Najdi forum

surovo maslo

hojla, imam prošnjo in tudi vprašanje

Imam kravo in približno deset l mleka iz katerega predelujem skuto. Smetano ponavadi posnamem, ker pa je nihče v družini ne je, jo dam živalim. Prosila bi za kakšen nasvet pri izdelavi putra ali surovega masla.
Ali se dela iz sladke in tudi kisle smetane…

Maslo se dela iz sladke smetane.

aha, vsaj ena dilema majn…Kdaj pa posneti sladko smetano in za koliko časa se lahko shrani..(da se nabere dovolj za izdelavo.) Na tem področju sem čisto brez info, ker tudi mojim najbližnjim se ne sanja..

Žal mi je, tudi jaz ne vem. Samo tolažim te, da se bo že oglasila kakšna s kmetije, ki to redno dela.

Mi imamo v spominu samo naše babice, pa še to samo megleno, ki so maslo delale s pomočno neke priprave, posebne posode, menda se mora nekaj v njej vrteti. Osnovni princip je, da sladko smetano nekako vrtiš, da se zaradi centrifugalne sile maščoba izloči v maslo, preostanek je redka mlečna tekočina, pinjenec. Tudi pinjenec je menda krasna pijača, v starih postih najdeš njegovo uporabo.
No, vsaj tako si jaz predstavljam teorijo masla. In če predolgo stepam sladko smetano z mikserjem, vem, da nastane maslo (takšno bolj belo, za namazat na kruh).

Po moje brez neke priprave ne boš prišla skozi. Naj kdo drug pove še, kako to zgleda v praksi.

Če ne boš dobila odgovora tukaj, bi jaz malo pobrskala po internetu. Obstaja tudi srednja kmetijska šola, včasih je bila v Kranju tudi mlekarska šola. Jaz bi kar poklicala tja, v kakšnem njihovem učbeniku mora biti to podrobno opisano. Vse učbenike lahko dobiš v knjižnici. Tam bi se splačalo pogledati še za kakšno drugo knjigo o proizvodnji mlečnih izdelkov, knjižničarke znajo najti čuda in pol.

Veseli me, da se je kdo še pripravljen dajati s tem, zato ti res želim, da dobiš prave informacije in poskusiš. Četudi samo za poskušnjo :-))
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close