Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Zakaj folk ful prodaja mobilne hiske?

Zakaj folk ful prodaja mobilne hiske?

Prejsna leta sem naletela tu in tam na kak oglas za prodajo. Letos ful. Obstaja kak poseben razlog? In ne nisem lastnik mh 😉

Pozanimaj se koliko stane letno taka hiška, hrčki so navalili na pavšaliste, naslednje leto se zna zgoditi kriza in gostov ne bo, pavšalistov pa tudi ne .

Ce sosedov aJanez ne more prodat mobilke, mora pavsal kljub temu placat. To je najlepsi zasluzek. Kemp zasluzi svoj denar in ga boli, ce celo poletje dezuje piha sluzi in je 15 stopinj in kemp boli ce  Janezi mobilke uporabljajo ali oddajo.

Dragi pavsali , pavsali so po 4.000-7000 EUR , za pol leta je meni to veliko. Potem moraš pa se mobilno hiško kupiti, ki tudi ni zastonj. Se je pa povečalo povpraševanje po enoletnem najemu stanovanj na morju, tega je pa ogromno.

Se mi zdi, da je te norije z mobilnimi hiškami počasi konec.

Pred leti, nekje 15 let nazaj se ti je splačalo plačati pavšal in imeti mobilno hiško, zdaj se cene dvigujejo vsako leto in zadeva pride kar veliko denarja.  Pa še obsojen si na vsakoletno dopustovanje na istem kraju….

Enostavna računica iz prakse (v žlahti):

– nakup 50.000

– pavšal 5.600 / leto

– stroški (skrbnik, čiščenje, popravila, malenkosti, davki…) – 4.000 / leto

Greš na 10 let je to skupaj 146.000 eur. Letno moraš torej samo za pokritje zaslužit 14.600 eur. Oddajo se recimo po 300 / dan – se pravi moraš imeti oddano 48 dni v sezoni, da pokriješ stroške, nisi še nič zaslužil… ni računice, če nimaš polno denarja in za svojo uporabo.

Pavšal v našem kampu s štirimi zvezdicami v hrvaski Istri je 5 tisoč evrov..Marsikomu več ne znese.

Imamo mobilko.

Veliko jih pravi, da ni računice.

Res je ni. Tudi, če pogledam življenje samo, ni računice. Se ne splača. Itak vsi umremo.

A nam ogromno pomeni, da se lahko res kadarkoli odpravimo na morje.

To, da s sabo ni potrebno vzeti niti zobne ščetke, ne 1 kosa oblačil.

To, da je okoli hišice precej kvadratov, imamo zasebnost, smo tako rekoč v miru, divjini, stran od ponorelega sveta.

Če bi kupili apartma, to ni nadomestilo. Hočemo več kot teraso, hočemo veliko letno kuhinjo, svoj masažni bazen, parkirišče za nas, obiske in prostor za čoln. Prostor za nekaj mediteranskih rastlin, za katere tako radi skrbimo.

Nadomestilo bi bila kakšna hiša. Toda, v kampu smo dejansko ob morju.

Hiša, čeprav manjša, takih niti ni veliko, blizu plaže, z dovolj veliko parcelo pa stane toliko, da si tega ne moremo privoščiti. Morda za dobrih 400.000 bi se kje našlo, a nam vse lokacije ne ustrezajo. Npr. pod Velebitom, na otokih, predaleč v Južni Dalmaciji.

Za to, kar bi želeli, se začne morda pri 500.000.

Če bomo hiško uporabljali recimo 30 let, je to s pavšalom, investicijo, obnovo…okoli 250.000.

Za ta denar bi dobili kak apartma, a na slabi lokaciji.

Za 250.000 bi lahko v 30ih letih počeli kaj drugega. A nam to nd ustreza. Smo zapečkarji.

Koliko spremljam se mh prodajajo od 50-70k

Pavsal 6k

Ponekod vsakoletno novo pogajanje s kampom

Kamp naguzvan brez sence – biograd pirovac pakostane proti dragam jih imas ful direkt na soncu

Plaza bedna

Pa ni sans da to kupim

Ajd da sem res pri dnarju in sem lahko tam kolikor hocem kadar hocem

Odgovor na objavo uporabnika
Mobilka, 10.09.2024 ob 14:46

Imamo mobilko.

Veliko jih pravi, da ni računice.

Res je ni. Tudi, če pogledam življenje samo, ni računice. Se ne splača. Itak vsi umremo.

A nam ogromno pomeni, da se lahko res kadarkoli odpravimo na morje.

