Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Normaliziranje debelosti in opravičevanje

Normaliziranje debelosti in opravičevanje

Sama sebi nisem preveč všeč, ker imam itm 25, torej na meji z debelostjo (shujšati bi morala 10 kg) in vem, da je težko. Ker v bistvu je to stvar psihe, koliko si močen, da se upreš prenajedanju. Ampak ko gledam debele punce, ki debelost normalizirajo in na komentarje “shujšaj” gledajo posmehljivo, se mi poraja vprašanje, ali je normaliziranje debelosti normalno. Razumem, da je pri ženskah drugače kot pri moških, drugačno telo, hormoni, tudi težave s ščitnico. Mislim pa, da se da vse to preučit, porabo kalorij, potrebne kalorije na dan glede na težo, prehranjevanje v skladu s ščitnico (na to temo obstaja na desetine knjig in priročnikov). Stvar je samo v tem, koliko si stabilen, psihološko močen, discipliniran. In ker smo ljudje leni, raje normaliziramo debelost, kot da bi naredili kaj za zdrav način življenja, zdravo prehranjevanje. Na dolgi rok je debelost slaba zadeva. Ko prideš v določena leta, recimo do 35., se začnejo pojavljat zdravstvene težave in če do 40. ne narediš nič za svoje debelo telo, je skoraj že prepozno. Potem nastane že perimenopavza in je vse težje, za ženske. Pa kaj se te normalizatorke debelosti tega ne zavedajo? Treba si je vzeti čas in se malo podučit. Če 8 ur sediš v pisarni za računalnikom pač ne moreš vsak dan jest torte.

Danes je vsak lahko vitek. Znanost je napredovala in imamo Ozempic.

Shujšati je zelo enostavno – iz lastnih izkušenj. Preprosto manj ješ, izgubiš menstruacijo, oblečeš spet kratke hlače, gola pa v bistvu izgledaš isto (skinny fat)-ne postaneš čudežno natrenirana. Shujšala sem nehote, k sreči se tudi namensko zredila nazaj. Tako da za tisto zdravo življenje je potrebno oboje, tako gibanje kot prehrana. S tem da hrana bolj vpliva na kilograme, gibanje pa na splošno in dolgoročno zdravje. Pa kri si poglej, inzulinsko rezistenco itd. Na neki točki se boš MORALA ukvarjati s tem – a ni bolje, dokler je še “prostovoljno”.

Jaz nič ne opravičujem in normaliziram. Vem, da moram shujšati 10 kil, še raje 13, če želim “idealen” itm (okrog 22). Sem sicer nekaj višje postave, zato niti ne zgleda tako očitno, da imam preveč kil. Ampak jih imam in se tega zavedam.

Je pa res težko v smislu, ker jesti MORAMO. Si ne predstavljam, kako bi se folki od drog odvajali, če bi vsak dan mini dozico vzeli?

Ampak po drugi strani pa spet enostavno – nič ne rabiš “delat”, ampak preprosto NE “delat”. Pač ne kupiš oz. kupiš malo količino. Fajn je, če imaš koga za delit, sicer pa timelock.

Pozimi sem shujšala 17 kg. Z eno družbo smo se vedno hecali, kako moramo shujšat itd. Zdaj pa vidim, da sem deležna kar malo zavisti in nekih pripomb, ki niti smešne niso. Predvsem s strani žensk. Ljudje smo res čudni. Vidim pa, da nihče ni pripravljen na spremembe, ki jih pač moraš uvesti v svoje življenje. Nekatere za vedno, druge pa za nekaj mesecev. Npr. ena kolegica iz službe mi ob kavi v slużbi vedno ponudi sladkarijo. V 95% zavrnem. In potem se nekaj čudi.

Video o tem, zakaj so proteini v prehrani pomembni, prav tako pa doma pripravljena hrana in telovadba. Če bi pol toliko delale na sebi kot ona, bi bilo super!  Velja za večino žensk tukaj, vključno z mano.

https://youtu.be/Iodsyc3M6r4?si=EnOeKPfn22bIk9Wd

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimn090, 14.08.2025 ob 10:52

Video o tem, zakaj so proteini v prehrani pomembni, prav tako pa doma pripravljena hrana in telovadba. Če bi pol toliko delale na sebi kot ona, bi bilo super!  Velja za večino žensk tukaj, vključno z mano.

https://youtu.be/Iodsyc3M6r4?si=EnOeKPfn22bIk9Wd

To vključuje obvezno pripravo lastnih obrokov, kar je za moderne lenuhe, ki nimajo časa, definitivno preveč.

Pa še preprodajalci sranja od junk fooda bi propadli.

