Dolenjska in Bela krajina sta me povsem razočarali glede turizma
Bila sem že po vsej Sloveniji v kar nekaj krajih. Skoraj povsod je lepo. Primorska je vsa čudovita, in sicer vse od morja do doline Soče. Gorenjsko krasijo gore, jezera. Štajerska zelo razgibana. MB je res zelo lepo mesto. Tudi Prekmurje je lepo. Na Koroškem pa še nisem bila.
Kar se pa tiče Dolenjske in Bele krajine, pa ostalim pokrajinam v Sloveniji ne sežeta do kolen (no, edino Zasavje je še bolj obupno). Oprostite, ampak tako pač je. Novo mesto je zamorjeno, nič kaj lepo. Vse raztrešeno. Ribnica in Kočevje. Kraja sredi mlakuže. Osilnica. Bogu za hrbtom v zaprti “luknji”. Dolenjske Toplice. Bolj groznega kraja še nisem videla. Črnomelj obupen. Edino Krka in Kolpa sta vredni ogleda, vse ostalo pa izguba časa. To je moje mnenje.
Vaše mnenje o Dolenjski in Beli krajini?
Dolenjska je prekrasna, čista voda, ogromno zanimivih gradov, peš poti, vinske poti, skriti in mirni kotički. Kot smrklja sem hodila kampirat na Gorjance, na Gospodično na vampe (brrrr) Sedaj sem že dolgo v Lj, ampak vedno, ko se vračam domov se ustavim v KnK in grem en krog. Obožujem jo. Na enem izmed okoliških gričev sem preživela najlepše dni mladosti.
Sem Novomeščanka, bila marsikje po svetu… a trdim da je Dolenjska zelo lepa. Tudi Novo mesto je zelo prijetno mestece… staro mestno jedro, ozke ulice na Bregu… reka Krka, Kapitelj, Klošter, Šolska ulica, Ragov Log, Portoval, Zupančičevo sprehajališče, Marof… pa okoliški kraji…mestno jedro skušajo oživljati (tako kot druga mesta v Slo.)… po obnovi upam, da uspe v polno. Lepa je Trška gora, Hmeljnik, Otočec je rajski, Mirna Peč z Golobinjekom, z Zijalom in reko Temenico, gričevnata in topla Pavčkova pokrajina… obdelana polja, vinogradi, zanimiva arhitektura, prizadevni kmetje…dobrodušni ljudje. Podgorje, Gorjanci. Pa veliko kolesarskih in sprehajalnih možnosti. Novomeški glavni trg je največji mestni trg v Sloveniji, z Kettejevim vodnjakom in njegovo poezijo…
Tako, na kratko 🙂
Sem Primorka, v Beli krajni živim že vrsto let. Zame je Bela krajna zelo, zelo lepa, samo moraš jo videt v celoti.Zakaj je potem invazija iz cele Slovenije in iz tujine na raftanje, kopanje ipd. na Kolpo, zakaj množično prihajate na dobrote iz Bele krajne,kolesarite po BK, se vzpnete na Mirno goro in občudujete pokrajno tja do Karlovca.Ja eni pa res ne znate poiskat lepote pokrajne.
Najlepši so dolenjski vinorodni hribčki posejani s zidanicami, kjer se v vsaki kleti toči cviček, reže salama, sir, čebula, potica in špila harmonika, ker vsak taprav dolenc igra na frajtonarco. Kot jaz.
Aja, sem že povedal za cviček?
Ni lepšega časa kot zdaj, ko vinogradniki hodimo v zidanice kletarit in negovat mlado vino-mošt.
Pa cviček.
Forum je zaprt za komentiranje.