Zanič torte ostanejo na krožnikih, dobre pa se zmažejo
Danes smo praznovali rojstni dan otrok in ponovno se je potrdila moja teza, da se splača potruditi in narediti domačo torto, ki jo vsi zmažejo do zadnje drobtinice in si še prste poližejo. Res da sem včeraj do polnoči pekla, pa vendar se je splačalo.
Zakaj ljudje naročajo kupljene torte, ki nimajo forme in so ogabnega okusa, potem pa vse ostanejo na krožnikih in romajo v smeti? Na tolikih rojstnih dnevih ostanejo cela “nogometna izgrišča”, polna zelenega marcipana in pobarvanih okraskov, bljak. Tudi otroci niso neumni, da bi jedli umetne sladkarije, ki sploh niso dobre.
Kaj pa ve, pečete torte za pogostitev ali pa jih kar kupite v trgovskih centrih ali, še huje, zamrznjene?
trditi, da so vse domače torte super in vse kupljene zanič, je sevede preuranjena. sem jedla že boljše kupljene kot domače.
sama ponavadi za rojstni dan otrok eno torto spečem, eno pa kupim (pri lokalnem slaščičarju). nas je veliko in rabimo več tort:) pa nikoli ne ostane ne ena ne druga. kupila sem jo že tudi v leclercu – dobri sta jaffa torta in višnjeva, borovničeva npr mi je bila pa čist zanič. včasih enostavno nimam časa, da bi torto delala sama, in takrat jo pač kupim, no big deal.
Si me pa dobila, danes sem spekla borovničevo torto in naredila še kremšnite. 🙂
Ja, jaz imam raje domače torte. Čeravno nimam občutka, da bi tam, kjer jemo kupljeno le ta ostajala in celo romala v smeti.
LP
jaz sama ne pečem, ampak jih pa niti slučajno ne kupujem v trgovskih centrih (bljak, plastične!) ali zamrznjenih.
že leta res dobre torte naročimo v isti slaščičarni. so okusna, sočne, sveže, skratka njami!
sem pa bila že na velik praznovanjih, kjer kupujejo ravne te (plastične) torte. in potem ljudje jejo in pravijo, kako so dobre!!! joj?!?!?! včasih jih gledam, pa ne vem, a si norce delajo al si lažejo v obraz, ker so jih pač fajn poceni kupili … adijo pamet. jaz, ko vidim, da imajo te torte rečem: “ne bom, hvala!” 🙂
Jedla sem že ogromno dobrih domačih tort, ampak da so vse dobre, je pa le preveč – je zadnjič moževa sestra spekla eno tako packarijo in jo postregla v enormnih količinah – joj, še naslednji dan sem je imela do grla, pa sem sicer nora na torte in ne preveč zahtevna, ampak včasih se mi pa kake domače packarije kar gabijo – bolj kot kupljene. Ne vem, zakaj hvaliti, samo da je domače.
Naredila sem jo po tem receptu – http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=10332 – le, da sem maline tokrat zamenjala za borovnice. Še vedno so torto pohvalili, pa tudi gre zmeraj vsa. No, res nas je pa tudi vedno malo morje, tako, da je ena torta premalo. 🙂 Ja, kar jutri pridi, jo dobiš en kos. :))
Jaz tort sploh nisem jedla – vse do svoje poroke. Pa nama je majstrica (moževa žlahtnica) naredila bananino in lešnikovo, ki sem ju jedla “po dolžnosti”. Ej, ampak sem mislila, da bom dol padla. Od takrat naprej jih jem na vsakem praznovanju. 🙂
LP
LP
Sam res, ni hujšega kot jesti bljak torto iz vljudnosti, potem te pa še vprašajo,če je dobra… Tudi domače sem že jedla katastrofalne. Pa enkrat ene kremšnite…fuj..pa take ogromne so bile…
Jaz ne vem, kako ljudje nimajo vsaj malo samocenzure. Na mizo ponujajo vse, kar pripravijo- ne vem, ali ne poizkusijo prej ali pa res mislijo, da če se potrudiš in doma spečeš, pa je že po definiciji vse odlično.
