Najdi forum

costa serena

je bil mogoče kdo v zadnjem času na križarjenu s costo sereno? zanima me, kako je z vnosom pijače-kontrolirajo prtljago pri vkrcaju? kako je pri postankih, ko recimo prineseš pijačo iz trgovine? kaj pa nakup v duty free?

Bili smo oktobra 09 na vzhodnem Sredozemlju s Costa Sereno. Glede vnosa pijač smo bili od prijateljev opozorjeni, da pregledujejo, zato smo pred vkrcanjem vse plastenke zavrgli. Ne vem, kako bi bilo, če bi jih imeli. V naslednjih dneh, ko smo se izkrcavali na raznih destinacijah, pa ni bilo nobenih problemov. Praviloma smo si kupovali kakšen liter ali dva raznih brezalkoholnih pijač, pa terminalu nismo imeli nobenih težav, čeprav se je skozi nahrbtnik lepo videlo plastenko. Je pa res, da nismo imeli velikih količin. Imeli smo recimo po eno plastenko(1,5 l) ali največ dve. Tudi nismo opazili,da bi kdo imel kakšne težave glede vnosa prtljage.

Lep pozdrav in srečno plovbo

ali greste mogoče na križarjenje 3.3.2010 s costo sereno

hvala za informacijo.vseeno me zanima še, kako gre to s prtljago. kovček kar oddaš, ali gre čez rentgen oz.opregled?

@gm – ja.vi tudi?

ja nas veseli, da ne bomo edini Slovenci na ladji

Kovčke oddaš na posebnem terminalu za prtljago. To je zelo dobro označeno, oziroma te takoj, ko prispeš v pristanišče ustavijo in najprej vprašajo, s katero družbo potuješ. Nato te usmerijo na terminal za prtljago, kjer oddaš kovčke in tam dobiš tudi številko, ki služi kot vrstni red za vkrcanje na ladjo. No, po oddaji kovčkov, ki jih že prej opremiš z agencijskimi kodami, oz os.podatki, te pristaniški delavci usmerijo na parkirišče, kjer pustiš avto (parkirnino plačaš ob vrnitvi ( 8 eur/dan). Kovčki ob oddaji ne gredo čez rentgen, kaj pozneje delajo z njimi, ne vem . Vidiš jih ponovno v kabini, kamor ti jih dostavijo. Vse v pristanišču je vrhunsko organizirano. Vsaj v Benetkah je tako.
Potem se čekirate na ladijskem terminalu, po takem vrstnem redu, kot ste oddali prtljago in se tako tudi vkrcate na ladjo. Pri vkrcanju na ladjo imaš pri sebi seveda ročno prtljago (kakšen nahrbtnik, torbico ipd.), ki gre čez rentgen. No, za to ročno prtljago smo bili mi opozorjeni, da naj ne bi vsebovala kakšnih pijač (v kovčkih že itak nismo imeli namena tovoriti kaj takega). Pred vstopom na ladjo smo imeli še eno ali dve pollitrski plastenki vode, ki nam je ostala od poti, pa smo ju pač zavrgli. Nismo opazili nikogar, ki bi imel kakšne težave glede tega. Kot pravim, pri vkrcavanju na ladjo v ostalih krajih smo si kupovali manjše količine pijač, tako da nismo ravno za vsak požirek šli v restavracijo, pa nismo imeli nobenih težav. Kako je z večjimi količinami pa ne vem.

Mi ponovo potujemo 25.4.2010 s Costa Concordio na zah. Sredozemlje.

Diona, hvala za informacijo.in prijetno aprilsko potovanje vam želim

zanima me ali imajo otroci na ladji kaj početi ter ali je na ladji veliko delavcev, ki govorijo slovenski jezik

ko smo mi bili pred dvema letoma je bil samo en delavec na ladji, ki je znal slovensko..otroci pa se imajo božansko v njihovih klubih..tako majhni kot tudi najstniki..

kako pa ste se imeli na potovanju na splošno in če bi se še enkrat odločili za takšno pot. Kakšne so sobe.

ne, ne bi se še enkrat odločili za križarjenje..še 100 krat bi se :)) nam je bilo zelo všeč, tako na ladji kot destinacija, ki smo jo izbrali..(zahodno sredozemlje – malaga, madeira, 2x kanarski, maroko, barcelona)..med stvarmi, ki so mi naredile križarjenje čudovito je bila tudi ta, da je naš najstnik neskončno užival v teen klubu, ki ga imajo na sereni..sobe pa, no ja..vzeli smo notranje sobe in kaj naj rečem, nekaj takega kot škatlica šibic :)) ampak v sobi izključno samo spiš in se tuširaš, čisto nič drugega..no, vsaj mi nismo..če pa greš preživljat dopust tudi v sobo, potem vsekakor svetujem astronomsko drago suito z balkonom, svojim hodnikom v bazene in podobno..

no mi se jutri odpravljamo prvič in upamo da bomo imeli lepo.

