Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Vsakdanje sladice

Vsakdanje sladice

Prosim za recepte z manj holesterola in manj maščobe, take ki jih lahko uživamo vsak dan. Vsak dan naj bo kot praznik, a iz zdravstvenih razlogov nekaterih jedcev je treba gledati na sestavine in se jim prilagoditi.

Večkrat se je že pisalo, ali se lahko in v katerih primerih se lahko maslo zamenja z oljem ter, da je v receptu veliko sladkorja in da je dobra sladica z bistveno manj sladkorja … Sigurno imate preizkušene recepte, v katerih ste na minimum zmanjšale holesterol in sladkor, a sladica je še vedno sladica vredna imena sladica. Prosim za vaše preizkušene rezultate.

Vsekakor mafini. Receptov je toliko. da brez problema sestaviš še svoje iz samih zdravih sestavin.

Miranda

Različni zavitki iz vlečenega testa, lahko je tudi testo iz polnovredne moke, nadev pa z zelo malo sladkorja, uporabim pa cimet, rozine.., za nadev dam skuto, lahko jo zmešaš s sadjem iz zamrzovalnika( maline…) ali jabolka, po želji tudi malo mletih orehov ali lešnikov, razen v testo ne dajem nobene maščobe, tudi jajca niso nujno potrebna.

Splošna ideja o vsakdanjih sladicah mi je znana in jasna. Še to poudarek ni na zdravi hrani v smislu polnozrnata moka, ampak predvsem na tem, da je čim manj holesterola. To pomeni, da nekaterih sestavin ne vsebuje ali jih vsebuje v čim manjši količini, npr. maščob živalskega izvora, da ni preveč jajc, sladkorja ….

Prosim za vaše konkretne izkušnje, vaše predelane recepte.

Tudi jaz pravim muffini. Sicer imam predelan-prilagojen recept, kajti tudi jaz moram kuhati jedi z malo holesterola.
Če te zanima ti napišem, sporoči.

Prosim napiši.
Vsi ostali ste tudi naprošeni, da napišete kakšen recept.

Original recept je prav s tega foruma, ne vem kdo je avtor. Sama pa sem ga priredila. JJe zelo enostaven, jaz ga pečem gotovo 2xtedensko.

10 dag sladkorja (originalno je 150)
1 jajce

–> to dvoje zmiksaš, da je penasto, nato dodaš:

1 navaden jogurt
4 žlice olja (originalno je 8)

–> to zmiksaš, na to maso vsuješ suho maso,

suha masa: 100 g polnozrnate moke in 100 g navadne moke ter 1 pecilni (vse skupaj dobro premešano)

Sedaj ne mešaš več z mikserjem, ampak z šibo (kovinsko metlico), premešaš samo toliko, da se moka skrije, ne mešaš predolgo

v to vmešaš 1 veliko na drobno naribano jabolko

–> v pekač za muffine daš papirnate košarice in vanje z žlico polagaš maso
pečeš v ogreti pečici 175 stopinj, 20 minut, nato izklopiš, odpreš vratca in pustiš notri še 3 minute

Ta recept je res odličen, po svoji želji lahko na koncu v maso dodaš marsikaj. Jaz variram: zmrznjeni gozdni sadeži ali pa koščki čokolade in jagod, ali pa rozine namočene v rumu in cimet, ali orehova jedrca in koščke suhih sliv, ali v vsak muffin po eno češnjo, danes sem naredila s koščki zmrznjenih breskev.
Naribano jabolko pa moraš kljub dodatkom vedno dati, saj zagotavlja sočnost, tako ni potrebno dodajat preveč olja.

Uspešno peko,
LP

Joj, oprosti, navadne moke je 150 g in ne 100 kot sem napisala.

Drugače pa holesterola res ni veliko. Pride ti 12 muffinov to se pravi, da pride na 1 kom 1/12 jajca in zelo malo olja, pa tudi sladkorja pride na 1 kom nekje 8 g-ni hudo.

Še velikost navadnega jogurta me zanima?
Sedaj ima vsak proizvajalec svojo velikost lončkov.

Jaz dam navadni kompktni jogurt znamke mercator, ta se najbolje obnese. (to je tisti s temno modrim pokrovčkom)

RULADA S KISLO SMETANO

Naredi sneg iz 6 beljakov

Posebej stepi :
6 rumenjakov
6 žlic sladkorja
6 žlic mletih orehov

Peki papir dobro namažeš z margarino in pomokaš, pekač naj bo nižji, temperaturi 200 C ,cca 10 minut
Ko je pečen in še vroč ga zviješ za 2 minuti, razviješ, še vročega namažeš: 1 Mileram + 1 vanili sladkorjem

Vem, da dobro želite samo rulada iz 6 jajc in veliko kislo smetano kar poka od holesterola, maščob in seveda kalorij.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close