Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice zakaj so avtodomi

zakaj so avtodomi

prekleto dragi? mi bi ga imeli, da bi družina preživljala vikende po celi Sloveniji in bi jo otroci poznali v nulo, skupaj bi se družili in veselili, če pa tako hitro odrastejo in zletijo iz gnezda…. sedaj lahko samo sanjamo, škoda…

Za raziskovanje Slovenije ne potrebuješ avtodoma. Uporabljajte šotor, po celi Sloveniji obstajajo ugodna prenočišča za katera v štiridesetih letih ne porabiš kot za avtodom.

za Slovenijo je dobra tud kaka stara kišta za 5 jurjev, tud če ti vmes škripne, nikoli nisi daleč od doma…

avtodom je mišljen za bogataše in je kopenska različica jadranja

ni mišljen za reveže

Za izlete pride poceni tud družinska karta za železnice, pa še zanimivo je.

Ja, tudi mi si želimo avtodom, ker smo po duši potepuhi. Zdaj gremo pač s šotorom ali, ko je hladneje, v apartmaje – skoraj vsak vikend, če je le lepo. Ampak tu gre res veliko časa za pakiranje, iskanje apartmajev, take stvari… Ker finančno ne dosežemo ta pravega avtodoma, si bomo omislili manjšega rabljenega, ali celo samo potovalni kombi (kjer bi samo spali v avtu)- kompromis, zraven pa igram loterijo:)

Ehhh… se mi zdi, da sploh ne veste o čem govorite. Da so ADji dragi je približno enako res, kot je res reči da so avtomobili dragi… Tudi so, če gledate mercedese…

Čisto dober in sprejemljiv AD se npr, rabljen dobi že za kakšnih 12-18 tisoč, če se pa zadovoljiš z malo starejšim tudi pod 10.
Prav tako kot se tudi dobre jadrnice dobi za malo denarja, če se vsaj malo spoznaš. Npr. tista s katero je Šterk objadral svet ni bila več kot ene 15.000.

Večkrat sva se že odločala za avtodom, predvsem za potovanje po Evropi. Zdi se mi pa najemnila precej zasoljena, na žalost. No, za po Sloveniji se ga praktično ne rabi (moje mnenje).
Poznam tudi ljudi, ki so ga najeli za en teden in se iz Logatca z njim peljali na dopust v Kanegro. Tukaj pa …..torej, tega ne razumem.

gledam polintegrirce za 4 osebe z velikim garažnim boksom, najrajši novega, ker pri tastarem se lahko naser…. in ga ne dobiš izpod 45 tisoč, vozli bi ga do konca, dokler gre, tako kot osebni avto, ki jih šteje že 15 let

Malo se je treba potrudit, nekaj časa spremljat “sceno” na trgu (avto.net), malo brat ustrezne forume… pa se najde tudi kaj ugodnega, rabljenega seveda. Midva sva letos že obupala, pa je potem dobesedno iz nič priletela prilika, ugodna, da si ne moreš mislit. Ob dveh povprečnih plačah kot edinemu viru dohodka, seveda ne gledaš novih luksuznih sedeminpol metrašev, tudi med 8-10 let starimi se najde marsikaj lepega in dobro ohranjenega. Če samo pogledaš cenik novih in rečeš “to je pa nemogoče kupit” potem pač ne kupiš. Moraš pa znat marsikaj sam poštimat, se kaj znajti, šraufenciger in drugo orodje sta stalna oprema vsakega ADja. Je pa prijetno in zanimivo, samo navadit se je treba na tapravi režim. Ne obupajte, glejte med malo starejšimi, kot so vam že zgoraj napisali – v rangu do 20 jurjev, se dobi že marsikaj.

kupiš cca 20 let star avtodom za manj kot 5 jurjev. nanj daš še jurja za gume, servis in kake drobnarije. avto bo brez dvoma peljal še lep čas, če le nima že milijon kilometrov.
pa tudi če se kaj pokvari, bo lahko in poceni za popravit. ne boste pa s tem avtodomom predmet občudovanja na cestah in v kampih.
funkcijo bo pa opravljal svojo.

