špageti
Na Mlinotestovi spletni strani pravijo, da splakovanje z mrzlo vodo ni potrebno, nekako v stilu, da sploh ne razumejo, zakaj to ljudje počnejo. Po moje zato, da bi zaustavili proces kuhanja :-)) Tam jih mogoče vedno skuhajo al dente, pa to ni potrebno.
Drugače pravijo, da se testenine vedno poškropijo z oljem in premešajo, če morajo malo počakati. Tudi jaz tako počnem in je v redu.
LP Mimi
Na enem kuharskem tečaju je glavni kuhar povedal, da je splakovanje špagetov z mrzlo vodo greh za špagete! In jaz mu verjamem! Špageti izgubijo veliko tistega, kar jim daje svojstven okus.
Špagete raje med kuhanjem večkrat pomešajte in jim po kuhanju dodajte košček masla (nekateri dodajo olje, kot so punce že svetovale) ali pa jih takoj servirajte z omako.
Drugi špagetni greh po mnenju istega kuharja pa je lomljenje špagetov pred kuhanjem!
Pa dober tek!
Vidka
Če špagetov ne splaknem, ampak samo odcedim, in dam potem čez olje, se vseeno sprimejo. ??
Res pa je, da jih pred kuhanjem zlomim na pol – pač zato, ker imam dveletno hčerko, ki ima še s “polovičnimi” polne roke dela :)) Se mi pa razlomljeni že sprimejo v loncu, ker to seveda naredim tik pred zdajci.
Hvala za nasvete.
Zlomljeni ali celi, ko jih daš v vrelo(!!!) vodo, jih moraš takoj premešati, potem do konca kuhanja ni treba več. Odcediš, s hladno vodo jih je definitivno greh prati! Če jih takoj poliješ z omako in premešaš, se tako ali tako nimajo časa sprijeti, v nasptronem pa bo zadostovala kakšna žlica olivnega olja (ali pa kakšna druga maščoba, če tega ne maraša) in premešaš. Je pa res, da se bodo vseeno sprijeli, če jih boš pustila tako zelo dolgo časa (npr. da se ohladijo).
Jamie svetuje, da je treba prihranit nekaj vode, v kateri so se kuhale testenine, da po potrebi zaliješ.
Mi jih nikoli ne splakujemo z mrzlo vodo, tudi olja ne uporabljamo. Mislim pa, da se morajo kuhati v veliko vode in morajo močno vreti. Ko damo špagete kuhat, jih damo v posodo kot mikado palčke 🙂
Jaz bi špagete za kosilo…
Natassa
Ja, Nataša, kot mikado palčke, jaz tudi 🙂
Ko so bili otroci še manjši, sem jim špagete že v kuhinji zrezala na krožniku, kar tako držiš z vilico in s kuhinjskim nožem nekaj diagonal počez. Dolgo sploh nista pogruntala, zakaj imava midva z atijem dolge špagete, onadva pa ne. Potem je bil vik in krik za dolge špagete, prav pazila sta me, da nisem več mogla na skrivaj križ in kraž…
Nič ne lomin, nič ne splakujem (odkar sem prebrala tisto na Mlinotestovi strani), če je treba, poškropim z malo oljčnega olja, kasneje se sploh ne okusi. Ali pa smo ga mi tako navajeni, hehe.
LP Mimi
Nekateri špageti se nikoli ne sprimejo…Ti so najboljši primer špagetov, ki sigurno ne morejo biti zdravi, kajti v njih je toliko nadomestkov, da jih telo komaj prebavi, kaj šele preživi. So pa super za v kuhinjo, nič ne rečem.
Ko se špageti sprijemajo – to so špageti manj znane firme in tudi zanje nimamo podatka, kaj je v njih. Pomaga pa, da med vrenjem (ko opaziš sprijemanje), dodaš žličko olivnega olja in dobro premešaš.
Olivnega pravim zato, ker ostalo olje na špagete ne sodi.
Sicer pa : mešaj, mešaj in čakaj.
Forum je zaprt za komentiranje.