Ne gre za kg niti za to kaj ješ, ampak kaj te žene da ješ. Vsak, ki ima težave s kilogrami ( v + ali -) ima težave z živčnim sistemom. Travme, nereguliran sistem, poškodbe vagusa, ni da ni.. posledično hormonsko neravnovesje, sladkor ali inzulinska, previsok kortizol, težave s črevesjem, absorbcijo … Ni enega recepta in žri manj, jej več proteinov, …ne deluje za vse. Prišparajte si sapo, ker delate s takimi nasveti še več škode. V “idealnem okolju” beri dokaj zdravem telesu, je to vse res. Ko pa pride do resnih težav, bolezni, pa tej puhli napiflani recepti za hujšanje delajo samo škodo. Zavedajte se te odgovornosti, preden se lotite komu pametovati. Večina takih nasvetov le še dodatno poglobi težave, zato če niste res strokovnjaki s tega področja ( ne komaj končan faks ali dve vikend delavnici) se vzdržite svetovanja. Kar deluje za vas, ne deluje za vse. Bodite ponosni na svoje dosežke, na svoje kilograme, fit telo ali karkoli že ste dosegli, ne pa pametovati in zviška gledati na tiste, ki še iščejo pot do svojega zadovoljstva, ciljev, ker ne veste kako kdo in kaj.

Ob reguliranem živčnem in hormonskem sistemu kilogrami sami odpadejo, a takšni itak nikoli nimajo težav z odvečno ali prenizko težo.

Mislim oprosti ampak pametovat znaš očitno, svojih lastnih nasvetov se držat pa ne :).

Pač ljudje iščejo izgovore. Se nočejo ukvarjat s svojimi problemi. Si govorijo da so super kakršni so. Ne gre se tu samo za vizualnost in zdravje. Tudi ljudje ki imajo drugačne probleme jih isto ignorirajo. Samo debeli pač svoje probleme težje skrijejo :).

V glavnem, namesto da drugim pamtuješ, sama živi tako kot trdiš da je prav. Ker kako je sosedova francka debela in kako to sprejema al karkoli že čisto nič ne vpliva nate. Ne vem kaj se ukvarjaš z njo. Ukvarjaj se s sabo. Drži se svojih nasvetov. Ker nekaj vedeti in to celo delati je razlika. Kot sama vidiš. Pametovat znaš. Vse veš praviš. Zakaj točno se ne držiš potem? Zakaj ne živiš tako? Nič nisi boljša kot oni :).

Debelost

jaz čist odobro ne razumem, kaj ej cilj tvojega pisanja?   ali si želela z nekom delit svoje zavedanje da si debela in da to ni uredu in na primerih pokazat, da le nisi ti ta bajsa ugabna in da se ti zavedaš, čeprav kljub vsemu bajemu pravemu znanju, ničesar ne narediš.  torej si se prišla izpihat, malo neki flancat. al kako? sam da razumem.  ha ha ha ha ha   kaj tebe brigajo drugi. ti sama veš da si ugabnica. da si svja zavaljena. 10kg preveč špeha za žensko ni niti približno kot 10 za moškega.  to da ženske baje težje shujšate, to ej tud taka laž.  kaj pri 35 bi  na naj začela hujša? ker b pri 40 prepozno.  prepozno je že pri 10. za ženko je prepozno od rojstva.  ženska nikoli n sme biti debela imet 10kg peveč špeha.   edini primer ki je tudi napačen se pa zgodi večini, so vrhunski športniki. predvsem športnice. ne amaterski, profi amater. ampak vrhunski, ko nehajo kariero.  ker so bile ženske na steoridih, jim je kurilo maščobo ful, mišice gor, dosti treninga, prava prehrana, prisial v rezultat. pol pa esrogen udari ven pa se nažira svija in ej debelajsa. to se večini zgodi.  to kar ti govoriš, to je inkluziva, feminizem.  to ne drži vode.  kakšna ščitnica neki??  ahahaha  pa kakšen šport.  ahahah  šport ni za hujšanje. šport je za pridobivanje neke določene vrste kondicije za nek šport.

