Dvo tisočaki za manj pripravljene planince
Italijanska pot na Mangart se vam zdi resnično težka? Prvič sva jo z očetom prehodila, ko sem bil star 7 let, pa se mi že takrat ni zdela nič posebnega. Verjamem, da jo lahko vsak odrasli prehodi.
Ne gre se mi za to, da bi zdaj nekaj pametoval, a resnično ne razumem, kaj je na tej poti težkega. 600 višinskih metrov. Hoja navkreber pač. Brez zajl, vpenjanja, nevarnih odsekov in podobno.[/quote]
[img]http://hribi.net/slike1/P8270830702464.jpg[/img]
Italijanska pot na Mangart se vam zdi resnično težka? Prvič sva jo z očetom prehodila, ko sem bil star 7 let, pa se mi že takrat ni zdela nič posebnega. Verjamem, da jo lahko vsak odrasli prehodi.
Ne gre se mi za to, da bi zdaj nekaj pametoval, a resnično ne razumem, kaj je na tej poti težkega. 600 višinskih metrov. Hoja navkreber pač. Brez zajl, vpenjanja, nevarnih odsekov in podobno.[/quote]
No, tu se vidi tvoj domet. Ti hodiš v hribe že od otroštva in seveda nimaš realnega pogleda na to, kaj je zahtevna pot. In zdaj predlagaš nekomu, ki gre morda enkrat na mesec na Šmarno gor naj gre na Mangart. To je skrajno neumen predlog, pa se razpoči od užaljenosti.
Na Viševnik s Pokljuke pride vsak z normalno razvito motoriko. Bolj zahtevno je recimo priti iz Trbovelj na Kum. :)[/quote]
Daj ne pametuj. Zavaljenim, lenim pisarniškim moljem je še ljubljanski Rožnik izjemno zahteven vzpon. Vklopi malo možgane in pomisli, da obstajajo tudi ljudje, ki ne prehodijo niti 100 metrov na dan. Na Viševniku bi crknili že spodaj na smučišču.
Preden se razpočimo od modrovanja.
Avtor je rekel: “Radi bi osvojili kak vrh nad 2000 m pa da ni ravno zelo zahteven za dostop.
Hvala za predloge.”
Kaj je to ZELO ZAHTEVEN lahko pojasni samo avtor. Ker nekateri si avtorja predstavljajo, da mu je edina pot v dnevu pot iz pisarne do avta v pritličju. Drugi pa, da že od malega hodi v hribe.
Na Viševnik s Pokljuke pride vsak z normalno razvito motoriko. Bolj zahtevno je recimo priti iz Trbovelj na Kum. :)[/quote]
Daj ne pametuj. Zavaljenim, lenim pisarniškim moljem je še ljubljanski Rožnik izjemno zahteven vzpon. Vklopi malo možgane in pomisli, da obstajajo tudi ljudje, ki ne prehodijo niti 100 metrov na dan. Na Viševniku bi crknili že spodaj na smučišču.[/quote]
Na Viševnik s Pokljuke pride vsak z normalno razvito motoriko.
Bo zdaj bolj razumljivo? :)))
Tudi jaz ti predlagam, da si izbereš kako že predlagano pot in sicer tisto kjer se iz avtom ali gondulo pripelješ čim više. Verjamem, da vsak lahko pride na vrh, problem je večji vračanje v dolino, ko se ti zaradi utrujenosti, slabe kondicije prično tresti noge. Še lebši so meni Italijanski Dolomiti, ko te gondula pripelje na 2500 in več m in se potem res samo šetaš po planini. Sama imam kar nekaj kondicije in priznam, da me danes bolijo noge ko smo šli na 2000 in sicer hodili smo v eno smer samo tri ure in ravno toliko nazaj in ravno nazaj je bilo težko.
Če bi že od malega hodil v hribe, bi že bil na kakem dvatisočaku ali pa bi vsaj vedel, kateri so najlažje dostopni.
Kategorizacijo po zahtevnosti so pa zelo dobro naredili na hribi.net. In če tam piše, da je vzpon zahteven, jaz temu verjamem, ker to pišejo izkušeni planinci po nekih merilih, ne po občutkih.
Torej naj si avtor pogleda na to spletno stran, ima vse vzpone zelo dobro opisane v sliki in besedi.
Začetniki naj se držijo oznak LAHKA OZNAČENA POT.
Zahtevna planinska pot
(1) Zahtevna planinska pot je planinska pot, ki vodi čez zahtevnejše odseke, na katerih si mora uporabnik zaradi varnosti pomagati z rokama, na nevarnih odsekih pa so nameščene varovalne naprave.