AD-ji ne stanejo samo kolikor stane vozilo samo. Zgleda, da vsi mislite, da se z ADjem pripelješ kamor želiš, zaparkiraš kamor hočeš in zastonj spiš in da odpadejo vsi nadalni stroški. Malo morgen. Posebaj lahko parkiraš samo na posebnih mestih za AD-ije. Če se ne držiš tega si hitro sankcioniran. Kot sem rekel, to je za bogataše. Edina varjanta, da vam uspe kar imate v mislih je, da se AD-iju ne vidi, da je AD-i. Da je zamaskiran. Da na zunaj izgleda kot kakšen dostaven kombi, samo potem odmislite posedanje z otroci pred kombijem. Treba se bo zvečer pritihotapit v AD-ija in kot miške smuknt spat. Dober koncept je Kalifornija VW, samo okranclat ga je treba s kakšnimi blef napisi

Tako gre kot pravita Morana in mehanik. Če ga ne rabiš za poziranje ni problema.
Če se zadeve sistematsko lotiš… ga – prej ali slej – najdeš. Za AD je itak edino smiselno da ga rihtaš sam in imaš dokaj pojma o elektriki, solarnih zadevah, osnovni mehaniki in še čem – sicer imaš vedno sr… in zadeve nikdar ne štimajo.

In tudi če iščeš tudi to kar praviš, se še vedno da dobiti kakšne razstavne (testne) modele iz salonov s popusti… npr. v Nemčiji, Danski, Holandiji… itd je tega kar precej.
Je pa – po moje – rabljen veliko boljša ideja. Vozijo se tudi po 30 in več let stari, ker se s temi zadevami načeloma ne vozi v službo in motorji zdržijo precej več km. Pa razmisli če je polintegrirec za 4 res dobra ideja… zaradi boksa bo imel velik previs zadaj, kar posledično pomeni možno preobremenitev zadnje osi/koles in se zna zgoditi, da ga sploh naložiti ne boste mogli do konca, ker bodo problemi z max. težo. Da o možnem nasedanju in opletajoči riti na ozkih prostorih niti ne govorim.
Sicer te pa ne želim strašiti, le opozarjam na možne “hece”. In ljudje se moramo pač prilagoditi svojemu finančnemu stanju… kar je boljša varianta, kot stokanje da se ne da.

gledam polintegrirce za 4 osebe z velikim garažnim boksom, najrajši novega, ker pri tastarem se lahko naser…. in ga ne dobiš izpod 45 tisoč, vozli bi ga do konca, dokler gre, tako kot osebni avto, ki jih šteje že 15 let[/quote]

Jah v tem primeru pa vama ostanejo pač sanje a ne, če nista sposobna kompromisa. Kaj naj ti drugega rečem.

ko boste imeli AD pa se na daleč izognite Hrvaški, ker tam vas bodo obrali do zadnje pare, ni bolj neprijazne države do kemperjev kot je HR!.

Tako gre kot pravita Morana in mehanik. Če ga ne rabiš za poziranje ni problema.
Če se zadeve sistematsko lotiš… ga – prej ali slej – najdeš. Za AD je itak edino smiselno da ga rihtaš sam in imaš dokaj pojma o elektriki, solarnih zadevah, osnovni mehaniki in še čem – sicer imaš vedno sr… in zadeve nikdar ne štimajo.

In tudi če iščeš tudi to kar praviš, se še vedno da dobiti kakšne razstavne (testne) modele iz salonov s popusti… npr. v Nemčiji, Danski, Holandiji… itd je tega kar precej.
Je pa – po moje – rabljen veliko boljša ideja. Vozijo se tudi po 30 in več let stari, ker se s temi zadevami načeloma ne vozi v službo in motorji zdržijo precej več km. Pa razmisli če je polintegrirec za 4 res dobra ideja… zaradi boksa bo imel velik previs zadaj, kar posledično pomeni možno preobremenitev zadnje osi/koles in se zna zgoditi, da ga sploh naložiti ne boste mogli do konca, ker bodo problemi z max. težo. Da o možnem nasedanju in opletajoči riti na ozkih prostorih niti ne govorim.
Sicer te pa ne želim strašiti, le opozarjam na možne “hece”. In ljudje se moramo pač prilagoditi svojemu finančnemu stanju… kar je boljša varianta, kot stokanje da se ne da.[/quote]

V tujini res vidiš že skoraj muzejske primerke avtodomov, seveda pa tudi prava stanovanja na kolesih – celo s prikolico za avto zadaj.
Jaz bi vandrala bolj spomladi in poleti in bi bil že kombi okej.

