limonovec-liker
Mislim, da boš s tem receptom za limonce več kot zadovoljna. Jaz jih delam že kar nekaj časa in moram reči, da so naravnost odlične.
LIMONCE
2,5 kg limon
8 dcl prekuhane ohlajene vode
70 dag sladkorja (daj ga v vodo, ko jo boš prevrela, da se stopi)
1 l žganja
Limone olupiš (razen 4 pustiš z lupino), jih narežeš na 4 dele in daš v veliko posodo. Nato dodaš žganje in prekuhano ohlajeno sladko vodo. To zadevo namakaš 3-4 dni. Potem vse limone dobro stisneš in precediš čez cedilo (obvezno imej na rokah rokavice za enkratno uporabo, saj boš imela drugače čisto razžte roke). Nazadnej Limonce pretočiš v steklenice in to je to. Na zdravje !
Tale recept sem letos dobila iz Gorenjske (odličen liker).
3 limone (operemo, skrtačimo in narežemo na rezine)
40 žajbljevih listov
300 g sladkorja
1 l žganja
V steklenico damo izmenično žajbelj, limone, sladkor, prelijemo z žganjem. Pustimo na soncu 40 dni. Po potrebi steklenico vsakih nekaj dni pretresemo.
Precedimo in nalijemo v manjše steklenice.
Tole o žajblju v alkoholu pa prvič slišim…
Sem pa za vsak slučaj še šla pogleda v knjigo patra Ašiča (Priročnik za nabiranje zelišč) in tam piše:
‘ .. lahko pa liste žajblja nasekljamo in namočimo v alkoholu, po 8 dneh precedimo in po potrebi damo žličko izvlečka v kozarec vode za grgranje.’
Tako, da mislim, da ni škodljivo. Ti, ki so mi pa posredovali recept, pa pravijo, da je to recept naših babic …
Forum je zaprt za komentiranje.