Ravno zadnjič smo imeli doma tole debato, ko je imela teta rojstni dan. Do izuma “Leclercovih” tort je teta vedno naredila za rojstne dneve domačo torto. Njami, kako so se nam vedno sline cedile. Od leclerca naprej na žalost kupuje samo te torte. Meni so sicer ok, tako za prvo silo ali ob napadu sladkorja :), ampak mi je vseeno tudi če jih ne bi bilo. Pa še na parih rojstnih dnevih žlahte imajo že v navadi, da kupujejo LC torte za RD. Tako da na RD že dolgo nisem jedla torte, ki ne bi bila iz LC. 🙁 saj jo poješ, ampk en majhen kos imam čisto dovolj, vsaj tetine domače bi pa komot lahko zmazala celo sama.
Pri nas, sedaj ko smo že veliki :), naredi kar mami njen domač štrudl (zavitek) in ga pomljackamo namesto torte. SEm pa tulena MONU zasledila par slaščičarn, ki naj bi imele zelo dobre torte, tako da ko me bo zagrabilo, da za moj RD kupim torto namesto štrudla, bo ena izmed teh ta dobrih.
LP
Potem mi je pa res žal, da še niste našli prave slaščičarne, kjer bi delali res dobre torte. Ene so rake, da tudi pod razno ne znam take narediti.
Pa vse domače tudi niso dobre. Moja t…. dela sicer odlične, ampak kadar dela sadno je pa obup. In kadar nikogar drugega ni zraven, da tako malo kreme not, da se čist izgubi in potem jemo biskvit z biskvitom.
Še nikoli nisem spekla sama torte, vedno jo kupim in nikoli nič ne ostane – pa se noben ne pretvarja, da je torta dobra, ker resnično je – boljš kot katerakoli doma narejena, ki sem jo do sedaj jedla. Takih tort, kot jih dobiš v pravi slaščičarni, v našem sorodstvu ne zna noben narediti in ne vem, zakaj bi se silil sam delat torte samo zato, da bo “DOMAČEEEEE”, če pa profesioci zadevo bistveno bolj obvladajo.
Tako kot pravi tortopekica – po dobri domači torti ne ostane niti drobtinica. Ja, jedla sem tudi dobre kupljene torte, ampak domačo komot zmašeš še kak dodatni kos, kupljeno pa le redko.
Iz svojih izkušenj tudi vidim, da otroci (ne odrasli!) kupljeno torto samo malo podrezajo, pojejo kak grižljaj in je nato ne povohajo več. Odrasli pa hvalijo tudi kupljene torte.
Pri otrocih gre od kupljenih v slast kvečjemu kakšna sladoledna torta.
Mah, tudi kupljene so lahko dobre. Kolegica vedno kupi torto v enem privat slascicarstvu in je vedno odlicna. Ena soseda pa doma “fusa”, pece torte (vsek oblik) in jih prodaja. So super.
Kar zadeva pa puscanje na krozniku, moja tasca in moja dobra prijateljica se nikoli v zivljenju nista pojedli celega kosa torte, kremsnite, kolaca ipd., pa ce je bil se tako majhen, vedno pustita pol na krozniku.
Jaz pa vedno zmazem cel kos in se repete, ce le ni cisto umetna in nima okusa po plastiki.
Čakte mal, sam je treba ločit. Eno je plastik fantastik tovarniška torta iz leclerca za male pare s konzervansi (ali bognedaj zamrznjena), drugo pa profesionalna torta iz slaščinarne, narejena unikatno samo zate, ne s tekočega traku, ki pa ima seveda tudi svojo ceno. Kako nihče ne kupuje? Mislim, da nas večina kupuje ravno te.
Če že sprašujete – meni so zakon torte pekarn Čatež. Sploh Piškotek in Banana sta mi za umret. Se jih kupi tudi v marketih, po kosih.
Sem pekla tudi že sama, ampak sem se po tistem, ko je šla v pol ure skoraj cela, vprašala, ali je bilo vredno tolikega truda 🙂
Kot je že ena zgoraj napisala – maslene torte (domače ali kupljene) vedno ostajajo.
Pri nas se najbolje obnesejo kupljena lahka čokoladna (Kranj – Randevu) ali kupljena ali domača sadna smetanasta.
Ampak naj bo domača ali kupljena – otroci (do 5-ih letih) pri nas vedno pojedo večinoma samo okraske na torti – za te se skoraj stepejo, zato je treba vedno kupiti dodatne sladke živalce, ki jih postavimo na torto.
Meni načeloma ni nobena torta pretirano dobra, pa sem jedla že veliko domačih. Edina dobra domača mi je, će jaz kupim oblate in nanje dam jagode iz kompota ter stepeno smetano. Kupljena mi je pa dobra Blejska kremšnita in lahka čokoladna torta v nekaterih slaščičarnah.
Forum je zaprt za komentiranje.