Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Dvo tisočaki za manj pripravljene planince

Dvo tisočaki za manj pripravljene planince

Radi bi osvojili kak vrh nad 2000 m pa da ni ravno zelo zahteven za dostop.
Hvala za predloge.

Ne vem kako zgleda nezahteven dvatisočak.

Ne vem kako zgleda nezahteven dvatisočak.

Raduha 2062m; lahek dostop + z avtom do 1500m
Visoki Kanin 2587m; lahek dostop + z gondolo do 2200m
Mangart 2679m; lahek dostop + z avtom do 2100m
Krn 2244m; lahek dostop + z avtom do 900m
Peca 2125m; lahek dostop + z gondolo do 1700m (na avstrijski strani)

To je 5 slovenskih dvatisočakov z najlažjimi zahtevnostmi po moji oceni. Verjetno je še kak, a ti so no-brainer za začetek.

Viševnik
Debela peč
Veliki vrh nad KOfcami (ni ravno dvatisočak, je pa dokaj nezahtevno)
Matajur
KObariški Stol (tudi ni dvatisočak, ampak zelo lep, nezahteven, razgleden)

Najlažji je Viševnik.

Samo povem, zadnja 2 nista dvatisočaka.

Noben dvatisočak ni primeren za manj pripravljene planince. Tudi Viševnik ni najlažji za nekoga brez kondicije – ga bi rada videla kako sopiha po tisti prvi strmini, ki se kar ne neha. Viševnik je lahek z vidika same poti, ni prepadov, ni potrebnega plezanja, ni pa tako enostaven kot neka Šmarna gora.

Meni osebno se zdi prej omenjena Raduha (2062 m) zlasti iz Koče na Loki (nekaj čez 1520 m) ter prej omenjena Peca (2125 m) iz vrha avstrijske gondole (ok. 1700 m) vsekakor zelo primerljiva Šmarni gori, tako po strmosti, kakor po višinski razliki, ki je pri omenjenih dveh dvatisočakih le malce večja.

Moj predlog sta Viševnik in Debela peč s Pokljuke. Do Viševnika sta dve urici, do Debele peči malo dlje, je pa vmes še Blejska koča na Lipanci.

Tudi jaz bi predlagala Viševnik, a opozarjam, da je treba imeti kara nekaj kondicije, ker je strmina kar precejšnja in kar dolga. V bistvu imaš ene dve uri strmine. Je pa zgoraj razgled fantastičen.

ne vem, če ti veš kaj je zahtevno:-)))

Ni ravno dvatisočak, v bistvu niti gora ni, je pa prijetno. Iz Lepene, doline blizu Trente, vzpon k Krnskim jezerom. Po želji se lahko potem vzpne celo do vrha Krna.

ne se hecat z Mangartom in Kaninom, to so resni hribi, tudi Krn ni za začetnike

Priporočam Begunjščico, Golico, Debelo peč, Viševnik – vsekakor pa je to kar resna hoja, osnovna planinska oprema in gojzarji so potrebni

Zakaj pa ne bi preskočili 2000, pa greste kr na 3000+
Piz Boe
uro in pol

Tudi Kredarico s Pokljuke zmore vsak trmast pohodnik, ni treba neke blazne kondicije, pa prepadov tudi ni.

Ko prispeš do planinskega doma na Kredarici, pač samo pogledaš gor v steno proti Triglavu in je tudi razgled.

In zakaj je treba it ravno na dvatisočaka? Če nisi ravno kondicijsko in drugače pripravljen, je cel kup lahko dostopnih bohinjskih planin, npr. Blejska koča, Konjščica, Voje, Zajamniki, itd. Ali pa Ratitovec, Blegoš….super lepi in ne preveč zahtevni izleti!

Zaradi takih kot je avtor in tistih, ki avtorju svetujejo gore kot je Mangart pa imajo potem gorski reševalci delo. Ne precenjujte svojih zmožnosti in ne rinite nekam, kjer ni primerno za vas. Izkušeni planinci pa ne svetujte začetnikom težkih poti. Če je za vas pot lahka, ne pomeni, da je tudi za začetnik!

Kateri bedak začetnikom predlaga Mangart???

http://www.hribi.net/gora/mangart/1/4

Se popolnoma strinjam z avtorjem “Lepi izleti”!
Slovenski hribi/gore/pogorja so prekrasni in ni potrebe riniti na 2k+.

In čisto res je, da brez kondicije ni za it na 2000m, je treba kar imet podlago.

Kateri bedak začetnikom predlaga Mangart???

http://www.hribi.net/gora/mangart/1/4%5B/quote%5D

Jaz sem tisti, ki sem predlagal Mangart za začetnike. Zelo vljudno izrazoslovje, res, prav kompliment ti želim podati ob tem.

Sem bil tam pred 10 leti in italijanska pot ni nič posebnega. Iz spletne strani o tej poti Vaš link
Italijanska pot je zložnejša in lažja ter traja okoli 2 uri. Začetni del poti je enak za obe smeri. Po približno 15 minutah pa Italijanska nadaljuje v levo, Slovenska smer pa v desno. Višinske razlike je okoli 624 metrov. Na določenih predelih nas pričaka rahlo plezalni del. Drugače pa ni posebno nevarna in je primerna tudi za tiste, ki imajo strah pred višino.

Na Viševnik s Pokljuke pride vsak z normalno razvito motoriko. Bolj zahtevno je recimo priti iz Trbovelj na Kum. 🙂

Italijanska pot na Mangart se vam zdi resnično težka? Prvič sva jo z očetom prehodila, ko sem bil star 7 let, pa se mi že takrat ni zdela nič posebnega. Verjamem, da jo lahko vsak odrasli prehodi.

Ne gre se mi za to, da bi zdaj nekaj pametoval, a resnično ne razumem, kaj je na tej poti težkega. 600 višinskih metrov. Hoja navkreber pač. Brez zajl, vpenjanja, nevarnih odsekov in podobno.

Tudi italijanska pot je označena kot ZAHTEVNA. Zate je to morda lahka pot, za začetnika je pa smrtnosna.

http://www.hribi.net/izlet/mangartsko_sedlo_mangart_italijanska_pot/1/4/169

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close