Res. Je pa res tudi, da avtodom postajališča ne stanejo toliko kot kamp. So nekje 15€ noč. Da pa o Grčiji, kjer bivaš in spiš kjerkoli brezplačno ne govorim. Definitivno cenejša varianta od šotora ali sob. In ko potujemo spimo tam, kjer postanemo utrujeni – no problem. Samo stopnico in tendo moraš imet not.

AD se da kupit res poceni. Naš je star 28 let. Registriran kot Oldtimer za katerega so stroški z registracijo in cestnino cca 200€ letno, ker se veže na drug avto, ki ga imaš.
Dobro je, da imaš moža, ki zna kaj sam naredit :-)))
Midva sva ga sama obnovila (notranjost). Drugih nekih stroškov pa ni. Razen pač rednega vzdrževanja.
Tako, da primerjava z jadrnico (Rok), kjer so stroški rednega vzdrževanja in seveda marine ali priveza DOSTI dražji ni primerna. Nakup jadrnice pa je res za bogataše. In enkrat jo bom imela;-))
Mi v avtodomu uživamo!

Heh… večinoma imaš prav… ampak v tem segmentu pa raje meni verjemi. Primerjava je zelo primerna, ker pobliže poznam oboje. Razlike so (lahko) malenkostne.
Vzdrževanje je enako (le malo različno znanje rabiš) za oboje, marine pa tudi niso obvezne.

za izlete po slo imamo mi kar šotor, ampak le za tople mesece

--------------------------------------------------------------------------------- Prevajanje: http://www.parisienne.si/ Medved z otoka, zgodba za otroke: http://www.alba2000.si/otro%C5%A1ke-knjige-in-pravljice/96-medved-z-otoka.html

mi tudi imamo oldtajmerja, ima pa skoraj vse kar imajo novi avtodomi
sicer gre bolj počasi tam do 90 na uro (pri višji hitrosti postane glasen) je videt kot bus iz leta 60-70
ampak vseeno se peljemo in če računam da je stal 6000€ pa letno z servisom in registracijo 300€ je super oblika dopusta.
je pa res avtodom svoboda potepanje podobno kot čoln z kabino na morju

ja samo da je AD uporaben veliko več mesecev na leto kot čoln ali jadrnica.

Živjo!

V preteklih treh meseceih sem intenzivno razmišljal o tem, da bi šotor počasi zamenjal(i) za avtodom. In tako je ideja dozorela do te mere, da sem se odločil prodati nepremičnino v centru Ljubljane, z delom katere bom kupil rabljen avtodom. Letos letnik ’05, od 2012 pa pride že v poštev letnik ’06. In tako bo naša pet-inpol (kužon) članska družina od pomladi naprej hodila na dopuste, podaljšane vikende in med prazniki po Evropi z avtodomom. In ko pomislim na zimske počitnice, mi srce zaigra 310/h… Preračunano nas pride 5 dnevno smučanje v Avstriji (Tirolska, St. Anton) 1500€ z vsemi stroški in z vsemi možnimi napitninami, če grem do maximuma. Tukaj so vključenu res vsi stroški: nafta, cestine, predornine, smučarske vozovnice, plačilo kampinga, pijača, hrana,… St. Anton, ne neko slovensko smučišče, kjer imaš morda srtečo s preparacijo snega. Da ne omenja, da za 60€ na dan, torej 300 za teh pet dni, omogočijo bresplačen bazen, osebno ogrevano kopalnico itn… 🙂 Poglej link: http://sl.camping.info/avstrija/tirolska/camping-arlberg-19316/slike?onMap=1

🙂

Ko pomislim na poletne počitnice in vsak možen vikend, ki ga bomo preživeli na naših in tujih magistralkah in ob vseh “znamenitostih”, zabaviščnih parkih, naravi, jezerih, rekah,… se mi samo še smeji! Strošek za dober rabljen avtodom, ki sem ga pripravljen “požreti” je max 23.000€. Za tak znesek dobiš lepega Hymerja, letnik 2004, 2005…

[suchen.mobile.de]

[www.truckscout24.com]

[sl.camping.info]

in še “mali milijon” povezav, kjer dobiš vse kar želiš…

Lepe praznike!
M.

:))

Z, nikar s… 🙂

Mogoče ti bo ta ponudba vredu.
Najem avtodoma.

———————————————————————————-
Moderatorjeva pripomba; reklame so načeloma plačljive – zato popravek.

Hvala.

Denar gre v naložbeno zlato. 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close