ajdova pogača
ne vem,ce bo to pravo ? recepta se spomnim zelo priblizno..:)
kolicine bodo priblizne
15 dag ajdove moke
4 jajca
10 dag sladkorja
pecilni prasek
za nadev
1 kisla smetana
par zlic fine skute
1 jajce
sladkor
najprej rumenjake penasto zmesamo s sladkorjem,dodamo ajdovo moko, stepen sneg beljakov. testo pecemo v pekacu na zmerni temperaturi. iz smetane,skute,jajca ,sladkorja naredimo “namaz”. namazemo na peceno pogaco in postavimo se za nekaj casa v pecico,da se namaz malo zapece.
jedla sem jo nekje v prekmurju pred skoraj 10 leti. takrat sem tam tudi prosila za recept…spomnim pa se ga zelo priblizno. doma sem jo delala mogoce 2x!?
mislim pa ,da so delali tudi ajdovo pogaco z vinom… lp petra
Ajdova pogača je zanimiva, pogledala sem v svoji zbirki in imam še en recept, ki ga je enkrat ena napisala na forum, tukaj ali na Kulinariki. Sama ga nisem delala, je pa precej drugačen od tega zgoraj, zato ga kopiram.
LP Mimi
70 dag ajdove moke
30 dag pšenične moke
20 dag masla ali margarine
1 kisla smetana
sol, voda
Nadev:
½ kg skute
2 kisli smetani
3 jajca
15 dag sladkorja
5 dag rozin po želji
Ajdovo moko popariš s cca 1,5 litra vrele vode. Počakaš, da se ohladi in umesiš testo, ki ponavadi ostane še lepljivo. Z rokami oblikuješ krpe iz testa in jih polagaš v pekač. Pokriješ dno. Nadev zmiksaš ter poliješ po testu. Če ti je ostalo še kaj testa, pokriješ z njim še nadev. Pečeš 1 uro, pri meni na 7 stopnji od 8.
Pozdravljene,
ajdovo pogačo sem včeraj spekla. Bila je dobra, zelo okusna, samo meni se zdi, da je testo malo pretrdo. Mogoče sem predolgo pekla. No, za prvič sem kar zadovoljna. Je zelo kalorična jed in bi bila lahko za kosilo samostojna. Drugič bom naredila na slano varianto. To krat sem skuto sladkala.
Priporočam vsem, ki imajo radi okus ajde.
LP Ana
Ana,
mogoče bi pa bilo testo bolj mehko in sočno, če bi dodala kakšno žlico olja ali stopljenega masla……ali pa da bi penasto umešala maslo, sladkor v prahu in postopoma še rumenjake, ter posebej stepla sneg in ga dodala skupaj s presejano moko s pecilnim……Maščoba pač ponavadui naredi testo bolj mehko oz. penasto in okusno, zlasti če uporabiš maslo.
LP
Hej. Ajdova pogača je supr zadeva. Js tud zlo rada pečem. Tkda če hoče kera lahk obišče moj blog. Mam neki receptov gor. http://dobertek.blogspot.si 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.