Malo drugačno vprašanje upokojencem
nič jasno, 02.02.2025 ob 09:59
Danes bi imeli vsi več penzije kot ima večina plače.
Pa povejte, koliko ste vplačevali v ZPIZ?
Seveda ti ni nič jasno. Enkrat bomo vsi upokojenci. Pa te bodo takrat mladci spraševali, zakaj hočeš penzijo, ki bo življenja dostojna. Da lahko z njo pokriješ mesečne stroške in ti ni treba radiatorjev zapirat in hodit v bundi po stanovanju, ker ni denarja za preživetje. Pa da ti ne bo treba jesti vsak dan samo makarone s kečapom. Boš takrat odgovorilo.
NE , ne želimo večje penzije, kot so nekatere plače, želimo pa da so penzije ekvivalentne vložku. Ne zatiskajmo si oči, dobički pokojninskega zavoda so nenormalni, izplačevanje dodatkov, božičnic in ostalega sranja pa zelo bode v oči. Izplačujejo naj take penzije, da se upokojenec normalno preživi, na pa da vsak dan gloda krompir in zelje.
iz pokojninskega fonda bi morali takoj ukiniti – izbrisati vse neke zaslužne pokojnine, ki niso odraz vplačil v ta fond. Vsak k u r a c od predsednika vlade ki je trenutno na položaju si izmisli in nekomu prizna neke posebne pokojnine. Naj jim dajo to iz svojega žepa pa da vidimo. Zdaj tale LIVIČARKA za kulturo poizkuša kulturnikom omogočiti neke prestižne pokojnine – naj jih dajo iz denarja stranke LEVICA ne iz našega fonda.
Sovražim Janšo!!, 02.02.2025 ob 10:15
NE , ne želimo večje penzije, kot so nekatere plače, želimo pa da so penzije ekvivalentne vložku. Ne zatiskajmo si oči, dobički pokojninskega zavoda so nenormalni, izplačevanje dodatkov, božičnic in ostalega sranja pa zelo bode v oči. Izplačujejo naj take penzije, da se upokojenec normalno preživi, na pa da vsak dan gloda krompir in zelje.
emmm, krompir in zelje je zelo zdrava hrana. Bolj bolni so tisti, ki si privoščijo veliko mesa in “dobrot”. Penzije naj se povišajo, pa ne zaradi krompirja in zelja, ampak da si bo upokojenec lahko privoščil enkrat letno kakšno potovanje, kakšen obisk gledališča, počitnic na morju, kjer se bo lahko malo posončil. Zdaj vse te zadeve daje na stran, da si lahko kupi zelje in krompir
Pri meni je tako da po 42 letih delovne dobe sem vplačal v pokojninsko blagajno za cca 13 let penziona. Res je življenska doba moškega cca 75 let, tako da se mi tam nekje izide.
V kolikor se prej stegnem bo imela pokojninska blagajna z mano dobiček.
Sem pa računal če bi ta denar varčeval in ga plemenitil samo po 3% letno bi lahko kupil cca 100m2 veliko stanovanje v prestolnici, katerega bi lahko oddajal za več denarja kolikor imam danes penzije, pa še ko se stegnem ga dobijo otroci.
Anonimno 9658, 02.02.2025 ob 10:27
Pri meni je tako da po 42 letih delovne dobe sem vplačal v pokojninsko blagajno za cca 13 let penziona. Res je življenska doba moškega cca 75 let, tako da se mi tam nekje izide.
V kolikor se prej stegnem bo imela pokojninska blagajna z mano dobiček.
Sem pa računal če bi ta denar varčeval in ga plemenitil samo po 3% letno bi lahko kupil cca 100m2 veliko stanovanje v prestolnici, katerega bi lahko oddajal za več denarja kolikor imam danes penzije, pa še ko se stegnem ga dobijo otroci.
Ja, če se ti tista naložba po 3% letnega plemenitenja ne bi izšla, če bi ti propadla, potem pa kaj? “DRŽAAAAVAAAA, POOOMAAAAGAAAAAAAAJ!!!”
Homer
podpis
G. Papež prosim za vaše mnenje
iz pokojninskega fonda bi morali takoj ukiniti – izbrisati vse neke zaslužne pokojnine, ki niso odraz vplačil v ta fond. Vsak k u r a c od predsednika vlade ki je trenutno na položaju si izmisli in nekomu prizna neke posebne pokojnine. Naj jim dajo to iz svojega žepa pa da vidimo.
nič jasno, 02.02.2025 ob 10:53
A zna kdo odgovoriti na vprašanje, koliko je vplačeval v pokojninsko blagajno?
ZPIZ ti zna to odgovoriti. Kaj misliš, da ni nič zabeleženo. Zpiz je upravljal z denarjem, lahko bi ga kam vlagal, tako kot hrvati sedaj, obračal denar. Je bilo pa tako, da je vlada v Beogradu rekla”Slovenja daj toliko in toliko denarja* in so dali denar iz zpizovega računa.
Tako, da ne bodi preveč pameten, če imaš danes denar in dobro službo.
nič jasno, 02.02.2025 ob 11:09
A zna kdo odgovoriti na preprosto vprašanje, koliko je vplačeval v pokojninsko blagajno?
Velika večina minimalno, sploh razni podjetniki in s.p-ji, ki so denar metali na vse strani samo za starost nić šparali, zdaj pa mislijo da jim pripada vse in še več. Podobno kmetje, ki nič niso vplačevali, danes pa jamr na jamr.
Anonimno 1155, 02.02.2025 ob 11:14
Niso težava pokojnine, težava v državo so socijalno, teh je absolutno preveč in previsoke! Če teh ne bi bilo toliko bi bile tudi pokojnine lahko višje. Vsaj zaposleni preživlja poleg sebe še 2-3 osebe, ki cuzajo socijalno.
