Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kateri pravi čaj se pije z mlekom oz. kaj namesto kave?

kateri pravi čaj se pije z mlekom oz. kaj namesto kave?

Zaradi zdravstvenih težav ne smem piti kave. Imam pa zelo nizek pritisk in se mi to začenja tekom dneva zelo poznat, sploh sedaj ko se dnevi že krajšajo in sem hitro zaspana in utrujena…

Kateri čaj je tisti ki zbudi in se ga lahko pije tudi z mlekom. Je to zeleni ali čtni?

Je kakšna druga varianta da nadomestim kavo?

In še nekaj, zmanjkuje mi energije za vse kar moram čez dan postorit, od kje jo ve črpate. Hvala za vsak nasvet.

jaz zeleni in črni čaj pijem z mlekom. Tudui jaz ju pijem namesto kave.

Živi in pusti živeti

Jaz tudi imam zelo nizek pritisk (90/60 ali celi nižji), namesto kave pa vsako jutro spijem skodelico zelenega Sencha čaja (kupujem ga v DM-u, je ekološko pridelan, pa sploh ne predrag, od znamke Alnatura), kupim pa tistega v lističih, za cedit, ne v filter vrečkah, ker je boljši. Posladkam ga z javorjevim ali agavinim sirupom in mi je krasen!

zelenega se pije brez mleka ker baje mleko une antioksidante v zelenem čaju neki vezejo nase in ne delujejo več

tko so men rekl in sedaj zelenca pijem brez vsega

zakaj pa vztrajaš na tem, da piješ stvar z mlekom?
sicer se pije z mlekom črni čaj, zeleni brez, poznam pa tudi ljudi, ki pijejo zeleni čaj z mlekom.

zeleni ‘zbuja’ ampak pazi, da ga imaš noter le 3 min.
ne spomnim se natančno , ampak če ga imaš v vodi 5 min. ima sprostitveni učinek (torej nasprotno).

pravijo tudi, da je zelo zdrav 🙂

Aja, še to: jaz ga pijem kar brez mleka, si mi zdi, da mleko “pokvari” okus oz. mi je tako boljši. A to pač po okusu!

Hvala vsem za odgovore.

Z mlekom pa zato, ker sem en čaj pila v študentskih letih z mlekom in mi je bil zelo dober. meni je bil okus boljši z mlekom kot brez. pa se nisem mogla spomit kateri je to.

Morda še kakšen nasvet za več energije?

Hvala punce

“Morda še kakšen nasvet za več energije? “

mogoče bi poskusila tiste Guarana kapsule? jaz jih sicer še nisem, a baje imajo tak energetski učinek!

jaz pijem zelenega z meto, brez mleka že 6 let namesto kave….

Jaz pijem črni čaj (npr. Orange Pekoe, Earl Gray, English Breakfast ipd) z mlekom, ampak tudi ta ima kofein, tako da če kave ne smeš zaradi kofeina s črnim čajem nisi nič pridobila.

Kakšne kapsule? Tisto je vse umetno in bolj škodi kot koristi. Kaj za več energije? Zjutraj vstaneš 30 min prej in greš malo športat.

Titija – a si zihr da imajo ti čaji kofein? Mogoče tein?

Spim – odvisno zakaj ne smeš piti kave, Predlagam, da svojega zdravnika vprašaš, če lahko piješ prave čaje oz. če tein lahko.

Sicer pa sem videla že vse možne kombinacije:
– črni brez, črni z mlekom,
– zeleni brez, zeleni z mlekom, zeleni z limono,
– sladkani ali nesledkani.

Znanstveniki so menda res ugotovili, da če dodaš mleko, potem uničiš nekaj zdravilnega v čaju, vseeno pa te poživi.

In pri večini pravih čajev je, da če jih pustiš 5 ali več minut v vodi ne poživljajo temveč sporščajo (kot je že ena napisala)
Zeleni čas naj bi bil tudi preventiva proti raku.