(2) Morebitne varovalne naprave iz prejšnjega odstavka so namenjene le dodatni varnosti uporabnikov in niso nujno potrebne za premagovanje težjih mest.
(3) Od uporabnikov zahtevne planinske poti se zahteva pazljivost, telesno pripravljenost in primerno opremo.
Mangart je seveda iz tegale vica! In GRS mora biti zastonj za cepce, kot ste nekateri, a ne?
Za tistega, ki ga je ata kot froca vlekel na Mangart, pa še tole: najprej malo poglej kategorizacijo poti, potem pa mahaj z svojim (ne)znanjem okrog!
Daj ne pametuj. Zavaljenim, lenim pisarniškim moljem je še ljubljanski Rožnik izjemno zahteven vzpon. Vklopi malo možgane in pomisli, da obstajajo tudi ljudje, ki ne prehodijo niti 100 metrov na dan. Na Viševniku bi crknili že spodaj na smučišču.[/quote]
Bo zdaj bolj razumljivo? :)))[/quote]
Lahko ima nekdo motoriko, a če nima kondicije bo izdihnil že na smučišču. Razumljivo?
Da te kdo ne ukrade s vso pametjo vred! Ker takole svetovanje je lahko usodno za ljudi! Si kdaj v svoji glavi pomislil/a na to? A ja, saj samo pišem! Odločajo se pa tako in tako sami! Gravž!
Kar pa se tiče kategorizacije so v visokogorskem svetu poti že dolgo kategorizirani po zahtevnosti in po tem za koga so primerne. Ampak ne, ti kar na Mangart! Mogoče raje na Škrlatico, saj je nad 2000m. a ne?
Zakaj se kitiš z priimkom enega največjih še živečih alpinistov, ki mu niti do podlapov ne segaš! Ne po znanju, ne po pameti. Fuj in fej, kaj se eni greste! Ta, ki ga uporabljaš namesto svojega pravega priimka, gotovo ne bi dajal takihle bednih nasvetov, ampak.. kaj čmo tud takile bedaki morte žvet!
Lahko ima nekdo motoriko, a če nima kondicije bo izdihnil že na smučišču. Razumljivo?[/quote]
Lej, avtorica sprašuje po lahkih dvatisočakih. Torej se smatra, da na 1500 ali 1800 metrih je že bila in da s sredogorjem nima težav. Se pa počuti negotova ob prehodu na 2000 metrov in smo ji dali nekaj primernih predlogov.
Razumljivo? :)))
Zakaj se kitiš z priimkom enega največjih še živečih alpinistov, ki mu niti do podlapov ne segaš! Ne po znanju, ne po pameti. Fuj in fej, kaj se eni greste! Ta, ki ga uporabljaš namesto svojega pravega priimka, gotovo ne bi dajal takihle bednih nasvetov, ampak.. kaj čmo tud takile bedaki morte žvet![/quote]
Opala, to si pa razhudila. Če pustim ob strani vse brezvsebinsko kvantanje (in potem ne ostane nič), odgovori na tole:
A znaš argumentirat, zakaj Viševnik ne bi bil primeren za prehod s sredogorja na čarobnih 2000 metrov, po čemer sprašuje avtorica?
:)))
p.s. Kaj so to ‘podlapi’?
Da te kdo ne ukrade s vso pametjo vred! Ker takole svetovanje je lahko usodno za ljudi! Si kdaj v svoji glavi pomislil/a na to? A ja, saj samo pišem! Odločajo se pa tako in tako sami! Gravž!
Kar pa se tiče kategorizacije so v visokogorskem svetu poti že dolgo kategorizirani po zahtevnosti in po tem za koga so primerne. Ampak ne, ti kar na Mangart! Mogoče raje na Škrlatico, saj je nad 2000m. a ne?[/quote]
Koliko agresije, neizzvanega napadanja in neposredne nevljudnosti je na tem forumu. Neverjetno. Prav ne razumem, od kod vse to izvira. Kot da bi se v realnem svetu z neznanimi ljudmi ravno tako pogovarjali v vzvišenem tonu po 10 sekundah razgovora.
Če že omenjaš Škrlatico (2740 m), me je je bilo vedno strah in dvomim, da bom kdaj stal na vrhu.