To, da s sabo ni potrebno vzeti niti zobne ščetke, ne 1 kosa oblačil.

To, da je okoli hišice precej kvadratov, imamo zasebnost, smo tako rekoč v miru, divjini, stran od ponorelega sveta.

Če bi kupili apartma, to ni nadomestilo. Hočemo več kot teraso, hočemo veliko letno kuhinjo, svoj masažni bazen, parkirišče za nas, obiske in prostor za čoln. Prostor za nekaj mediteranskih rastlin, za katere tako radi skrbimo.

Nadomestilo bi bila kakšna hiša. Toda, v kampu smo dejansko ob morju.

Hiša, čeprav manjša, takih niti ni veliko, blizu plaže, z dovolj veliko parcelo pa stane toliko, da si tega ne moremo privoščiti. Morda za dobrih 400.000 bi se kje našlo, a nam vse lokacije ne ustrezajo. Npr. pod Velebitom, na otokih, predaleč v Južni Dalmaciji.

Za to, kar bi želeli, se začne morda pri 500.000.

Če bomo hiško uporabljali recimo 30 let, je to s pavšalom, investicijo, obnovo…okoli 250.000.

Za ta denar bi dobili kak apartma, a na slabi lokaciji.

Za 250.000 bi lahko v 30ih letih počeli kaj drugega. A nam to nd ustreza. Smo zapečkarji.

Imaš prav, a le delno.  Upoštevati moraš stroške, ki naraščajo, zato lahko brez slabe vesti dodaš + 1/3 stroškov v prihodnosti.  In si že blizu kakšnega spodobnega apartmaja v Istri, lahko tudi v pritličju z atrijem.

Blizu morja pa v kampih ne pomeni nič drugega kot boj za prostor med tistimi brisačarji.  In tudi hiške v kampih niso ravno na samoti, kljub nekaj praznih kvadratnih metrov okoli.

Slaba kvaliteta hišk ne omogoča 30 let koriščenja, boste kmalu ugotovili kaj naredijo na teh hiškah zime.  Pa še kakšne mravlje se ti naselijo in si pečen.

Zato hiške največkrat po nekje 10 letih menjajo lastnike….

Mi.jo.imamo na samem. Niti ni toliko turisticen kraj. V kampu je 5 hisk. Lastnik nek 80 letni deda.

Mobilko se je splacalo do leta 2019. Tisti, ki so jo imeli ze pred korono in so jo oddajali sedaj par let so zmagali..

Potem so znoreli s cenami.

ne gre, 10.09.2024 ob 15:31

Imaš prav, a le delno.  Upoštevati moraš stroške, ki naraščajo, zato lahko brez slabe vesti dodaš + 1/3 stroškov v prihodnosti.  In si že blizu kakšnega spodobnega apartmaja v Istri, lahko tudi v pritličju z atrijem.

Blizu morja pa v kampih ne pomeni nič drugega kot boj za prostor med tistimi brisačarji.  In tudi hiške v kampih niso ravno na samoti, kljub nekaj praznih kvadratnih metrov okoli.

Slaba kvaliteta hišk ne omogoča 30 let koriščenja, boste kmalu ugotovili kaj naredijo na teh hiškah zime.  Pa še kakšne mravlje se ti naselijo in si pečen.

Zato hiške največkrat po nekje 10 letih menjajo lastnike….

V Istro nočem. V apartma tudi ne. Na plaži nismo, smo na čolnu. Trenutno imamo hiško na veliki parceli in se ne drenjamo. Pod 400.000, 500.000 lahko pozabim, da bi našla nepremičnino.

Hiške se obnavlja, zamenja. Mravelj se pa da rešiti.

Mobilka, 10.09.2024 ob 16:30

V Istro nočem. V apartma tudi ne. Na plaži nismo, smo na čolnu. Trenutno imamo hiško na veliki parceli in se ne drenjamo. Pod 400.000, 500.000 lahko pozabim, da bi našla nepremičnino.

Hiške se obnavlja, zamenja. Mravelj se pa da rešiti.

No ti imaš svoj prav in ga boš zagovarjala. Ampak mobilne hiške res nimajo nobene zasebnosti. Tudi kvaliteta bivanja, ne moreš to primerjati s stanovanjem ali hišo,  lepo te prosim, zidana stavba je nekaj drugega. Mobilna hiška je baraka , kamp nima nobene zasebnosti, mimo terase se ti ljudje sprehajajo. Meni to ni. Ampak smo ljudje različni.

