kako narediti pire krompir?
Različic kolikor hočeš. osnoven je le s krompirjem + nekaj mastenag + nekaj mlečnega. Seveda lahko enako pripraviš z deležem kuhanega korenčka ali kolerabe ali poljubne zelenjave, samo tisto je neka izvedenka, ne pa ravno “pire krompir”, zna pa bit enim všečno, drugim manj.
Aja, važno je, da ko dodajaš mleko, da je mleko vroče.
Moja tašča (bivša) je bila prepričana, da edina na svetu naredi dober pire, noter je pa dajala skoraj polovico margarine in eno celo sladko polnomastno smetano. Meni je bilo to ogabno in kalorično do amena.
Sama ga zabelim samo z žlico, dvema olivnega olja in kozarčkom mleka. Meni je to veliko bolje.
Moja mami, pa da veliko več olivnega olja, mleka za vzorec in potem vedno tlači not kako blitvo, al pa špinačo, koprive al kaj takega……….
in zakaj naj bi bilo važno to vroče mleko ?? vedno dam hladnega , direkt iz hladilnika in je super ![/quote]
Jaz tudi.
Za mojo mamo je pa to smrtni greh, ker je potem krompir hladnejši … Ona ga tudi ne miksa predolgo, da se ne shladi. Ma obsedena je s tem, da mora biti hrana vsa res fuuuuul vroča. Na pol metra jo čutiš, kako puhti od nje.
Sem ga najprej miksala s paličnim, pa je mož rekel da ga ne bo jedel, ekr mu je zanič, kot za dojenčke. Zdaj ga samo tlačim na roke.
Sem pa enkrat dodala ohrovt in je bil fantastičen. Ohrovtove liste (kakšne 3-4) sem pokuhala v vodi in na drobno nasekljala. Včasih pa ga delam s korenčkom. To počnem kadar hočem da bi bilo več barv na krožniku 😉
js samo skuham oljupljenga, minimalno solim, pretlačim ročno in zraven 0 več, ker ugotovila da je le tako najboljši. obožujem samo krompir in okus krompirja in hočm jest samo krompir. sem pa delala kot ve zgoraj, margarino + smetano,.
eni dajo notri še česen 🙂
tudi v druge jedi ko kuham ne dajem več dodatkov, ker mi je osnovno živilo in njegov okus najbolj všeč. če bom hotla jest smetano bom pa smetano jedla, če margarino pa margarino.
tudi rižev narastek meni najljubša jed mi je danes najboljši sam riz z velik limonine lup9ince in vanili slad. včasih pa not dajala še skuto, jabke, rozine, vse to, samo eno, zmešano, po plasteh …
če bi bila kofe bi sam kofe brez mleka, smetane. kofe je kofe z drugimi dodatki “ubijemo” ta prvotni okus. .
Krompir skuham (olupljen in narezan na koščke, da se hitreje skuha), potem ga odcedim, dodam malo olivnega olja (ker masla skoraj nikoli ni pri hiši…), pa malo mleka in ga zmiksam z električnim mešalnikom – tistim za delat smetano. Pride rahel in brez grudic, pa hitro je… To z mešalnikom sem pa “pogruntala” zato, ker nikoli nisem kupila tistega čudežnega pripomočka za tlačit krompir… S paličnim mešalnikom se pa meni ne naredi lepo.
@lahko, ni vse tolko črno-belo, kot tudi niso samo osnovne barve…barve lahko tudi mešamo in dobimo čudovite odtenke =) Tudi glasba je monotona, če je monofona 😉 Več pravih, ubranih tonov skupaj pa da čudovito melodijo. Poskusi kombinirat, lahko je.
Forum je zaprt za komentiranje.