Tudi penzije gredo v velikem delu iz proračuna, tako kot socialni transferji, ker od tistega, kar vplačujete v pokojninsko blagajno, bi imeli še pol manj.
nič jasno, 02.02.2025 ob 10:18
Za kdo odgovoriti na zastavljeno vprašanje?
Imam primerjalni izračun svojega očeta, ne pa tudi natančnih št. Slednje je skoraj nemogoče, ker je šlo za različne odstotke v različnih službah in za veliko let.
A primerjalno… mi je omenil, da če bi isti denar nalagal in obračal sam – kot je počel z delom ki ga je sam prihranil – bi imel cca 30-40% višjo pokojnino in v trenutku smrti za cca srednje veliko stanovanje v Lj premoženja iz tega naslova.
Tako da … država je precej slab upravljalec. Rešuje jo samo to, da je princip zaenkrat napačno obrnjen in gredo penzijske “naložbe” direktno v porabo in da tu (zaenkrat) ni davkov.
rok-1, 02.02.2025 ob 11:56
Imam primerjalni izračun svojega očeta, ne pa tudi natančnih št. Slednje je skoraj nemogoče, ker je šlo za različne odstotke v različnih službah in za veliko let.
A primerjalno… mi je omenil, da če bi isti denar nalagal in obračal sam – kot je počel z delom ki ga je sam prihranil – bi imel cca 30-40% višjo pokojnino in v trenutku smrti za cca srednje veliko stanovanje v Lj premoženja iz tega naslova.
Tako da … država je precej slab upravljalec. Rešuje jo samo to, da je princip zaenkrat napačno obrnjen in gredo penzijske “naložbe” direktno v porabo in da tu (zaenkrat) ni davkov.
Kako pa on to ve, če praviš, da je prispevke praktično nemogoče izračunati?
rok-1, 02.02.2025 ob 12:03
Mislim da je naredil enostavno ekstrapolacijo. Znesek za par let se pa da določiti in to lahko primerjaš z nečim (premoženjem) kar upravljaš sam.
Zato pa je samo okvirno, ne pa natančno.
Ja, sem si mislil: vse izračunano na pamet in enostavno. Predvidevam, da je bil oče zaposlen še globoko v časih bivše juge in prejemal plačo v inflacijskih dinarjih. Me zanima, kakšne naložbe je imel takrat v mislih, razen kupovanja nemških mark za pod povšter?
Jaz zase ne morem pisat ker še nisem v penziji, ti pa odgovorim za očeta. Po 38 letih vplačevanja je ob njegovi smrti njegove celotne prispevke pobrala država. Glede na to da je imel nadpovprečno plačo bi si s tem denarjem lahko kupili 3 sobno stanovanje na elitni lokaciji v Ljubljani.
Vem da provociraš, ampak pozabljaš eno stvar v socializmu so bile povprečne plače višje kot so zdaj. Problem je bila pa visoka inflacija. Pri izračunu penzije jo upoštevajo, vlaganj pa niso ustrezno investirali. Takrat je nastala največja luknja. V tistih časih je največ ljudi vplačevalo v blagajno, najmanj ljudi pa je prejemalo penzijo. Imeli smo pa veliko borčevskih pokojnin, ki so se izplačevale iz ZPIZs. Zdaj pa se je situacija obrnila, imamo veliko penzionerjev in malo delavno aktivnih z dokaj nizkimi povprečnimi plačami. Ti ki zdaj hodijo v penzijo so svoj del penzij pošteno vplačali. V povprečju njihovi vplačani prispevki pokrijejo njihove penzije. Nastal je pa problem ker tega denarja več ni. Glede na to, da te tematika zelo zanima, bi si lahko dobil uradne podatke od ZPIZ.
Če mene vprašaš bi morali prispevke za ZPIZ vsi plačevat minimalne v enaki vrednosti in tako bi morala biti državna penzija za vsr minimalna. Vsak bi pa potem varčeval po svoje za starost. To bi bilo najbolj pravično.
glupost je neuništiva, 02.02.2025 ob 10:26
Tipično: nihče ne ve, koliko je prispeval v pokojninsko blagajno, vsak je pa prepričan, da mu pripada veliko več kot dobiva. In potem taki pizdijo, da so politiki požrešni.
res si glupost neuništiva
pojma nimaš, kje je problem, ga boš pa nekoč imel.
gre za razliko med starimi upokojenci, ki so se upokojevali s 85% odmerknim odstotkom, in med današnjimi, ki imamo 63% odmerek. Če ti pamet ne nese, vzemi kalkulator in računaj.
japajade905, 02.02.2025 ob 10:10
Seveda ti ni nič jasno. Enkrat bomo vsi upokojenci. Pa te bodo takrat mladci spraševali, zakaj hočeš penzijo, ki bo življenja dostojna. Da lahko z njo pokriješ mesečne stroške in ti ni treba radiatorjev zapirat in hodit v bundi po stanovanju, ker ni denarja za preživetje. Pa da ti ne bo treba jesti vsak dan samo makarone s kečapom. Boš takrat odgovorilo.
Ko je šla moja mama v penzijo (skoraj 20 let nazaj) je dobila penzijo, ki je skoraj ista kot je bila njena plača. Tisti ki gredo sedaj, dobijo cca 60% plače. Jaz, ki bom šla čez več kot 20 let….verjetno niti polovico plače ne bo. Opaziš razliko?
Da bo oz. je skoraj že, penzija za tiste ki so delali in prispevali 40 let, praktično ista kot za tiste ki niso (vsako leto bližje pride)….je pa nekaj, kar človeku z razvitimi možgani pač ni lahko prežvečiti.
Forum je zaprt za komentiranje.