Uživali boste, to je sigurno, saj vas bodo zelo, zelo razvajali. Srečno plovbo in oglasite se kaj , ko se vrnete.

smo se že vrnili in res smo se imeli super, na ladji je toliko prijaznih ljudi, ki ti strežejo na vsakem koraku.Res smo navdušeni nad takšnim dopustom.Lep morski pozdrav

Midva z možem in najina najstnica smo se čez noč odločili za križarjenje s Costa Sereno….seveda po pripovedih prijateljev….potujemo že 25. 3. 2010. Vesela sem kakršnekoli novice….in seveda koga, ki gre v istem terminu….potujemo z organiziranim prevozom, ker nam ni do vožnje….najbolj me zanimajo izleti….zdi se mi, da se lahko velikokrat odpraviš na izlet sam in ne organizirano….a ima kdo kakšne izkušnje?

“COSTA SERENA”, katero destinacijo ste vzeli V ali Z Sredozemlje?
Kot rečeno je vse brezhibno organizirano, ne? Vsaj mi nismo imeli nobenih pripomb. Je pa res, da za to udobje in ugodje potnikov skrbi okrog 1100 članov posadke (beri:novodobnih sužnjev).

“KAJA”, ali greste na 12-dnevno do Kanarskih otokov?

Mi smo šli s Costo sereno novembra 2008 – vmes (lani oktobra) smo šli na najnovejšo MSC-jevo ladjo Splendido, letos pa na željo naših najstnikov ponovno na Costo Sereno – oktobra. Navdušeni so bili namreč nad najstniškim klubom in aktivnostmi za najstnike na tej ladji. Slovensko sicer ni govoril nihče, vendar so se sporazumeli brez težav.

KAJA,
glede izletov, mislim, da je v glavnem najbolje iti v lastni režiji, kjer je to mogoče. Vsaj mi smo imeli tako izkušnjo, ko smo šli na V Sredozemlje- do Turčije. Na organiziranih izletih je ponavadi tako, da so časovno preveč natempirani. S tem se nekako zavežeš, da si včasih ogleduješ tudi zadeve, ki te malo manj zanimajo, ni pa časa, da bi se”naužil utripa mesta” kot ponavadi rečemo. No, to je odvisno od vas in vaših želja. Naša izkušnja je zaenkrat taka, da je najbolje vzeti taksi. Za Turčijo lahko rečem, da je cena primerna ( 10-15 eur za cca 5 km).
Kako se bomo odločili na zah.Sredozemlju (Neapelj, Palermo, Tunis, Palma de Mallorca, Barcelona, Marseilles), kamor potujemo 25.aprila iz Savone, še ne vem, ampak mislim, da bomo poskušali videti čimveč v lastni režiji. Naj še povem, da so organizirane ekskurzije tudi precej drage, od 50-100 eur po osebi, za otroke do 14.leta pa je cena nižja za cca 20% .

se povsem strinjam z Diono, s tem da se mi kjer je le možno poslužujemo javnega prevoza. Poleg tega, da je najcenejša možnost, tudi najbolj občutiš utrip mesta ali dežele. Seveda pa tak način zahteva kar nekaj priprav pred odhodom.

To z izleti je tko..odvisno, kakšen tip popotnika ste in kaj hočete videti.
Organiziran izlet vam pač hitro in učinkovito pokaže vse bistveno, z vsemi prednostmi (brezskrbnost) in slabostmi (podrejenost skupini, nezmožnost individualizacije, pa seveda cena).
Cena-je spet odvisno, koliko vas je.
Za dva se včasih ne splača jemat rentacarja, za 4 pa dostikrat že. Je pa treba tu računati z večjim tveganjem – če se zgodi nezgoda in imate opravka s policijo, lahko celo zamudite ladjo Upoštevajte tudi, da imajo skupine dostikrat prednost pri ogledih, če pa ste sami, morate čakati. Tudi cena vstopnic je lahko različna.

Iz izkušenj pa povem, da boste v lastni režiji dokaj težko v enakem času videli vse tisto (“must sees”), kar bi pri organiziranem izletu. Razen če želite res samo izlet malo naokoli ali pa, če se boste res izjemno dobr pripravili, vse načrtovali..

So pa pri lastnem raziskovanju občutki intenzivnejši,deželo doživite realneje, bližje, bolj doživeto.