mi ne verjameš?   poglej si zel ostare ljudi.  ki ne športajo.  pa so fsi koščeni in suhceni.   ker ne jejo hrane dovolj. zato. ti si isti problem kot fse ostale debelajse.  ti nis nič posebnega. bajsa si ugabna lena.  in kdor tebe ne sprejema je desni fašsit.  hahaaha  ker ima standard. ker ne želi gledat debeel svije in vsak teden kupovat novi hladilnik.  ker želi sexy športno suho vitko sexy ritko puco.  ženska nikoli ne sme biti debela.  nikoli.  sploh do tega pridit ne sme.  10 kg kot praviš zase. torej rečima raje 15.  ker vidim kakšna si.  še raje rečiva zate 20 kg preveč.  to je kot moški 40 preveč.  ti msiliš, da veš fse, da znaš fse.  nimaš pojma. ne o prehrni ne o športu.  sanja se ti ne.  pri 35 je tak že 20 let prepozno za bit sexy in suha.  20 let prepozno.  35  je stara roba. ponucana. če ni pročena je neki z njo narobe.  razen kaki, ki teh oče fukat, si srpaznit jajca v tebi,  taki edino bo opazil da si shujšala, če boš.  nihče drug.   sploh, kaj naj moški z na silo pohujšano žensko? če vsi vemo da shujšate 20 kg za poroko, da dobitem oža pol pa ste v 3 letih nazaj na 110kg.  tko je vedno.

ščitnica nima nič z tem. nobeni hormoni nimajo nič z tem.  če telo ne dobi, vase hrane, nima iz česa naredit maščobo.  cuker je edina stvar, ki jo telo samo proizvaja, ker  je tako nujno potrebn za delovanje možganov in telesa.

ti si tipičen primer. i tudi če si sedaj 35 in shujašaš na to kaj želiš.  to ne bo v odnosu do moških, nobene razlike. malo več kakndidatov za spraznit jajca boš imela. nič druzga.  ker ti v glavi nisi zrela. ti si problem kot osebnost. kot duša. ti si problem kot energija.  tvoje telo je samo jasen pokazatelj tvoje zablode.

robi9, 14.08.2025 ob 10:57

To vključuje obvezno pripravo lastnih obrokov, kar je za moderne lenuhe, ki nimajo časa, definitivno preveč.

Pa še preprodajalci sranja od junk fooda bi propadli.

Se strinjam .z obema ,je pa res težko pripravljat raznovrstne obroke ,tako ,da recimo sam zaradi tega jem zdravo,malo bolj enolično…še zmeraj pa obvezno nikoli sranja od hitre hrane ,tudi kosila v menzah so večinoma zanič…

zeloodvisno02, 14.08.2025 ob 11:40

Se strinjam .z obema ,je pa res težko pripravljat raznovrstne obroke ,tako ,da recimo sam zaradi tega jem zdravo,malo bolj enolično…še zmeraj pa obvezno nikoli sranja od hitre hrane ,tudi kosila v menzah so večinoma zanič…

Vedno bolj zanič, ker požrešnim kapitalističnim svinjam človek ne pomeni nič.

zeloodvisno02

trudiš se, ampak tudi ti ne razumeš zadeve. se trudiš ja, ampak ne razumeš.

tvoj problem je, kerne razumeš azhtevnosti tvojega cilja. zelo amatersko se spravljaš zraven. in  če tko rečem na primeru evo.   ti priačkuješ od podpovprečenga dela – priačkuješ nadpovprečni rezultat.   ti se nekako en zavedaš, resnosti tvoje naloge.  čisttko evo. ne jemlješ dovolj resno.  saj vidim kakšne težave in kako jih rešuješ. saj si povedal.  to pač tko ne gre. žal.  saj je lepo da se trudiš, ful fajn. super. ampak, to ne bo šlo tako.   poglejva hrano v menzi.   grobo rečeno, najdi drugo menzo.  če ne moreš,  naj ti ne bo hrana v menzi gavni obrok- delaj fasting.  izberi si prave stvari v tej meni za jest. pojej veliko majn kot ti poješ. in pojej pol doma mal  več dobrega in pravega. če to ne zmoreš, tukaj kjer si,  SE PRESELI.  idi na morje. morje  je vdno dobrai zbira. laho tudi v hribe.  ti moraš razumet, da je tvoj cilj, hujšanje, nekaj najbolj logičnega za telo. ampak zaradi vnoa sladkorja, umetnih sladil, E -jev za telo , NEMOGOČA NALOGA.  in če pol telesu ne daš niti pravega okolja, torje toplo vreme, možnost biti veliko zunaj na toplem, mir, plavanje, sproščanje, pol je z telo fseskupaj tako težko ,da nič ne narediš.

Voda namesto sladkih gaziranih pijač, čim manj kruha, sladic, raznih čipsov in podobnih zadev, zmanjšati obroke, dve uri pred spanjem nič jesti, pa se more nekje poznati.

Zavedam se, da imam po mojih merilih kakšen kilogram preveč, čeprav mi večina reče, da sploh nisem debela, da sem ravno prav polna (špeha res nimam nikjer). Jaz zelo rada jem sadje npr. fige, grozdje, breskve, slive, itd. Poleti niti ne jem sladkarij, pozimi pa. Ko jem, jem zato, ker uživam v hrani, ker sem sladkosnedna, ne jem pa zaradi travm. Če bi manj jedla, bi bila kot manekenka, saj moji starši, tako mama kot tata, nista bila nikoli debela, prej sta bila presuha.

