Dvo tisočaki za manj pripravljene planince
Raduha 2062m; lahek dostop + z avtom do 1500m
Visoki Kanin 2587m; lahek dostop + z gondolo do 2200m
Mangart 2679m; lahek dostop + z avtom do 2100m
Krn 2244m; lahek dostop + z avtom do 900m
Peca 2125m; lahek dostop + z gondolo do 1700m (na avstrijski strani)
To je 5 slovenskih dvatisočakov z najlažjimi zahtevnostmi po moji oceni. Verjetno je še kak, a ti so no-brainer za začetek.
Noben dvatisočak ni primeren za manj pripravljene planince. Tudi Viševnik ni najlažji za nekoga brez kondicije – ga bi rada videla kako sopiha po tisti prvi strmini, ki se kar ne neha. Viševnik je lahek z vidika same poti, ni prepadov, ni potrebnega plezanja, ni pa tako enostaven kot neka Šmarna gora.
Meni osebno se zdi prej omenjena Raduha (2062 m) zlasti iz Koče na Loki (nekaj čez 1520 m) ter prej omenjena Peca (2125 m) iz vrha avstrijske gondole (ok. 1700 m) vsekakor zelo primerljiva Šmarni gori, tako po strmosti, kakor po višinski razliki, ki je pri omenjenih dveh dvatisočakih le malce večja.
In zakaj je treba it ravno na dvatisočaka? Če nisi ravno kondicijsko in drugače pripravljen, je cel kup lahko dostopnih bohinjskih planin, npr. Blejska koča, Konjščica, Voje, Zajamniki, itd. Ali pa Ratitovec, Blegoš….super lepi in ne preveč zahtevni izleti!
Zaradi takih kot je avtor in tistih, ki avtorju svetujejo gore kot je Mangart pa imajo potem gorski reševalci delo. Ne precenjujte svojih zmožnosti in ne rinite nekam, kjer ni primerno za vas. Izkušeni planinci pa ne svetujte začetnikom težkih poti. Če je za vas pot lahka, ne pomeni, da je tudi za začetnik!
Kateri bedak začetnikom predlaga Mangart???
Kateri bedak začetnikom predlaga Mangart???
http://www.hribi.net/gora/mangart/1/4%5B/quote%5D
Jaz sem tisti, ki sem predlagal Mangart za začetnike. Zelo vljudno izrazoslovje, res, prav kompliment ti želim podati ob tem.
Sem bil tam pred 10 leti in italijanska pot ni nič posebnega. Iz spletne strani o tej poti Vaš link
Italijanska pot je zložnejša in lažja ter traja okoli 2 uri. Začetni del poti je enak za obe smeri. Po približno 15 minutah pa Italijanska nadaljuje v levo, Slovenska smer pa v desno. Višinske razlike je okoli 624 metrov. Na določenih predelih nas pričaka rahlo plezalni del. Drugače pa ni posebno nevarna in je primerna tudi za tiste, ki imajo strah pred višino.
Italijanska pot na Mangart se vam zdi resnično težka? Prvič sva jo z očetom prehodila, ko sem bil star 7 let, pa se mi že takrat ni zdela nič posebnega. Verjamem, da jo lahko vsak odrasli prehodi.
Ne gre se mi za to, da bi zdaj nekaj pametoval, a resnično ne razumem, kaj je na tej poti težkega. 600 višinskih metrov. Hoja navkreber pač. Brez zajl, vpenjanja, nevarnih odsekov in podobno.
Tudi italijanska pot je označena kot ZAHTEVNA. Zate je to morda lahka pot, za začetnika je pa smrtnosna.
http://www.hribi.net/izlet/mangartsko_sedlo_mangart_italijanska_pot/1/4/169
Forum je zaprt za komentiranje.