Po mojih izkušnjah pri ladijskih izletih ne drži gornja trditev. Običajno smo v enakem času v lastni režiji videli 2x toliko kot ljudje na ladijskih izletih. Na avtobusih je namreč 50 ljudi, veliko starejših in vedno so tudi kakšni taki, ki pozabijo na uro. Zato se na teh izletih vse dogaja dokaj počasi. Na primer, v Tunisu smo si v enakem času s taksijem ogledali tisto, kar sta ponujala 2 različna ladijska izleta, poleg tega pa smo na hitro pogledali še delček tretjega. Cena pa je bila manj za 4 osebe kot ladijski izlet za 1.

Priprava vnaprej je potrebna, če uporabljaš javni prevoz ali najameš avtomobil. Če pa se odločiš za taksi, ni težav, saj taksisti običajno poznajo vse glavne destinacije. Naše izkušnje s taksisti so bile do sedaj vedno zelo dobre, seveda pa je treba vedeti, kje je smiselno najeti taksi in kje ne. Večina taksistov tudi govori angleško in odigra vlogo turističnega vodnika.

iza, načeloma se strinjam, ampak da ne bo zavajajoče dopolnjujem:
Izletov je praviloma več, z različnimi vsebinami – splošni, bolj tematski.
Če gre le za vožnjo naokoli, boste s taksijem ali sami videli podobno. Boste pa zelo verjetno manj zvedeli, saj vam na izletu vodič še kaj pove in pojasni, taksist pa le z veliko sreče. Da ne omenjam problema z jezikom (razen če znate sami dobro francosko, špansko, italijansko) ..
Tudi tisto taksijem in cenami je tako tako: namreč, ko pridete v pristanišče taksisti dvignejo ceno in se praktično ne morete dosti pogajati. Cena je pa praktično enaka kot za izlet preko agencije (primer Arecif, St.Cruz, Casablanka, Funchal). To sicer lahko delno delate kasenje, ampak se lako zgodi da vam zmanjka časa za načrtovan ogled.

Ali pa vas taksist na povratki izsiljuje,in če se ne strinjate odloži nekje drugje (primer naših sopotnikov v Casablanci).

Primer: na Tenerifih sem hotel iti na ogled Loro parka. Vendar, za dostop in prvo orientacijo v mestu sem porabil ca 1 uro, potem sem ugotovil da se je rentacar preselil-je šlo še pol ure. Nato je bila tam malo gužve,čakali smo še eno uro. In ej bilo skoraj 12 ura,ko sem avto dobil. Seveda je bila nato do ca.4 odločno premalo časa za pot ogled Loro parka. Pa še cena bi bila bistveno višja kor preko ladje

Podobno je tudi na Lanzarotu, kjer ogromno denarja porabiš za vstopnine in je tudi treba dobro prerčunati, kaj se bolj splača.

Vse vaše izkušnje so zelo dobrodošle pri načrtovanju ogledov. Mi se bomo počasi začeli pripravljati na naše križarjenje (25.aprila), pa me zanima, če mi lahko svetujete, kaj ne smemo izpustiti v Barceloni in v Marseillesu. Izkrcali se bomo tudi v Neaplju in me zanima, ali je kakšen problem priti na Vezuv in Pompeje. Kaj naj bi si ogledali v Palermu? Na Costini spletni strani že prebiram programe ekskurzij, pa me vseeno zanimajo vaše izkušnje. Najraje bi šli sami, če bi se dalo. Ali ima kdo tovrstno izkušnjo? Časa seveda ne bomo imeli veliko . V Neaplju in Barceloni bomo imeli postanek 6 ur, v Marseillesu in Palermu pa cel dan.

Za Tunis mi je že Iza22 dala zelo veliko iztočnic in napotkov. Hvala Iza22. Če pa ima še kdo kaj izkušenj z ogledom Tunisa, bom z veseljem prisluhnila.

Popoldanski postanek bomo imeli tudi v Palmi de Mallorci. Tam pa verjetno ne bomo iskali znamenitosti, ampak se bomo najverjetneje predajali soncu (če ga bo kaj) kar na bližnjih plažah.
Mogoče bomo skočili do poletne rezidence španskega kralja Juan Carlosa, ki je menda blizu pristanišča. Bomo videli, če bo čas in volja.