V večini primerov je debelost posledica prevelikega vnosa hrane in premalo gibanja. Imam par kolegic, ki so suhe kot pajki, ampak vsak dan hodijo, tečejo, skratka, se veliko gibajo. Ste že videli kje kakšnega debelega, ki bi vztrajno vsak dan hodil ali tekel? Pa nimam prav nič proti debelim ljudem.

inšpektorica, 14.08.2025 ob 13:31

Zavedam se, da imam po mojih merilih kakšen kilogram preveč, čeprav mi večina reče, da sploh nisem debela, da sem ravno prav polna (špeha res nimam nikjer). Jaz zelo rada jem sadje npr. fige, grozdje, breskve, slive, itd. Poleti niti ne jem sladkarij, pozimi pa. Ko jem, jem zato, ker uživam v hrani, ker sem sladkosnedna, ne jem pa zaradi travm. Če bi manj jedla, bi bila kot manekenka, saj moji starši, tako mama kot tata, nista bila nikoli debela, prej sta bila presuha.

V večini primerov je debelost posledica prevelikega vnosa hrane in premalo gibanja. Imam par kolegic, ki so suhe kot pajki, ampak vsak dan hodijo, tečejo, skratka, se veliko gibajo. Ste že videli kje kakšnega debelega, ki bi vztrajno vsak dan hodil ali tekel? Pa nimam prav nič proti debelim ljudem.

Skoraj 80kg. Visoka 165. Tečem 5x tedensko, veliko kolesarim, plavam, smučam, hodim v hribe. Veliko pojem. Zelo veliko. Preveč. Napačne stvari jem. Ja lahko si debel in s kondicijo.

poleg genetike ,ki je najvažnejša ,prehrana 80 procentov ,gibanje 20 ,da si fit in zdrav.Tudi tista z dobro genetiko,poznam tudi jaz tako žensko ,lahko poje ful sladkarji ,pa se ne zredi…Problem je  in to je dobro raziskano,da vnos dodanih sladkorjev močno upliva na kožo in kolagen ,tako ,da če hočeš bit zguban in zvisen v obraz kar po cukru…Sadje ,avtoktono,ne afriško,je pa zdravo ,še posebno jagodičevje ,to ni topla voda je znano…

70 posto zensk je prekomerno ene so nemarno debele!

evo me, 14.08.2025 ob 13:46

Skoraj 80kg. Visoka 165. Tečem 5x tedensko, veliko kolesarim, plavam, smučam, hodim v hribe. Veliko pojem. Zelo veliko. Preveč. Napačne stvari jem. Ja lahko si debel in s kondicijo.

Odstrani sladkor. Jej ga samo pasivno. Stvar rešena.

Kako to misliš, v večini primerov ?

Razen tistih, ki se redijo od lufta ?

Jaz imam tudi ITM 25 in so mi rekli da sem na meji povečane telesne teže. So me poslali na razne delavnice in individualno obravnavo. Tam so mi izmerili 15% maščobe in da zame ITM ne velja. Sicer sem moški proti 60 ampak tudi ve ženske se ne preveč ozirati na ta ITM, ker je to preveč splošna formula.

V bistvu se prevec ukvarjas z drugimi, prevec filozofiras in prevec nakladas.

Ce hoces shujsati, se loti sebe in hujsanja, kaj delajo in mislijo drugi ljudje, pa pozabi.

Ah če bi bili vsi suhi, bi bilo pa dolgočasno. Same preklje gledat pa tud ni apetitlih. Men osebno so všeč tak  čez 150 kil. Vsake oči imajo svojga malarja,kanede?

Me vem koliko je moj ITM, ne vem koliko tehtam, so mi pa se vedno prav kavbojke, ki sem jih nosila pri 18h. Pravzaprav nikdar nisem gledala na težo, niti v nosečnosti. Pri 50ih imam še vedno 170cm in 55kg.

Vsak dan skuham kosilo, zjutraj jem malico in zvečer nekaj malega kot jogurt s semeni, en kos kruha s semeni in skuto namazano…

Nekajkrat (2-3x) na mesec manjši prekrški čokolada, čips, pivo v vročini.

Nažiranje zvečer je najbolj prikladno za debele, zvečer se telo umirja in je prebava slabša in gre v zalogo.

Spremenite mišljenje in življenjski slog!

Ne živiš zato, da ješ ampak ješ zato da živiš. Da živiš, pa ne potrebuješ anonimnih količin hrane ampak raznovrstnost.

Zajtrku kraljevsko, kosilo podeli s prijateljem, večerjo daj sovražniku-zelo star rek, ki še kako velja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close