Seveda nima pravice zahtevati razlike v najemnini v skladu z inflacijo za 5 let nazaj, kajti vsakič ko se najemodajalec odloči povišati najemnino, to najemojemalcu tudi pove in zapiše v najemni pogodbi!!
Preglej pogodbo. Notri mora pisat, da spor rešujeta na najbližjem okrajnem sodišču in pa opis stanovanja mora bit notri. Če ga ni, ti tudi če bi hotel ne more razložit, kaj je danes slabše. Če je notri opis stanovanja, naj utemelji. Če ne bo, mu povej, da ga boš stožil. Pogodbo sta podpisala in v njej je navedena najemnina. Ker ti v podpis ni ponudil nobene druge pogodbe je ta najemnina tista, ki bo obveljala in se lahko kar pod nosom obriše za karkoli za nazaj. Za nazaj se ne plačuje. Prav tako povej, če bo drkal, da boš preveril, kako je tvoje bivanje javljal FURS-u in kako je najemnino prikazoval, ter koliko je davka od tega plačal. Privi ga, in se ne pusti. Srečno.
Ma to pač poskuša pri tebi, očitno je prasec in proba, če mu uspe, mu, če ne, tudi okej. Čisto jasna stvar, da nima kaj usklajevanja za nazaj obračunavat. Reci mu, da si se pozanimal pri odvetniku in tega ni. Povej tudi, da ti je odvetnik rekel, da mora biti točno določeno, za kaj naj bi on obdržal varščino in kakšno škodo si naredil ter kje. Če tega nima, mora biti varščina vrnjena.
Tip stavi na to, da te bo ustrahoval in pa da za par jurjev ne boš šel v tožbo. Najbrž res ne boš, če ti ne bo hotel vrniti varščine?
Najmanj, kar bi jaz naredil je, da bi spisal zgodbo na kakem portalu z njegovim imenom in vsem. Hkrati bi pa povedal, da se bom pozanimal na FURSU glede rednega plačevanja davkov od oddajanja ter bom klical inšpekcijo za nadzor.
Najmanj, kar bi jaz naredil je, da bi spisal zgodbo na kakem portalu z njegovim imenom in vsem. Hkrati bi pa povedal, da se bom pozanimal na FURSU glede rednega plačevanja davkov od oddajanja ter bom klical inšpekcijo za nadzor.
________
No, javnega objavljanja podatkov ne priporočam, ker je kaznivo in bo fasal kazen. Kar se tiče FURS-a prav tako ne more dobiti vpogleda v plačevanje davkov nekoga drugega.
Govoriti nekomu nekaj, kar naj bi nek namišljeni odvetnik rekel, je pa tudi strel v koleno.
Sem imela najrmnike, ki so pustili stalo, ne sicer tako kot vidimo kdaj v medijih, a je bilo skode za dobrih 7k eurov, sem je steto tudi beljenje in ciscenje.
Sem jih tozila in dobila vecino povrnjeno, pa se stroske odvetnika so morali placati.
Sem imela pa vse dokazano vse racune obnove in opreme stanovanja pred njihovo vselitvijo in po izselitvi.
Ce hoce obdrzat varscino, naj ti dokaze, kaj ni ok.
Pa nujno naredita primopredajni zapisnik in vse poslikaj!
DebelaKrota, 19.08.2025 ob 13:16
Vprasanje, koliksna je ta varscina po 12. letih? Se res splaca bockat z lastnikom za to ceno?
Točno to. Pusti tisto varščino, vrni mu ključe in naj se gre solit. Kje je bil pa do zdaj?
Skoda se ukvarjat s takimi primitivci, potem bo pa jokal po forumu kako ga je najemojemalec zajebal.. sem bila v najemu 20 let, zdaj tudi na svojem, sem imela svega in svašta od najemodajalcev, večina jih je bila podn od ljudi, so bile pa tudi izjeme, no, ena izjema, tm sem ostala 10 let.
Najemodajalec lahko terja doplacilo najemnin za nazaj, vi pa imate pravico ugovarjati zastaranje. Po spominu je za taksno terjatev zastaralni rok 3 leta.
Zaradi redne (o)brabe stanovanja najemodajalec nima podlage za zavracanje vracila varscine. Ce bo vzrajal, da vam varscina ne pripada, vam ostane tozba na njeno vracilo.
Vsekakor poslikajte stanovanje, ko ga boste vrnili. Tudi primopredajni zapisnik ne bi skodil.
Srecno!
Forum je zaprt za komentiranje.