Najdi forum

Rdeče zelje

Ta vikend bom spekla puranje krače, mlince, zraven pa bi rdeče zelje.
Lepo prosim, kako ga naj najhitreje in najenostavneje pripravim?

Mnjami bo to poslastica:)

jaz kupim kar tistega zmrznjenega od Igluja, je prav dober, mislim da je že na pol pripravljen, pa še male koščke jabolka ima notri.

Ko sem jaz enkrat naredila za Martinovo to zelje, so me vsi spraševali kako sem ga pripravila, ker je tako dobro.

Ne vem če bo najhitreje ali enostavno, ampak tako ga je pripravljala moja babi in je meni najboljši.

Rdeče zelje narežeš na 1cm široke trakove. Na olje daš sladkor (ena velika žlica) in ga karameliziraš (da malo porjavi), streseš notri zelje, soliš in dušiš. Po potrebi dodaš še malo vode, da se ne zažiga. Bolj proti koncu dodaj na kose narezano jabolko (za štiri ljubitelje zelja dam eno debelo jabolko), mleto kumino, po okusu lahko še dosladkaš in dosoliš. Čisto na koncu pa malo žličko kisa. Zdušiš ga, da je bolj malo tekočine…

Zraven obvezno pečena perjad, katerekoli (raca, puran, kokoš::), in pire krompir. Zelje in pire krompir je dober tudi brez, kot brezmesno kosilo.

Meni je ta kombinacija zakon!

..aha, ko dam jabolko not, dušim vsaj toliko časa, da se razpusti.

Sej to, a ni potem sladko zelje če daš sladkor? Jaz nebi jedla sladkega(da ima okus po sladkem), tako kuhano navadno.

Sladkorja dam malo manj, popražim pa še eno na drobno narezano šalotko… ostalo enako…dam pa še 2-3 klinčke in 1 dcl belega vina (v tem primeru se ne da kisa).

moja mami pripravlja najboljšega in naredi točno neki takega. 🙂 kumino dvomim, če da, no js bi jo da pa malo popra. pa zelje tanjše nareže da pride skor tko kot kislo, pa jabolko nariba vmes in se potem sploh ne vid ne ne čuti, da bi jabolka jedel.

kar se tiče sladkor tudi ona da in ne ni sladko. to se pogosto uporablja recimo moja mami tudi pri filanih paprikah ko dela ajmprem. zakon. 🙂
zravn pa bl pašejo kukr mlinci glede tradicije meni pa bi krompir tud bolj potegnu.

Kumina mora biti , mleta, še bolje cela na grobo naseckana.

Ko dušiš rdeče zelje, moraš imeti gor pokrovko, potem je lepše rdeče barve. Resno!

pri nas to zaradi vlage niti ni vprašanje, ker jo gre drugače preveč okoli po stanovanju.

To je to! Najboljše!

Pozdravljene
Mšv, prav tako delam jaz zelje že 35 let. Jaz obožujem rdeče zelje.
Sem pa ugotovila, da z rdečim vinom (merlot, teran) mi ni tako dober. Za moj okus ima en tak čuden okus. Tako, da jaz delam z kisom.
Res je dobro in to kadar koli in s čimer koli.
lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close