Lahko ima nekdo motoriko, a če nima kondicije bo izdihnil že na smučišču. Razumljivo?[/quote]
Lej, avtorica sprašuje po lahkih dvatisočakih. Torej se smatra, da na 1500 ali 1800 metrih je že bila in da s sredogorjem nima težav. Se pa počuti negotova ob prehodu na 2000 metrov in smo ji dali nekaj primernih predlogov.
Razumljivo? :)))[/quote]
Ti nisi napisal, da je Viševnik lahko dostopen za avtorico, ampak za vse ljudi, ki imajo normalno razvito motoriko. To pa je pač neumnost. Normalno razvito motoriko ima lahko tudi nekdo, ki nima nobene kondicije. Razumljivo?
Grintovec s Kamniške strani ni zahteven, ni enega prepada, razgled je od Cojzove koče naprej, prelep, če je vreme kot je treba, z vrha Grintovca je tudi na vse strani enkratno.
Ni ene zajle, ni enega klina, nezahtevno, vrh pa kar krepko na 2000. Če je kondicija potem tudi višinska razlika ni problem.
Črna prst nekaj metrov manj kot 2000, a vse od izhodišča v Bohinskem koncu od smušišča Kobla naprej je marsikje pogled na Bohinj in jezero, z vrha pa sploh.
Za kondicijo pa vsak sam ve koliko jo ima, ampak če en zmore Viševnik v času, ki je označen in ob tem nima posledic, potem tudi na take vrhe.
Zame je Viševnik težji in bolj zagaman kot Grintovec in sicer zaradi ozke stezice pod vrhom, kjer se lahko človeku tudi zavrti, pa čeprav nima vrtoglavice. Je pa vsak človek malo drugačen.
Razumljivo? :)))[/quote]
Ti nisi napisal, da je Viševnik lahko dostopen za avtorico, ampak za vse ljudi, ki imajo normalno razvito motoriko. To pa je pač neumnost. Normalno razvito motoriko ima lahko tudi nekdo, ki nima nobene kondicije. Razumljivo?[/quote]
Zdrava oseba v širokem starostnem območju, ki ne zmore priti na Šmarno goro, pač nima normalno razvite širše motorike, sori. Tak naj nekaj naredi za svoje telo. Kdor pa pride na Šmarno goro, bo prišel tudi na Viševnik. Če ima željo, seveda, silili ne bomo nikogar.
Zdaj pa grem delat kaj bolj pametnega. :)))
Smo bili na Mangartu včeraj… Italijanska pot je res lažja v smislu, da ni nobenega plezanja. Mi smo se po tej poti vračali nazaj in toliko ljudi, kot sem srečala včeraj, nisem videla nikjer razen na poti iz Kredarice na Triglav. Ves čas se je potrebno umikati, kamenje se stalno vali navzdol, ljudje brez čelad, neprimerno obuti, veliko čisto brez kondicije, saj so že preden so se začeli prvi vzponi, sopihali kot parni vlaki in bili v obraz čisto rdeči. Je bilo pa včeraj zelo vetrovno in mrzlo, brez rokavic bi po slovenski strani kar nastradali…
Smo bili na Mangartu včeraj… Italijanska pot je res lažja v smislu, da ni nobenega plezanja. Mi smo se po tej poti vračali nazaj in toliko ljudi, kot sem srečala včeraj, nisem videla nikjer razen na poti iz Kredarice na Triglav. Ves čas se je potrebno umikati, kamenje se stalno vali navzdol, ljudje brez čelad, neprimerno obuti, veliko čisto brez kondicije, saj so že preden so se začeli prvi vzponi, sopihali kot parni vlaki in bili v obraz čisto rdeči. Je bilo pa včeraj zelo vetrovno in mrzlo, brez rokavic bi po slovenski strani kar nastradali…[/quote]
Si predstavljaš, da bi se nenapovedano privalila nevihta.
Ker so nekateri dokončno neodgovorni in letajo okrog kot bi hodili po plaži!
In ja, dokler je GRS zastonj, dejmo naši!
Ko bo treba reševanje plačat potem bo manj nesreč pa manj lahkomiselnosti pri hoji v hribe. Svetovat tujim ljudem pot na Mangart je enako kot svetovat tujim ljudem naj gredo pri rdeči čez cesto. Oboje je lahko smrtno nevarno.
Čelada, topla obleka in obutev v nahrbtniku, dodatna voda … bi morala biti obvezna planinska oprema, ampak saj gredo vsi kr v supergah, pa piše na spletu, da ni nič posebnega, pa franclj je bil, pa sej ne more bit nč težko, ker je bil tud jaka. Takole gre neumnost od ust do ust, nesreča pa…,
Forum je zaprt za komentiranje.