Ampak kje imaš lahko veliko parcelo z letno kuhinjo, prostorom za več avtov in čoln? V teh kampih je vse nagneteno, mobilne hiške praktično kot vrstne in par metrov prostora okrog. Avto pa moraš parkirati nekje vstran na parkirišču. In vseeno hočejo imeti še pa še denarja za pavšal.

neneh, 10.09.2024 ob 17:54

Ampak kje imaš lahko veliko parcelo z letno kuhinjo, prostorom za več avtov in čoln? V teh kampih je vse nagneteno, mobilne hiške praktično kot vrstne in par metrov prostora okrog. Avto pa moraš parkirati nekje vstran na parkirišču. In vseeno hočejo imeti še pa še denarja za pavšal.

No, zato pa lepo plačujem pavšal, mobilke ne prodajam, ker apartma ni senca temu, kar imamo/nimamo sedaj.

Chj, 10.09.2024 ob 17:49

No ti imaš svoj prav in ga boš zagovarjala. Ampak mobilne hiške res nimajo nobene zasebnosti. Tudi kvaliteta bivanja, ne moreš to primerjati s stanovanjem ali hišo,  lepo te prosim, zidana stavba je nekaj drugega. Mobilna hiška je baraka , kamp nima nobene zasebnosti, mimo terase se ti ljudje sprehajajo. Meni to ni. Ampak smo ljudje različni.

MImo nas se nihče ne sprehaja, ker smo c majhnem kampu zadnji. Bi imla zidano hišo na podobni parceli, tako blizu morja, pa vseeno praktično na samem in še ne 5 min do trgovinice. Pa so dejansko cene previsoke, da bi to kupila. Pri 500.000 se morda kaj najde, a ne na tako dobri lokaciji. Ja, sama prazna parcela.

Toliko denarja pa nimamo. Lahko, vsaj zaenkrat plačujem pavšal, plačam, ko kaj spremenimo, obnovimo, zamenjamo. Na parceli, pohištvo, masažni bazen itd…

Zidano bi ostalo otrokom, to pa je uporabno sedaj in nd bo za dedovanje.

A to me ne zanima.

Trenutno nam je super in samo to mi je pomembno.

Edino, če zadanem na lotu! 🙂

Sploh “nove”, te od 2015 naprej. Včasih je mobilna hišica bila vredna svojega denarja, narejena kot mora biti, danes pa je vse skup en pofl. Sem delal mizarijo za znanega proizvajalca pri nas, sodelavec  inštalacije, dijaki in študentje pa vse drugo. Včasihtudi zradi nedostopnosti na terenu.  Skeleti iz moral, desetka osb čez..kvalitetno je bilo od lesa samo kar je vidno, še zmrznjen svež les se je vijačil gor. Dejansko vredno 13500 z vso “luxus” opremo voženo s Španije, v tej ceni so tudi plače vseh nas 4. Cena na trgu pa 55.

Jojmene672, 10.09.2024 ob 18:33

Sploh “nove”, te od 2015 naprej. Včasih je mobilna hišica bila vredna svojega denarja, narejena kot mora biti, danes pa je vse skup en pofl. Sem delal mizarijo za znanega proizvajalca pri nas, sodelavec  inštalacije, dijaki in študentje pa vse drugo. Včasihtudi zradi nedostopnosti na terenu.  Skeleti iz moral, desetka osb čez..kvalitetno je bilo od lesa samo kar je vidno, še zmrznjen svež les se je vijačil gor. Dejansko vredno 13500 z vso “luxus” opremo voženo s Španije, v tej ceni so tudi plače vseh nas 4. Cena na trgu pa 55.

Vem, kako je izdelaa naša. Vem tudi, kako se dela. Smo pa sami naredili teraso, letno kuhinjo, hiško smo potem sami izolirali, oblekli, naredili pohodno streho….

Po drugi strani pa..a veš, koliko so vredni čevlji…prodajo jih pa za…

Ali 1 kg pšenice, koliko je moka ali ktuh?

Ne splača se več. Pavšal 6000€ na leto plus stroški vzdrževanja itd…

Trenutna je to ena izmed slabših naložb, razen če seveda želite izgubiti denar, ker ga mate preveč.

Iz prve roke…., 10.09.2024 ob 19:23

Ne splača se več. Pavšal 6000€ na leto plus stroški vzdrževanja itd…

Trenutna je to ena izmed slabših naložb, razen če seveda želite izgubiti denar, ker ga mate preveč.

Pišem o načinu življenja, o dopustih, prostih dnevih in ne o naložbi.

