no pa povejte, kaj pol kuhate
Polnjen piščanec, zrezki v omaki(drugače so trdi), golaž, goveja juha, lasagna, musaka, kaneloni, pizza (testo delam doma)….
Pri nas je skoraj vsako kosilo sestavljeno iz mesa ali ribe, priloga, solata, kuhana zelenjava, sladica, kava.
Če pa skuham jed “na žlico” obvezno sledi doma pripravljena sladica.
Seveda skuham tudi kaj na hitro, tudi v pol ure pripravim odličen obrok.
Kakšen golaž pa je kuhan v pol ure ali pa v 45 minutah. Mogoče tisti iz konzerve ja, ali pa vas ne moti, da je meso trdo kot kamen.
Jaz več kot uro , če seštejem s pripravo zelenjave in vsega ostalega kuham kar več jedi. Vsaka pečenka se peče 1 uro ali več, golaž kuham 2 uri ali več ( skuham ga iz 3 kil mesa in dam kuhanega v skrinjo za ene parkrat), lazanje, goveja juha, polnjen piščanec, ………..
Oja v pol ure se da tudi veliko skuhat, razne testenine s polivkam, ….
konzerva, niso vse “testenine s polivko” take s kupljeno uncle bens omako, da bi bile v pol ure skuhane. Mi dostokrat jemo ozke rezance s popečenimi piščančjimi prsmi in popečeno zelenjavo – kuhano v 20 min, okusno in ziher bolj zdravo kot masten filan piščanec ali golaž. Lazanjo pa jaz pripravim v 20 min (s ploščicami, ki jih ni treba prej kuhati, piščančjim ali mletim mesom in domačim pasiranim paradižnikom) + 25 min se peče, brez veliko maše, packanja, hitro in odlično.
Travel, po mojem nimaš pojma o kuhi, brez zamere. Najbrž ti mama ali tašča daje skuhane in zmrznjene gotove jedi, ki jih ti pogreješ v mikroveli. Vzemimo, da imaš že vse pripravljeno na pultu, ampak samo za olupit in razrezat pol kile čebule in razrezat pol kile govedine na kocke porabim jaz vsaj 5 minut, če imam že vse na pultu. Čebula se mora počasi stenstat (vsaj 10 minut), preden lahko daš gor govedino, da malo porjavi (vsaj 5 minut). V 10 minutah se ti pa nobena govedina niti v ekonomu ne skuha.
Eno uro jaz porabim samo za solate. Na vrt po solato, jo sčistit, oprat, narezat, enako s paradižnikom, čebulo, papriko, kumarami. Ena ura je najmanj, da pripravim kosilo, ki mi je všeč. Jasno da lahko solato pripravim tudi prejšnji dan. Sicer pa v kuhanju uživam in mi je hitro packanje in gledanje na uro tuje. Če nimam časa, pač vzamem kaj iz skrinje (cmoki, golaž) ali skuham testenine.
A to kje vidiš mojo mamo ali taščo.Kuhajo nam kosilo samo ob nedeljah,če te že res zanima.
In nikoli ne zamrzujem hrano ali jem hrano naslednji dan.
Jah ti verjemi kaj hočeš,jaz pač vem koliko porabim za svojo kuho,ti pač če ne moreš kosila ali večerje narediti v tolikšnem času kot jaz,pa ah.. boš že nekoč 🙂
Do danes sem mislila, da je kuha stvar, ki jo – malo neskromno rečeno – dokaj obvladam. Nisem Bocuse, ampak malokje v nadstandardnih oštarijah sem jedla tako dobro, kot sama za sabo:)
In potem v hipu poderete vso mojo visoko samopodobo hitre, spretne, dobre kuharice! Golaži, lazanje, vse kar češ v manj kot uri! Pri meni namreč samo izbiranje zelenjave in zelišč na vrtu traja četrt ure, čiščenje nadaljne četrt ali več, rezanje mesa 10 minut, praženje čebule 15 in praženje mesa še več, skratka golaž mi vzame več kot dve uri… Za lasagne alla contessa porabim 3 ure, za kakšno bolj simpel pol ure manj. Za goveje zrezke v omaki vsaj uro in pol. Za špinačo in pire mi gre ena ura! V pol ure ne spravim skupaj drugega kot kuhano hrenovko. Bi tudi župo iz vrečke, pa tega ne jemo, razen na šotorjenju.
Naj ena od teh rokohitric specificira svojo ekspresno izdelavo golaža! Res me zanima!
Hvala
Lazanjo se zelo težko pripravi v 20-ih minutah za peko. Saj je treba podušiti meso in skuhati bešamel omako… oboje naenkrat zagotovo ne gre, saj je potrebno bešamel mešati in potem je tu še zlaganje lazanje. Če uporabiš svež paradižnik, porabiš še dodatnih 10 minut za lupljenje in rezanje le tega.
Se strinjam, da se da marsikaj pripraviti v eni uri, marsičesa pa tudi ne.
Lazanja s prirpavljenimi trakovi testa je komot lahko gotova v 45 minutah.
Z vso pripravo vred.
Samo organizirati se je treba.
Medtem, ko se kuha mesna omaka s paradižniki, komot lahko pripraviš bešamel, pa vmes še sir naribaš za povrhu.
Vsaj meni jo tako uspe narest.
In je odlična.
Golaž delam piščančji, ker govedine ne jemo. 🙂
Gotov je v največ 40-tih minutah.
Jaz si vse postopke poenostavim, poleg tega znam zelo dobro izkoristiti čas.
Radi jemo dobro, radi pa počnemo tudi še kaj drugega, kot visimo v kuhinji.
Aha, aha, tako to gre pri lazanji. Samo pri nas imam tako razvajene, da jim je po teh 45 minutah surova lazanja dobra samo za pogledat in zahtevajo kar pečeno. Pa gre spet nadaljnih 30 – 35 minut.
Punce, punce…na koncu bomo pogruntali, da boste med kuho morale včasih pogledat na uro:) čarati se pač ne da, pa tudi surovega nihče ne bo jedel, tudi pri MIGHTY MONOVKAH:)))
Kot običajno najbolj pretiravajo tisti, ki se jim o stvari še sanja ne.
Tako kot se nekaj-in-najstniški šoferji prepucavajo, da vozijo v povprečju 25 minut od LJ do KP, potem se pa izkaže, da je bilo to enkrat samkrat v nedeljo zgodaj zjutraj, da je z razdaljo LJ-KP mišljena razdalja od cestninske postaje na Vrhniki do Videža, pa da so za vsak slučaj še 15 minut odšteli…
Forum je zaprt za komentiranje.