Trgovin s čaji je pa danes kar precej, zato ti ne bo težko najti okusa prav zase. Jaz grem najraje v specializirane trgovine čajev.

Oboje imajo. Tu je en link do Wicipedije:

Broken Orange Pekoe (črni) je super čaj. Po mojih izkušnjah črni precej bolj zbudijo kot zeleni. Zeleni pa so mi za pockrljat, še posebej kakšna zelena pina colada, ali pa zelena vanilija… Drugače pa od zelenih China Gunpowder – super čaj, zelo dober okus. Jaz v čajnici čisto “zblaznim” in zapravim velike denarje…

o, Cveka, hvala za nasvet! Jaz pa tega Gunpowder vedno gledam tam v DM-u, ker stoji poleg “mojega” Senche, a ga še nisem kupila, ker ne vem, kakšen je! No, zdaj bom pa poskusila! :))

Jaz pa ti svetujem vzhodnofrizijski čaj, ki je precej močen. Piješ ga s smetano ( za kavo ) in je odličen. Kljub moči je ODLIČEN. In predvsem popoln za pitje popoldne, ko je za kavo že prepozno. Poskusi 🙂

meni osebno mi je najljubsi crni caj irish morning5. sladim g5a z medom in dodam malce mleka. ze sama aroma te zbudi. samo pazi da g5a ne spijes prevec. h6ih6ih6i. smo poizkusili tudi predoziranje pred leti, ko se je blo treba ucit za faks pa sem g5a spila tudi vec kot pol litra. h6ih6ih6i. se treses in ni lih fajn.

ce si ljubiteljica crnih6 cajev defenitivno poizkusi tega, ki ga lahko kupis v Cha v stari ljubljani ali cityparku

Podoben problem. Tukaj najdeš precej informacij http://www.skodelica-caja.com/blog/. Oni mleka sploh ne priporočajo v čaj. Glede energije splošno pa sprememba prehrane precej pomaga. Izogibat se je treba mastni hrani (saj poznate zaspan občutek po dunajcu in krompirju 🙂 in čimveč sadja, zelenjave, oreščkov…

Mmalo stara debata, ampak vseeno 😉 jaz tudi ne pijem kave, ker mi okus in vonj nikoli nista bila ušeč… in tako sem začela s čaji 🙂 če bi izbirala med črnim in zelenim, bi definitivno izbrala črnega, ker mi je njegova aroma zelo všeč. če ga pijete brez mleka, vam priporočam črni čaj z okusom vanilije!!!! ni važno katere znamke, vsi ki sem jih probala so odlični! jas sicer kupujem najcenejšega, ki ga dobim v lidlu, v čajnice sploh ne stopim, ker tam tako diši, da bi najraje vse pokupila 😛

Od črnih čajev je zelo močan Assam, pri zelenih Gunpowder, Gyokuro, tudi Sencha.
Poskusite s Pu-erhom (rdeči), meni najljubšim. Okus zemlje. 😉
Zanimiv je čaj v Tibetu, kjer mešajo v čas maslo in sol.

Kofein in tein sta ista sestavina, le poimenovanje je drugačno.

Razlika v kofeinu med kavo in čajem je v polifenolih, ki vplivajo na dostopnost in sproščanje kofeina. Kofein v kavi se sprošča hitreje, torej “butne”, kofein iz čaja pa se veže na polifenole in se zato v telo sprošča postopoma in pošasneje. Kofein v zelenem čaju deluje počasneje kot v črnem čaju (zato se nam zdi, da je zeleni čaj manj močan), je pa zeleni poln antioksidantov.
Vegetarianci, pozor – velike količine čarnega čaja lahko povzroči pomanjkanje železa.

Pazite na čas namakanja pri pripravi in na nevrelo vodo pri prelivu za zeleni čaj!

Najbolj kakovosten je seveda tisti v celih lističih, najmanj v filter vrečkah. Najboljši dodatek je brez.

Čaj škodi dobro! 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close