Nekdo, ki kupi nov avto, tudi izgubi. Nekdo, ki potuje in tako porablja denar, tudi zgubi. Nekdo porabi na oblačilih, v kozmetičnih salonih, celo v estetski kirurgiji…

Nekdo kadi, nekdo…..

Saj je tudi jesti ne splača, živeti ne splača.

Mobilka, 10.09.2024 ob 18:04

MImo nas se nihče ne sprehaja, ker smo c majhnem kampu zadnji. Bi imla zidano hišo na podobni parceli, tako blizu morja, pa vseeno praktično na samem in še ne 5 min do trgovinice. Pa so dejansko cene previsoke, da bi to kupila. Pri 500.000 se morda kaj najde, a ne na tako dobri lokaciji. Ja, sama prazna parcela.

Toliko denarja pa nimamo. Lahko, vsaj zaenkrat plačujem pavšal, plačam, ko kaj spremenimo, obnovimo, zamenjamo. Na parceli, pohištvo, masažni bazen itd…

Zidano bi ostalo otrokom, to pa je uporabno sedaj in nd bo za dedovanje.

A to me ne zanima.

Trenutno nam je super in samo to mi je pomembno.

Edino, če zadanem na lotu! 🙂

Mobilna

Poslovni partner je kupil pred enim mesecem  stavbno zemljišče pri Puli, en kraj zraven, 50 metrov od morja. (Nisem se zatipkala, parcela je res prva vrsta do morja, sem videla slike ),  dal je 180.000 EUR za 600 m2. Poskusal je zbiti ceno, zmenili so se iz 190k na 180k. Ogromno denarja, ampak je pa res čist ob morju. Ti pa praviš da bi bila samo parcela 500.000 EUR. Ne vem mogoče v Monaku tik ob morju v najdražji ulici ? Lepo da si zadovoljna, ti nihče noče vzeti tega užitka, samo pri ceni parcele pa ne gre tole čez kar trdiš.

Chj, 10.09.2024 ob 19:43

Mobilna

Poslovni partner je kupil pred enim mesecem  stavbno zemljišče pri Puli, en kraj zraven, 50 metrov od morja. (Nisem se zatipkala, parcela je res prva vrsta do morja, sem videla slike ),  dal je 180.000 EUR za 600 m2. Poskusal je zbiti ceno, zmenili so se iz 190k na 180k. Ogromno denarja, ampak je pa res čist ob morju. Ti pa praviš da bi bila samo parcela 500.000 EUR. Ne vem mogoče v Monaku tik ob morju v najdražji ulici ? Lepo da si zadovoljna, ti nihče noče vzeti tega užitka, samo pri ceni parcele pa ne gre tole čez kar trdiš.

V Istro, Kvarner, na Pag ali ostale otoke nočem.

Je pa res, da iščemo parcelo. Morda kaj v naslednjih letih najdemo. Ne potrebujemo velike hiše. Bivalni del in 1 ali 2 sobici. Pomembnejša je parcela. Da je prostora za vsaj 2, 3 avte, za čoln, za letno kuhinjo, veliko teraso, za bazen. Tu se zatakne.

Mobilka, 10.09.2024 ob 19:52

V Istro, Kvarner, na Pag ali ostale otoke nočem.

Je pa res, da iščemo parcelo. Morda kaj v naslednjih letih najdemo. Ne potrebujemo velike hiše. Bivalni del in 1 ali 2 sobici. Pomembnejša je parcela. Da je prostora za vsaj 2, 3 avte, za čoln, za letno kuhinjo, veliko teraso, za bazen. Tu se zatakne.

Saj greš lahko v Dalmacijo, tam je še več izbire. Pravim le da parcele niso 500.000 eur, ampak dosti manj. Konkretno ta tik ob morju (600 m2 za 180k). Tako velika parcela  je dovolj za več avtov, lepo razkošno hišo, plovilo, pa še bazen.  Je pa Dalmacija meni  neuporabna, ker se voziš pol dneva, torej ne moreš koristiti vikendov, dopusta pa nimaš neomejeno. Moraš vzeti vsaj petek in ponedeljek, da se ti splača dol. Premalo se koristi. Meni tudi Istra in Kvarner niso najboljša izbira, lepša je Dalmacija, glede morja,  ampak za nakup nepremičnine bi pa gledala bližino Slovenije da lahko koristis več  kot le za glavni dopust.

Čas mobilnih hisk počasi mineva, meni sploh ni jasno od kje je bila ta manija in kaj so ljudje v tem videli.  Dosti bolj smotrno je kupiti stanovanje, ki ga vedno lahko prodaš, cene rastejo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close