Se strinjam z Izo22.
Moje izkušnje z organiziranimi izleti sicer niso z ladijskih križarjenj, ampak s “kopenskih” agencijskih potovanj oziroma dopustov. In v bistvu je čisto logično, da je npr. par ali pa skupina 4 ljudi bolj gibljiva kot cela truma turistov, ki jih vodič vlači okoli. V enakem času si lahko več ogledaš (ker tudi ni treba skoz koga čakat), ogledaš si lahko točno tisto, kar sam želiš, ne pa stvari po izbiri vodiča, pa v lastni režiji pridejo zadeve tudi (preverjeno) ceneje. Res, da ti vodič o kakšni stvari ve kaj več povedati, toda meni samostojno gibanje in to, da se mi ni treba prilagajat en kup ljudem, vse odtehta. Dvakrat smo poskusili z agencijo, zdaj si že leta vse organiziramo sami. Je pa seveda res, da to terja malce priprav in lastnega vložka. Agencija te pa pač pelje za roko.

Najprej bom opisala našo izkušnjo glede Loro Parka, nato pa še glede Barcelone in Marseilla – ostalih destinacij, žal še ne poznam.

Avto smo rezervirali preko spleta, cena je bila smešna – okrog 20EUR. Že pred odhodom smo se z agencijo dopisovali glede prevzema, poslali so nam načrte, kje se nahajajo, razložili smo jim, da se nam bo zelo mudilo … Tako da so bili že vnaprej pripravljeni na naš prihod, mi pa smo točno vedeli, kam moramo iti. Torej, z ladje – direktno po zemljevidu v agencijo, bili smo celo 10 min prezgodaj, ker odpirajo ob 9h, dokumenti so bili že napol pripravljeni, po avtomobile in do Loro Parka. Razlog, da smo se odločili za rent-a-car je bil prav v času, saj je ladijski izlet le poldneven, tam pa si lahko cel dan in več, cenovno pa ni bilo večje razlike, saj je vstopnina v park zelo visoka. Ampak to je tudi edini tak primer, pa še to zato, ker sta bila otroka stara 13 in 14 let, in sta morala plačati polno ceno, na ladji pa še polovično. V glavnem, nobenih težav, imeli smo cel dan, na koncu pa še toliko časa, da smo šli na črno peščeno plažo nasproti parka in namočili noge v morje. Zato pravim, da se je potrebno res dobro pripraviti – to pomeni rezervacije vnaprej, če je možno, preverjanje preko e-maila, telefona, in pridobitev čim več informacij. Ostalim z ladje se je zgodilo to, kar se je vam – iskali so agencijo, cene so bile x 2, porabili so ogromno časa.

Barcelona – imeli smo le pol dneva, ne vem, koliko časa ste vi tam. Iz pristanišča pelje “blue bus”, ki stane 3 EUR v obe smeri. Pripelje do začetka Ramble. Karta v eno smer je 2 EUR. Po Rambli priporočam sprehod, saj je ena glavnih znamenitosti Barcelone. Nato pa s podzemno – mi smo šli do Sagrade Famiglie, noter nismo šli, ker je bilo premalo časa, nato pa v Parc Guell. Podzemna v Barceloni je zelo zanimiva, saj pri prestopu iz ene na drugo linijo zapustiš podzemno, greš po ulici do naslednje linije, slediš pa rumeno črto na tleh. Karta pa velja mislim da 1 uro, tako da ni problema.

Marseille – samo mesto ni najbolj zanimivo, sploh če imate ves dan, zato ti priporočam, da se pozanimaš o izletih v bližnje kraje – npr. Aix ali Avignon – odvisno od vaših interesov. Oboje je po mojih informacijah dosegljivo z vlakom. Mi smo sicer ostali v Marseillu, saj moramo vedno sklepati kompromise z našimi najstniki, tako da resnih ogledov ni preveč. Iz pristanišča vozi avtobus – redna linija – avtobusna postaja je takoj, ko zapustiš pristanišče. Dnevna karta za ves javni prevoz je 5 EUR. Na tem avtobusu ne moreš kupiti take karte, vendar smo šoferju nekako dopovedali, da jo bomo kupili, in nas je spustil gor brezplačno. Nato smo šli na podzemno in v center. Sprehodili smo se po mestu, zelo zanimiva je ribja tržnica. Nato smo šli z avtobusom po njihovi znameniti obalni cesti do mestne plaže, kjer smo ostali kakšni 2 uri, nato pa nazaj. Priporočajo tudi ogled Chateau d’If – otočka, kjer je bil zaprt grof Monte Cristo – tja vozi ladjica iz centra Marseilla, vendar samo, če je vreme lepo. Mi smo najprej hoteli tja, nato pa smo se premislili in smo raje poležavali na plaži. Če se boste odločili za to varianto, povej, da ti napišem podrobneje številke avtobusov. Se pa da z avtobusi priti zelo daleč, do klifov, vendar traja kar dolgo časa, tako da tudi tega nismo izvedli.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close